Connect with us

Marknadsnyheter

Ny rapport: Vårdens chefer har för stora personalgrupper

Published

on

må, jul 02, 2018 13:00 CET

Varannan chef inom hälso- och sjukvården har ansvar för 30 eller fler medarbetare. Tolv procent för 50 eller fler. De stora personalgrupperna leder till tidsbrist och försämrad arbetsmiljö både för medarbetare och chefer. Hälften av cheferna får inte sätta individuella löner och kan sällan eller aldrig rekrytera den personal de behöver. Det visar en ny rapport från Vårdförbundet med svar från drygt 1 300 chefer och ledare i hela landet.

Hälso- och sjukvården är den viktigaste frågan för svenska folket under valåret och siffror från Novus visar att var tredje väljare upplever att vården utvecklats till det sämre de senaste tre-fyra åren. Chefer och ledare inom hälso- och sjukvården har nyckelroller i vårdens framtida utveckling och ger i Vårdförbundets rapport sin syn på läget och vad som behöver göras.

– Vårdförbundet har tusentals chefsmedlemmar som brinner för sina samhällsuppdrag, men som är frustrerade över bristande organisation, stora personalgrupper och att de har otillräckliga mandat att sätta löner. Vår rapport visar att hälso- och sjukvårdens chefer kämpar med att leda sin verksamhet på ett patientsäkert sätt inom en hälso- och sjukvård i stor omställning, säger Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet.

I rapporten framkommer bland annat att vårdens personalbrist skulle kunna lösas genom att huvudmännen ger chefer mandat att rekrytera personal med hjälp av attraktiva villkor som högre lön, kompetensutveckling för att specialisera sig och arbetstider som ger vila och återhämtning. Samtidigt signalerar cheferna att man behöver mer ledarskapsutveckling, bättre administration och digitala verktyg som ger stöd i utförandet av uppdrag.

– Vårdens chefer och ledare har nyckelroller i att utveckla hälso- och sjukvården för patienter och medarbetare. Vårdförbundet uppmanar både politikerna och vårdens huvudmän i form av landstingen, regionerna och kommunerna att lyssna på cheferna. Cheferna måste få mer professionella, realistiska och moderna förutsättningar att ge svenska folket en vård i världsklass, säger Sineva Ribeiro.

För att ta del av rapportens resultat i sin helhet, se bifogad PDF nedan.

Vårdförbundets och våra chefsmedlemmars förslag på lösningar:

  1. Sänk antalet medarbetare per chef till 10-25 personer. Chefer ska leda ett rimligt antal medarbetare för att kunna göra ett bra jobb.
  2. Rätt att sätta lön för att lyckas rekrytera. Ansvar och befogenheter måste överensstämma bättre. Exempelvis måste cheferna ges mandat att sätta individuell och differentierad lön för att attrahera och behålla medarbetare.
  3. Administration som hjälper – inte stjälper. Felriktad administration och en icke fungerande förvaltningsorganisation skapar idag omfattande merjobb för vårdens chefer.
  4. Ledarskapsutveckling och egen mentor. Alla chefer måste få fortlöpande utbildning och tillgång till mentorer, inom ramen för ordinarie arbetstid.
  5. Låt cheferna ta täten i digitaliseringen. Öka takten mot ”vision E-hälsa” och involvera cheferna i beslut och implementering.
  6. Ställ om till personcentrerad vård. Vårdförbundet vill se en personcentrerad nära vård med jämlik hälsa för alla. Cheferna är nyckelpersoner i den utvecklingen. Staten bör visa vägen genom att i ett första steg avsätta 100 miljoner kronor för att bidra till fortsatt utveckling på området. 
     

Om undersökningen
•    Genomfördes via webbenkät under perioden 6 mars – 8 april
•    Enkäten skickades till drygt 3 000 chefs- och ledarmedlemmar inom Vårdförbundet och besvarades av 1 340 av dessa, vilket ger en svarsfrekvens på 43 procent
•    Den största andelen chefer i undersökningen (65 procent) arbetar som första linjens chef eller motsvarande. 15 procent är verksamhetschefer eller motsvarande och 17 procent är chef eller ledare utan personalansvar.

För ytterligare information kontakta:
Anna E Olsson, presschef, tfn: 073-10 30 09
Alma Kastlander, pressekreterare, tfn: 070-088 67 98

VÅRDFÖRBUNDET, Adolf Fredriks Kyrkogata 11, 103 65 Stockholm

Vårdförbundet är ett växande yrkesförbund som samlar över 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.
Vi utvecklar villkor, yrke och vård samt arbetar för en nära personcentrerad vård och ett hållbart yrkesliv. www.vardforbundet.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Sömnstörningar och ADHD: Kvinnor och psykisk samsjuklighet mest drabbade grupperna

Published

on

By

En ny studie visar att vuxna med ADHD, särskilt kvinnor och de med psykiska samsjukligheter, ofta drabbas av sömnstörningar. Studien, publicerad i Journal of Attention Disorders, fann att nästan två tredjedelar av de undersökta patienterna led av sömnproblem, främst försenad sömnfas, sömnlöshet och restless legs-syndrom. Kvinnor rapporterade oftare sömnlöshet och parasomni, medan män mer drabbades av andningsrelaterade problem.

