Connect with us

Marknadsnyheter

Ny teknik ger bättre diagnos för yrsel

Published

on

Nu ökar möjligheten för att patienter med yrselproblem ska få rätt diagnos på ett enkelt och smärtfritt sätt. Med hjälp av en ny typ av benledningshögtalare som enkelt fästs bakom örat blir diagnostiken effektivare och säkrare – särskilt för patienter som också lider av hörselproblem. Tekniken har utvecklats av forskare på Chalmers och är nu redo för tillverkning och användning inom sjukvården.

Hörseln och balanssinnet är nära förbundna med varandra. För patienter med yrsel utnyttjas detta för att ställa diagnos på sjukdomar i balansorganet. Ofta görs då ett hinnsäckstest, också kallat VEMP, Vestibular Evoked Myogenic Potentials. I ett VEMP-test används höga ljud för att ge muskelsammandragningar i hals- och ögonmuskler, som utlöses av en reflex från balansorganens hinnsäckar. Chalmersforskarna har istället använt ett mer skonsamt benledningsljud med en ny teknik för att nå bättre resultat.

– Vi har utvecklat en ny kompakt ljudvibrator som sätts bakom örat på patienten under testet. Den är optimerad för att ge en hög ljudnivå vid en så låg frekvens som 250 hertz, vilket är optimalt för VEMP-stimulering. Tidigare har det inte funnits någon mätutrustning som är direkt anpassad för den här typen av undersökningar av balansorganet, säger Bo Håkansson, professor i forskargruppen för medicinska signaler och system på Chalmers.

Benledning innebär att ljudvågor omvandlas till vibrationer i skallbenet och stimulerar hörselsnäckan inne i örat på samma sätt som när ljudvågor går den vanliga vägen via hörselgången, trumhinnan och mellanörat. Detta utnyttjas också i de hörapparater som framgångsrikt utvecklats av Bo Håkansson, som har mer än 40 års erfarenhet inom området.

Varannan person över 65 år drabbas av yrselsymptom, men orsaken kan av flera skäl vara svår att fastställa. I hälften av fallen beror yrseln på sjukdomar i balansorganen, men dagens diagnosmetoder har brister eller innebär risker och obehag för patienten. Exempelvis kan de undersökningar med höga ljudnivåer via hörselgången som används idag orsaka bestående hörselskador, eller vara omöjliga att dra slutsatser ifrån om patienten förutom yrsel har vissa typer av hörselnedsättningar.

– Tack vare benledningstekniken kan ljudnivåerna som patienterna utsätts för minimeras. Det som närmast kan låta som en kulspruta i öronen upplevs nu istället betydligt mer behagligt. Undersökningen kan ske vid hela 40 decibel lägre än dagens metod med luftlett ljud i hörlurar, och dessutom vid en lägre och mindre hörselskadlig eller störande frekvens. Det finns då ingen risk att undersökningen i sig orsakar hörselskador, säger Chalmersforskaren Karl-Johan Fredén Jansson, som gjort alla mätningarna i projektet.

– Den nya ljudvibratorn gör att barn och även patienter som har mekaniskt nedsatt hörselfunktion, till följd av kroniska öroninflammationer eller medfödda missbildningar i hörselgång och mellanöra, kan få en säkrare diagnos för sin yrsel, säger Bo Håkansson.

En prototyp av den lilla ljudvibratorn – kallad B250 – utvecklades av Chalmersforskarna under 2018. Den har nu testats och utvecklats i ett flertal olika internationellt publicerade studier, både på friska personer för att erhålla normaldata och på patienter med olika typer av balanssjukdomar. Ljudvibratorn är kompatibel med standardiserad utrustning för balansdiagnostik inom sjukvården, vilket gör den enkel att använda. Förutom fördelarna för patienterna bedöms kostnaden för den nya tekniken dessutom vara lägre än motsvarande utrustning som används idag. Diskussioner pågår med företag som önskar kommersialisera tekniken.

Mer om diagnosteknik för yrsel

En vanlig metod för att diagnostisera orsaken till yrsel är ett så kallat hinnsäckstest, VEMP – Vestibular Evoked Myogenic Potentials. I testet används ljudstimulering för att mäta muskelsammandragningar i hals- och ögonmuskler som utlöses av en reflex från balansorganens hinnsäckar. På så sätt kan man konstatera om det finns störningar i balansorganet eller i dess ledningsbanor till hjärnan, som gör patienten yr.

Inom sjukvården används idag två varianter av undersökningen: luftlett ljud genom hörlurar eller benlett ljud via en ljudvibrator som fästs mot huvudet. När luftlett ljud används krävs höga ljudnivåer, vilket är obehagligt för patienten. För benlett ljud är ljudnivåerna lägre, men utrustningen som hittills finns tillgänglig på marknaden är stor och klumpig och därför svår att använda. Dessutom krävs flera mätningar för att registrera muskelkontraktioner i både hals- och ögonmuskler.

Den nya diagnosmetoden innebär att ny vibratorteknik används, som är mindre i storlek och kan generera benledningsljud vid lägre frekvens (250 Hz), där muskelreflexerna är lättare att framkalla. Den nya typen av kompakt ljudvibrator sätts bakom örat på patienten under testet och riskerar inte att skada hörseln på den som blir undersökt.

För mer information, kontakta

Bo Håkansson, professor på institutionen för elektroteknik vid Chalmers tekniska högskola
031 772 18 07, 
boh@chalmers.se

Karl-Johan Fredén Jansson, forskare på institutionen för elektroteknik vid Chalmers tekniska högskola och ansvarig för kliniska studier
031 772 17 83,
 karljohf@chalmers.se

Mer om forskningen

Nyligen publicerades en uppmärksammad artikel om den nya tekniken i Nature Communications Medicine:

Den första vetenskapliga artikeln “VEMP using a new low frequency bone conduction transducer”  publicerades av Dove Medical Press, i tidskriften Medical Devices: Evidence and Research.

Chalmers har genomfört studien i samarbete med Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och de danska ljudföretagen Ortofon och Interacoustics. Forskningsfinansiärer är Vinnova, Promobilia och Hörselskadades Riksförbund.

Bilder:
1. Bo Håkansson, professor i medicinsk teknik, blir undersökt med den nya kompakta vibratorn som han och forskarlaget har varit med och designat. Foto: Chalmers tekniska högskola |Johan Bodell

2. Karl-Johan Fredén Jansson. Foto:  Chalmers tekniska högskola |Johan Bodell

Karin Wik
Presskommunikatör
0708-86 48 35
karin.wik@chalmers.se

________________

Chalmers tekniska högskola i Göteborg forskar och utbildar inom teknik och naturvetenskap på hög internationell nivå. Universitetet har 3 100 anställda, 10 000 studenter och utbildar ingenjörer, arkitekter och sjöbefäl.

Med vetenskaplig excellens som grund utvecklar Chalmers kompetens och tekniska lösningar för en hållbar värld. Genom globalt engagemang och entreprenörsanda skapar vi innovationskraft, i nära samarbete med övriga samhället. EU:s största forskningsinitiativ – Graphene Flagship – leds av Chalmers, liksom bygget av en svensk kvantdator.

Chalmers grundades 1829 och har än idag samma motto: Avancez – framåt.

Det är tillåtet att ladda ner, sprida och använda bifogade bilder och illustrationer, om inget annat anges, för publiceringar i samband med Chalmers pressmeddelanden så länge Chalmers och fotograf/illustratör står med som upphovsperson där möjlighet ges. Det är tillåtet att beskära och justera i materialet för att anpassa format för publikation men det är ej tillåtet att omarbeta originalet på ett sådant sätt att det ändrar den ursprungliga innebörden. Materialet är avsett att användas i redaktionellt syfte. Kommersiell användning, som del i marknadsföring av varor och tjänster, är inte tillåten.

Vi vill att Chalmers och våra fotografer och illustratörer namnges i samband med publicering där det är möjligt enligt följande modell:

  • Foto: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn
  • Grafik/Illustration: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn
Continue Reading

Marknadsnyheter

Unidaco har tecknat aktier i Zoomability för 8 MSEK

Published

on

By

I enlighet med det avtal kring investering och samarbete som tecknades med Unidaco Ltd, och som redovisades 29 april i ett PM, har Unidaco den 31 maj skickat in fem teckningssedlar på totalt 8 MSEK. Det är på 4 MSEK, 2 MSEK, 1 MSEK och två på 0,5 MSEK. Anledningen till uppdelningen är att Unidaco ämnar överlåta delar av de tecknade aktierna till sina finansiärer för att inte komma över ett enskilt ägande på 30 %,

Med den tidigare redovisade teckningskursen på 0,80 kr per aktie, innebär det att 10 miljoner aktier kommer att emitteras när likviden betalats in av Unidaco och registrering skett hos Bolagsverket,

Det totala antalet aktie i Zoomability Int AB kommer då uppgå till 26 239 568 st och aktiekapitalet öka med 1 600 000 kr och överkursfonden erhålla 6 400 000 kr.

