Marknadsnyheter
Ny studie – osäkert om EU:s nya regler för tillbörlig aktsamhet kan skydda samebyar i Sverige från negativ påverkan av gruvdrift
Kritiska mineraler är avgörande komponenter i förnybar energiteknik som behövs för att uppnå Sveriges nettonollmål till 2045. Samtidigt kommer nya gruvor på samernas marker att öka de negativa effekterna på traditionella näringar som renskötsel, fiske och jakt, vilket leder till ekonomiska, sociala och kulturella konsekvenser.
Det finns en förhoppning om att EU:s nya direktiv om tillbörlig aktsamhet för företag inom hållbarhetsområdet (CSDDD) ska kunna bidra till att lösa målkonflikter som ovan. Direktivet, som träder i kraft i mitten av 2027, kräver att stora företag identifierar, förebygger och hanterar negativa effekter av sin verksamhet på mänskliga rättigheter och miljön. Det fastställer också hur ansvarsutkrävandet ska ske om de inte lyckas med detta.
I en ny studie från SEI undersöks direktivet i förhållande till internationella affärs- och människorättsstandarder och hur det kan bidra till att skydda samiska rättigheter i samband med mineralutvinning. Direktivet har potential att stärka skyddet, men det saknas direkta hänvisningar till viktiga rättigheter, som principen om rätt till fritt och informerat förhandssamtycke. När det gäller de åtgärder som företagen bör vidta i praktiken för att uppfylla de nya kraven, lämnas också mycket öppet för tolkning.
– Hur effektivt direktivet kommer att vara beror till stor del på hur det genomförs på nationell nivå, via tillsyn och rättslig tillämpning. Även om de nya kraven kan få företag att avsevärt ändra sina affärsmetoder, kan en undermålig implementering leda till att det blir mer av en checklista som bockas av och inte någon förbättring i praktiken för människor och miljö, säger Carlo Mazzoleni, medförfattare och doktorand vid Sapienza-universitetet i Rom.
Flera gruvprojekt föreslås idag i norra Sverige, vilka innebär risker för samers kultur och rättigheter. I studien ingår en fallstudie av ett tydligt exempel på den slags projekt som det nya direktivet måste hantera – det statliga gruvbolaget LKAB:s förslag att bryta en av Europas största reserver av sällsynta jordartsmetaller, Per Geijer-fyndigheten i Kiruna, som ligger på Gabna samebys renbetesmarker. LKAB har ansökt om ackreditering som ett strategiskt projekt enligt EU:s förordning om kritiska råvaror, vilket kan möjliggöra förenklad tillståndsgivning och investeringar.
Gabna sameby förutser omfattande effekter av brytningen i Per Geijer-fyndigheten. Framför allt skulle gruvan, enligt samebyn, blockera den enda återstående flyttleden för renarna mellan vinter- och sommarbetesmarker, vilket kan äventyra hela samebyns framtid. LKAB har däremot inte identifierat någon ”påverkan av betydelse” för rennäringen i de arbetsplaner som lämnats in till Bergsstaten. I företagets ansökan om bearbetningskoncession för gruvdrift föreslogs inga åtgärder för att förhindra eller mildra eventuella negativa effekter, utan det skulle ske senare.
– Ett stort problem är att möjligheterna för en fungerande dialog mellan företaget och samebyn begränsas av luckor i svensk lagstiftning när det gäller samiska rättigheter. Hittills har LKAB inte kunnat genomföra de konsultationer med Gabna som krävs för att utveckla ansökan om bearbetningskoncession. Samebyn avstår från att delta på grund av oro för att deras rättsliga skydd är för svagt, säger Rasmus Kløcker Larsen, senior forskare, SEI.
Rennäringen har i dagsläget ett svagt skydd i såväl minerallagen som miljöbalken, då ingen av dem kräver samiskt samtycke eller utredning av eventuell påverkan på vare sig samers urfolksrättigheter eller andra mänskliga rättigheter vid tillståndsprövning av gruvor.
Sveriges implementering av det nya direktivet kommer att avgöra om företagen hålls ansvariga för hur de ändrar sin praxis för att följa de nya reglerna. I Sverige är det troligt att bristerna gällande mänskliga rättigheter i den befintliga gruvlagstiftningen – om de inte åtgärdas – kommer att motverka efterlevnaden av direktivet.
– Förslaget om Per Geijergruvan kommer att bli ett testfall för Sverige. Även om LKAB:s agerande är i linje med nuvarande nationella regelverk, kan det ifrågasättas om det skulle uppfylla de nya kraven om tillbörlig aktsamhet, säger Rasmus Kløcker Larsen.
Läs hela studien
”What do the EU’s new rules on corporate due diligence mean for Sámi rights and mining in Sweden?”
För mer information, kontakta:
Rasmus Kløcker Larsen, senior forskare, Stockholm Environment Institute (SEI), rasmus.klocker.larsen@sei.org, 073-707 85 64
Ulrika Lamberth, pressansvarig Stockholm Environment Institute (SEI), ulrika.lamberth@sei.org, 073-801 70 53
Stockholm Environment Institute (SEI) är ett internationellt oberoende forskningsinstitut inom miljö och hållbarhet. SEI kopplar samman vetenskap och beslutsfattande för att utveckla lösningar för en hållbar framtid för alla. SEI har åtta center i Asien, Afrika, Europa, Latin-Amerika och Nord-Amerika vars forskning täcker klimat-, vatten-, luft- och markanvändningsfrågor, policy-processer och utvecklingsfrågor. www.sei.org @SEIforskning
Marknadsnyheter
Föräldrastil i barndomen påverkar hur vi behandlar våra hundar
En studie från Storbritannien visar att den föräldrastil vi upplevde som barn kan påverka hur vi behandlar våra hundar som vuxna. Personer som vuxit upp med en tillåtande föräldrastil tenderar att använda samma metod i sin relation med hunden, där värme och frihet betonas men reglerna är få. I kontrast är de som haft en mer auktoritativ uppväxt, där kärlek kombineras med tydliga regler, mindre benägna att vara lika tillåtande mot sina hundar.
Forskarna fann också att människors attityd till djur, antingen beskyddande eller humanistisk, spelar en stor roll för hur dessa uppfostringsmönster överförs från mänskliga relationer till relationen med hunden.
Källa: psypost.org
Marknadsnyheter
Coop pausar inköpen av produkter från Bake my day
Coop har beslutat att pausa inköpen av produkter från leverantören Bake my Day. Detta görs mot bakgrund av de uppgifter som framkommit i media kring bristandande livsmedelshygien vid leverantörens bageri i Huddinge.
– Vi har dialog med leverantören om de uppgifter som förekommit i media om bristande säkerhet kring livsmedelshygien och kring arbetssituationen för de anställda. Vi har också hämtat in uppgifter från ansvariga kontrollmyndigheter för att ta del av de revisioner som gjorts vid bageriet och dess resultat, säger Niclas God, affärschef inköp food vid Coop Sverige.
– Under tiden som vår analys av situationen pågår så kommer vi pausa våra inköp av produkter från Bake my Day. Det är mycket viktigt för oss att våra kunder känner sig trygga och säkra med de produkter som säljs i Coops butiker, fortsätter Niclas.
Inköpspausen går igång nästa vecka och gäller tills vidare. De produkter som finns i butikerna kommer säljas ut för att inte riskera matsvinn samt för att det inte finns risk för hälsofara för produkterna.
För mer information kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se
Coop är en av Sveriges största dagligvarukedjor som levererar prisvärd, hållbar matglädje och har mer än 800 butiker från Kiruna i norr till Smygehamn i söder. Coop har sedan 2008 erbjudit näthandel av mat och vår butik på coop.se erbjuder mer än 80 procent av de svenska hushållen möjligheten att få tillgång till sin beställning via hemleverans eller andra leveransmöjligheter. Coop rankas som ett av Sveriges mest hållbara varumärken och har störst andel ekologisk försäljning i branschen. Totalt omsätter Coop i Sverige 48 miljarder kronor och har över 22 000 medarbetare. För mer information om Coop besök: http://www.coop.se.
Marknadsnyheter
Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 06.12.2024
Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
06.12.2024 kl. 22.30 EET
Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 06.12.2024 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:
Handelsplats (MIC-kod) |
Antal aktier |
Viktad snittkurs/aktie, euro*, ** |
Kostnad, euro*, ** |
---|---|---|---|
XHEL |
– |
– |
– |
XSTO |
109 732 |
10,98 |
1 204 745,63 |
XCSE |
27 154 |
10,96 |
297 631,24 |
Summa |
136 886 |
10,98 |
1 502 376,87 |
* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,4805 och DKK till EUR 7,4582
** Avrundat till två decimaler
Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.
Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 4 710 860 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 3 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.
Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.
För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE
För ytterligare information:
Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter1 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke