Connect with us

Marknadsnyheter

Nidhogg Resources Holding AB:s (f.d. Eurocine Vaccines AB) aktie återförs till Spotlights ordinarie lista

Published

on

Nidhogg Resources Holding AB (f.d. Eurocine Vaccines AB), ”Bolaget” eller ”Nidhogg”, återförs till ordinarie lista. Bolagets aktie har handlats på Spotlights observationslista sedan 15 juni 2023 efter att ha genomfört ett omvänt förvärv av Nidhogg Resources AB och därmed genomgått en ny noteringsprövning. Utöver detta har bolaget bytt namn från Eurocine Vaccines AB till Nidhogg Resources Holding AB. Bolaget har nu blivit godkända för åternotering av Bolagets aktier på Spotlight Stock Markets ordinarie lista.

Nidhogg Resources Holding AB (f.d. Eurocine Vaccines AB) har sedan grundandet 1999 varit inriktat på utveckling av olika vacciner. Denna verksamhet avvecklades under våren 2024. I maj 2024 beslutade Bolaget att genomföra det omvända förvärvet av Nidhogg Resources AB vilket förändrade ägarbilden i Bolaget och en ny styrelse tillkom, samtidigt som verksamheten förändrades. Bolaget har efter det genomgått en ny noteringsprövning som nu har godkänts. Idag är Bolaget ett holdingbolag i syfte att genom dotterbolag bedriva mineral-prospektering och utvinning av basmetaller, ädelmetaller, jordartsmetaller, olje- och gasprospektering, samt utvinning av vätgas i Sverige.

I samband med det omvända förvärvet av Nidhogg Resources AB erhöll de som var aktieägare i Eurocine Vaccines AB vid förvärvet en vederlagsfri teckningsoption av serie TO 6 för varje innehavd aktie. Syftet med teckningsoptionerna är att stärka rörelsekapitalet i Bolaget samt påbörja provbrytning.

Återföring till Spotlights ordinarie lista

Bolaget har efter det genomförda omvända förvärvet av Nidhogg Resources AB samt byte av namn till Nidhogg Resources Holding AB genomgått en ny noteringsprövning. Bolaget är nu godkända och har i samband med det samt inför första teckningsdag av TO 6 upprättat ett memorandum som beskriver Bolagets nya verksamhetsinriktning. Bolagets instrument återförs till Spotlights ordinarie lista från och med den 14 oktober 2024.

Aktie
Kortnamn: NIDHOG                          
ISIN: SE0015382155

TO 6
Kortnamn: NIDHOG TO 6                  
ISIN: SE0022421871

Bolagets memorandum kommer inom kort att finnas tillgängligt på www.spotlightstockmarket.com.

För mer information, vänligen kontakta:

Stina Larsson

Head of Listings, Spotlight Stock Market

listings@spotlightstockmarket.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Alltainer AB (Publ): Fel i datum på finansiell kalender

Published

on

By

Datum för publicering av delårsrapporten för bolagets första kvartalsrapport i 2024 har i bokslutskommunikéen angivits till 18 oktober 2024, vilket är fel. Det korrekta datum är 20 november 2024. Samma dag som bolaget avser att hålla årsstämman. Historiskt har Alltainer publicerat rapporter en och en halv månad efter periodens slut, för att säkra att det administrativt kan säkerställas.

För ytterligare information

Jakob Kesje
VD, Alltainer AB
Telefon: 0763-11 19 11
E-post:
jk@alltainer.com

Kort om Alltainer

Alltainer tillverkar, marknadsför och säljer sjöcontainrar inredda som bostäder, barer, sanitetsanläggningar eller andra ändamål som kunderna efterfrågar. Tillverkningen baseras på nya sjöcontainrar som inredas enligt kundens specifikationer i bolagets anläggning i Vietnam. Försäljningen sker framförallt via försäljningskanaler på den amerikanska marknaden, men även i Sverige och övriga Europa.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kreativitetens positiva inverkan på välbefinnande

Published

on

By

En studie från Anglia Ruskin University visar att kreativa aktiviteter som att sy eller måla kan

ha en betydande positiv inverkan på välbefinnande och livsglädje. Forskare fann att kreativitet

påverkar människors välbefinnande lika mycket som faktorer som ålder och hälsa.