De 10 miljoner aktier som tecknats kommer totalt motsvara 38,1 % av ägandet i Zoomability efter det att de aktier som Actice Nordic AB tecknat och betalt, också är registrerade hos Bolagsverket. 

För mer information kontakta

Pehr-Johan Fager, VD
pj@zoomability.com
0709-203961

Continue Reading

Marknadsnyheter

Konvertering av lån och inlösen av option

Published

on

By

Actice Nordic AB, som ägs av entreprenören Niclas Granér, har nu löst in det konvertibla lånet på 1,5 MSEK och den option på 1,5 MSEK, som avtalades om den 5 mars 2024, mot aktier i Zoomability AB. Detta till en kurs på 0,89 kr per aktie.

Det innebär att Actice Nordic AB och Niclas Granér för de totalt 3 MSEK som investerats erhåller 3 370 787 aktier i Zoomability Int AB, vilket idag  motsvarar ett ägande på 20,8 %. Med tidigare ägda aktier kontrollerar Niclas nu aktier i Zoomability motsvarande ca 24 %, och blir därmed nu den största ägaren.

 Efter registrering hos Bolagsverket kommer Zoomabilitys aktiekapital ökar med 674 157 kr och 2 325 834 kr kommer tillföras överkursfonden.

I avtalet kring detta som delgavs marknaden den 5 mars 2024 skulle inlösenkursen vara 2,10 kr för det konvertibla lånet och 2,30 kr för optionen. Styrelsen har dock tagit beslut om att kursen skulle ändras till 0.89 per aktie. Detta med tanke på Zoomabilitys volatila aktiekurs, som senaste dryga månade varit nere på 0.90 kr vi ett flertal tillfällen vid stängning av börsen. Styrelse har också ansett att det legat i alla aktieägares intresse att investeringsavtalet med Actice Nordic AB genomförs för att Zoomabilitys affärsplan ska kunna genomgöras. Kursen vid inlösen den 31 maj var 1,16 kr.

För mer information kontakta

Pehr-Johan Fager, VD
pj@zoomability.com
0709203961

Om Zoomability Int. AB (publ) 

Zoomability har utvecklat och säljer en terränggående elrullstol Zoom Uphill®, anpassad för personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna, men som också passar alla som vill ha en häftig körupplevelse. Den har rönt stor uppmärksamhet främst i USA, men även i Sverige och övriga Europa. Det är en hybrid mellan traditionella eldrivna rullstolar-PWC, från tillverkare som Permobil, Sunrise och Invacare, och fyrhjulingar-ATV. Zoom Uphill® har funktionaliteten och de ergonomiska kvalitéerna som en PWC och körkapacitet och stabiliteten som hos en ATV. Den är unik i sin design då den tack vare sin patenterade bottenplatta är både lätt och smidig såväl som stark och stabil och lämpar sig därför både för tuff terräng och urbana miljöer. Zoom Uphill® möjliggör ett friare liv för personer med begränsad rörelseförmåga. Det kan vara människor med olika typer av funktionshinder, lungkapacitet eller styrka i kroppen. 

Zoom Uphill® är registrerad som medicintekniskt hjälpmedel enligt MDR 2017/745 och testad enligt rullstoldirektivet EN12184.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Uppdatering: Utsläpp av gas på Inovyn industri i Stenungsund

Published

on

By

Gasläckan i processutrustningen är nu åtgärdad och räddningsinsatsen avslutades cirka 02:20.

I samverkan med industrin har det under natten gjorts kontinuerliga gasmätningar både innanför och utanför industriområdet. Under räddningsinsatsen har närområdet varit avspärrat. Under räddningsinsatsen har det också funnits beredskap för att hantera eventuell miljöpåverkan i havet.

Det var på lördagskvällen kl. 22:25 som Räddningstjänsten Storgöteborg larmades om utsläpp av gas på Inovyn och åkte till platsen med ett större resurspaket från Västra Räddningsregionen. Vi har nu avvecklat resurserna på plats, men kommer att göra en kontroll med UAS (drönare) under morgondagen.  

//Presstalesperson Henrik Gunnarsson

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.