Ny biljett ska guida patienten rätt i akutvården

| 16 december, 2021 | 0 kommentarer

För att alla patienter snabbt ska komma till rätt vårdnivå och inte hänvisas vidare, kommer regionen att införa en ”hänvisningsbiljett”. Därmed ska det tydliggöras för både vårdgivare och patient att man är på rätt vårdnivå.

– Ingen patient ska behöva bollas runt i vården och hänvisas flera gånger, mellan till exempel vårdcentral och akutmottagning. Varje patient ska vara trygg i att söka vård på den närmaste nivån, och sedan veta att man blir rätt hänvisad om man behöver. Med en ”hänvisningsbiljett” stärker vi patientens insyn och rättigheter i vården, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen arbetar med att förbättra processen för ”Patientens väg in i vården.” Syftet har varit tydlighet och trygghet för patienten, och en effektiv användning av vårdens resurser, där man får vård på rätt nivå. Arbetet är en del av den regionala handlingsplanen för patientsäkerhet och har involverat såväl olika vårdnivåer – 1177 Vårdguiden, husläkarmottagning/vårdcentral, närakut och akutmottagning – som en grupp patienter.

– En hänvisning gäller, och en enda hänvisning ska räcka, om det inte innebär en patientsäkerhetsrisk eller uppenbar olägenhet för patienten. Med hjälp av hänvisningsbiljetten ska patienten veta vart man ska vända sig, och kunna bevisa tydligt att man blivit hänvisad dit. Vi har tidigare talat om ett eventuellt remisskrav till akuten – och detta är vad det egentligen handlar om, att du och jag som patienter tydligt vet var vi ska vända oss, understryker Anna Starbrink (L).

– Vårdens processer behöver utformas med patienten i fokus. Det innebär att huvudsaken inte ska vara varje enskild vårdenhets egen process, utan hur det fungerar för patienten – och då är processen inte avslutad förrän den som söker vård har nått fram till det, antingen med undersökning, behandling eller egenvårdsråd, berättar Anna Starbrink (L).

Förslaget om ”hänvisningsbiljetten” och det fortsatta arbetet med patientens väg in i vården beslutades  av hälso- och sjukvårdsnämnden 14 december.

 

Rasmus Jonlund, kommunikationschef, Liberalerna i Region Stockholm, presstelefon 08-737 25 29, [email protected]

 

Vi är Liberalerna i Stockholms län, och Region Stockholm. För en modern hälso- och sjukvård med större frihet för patienterna. För en modern kollektivtrafik, trygg och attraktiv för fler resenärer. För en modern region för alla stockholmare, med digital tillgänglighet, möjligheter till god hälsa, arbete och ett rikt kulturliv.

För en frihet, värd att försvara.

 

Pressbild Anna Starbrink finns här https://news.cision.com/se/liberalerna-i-stockholmsregionen/i/anna-starbrink–halso–och-sjukvardsregionrad-i-region-stockholm,c2907313

Följ liberala nyheter i Stockholms län:
news.cision.com/se/liberalerna-i-stockholms-lan
stockholm.liberalerna.se

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.