Studien, publicerad i Frontiers in Public Health, visar att deltagande i hantverk och

konstnärliga aktiviteter ökar känslan av att livet är meningsfullt, vilket kan vara lika viktigt

som att ha ett jobb. Forskarna föreslår att myndigheter bör överväga att främja kreativa

aktiviteter som ett sätt att stärka folkhälsan.

Även om sambandet inte är helt fastställt, pekar studien på att kreativitet kan spela en viktig

roll för att förbättra psykisk hälsa.

Källa: https://www.frontiersin.org/ne…

Continue Reading

Marknadsnyheter

Strandsnäckan visade evolutionen i realtid

Published

on

By

Kan en art klara sig om den kastas ut i en helt ny livsmiljö? Ja, om arten har slumrande gener i beredskap att hantera de nya förutsättningarna. I en ny studie med forskare från Göteborgs universitet visar en strandsnäcka upp en snabb evolution som sker på bara 30 år.

Klimat och andra miljöförändringar ändrar många arters livsmiljöer och en fråga som biologer i dag ställer sig är om arterna i naturen klarar anpassa sig till de nya livsvillkoren i samma takt som förutsättningarna ändras. En långsam evolution så som Darwin tänkte sig den räcker knappast.

1988 skedde en kraftig algblomning på den svenska västkusten. På en liten kobbe slogs hela beståndet av arten vivipar strandsnäcka ut. Det var ett bestånd ”vågsnäckor” som var anpassat för ett liv i bränningarna, de var små, hade tunna skal och agerade modigt för att ständigt kunna hitta platser att suga sig fast på. Då såg forskaren Kerstin Johannesson sin chans att utföra ett evolutionärt experiment.

Blyga snäckor

– På en närliggande ö fanns ett annat bestånd av strandsnäckan som hade en given fiende i form krabbor. På krabbrika stränder har snäckan ett stort och starkt skal, och de är väldigt blyga eftersom minsta skugga som rör sig kan vara en krabba och då är det bäst att vara indragen i skalet. Jag flyttade över 700 ”krabbsnäckor” till den öde kobben 1992, berättar Kerstin Johannesson.

Hennes förväntan var att miljöbytet till kobben snabbt skulle slå ut krabbsnäckorna eftersom de var anpassade till en helt annan miljö. Och mycket riktigt försvann också alla vuxna snäckor inom några veckor, men samtidigt hade de också släppt ut tusentals halvmillimeter stora ungar och bland dessa var det några som lyckades överleva. Under åren som gick förändrades snäckorna i storlek, form och färg. De från början stora och robusta krabbsnäckorna började alltmer likna små och sköra ”vågsnäckor” allt eftersom nya generationer av snäckor föddes.

Spårat genetiska förändringar

Nu har ett internationellt forskarlag kartlagt förändringarna i egenskaper och med DNA-sekvensering spårat de genetiska förändringar som skett under de cirka 30 generationer som gått sedan utplaceringen av snäckorna på kobben.

– Det är häpnadsväckande. I stort sett alla egenskaper har förändrats så att snäckorna i dag liknar vågsnäckor in i minsta detalj. Från DNA-analyserna kan vi se att stora så kallade supergener som kodar för de olika egenskaperna har bytts ut från krabbvariant till vågvariant, säger Kerstin Johannesson.

DNA som inte är inblandade i anpassning till olika miljöer visar däremot att det lilla skärets nya snäckor inte är ”äkta” vågsnäckor utan har ett annat ursprung. Forskarna drar slutsatsen att det framför allt är naturlig selektion och inte slumpen som styr anpassningen när miljön ändras. En annan lärdom är att om det finns mycket genetisk variation inom en art så finns det möjligheter till denna typ av snabba anpassningar.

Kan förutsäga vad som sker

– Eftersom vi redan kände till att supergenerna hade en viktig funktion för att koda för de olika egenskaperna som våg- och krabbsnäckor har, så kan vi förutsäga de förändringar som skedde, säger Kerstin Johannesson.

Vetenskaplig artikel i Science Advances: Predicting rapid adaptation in time from adaptation in space: A 30-year field experiment in marine snails

Kontakt: Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi på Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, telefon: 0766-22 96 11, e-post: kerstin.johannesson@gu.se

Olof Lönnehed
Pressansvarig kommunikatör
Göteborgs universitet
telefon: 031-786 69 70

e-post: olof.lonnehed@science.gu.se

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 800 studenter och 6 700 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.  Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Följ oss på Instagram.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.