Connect with us

Marknadsnyheter

Ny trendrapport: En vegetarisk nudge fick elever att välja växtbaserat

Published

on

Maten vi äter är en livsviktig del av samhället, och de trender som formar våra matvanor speglar ofta samhället i stort. Nu kommer Greenfood Insights, en trendrapport som blickar framåt, och utforskar trenderna. I denna upplaga ryms allt från TikTok-mat, till gråärtor. Och pilotprojektet Streetfoodveckan, som fick tusentals barn att välja bort köttet, genom en vegansk nudge. Projektets 780 000 portioner tog inte bara in gatumaten i skolmatsalarna, utan också den växtbaserade revolutionen.

Livsmedelsindustrin präglas av snabba förändringar – i den gröna omställningens, digitaliseringens och de snabba trendernas tid. Greenfood Insights är trendrapporten som blickar framåt, och utforskar trenderna. Från det stora perspektivet, hela vägen ned till tallriken.

Bakom rapporten står svenska Greenfood, en av Europas största livsmedelskoncerner inom hälsosam och växtbaserad mat. Med Greenfood Insights är förhoppningen att sprida kunskap, och samtidigt inspirera aktörer, individer och branschkollegor att tänka nytt.

I Greenfood Insights möter vi ett pilotprojekt som fick barn över hela Sverige att välja växtbaserat och frågar oss vad de nästan 780 000 växtbaserade portionerna kan lära oss om framtidens hållbara mat. Vi får ta del av med experternas tankar, och djupdyker i den växtbaserade revolutionen.

Rapporten listar trender och hämtar insikter från undersökningar världen över. Till exempel hur intresset för vegetarisk kost ser ut i olika generationer, vad det skulle innebära om fler åt en växtbaserad lunch, och vilka trender som kommer att prägla vårt ätande framöver.

Tre snabba trender som lyfts fram i Greenfood Insights:

 • Växtbaserat – med… växter
  Om 20-talet hittills har handlat om 3d-printat kött, labbodlade biffar och artificiella animalier så är 2024 året då vi vänder blicken mot växtriket igen. Nu vill vi se vegetariska maträtter som dignar av ärtor, baljväxter, svampar och grönsaker.

   
 • Det är dags för en quick fix
  Framtidens vegetariska mat behöver fungera i vår stressade tillvaro, och det är absolut ingen slump att alla stora fast food-aktörer bjuder in vegetarianerna till bordet! Om tio år spås den globala marknaden för vegansk snabbmat vara värd 28 miljarder dollar. Det kan jämföras med dagens 19 miljarder.

   
 • Det sociala ätandet driver på mot växtbaserat
  Pannkaksmüsli, fetaostpasta, bakad broccoli, mala tofu… Redan 2021 var de tio största mattrenderna på TikTok vegetariska eller veganska. En utveckling som långt ifrån har stannat av. Zucchini-pommes, pastachips och vegansk ost stavas några av de senaste virala mattrenderna.

Läs hela rapporten https://greenfood.se/reports-and-presentations

Magnus Holtinger Wallin
Head of Communications
magnus.wallin@greenfood.se

Greenfood är en av Nordens ledande livsmedelskoncerner inom hälsosam mat och vi har en historik som sträcker sig 50 år tillbaka i tiden. Verksamheten är bred och med våra tre affärsområden är vi med i hela livsmedelskedjan – från odling, förädling och leverans till ögonblicket då konsumenten sätter gaffeln i sin mun. Greenfoods affärsområden är uppdelade i; Picadeli, Food Solutions och Fresh Produce. Varumärken inom koncernen är till exempel: Picadeli, Green Deli, Daily Greens, SallaCarte, Ahlgood. Läs mer på www.greenfood.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Gå inte vilse på vägen – Grävkurs den 24 april i Stockholm

Published

on

By

En heldagsutbildning som riktar sig till både reportrar och arbetsledare. Kursen ger tips och verktyg för att jobba mer effektivt och strukturerat med gräv.

 • Vi går igenom grävprocessens olika faser och varför det är viktigt att inte bara rusa in i researchen.
 • Vi visar hur man kan jobba med idén och ta grävprojektet i mål – varje gång.
 •  Vi djupdyker i reporterns och arbetsledarens olika roller och arbetsuppgifter, och visar hur ett sammansvetsat team får bättre resultat.
 •  Kursen inkluderar workshops där deltagarna får spåna fram konkreta lösningar för just sin arbetsplats. Målet är att deltagarna ska komma hem med en grund till en grävplan för sin redaktion.

