Nu skördas det på de svenska vingårdarna

| 3 september, 2021 | 0 kommentarer

Den här helgen påbörjas skörden på många av våra svenska vingårdar. Det har varit ett gynnsamt odlingsår för de flesta svenska vinbönder och många ser fram emot en större skörd än vanligt. Totalt beräknas de kommersiella vinodlarna i Sverige producera omkring 350 000 liter vin i år, enligt branschorganisationen Svenskt Vin.

Medan den franska vinproduktionen beräknas minska med uppemot 30 procent i år som en följd av den kalla våren kan de flesta svenska vinbönder se fram emot en bättre skörd än vanligt.

– Även vi här i Sverige hade en kall och regnig vår vilket inte är gynnsamt för vinodling. Men juni och juli blev desto bättre så nu är många av våra medlemmar optimistiska inför årets skörd som nu påbörjas, säger Sveneric Svensson, ordförande i branschorganisationen Svenskt Vin.

Fortfarande är en stor vinskörd i Sverige minimal jämfört med mellan och sydeuropa. Med ett 50-tal kommersiella producenter och en total odlingsyta på cirka 150 hektar är Sverige ett mycket litet vinland. Men enligt Sveneric finns stor potential.

– Vinodling och vinproduktion är en ung bransch i Sverige, men det är en fantastisk utveckling vi ser just nu där redan etablerade vingårdar expanderar kraftigt och många nya tillkommer. Branschen har professionaliserats och många konsumenter och krögare har fått upp ögonen för svenskt vin, säger han.

I Sverige odlas det vin på cirka 150 hektar vilket kan jämföras med jordgubbsodling som odlas på 3 500 hektar.

– Det finns stora arealer mark som lämpar sig väl för vinodling i Sverige och jag är övertygad om att vi bara har sett början på den svenska vinnäringens expansion, säger Sveneric. 

Hållbart vin i världsklass
Vi i Sverige kommer aldrig att tävla med andra vinländer när det gäller volym, däremot kan vi göra högkvalitativt och hållbart producerat vin.

– Den i särklass vanligaste druvan i Sverige är Solaris som har visat sig fungera mycket väl i vårt klimat. Dessutom är solarisdruvan resistent mot svampsjukdomar vilket innebär att vi inte behöver använda onödiga bekämpningsmedel. Det här gör att i stort sett alla svenska vingårdar är ekologiska, även om de inte har valt att certifiera sig. Ett år som detta, med en kall och blöt vår följt av en varm sommar är risken för svampsjukdomar hög, då är det extra viktigt att ha en tålig druva, förklarar Sveneric.

Solarisdruvan passar både för stilla och mousserande vin och har friska och blommiga aromer som kan jämföras med Sauvignon Blanc. 

– Svenska vinmakare blir allt kunnigare och kvaliteten på våra svenska viner blir allt högre. Det visar sig även i internationella bedömningar där vi förra året tog hem inte mindre än 25 medaljer i internationella tävlingar. Bland de professionella producenterna i landet har flera valt att ta in expertis från den gamla vinvärlden vilket gynnar hela branschen, säger Sveneric.

Gårdsförsäljning – en ödesfråga
Idag är Sverige det enda landet i EU där gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker är totalförbjudet. Just nu utreds frågan för tredje gången och Svenskt Vin har stor tilltro till ett positivt utfall. Enligt en attitydundersökning som presenterades i slutet av förra året är åtta av tio svenskar positiva till gårdsförsäljning.

– Svenskt vin är ingen tillfällig trend. Vi vet att vi kan odla och producera viner i internationell världsklass i Sverige. Många i branschen och nya odlare står beredda att investera i svensk vinodling. Dessutom skulle ett positivt besked få svensk besöksnäring att blomstra, avslutar Sveneric Svensson.

För mer information kontakta: 

Sveneric Svensson, ordförande i Föreningen Svenskt Vin
Mail: [email protected]
Mobil: 070-530 52 10

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *