Ny Sifo-undersökning visar: Vi litar mer på kvinnliga bilförsäljare

| 27 mars, 2020 | 0 kommentarer

För ett företag som säljer begagnade bilar är förtroende en avgörande fråga. Därför har bilhandlarkedjan Kamux via Kantar Sifo undersökt om svenskar litar lika mycket på män som på kvinnor. Svaret är nej. Resultatet visar dessutom att det finns stora skillnader beroende på ålder. Unga svenskar litar nämligen dubbelt så mycket på kvinnor som på män, jämfört med vad äldre tillfrågade svarar.
 

Bilköpet är för de allra flesta en stor affär och något som aktörer inom bilförsäljningsbranschen måste behandla med respekt. Men vem köper svenskarna helst sin bil av? Kamux nya Sifo-undersökning visar att närmare var tionde svensk anser att kvinnliga bilförsäljare är mer pålitliga än manliga. Även män litar mer på kvinnliga bilförsäljare än vad de litar på manliga.
 

Att investera i en bil är ett stort steg. Därför är det viktigt att köpet präglas av transparens och kompetens men också av förtroende. Att både män och kvinnor anser att kvinnliga bilförsäljare är mer pålitliga än manliga är en intressant insikt som sätter fingret på att fler kvinnor i branschen inte enbart är positivt ur ett jämställdhetsperspektiv, utan även ur ett affärsperspektiv, säger Robin Toss, vd på Kamux i Sverige.

Resultatet från undersökningen avslöjar dessutom att män i högre utsträckning litar mer på kvinnor än på andra män. Vem man litar på skiljer sig även åt bland åldrarna. Endast 61 procent av de tillfrågade i åldern 1634 svarar att de litar lika mycket på män som på kvinnor. En stor skillnad jämfört med åldern 3555 där 78 procent säger sig lita lika mycket på båda könen. I åldern 5679 svarar 80 procent samma sak.

Med nästan 20 års erfarenhet av bilförsäljningsbranschen vet vi att den är kraftigt mansdominerad. Vi vill att det ska se annorlunda ut i framtiden. Att män i högre utsträckning litar på kvinnor än på andra män sporrar oss ytterligare i arbetet att göra branschen mer jämställd, fortsätter Robin Toss.

För mer information, kontakta:
Tina Dahl
Communications, Kamux
Telefon: 070 325 01 21
E-mail: [email protected]

Robin Toss
Vd, Kamux Sverige
Telefon: 073 325 49 19
E-mail: [email protected]

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av Kamux i februari/mars 2020 i form av en webbenkät. Den är statistiskt säkerställd och representativ på riks- och länsnivå. Totalt har 1358 personer i Sverige mellan 1674 år deltagit i studien.

Om Kamux
Kamux är en affärskedja, specialiserad på handel med begagnade bilar och relaterade tjänster, som vuxit snabbt. För att kunna ge kunderna den bästa upplevelsen var som helst och när som helst kombinerar Kamux internethandel med ett utbrett butiksnät. Förutom via digitala kanaler är företaget verksamt med 72 butiker i Finland, Sverige och Tyskland, varav 17 butiker i Sverige. Sedan starten har företaget sålt över 250 000 begagnade bilar, varav 55 432 såldes under 2019. Kamux redovisade för år 2019 en omsättning om 658,5 miljoner Euro. Omvandlat till heltidsanställningar sysselsatte Kamux i genomsnitt 595 personer under 2019. Företagets aktie är listad på Nasdaq Helsingfors. Läs mer om Kamux Corporation på www.kamux.com (på engelska).

Vem litar du mest på, män eller kvinnor?

Totalt Man Kvinna
Män 3 % 4 % 2 %
Kvinnor 12 % 7 % 18 %
Jag litar lika mycket på alla kön 73 % 78 % 69 %
Jag litar inte på någon 8 % 9 % 8 %
Vet ej 3 % 2 % 4 %

Om du ska köpa en bil, hade du litat på en kvinnlig eller manlig bilförsäljare mer?

Totalt Man Kvinna
Manliga bilförsäljare är mer pålitliga 2 % 2 % 2 %
Kvinnliga bilförsäljare är mer pålitliga 9 % 9 % 8 %
Alla bilförsäljare är lika pålitliga 34 % 31 % 37 %
Alla bilförsäljare är lika opålitliga 39 % 45 % 32 %
Vet ej 16 % 12 % 21 %

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *