Nu startar Kerstin Hesselgren Akademin

| 8 juni, 2021 | 0 kommentarer

Kerstin Hesselgren Akademin är ett nytt forum för diskussion, idéutveckling och utbildning på liberal grund. 

Syftet är att bidra till diskussion och folkbildning för att utveckla den liberala traditionen, samt verka för socialliberal opinionsbildning i Kerstin Hesselgrens anda. Akademin har startats av Liberalerna i Stockholms län. Akademin arbetar självständigt och är öppen för alla engagerade liberaler och sympatisörer i hela landet, i och utanför Liberalerna.

– Jag ser ett stort behov av att samla, stärka och utveckla det socialliberala engagemanget. Det ska vi göra i Kerstin Hesselgren Akademin. I tider när liberala värden ifrågasätts är det viktigt att öka kunskapen om och intresset för liberal ideologi och historia samt att skapa forum för idédiskussioner för liberalt sinnade, säger Anna Starbrink, ordförande i Kerstin Hesselgren Akademins styrgrupp.

Akademin leds av en styrgrupp bestående av: Anna Starbrink, ordförande, Joar Forssell, Malin Danielsson, Ylva Mozis, Monica Brohede Tellström och Anders Johnson.

Kerstin Hesselgren Akademins råd

Styrgruppen har knutit till sig ett råd med bred representation från hela landet. Rådet har en rådgivande funktion och kommer att bidra till KHA:s verksamhet.

-Vår förhoppning är att rådet ska fördjupa sig och föra en givande ideologisk diskussion och vara delaktiga i akademins programverksamhet och därigenom bidra med sina perspektiv och djupa kunskap. Jag är mycket stolt och tacksam att så många kloka och kunniga personer vill delta i vårt råd, säger Anna Starbrink.

Rådets sammansättning:

Lovisa Aldrin, Halmstad
Gunnar Asserhed, Norrköping
Agne Furingsten, Sala
Nicke Grahn, Dorotea
Anna Horn, Stockholm
Lars Leijonborg, Stockholm
Maria Leissner, Stockholm
Fredrik Malm, Stockholm
Cecilia Malmström, Göteborg
Sofia Nerbrand, Malmö
Lennart Nordfors, Stockholm
Gunnar Nordmark, Vaxjö
Christer Nylander, Kristianstad
Helene Odenjung, Göteborg
Malin Sjöberg-Högrell, Uppsala
Bengt Westerberg, Stockholm
Peter Örn, Stockholm

Verksamhetsinriktning

Inledningsvis kommer verksamheten i huvudsak att ske i digitala former, men även fysiska möten ska arrangeras när pandemin ligger bakom oss. 

•    Öppen seminarieverksamhet och kurser för liberaler 
Akademin ska löpande arrangera ideologiska seminarier i Kerstin Hesselgrens anda. Seminarierna kommer inledningsvis att hållas helt i digital form, men kan så småningom även ska i form av fysiska möten.

•    Socialliberal tankesmedja
Vi ska utveckla en ”tankesmedja” under hösten med en hemsida där ideologiska texter publiceras.

•    Kerstin Hesselgrendagen 12 september
Ett större arrangemang ska genomföras i september för att uppmärksamma att det då är 100 år sedan Kerstin Hesselgren invaldes i riksdagen. 

Kerstin Hesselgren Akademins lanseringsvecka
Akademins verksamhet startar genom en lanseringsvecka med fyra olika livesända seminarier. Joar Forssell ansvar för programplaneringen.
-Det finns ett stort behov för liberaler satt samlas kring våra idéer. Inte minst för att de liberala värdena utmanas från flera olika håll och för att samhällsproblemen kräver liberala lösningar. Det blir en rivstart och ambitionen är att lyfta fram den liberala tråden som löper genom historien och lyfta fram var friheten behöver stärkas idag, säger Joar Forssell, riksdagsledamot och programansvarig för lanseringsveckan. 

Program 

Torsdag 10 juni 12.15-13.00
Lanseringsseminarium med Anders Johnson och Anna Starbrink: 
Kerstin Hesselgren – hälsovårdsapostel och riksdagspionjär

Måndag 14 juni, 12.30 – 13.00 
Hesselgrenlunch med Simona Mohamsson: Hongkong, nutidens liberala revolution
Värd: Joar Forssell

Onsdag 16 juni, 12.30-13.00
Hesselgrenlunch med Sofia Nerbrand: Liberalism och framtidsoptimism
Värd: Joar Forssell

Torsdag 17 juni, 12.00-12.30
Hesselgrenlunch med Lars Leijonborg: Liberal bistånds- och utvecklingspolitik
Värd: Joar Forssell

Seminarierna sänds genom Kerstin Hesselgren Akademins Facebooksida.
Vem var Kerstin Hesselgren? 
Kerstin Hesselgren var en liberal pionjär med ett brinnande engagemang för socialpolitik, utbildning och kvinnors rättigheter. 1921 valdes hon in som första kvinna i Sveriges riksdag där hon stred för liberala värderingar fram till 1944. Hon gjorde stora insatser både i Sverige och internationellt i olika sociala rörelser och kvinnoorganisationer, och var med och grundade Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad. 
Kerstin Hesselgrens starka socialliberala värderingar och livslånga arbete för bildning och demokrati gör henne till en förebild också i vår tid. Därför har hon fått ge namn åt Kerstin Hesselgren Akademin – ett forum för diskussion, idéutveckling och utbildning på liberal grund. 
 

 

Rasmus Jonlund, kommunikationschef, Liberalerna i Region Stockholm, presstelefon 08-737 25 29, [email protected]

 

Kerstin Hesselgren Akademin är ett nytt forum för diskussion, idéutveckling och utbildning på liberal grund. 

Syftet är att bidra till diskussion och folkbildning för att utveckla den liberala traditionen, samt verka för socialliberal opinionsbildning i Kerstin Hesselgrens anda. Akademin har startats av Liberalerna i Stockholms län. Akademin arbetar självständigt och är öppen för alla engagerade liberaler och sympatisörer i hela landet, i och utanför Liberalerna.

Pressbild Anna Starbrink finns här http://news.cision.com/se/liberalerna-i-stockholms-lan/i/anna-starbrink,m19875

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *