Ny hyra för Kirunabostäders hyresgäster

| 5 juli, 2022 | 0 kommentarer

Sex av de senaste åtta åren har allmännyttiga Kirunabostäder hänskjutit förhandlingarna om de årliga hyreshöjningarna till Hyresmarknadskommittén, HMK, så även i år. HMK har nu meddelat sitt beslut, som innebär att hyrorna för berörda hyresgäster höjs med i snitt 1,88 procent från och med den 1 juli 2022 till och med den 31 mars 2023.

2022 års hyresförhandlingar mellan Kirunabostäder och Hyresgästföreningen fick avbrytas och Kirunabostäder valde återigen att vända sig till Hyresmarknadskommittén, parternas gemensamma tvistelösningsorgan, som nu alltså meddelat sitt beslut. Höjningen på 1,88 procent för nio månader motsvarar en höjning med 1,41 procent på årsbasis.

Det är beklagligt att vi inte kunnat komma i mål med förhandlingarna lokalt, hyresförhandlingar avgörs alltid bäst av parterna själva. Hyresmarknadskommittén har dock fattat ett välgrundat beslut, som bidrar till att hyresnivåerna i Kiruna hålls på rimliga nivåer, säger Hyresgästföreningens förhandlare Magnus Westerlund.

Överenskommelsen gäller cirka 2200 lägenheter. I förhandlingarna yrkade Kirunabostäder ursprungligen på en höjning med 4,4 procent för 12 månader.

Om Hyresmarknadskommittén
Hyresmarknadskommittén, HMK, instiftades 1957 och är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta, de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation.

 

För mer information:
Magnus Westerlund, förhandlare, 072-551 75 77

Region NorrlandRegional pressjour Norrland010-459 18 [email protected]

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.
Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.