Personer med samsjukligheter som PTSD, depression eller ångest löpte högre risk för flera sömnstörningar. ADHD-symtom, såsom svårighet att slappna av, kan förvärra sömnproblemen, vilket i sin tur förstärker ADHD-symtomen. Lyckligtvis kan behandlingar som kognitiv beteendeterapi och livsstilsförändringar förbättra både sömnen och ADHD-symtomen.

Forskare efterlyser mer studier på andra sömnproblem och objektiva mätningar för att bättre förstå och behandla sömnbesvär hos vuxna med ADHD.

Källa: additudemag.com

journals.sagepub.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Punktskriftens dag den 4 januari

Published

on

By

Den fjärde januari varje år infaller Punktskriftens dag, och år 2025 fyller dessutom punktskriften 200 år. Sedan 1825 har det taktila skriftspråket gett personer med synnedsättning möjlighet att ta till sig text och uttrycka sig skriftligt på ett jämlikt sätt.

Mycket lite visste Louis Braille om dagens tekniska möjligheter när han lade grunderna till det som är dagens punktskrift. Men trots alla möjligheter som ny teknik har öppnat upp för personer med synnedsättning så är punktskriften minst lika viktig idag.

– Vi ser att det finns många som skulle behöva punktskrift som inte använder det idag. Det beror på att för få unga lär sig det som en naturlig del i skolan, säger Niklas Mattsson, ordförande för Synskadades Riksförbund.

Cecilia Ekstrand, sakkunnig inom barns punktskrift på Synskadades Riksförbund, möter i sitt arbete både ungdomar som använder punkskrift och som inte gör det. Hon ser att de som är duktiga på punktskrift i större utsträckning läser vidare efter gymnasiet. 

– Det är så avgörande för framtiden. Både för hur det går i skolan och för framtida möjligheter till ett aktivt arbetsliv. Man måste ha den konkreta punktskriften för att kunna tillgodogöra sig hela sin utbildning och all ny teknik, säger hon.

Många tror att talböcker, datorer och smarta mobiler med skärmläsarprogram gör att punktskriften har spelat ut sin roll. Men att endast använda uppläst text gör att viktig kunskap, som att lära sig stavning, går om intet. Matematik och språkstudier är svårare för den som inte kan punkskrift.

– Vi har en massa ord i svenskan som låter likadana när vi får dem upplästa för oss, men i skrift ser man olikheterna. Det gör att synskadade genom punktskriften kan få en större förståelse för sin omvärld och därigenom vara en del av den, säger Cecilia Ekstrand.

Idag är punktskriften inte en del av skollagen, vilket Synskadades Riksförbund aktivt arbetar för att förändra.

Läs mer om Synskadades Riksförbunds krav för att säkra tillgången till punktskrift i vårt informationsmaterial ”Tio punkter om punktskrift” (via denna länk).

Kort historik: Louis Braille föddes nära Paris år 1809 och blev blind genom en olycka i faderns sadelmakeri när han var tre år. Han gick i en skola för blinda och lärde sig läsa det latinska alfabetet genom ett system med upphöjda bokstäver, som han upplevde som svårt att använda. Med tiden blev han själv lärare för blinda och utarbetade dagens punktskrift. Den så kallade ”Brailleskriften”, som punktskriften också kallas, spreds över världen och nådde så småningom Sverige.

Kontakt: 

Niklas Mattson, förbundsordförande SRF

niklas.mattsson@srf.nu, 070-318 36 90

Cecilia Ekstrand, sakkunnig inom barns punktskrift, SRF

cecilia.ekstrand@srf.nu, 076-539 91 19

Continue Reading

Marknadsnyheter

AIK Fotboll skriver kontrakt med Matilda Plan

Published

on

By

AIK Fotboll är överens med den 26-åriga försvararen, Matilda Plan, om ett avtal som sträcker sig till och med den 31 december 2026. Matilda har en gedigen erfarenhet i OBOS Damallsvenskan då hon hittills har hunnit med att spela 155 matcher i Sveriges högstaliga.

Det är med stor glädje vi kan presentera Matilda som AIK-spelare. Det är en spelare som inte lägger några fingrar emellan i försvarsspelet men samtidigt är duktig med bollen och som utgör ett hot på offensiva fasta situationer. Hon kommer tillföra en ny dimension till laget och både konkurrensutsätta samt komplettera den backlinjen vi har till förfogande idag, säger damlagets sportchef Zinar Spindari.

Jag är taggad på att dra i gång. AIK avslutade säsongen starkt och jag hoppas kunna hjälpa laget bygga vidare på det och ta nästa kliv både individuellt och med laget, säger Matilda Plan.

För en längre faktapresentation av Matilda Plan, se det bifogade materialet i detta pressmeddelande.

För mer information, kontakta:
Zinar Spindari, sportchef (dam) AIK Fotboll
E-post: zinar.spindari@aikfotboll.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.