Kursledare: Jessica Ziegerer & Emma Johansson

Bra att veta 

 • Tid: 9–15
 • Plats: Helio Slussen
 • Kursen är kostnadsfri
 • Deltagare står själva för resa, lunch och eventuellt boende.
 • Vi uppmanar redaktioner att skicka en reporter och en arbetsledare för bästa resultat.  Ansök separat och skriv i din ansökan vem du söker tillsammans med.
 • Några ord om höstens kurs:

  ”Konkreta tips och roligt med exempel. Bra upplägg med arbetsledare och reporter tillsammans på kursen”

  ”Jag fick inspiration för att på riktigt dra igång ett strukturerat arbete med gräv”

  ”Jag och min arbetsledare fick ut väldigt många konkreta idéer under de diskussioner vi hade under kursen.”

Läs mer och sök här!

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Paulina Brandberg har tagit emot delbetänkande från Delegationen mot arbetslivskriminalitet

Published

on

By

Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg har tagit emot det tredje delbetänkandet från Delegationen mot arbetslivskriminalitet. I sitt tredje delbetänkande konstaterar delegationen bland annat att den strategiska styrningen av arbetet måste stärkas och att skyddet mot arbetskraftsexploatering brister i Sverige. Delegationen betonar den centrala roll arbetsmarknadens parter har för att motverka arbetslivskriminaliteten.

– Regeringen ser mycket allvarligt på att människor blir utnyttjade på den svenska arbetsmarknaden. Den ofta gränsöverskridande arbetslivskriminaliteten skapar stor otrygghet, snedvrider konkurrensen och är en del av den kriminella ekonomin. Jag ser särskilt fram emot att ta del av delegationens förslag om hur myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet kan stärkas, säger jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.

Delegationen mot arbetslivskriminalitet tillsattes 2021 och leds av Ola Pettersson. 2022 beslutade regeringen om tilläggsdirektiv till delegationen. Genom tilläggsdirektiven fick delegationen i uppdrag att utreda förutsättningarna för en myndighetsgemensam tipsfunktion för arbetslivskriminalitet och lämna nödvändiga författningsförslag.

Kontakt
Emelie Franzén
Pressekreterare hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
076-771 09 51
emelie.franzen@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Viktig milstolpe för OXC-201 – patentet godkänt i Japan

Published

on

By

Patentet för OXC-201, Oxcias potentiellt banbrytande tillvägagångssätt för behandling av IPF (idiopatisk lungfibros), har nyligen blivit godkänt i Japan. Det är det första land patentet blivit godkänt i och en mycket viktig milstolpe. Japan och Asien generellt är centrala marknader för OXC-201. Asien uppskattas ha det största antalet sjukdomsfall av lungfibros i världen.

Ytterligare nationella och regionala patentansökningar är under granskning i USA, Europa (EPO – Europeiska patentorganisationen) Kina och Kanada.

Som kommunicerats tidigare, tilldelade EIC (European Innovation Council) i början av 2023 Oxcia AB ett bidrag på 2,5 miljoner euro inom EIC-Transition programmet för nästa fas av utvecklingen av OXC-201.
 

Om OXC-201

OXC-201 är en småmolekylär hämmare av OGG1. Genom att rikta in sig på DNA-reparationsenzymet OGG1 (8-oxo guanin DNA-glykosylas-1), hämmar OXC-201 bindning av OGG1 till DNA och därigenom moduleringen av gentranskription. OGG1 spelar en betydande roll i modulering av inflammation och fibrogenes; genetisk nedreglering eller kemisk hämning av OGG1 har visat sig skydda mot inflammation och fibros i flera experimentella sjukdomsmodeller.

 

För mer information vänligen kontakta:

 

Christina Kalderén, Pre-clinical Director

Email: christina.kalderen@oxcia.com
 

Eller:
 

Ulrika Warpman Berglund, CEO

Email: ulrika.warpmanberglund@oxcia.com

 

Kort om Oxcia AB

Oxcia AB bedriver nydanande forskning genom sitt unika sätt att utnyttja oxidativa DNA-skador och DNA Damage response(1) och på så sätt utveckla nya säkra behandlingar för patienter som lider av cancer eller kronisk inflammation. Oxcia har för närvarande två läkemedelskandidater, båda med potential att bli first-in-class läkemedel. OXC-101 befinner sig i tidig klinisk utveckling mot solida och hematologiska cancrar. OXC-201 utvecklas mot inflammations- och fibrosrelaterade sjukdomar, såsom lungfibros och allergisk astma, och befinner sig i preklinisk fas.

(Note (1): DNA Damage Response, DDR– kroppens processer för att på olika sätt reparera de skador som uppstår på DNA)

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.