Ny undersökning: Var sjätte svensk får ingen ränta på sitt sparande

| 29 juni, 2022 | 0 kommentarer

Med ett sparkonto utan ränta har du en spargris som jobbar gratis. Trots det är det en sparform som 4 av 10 svenskar använder sig av. För var sjätte svensk är det dessutom den primära sparformen. Demoskops undersökning, gjord på uppdrag av Borgo, visar också att kvinnor i snitt kan spara mindre än män – men lägger undan mer till barnen.

Nyckeltal från undersökningen:

  • 8 av 10 svenskar (78 procent) har ett regelbundet sparande
  • Var fjärde sparare (23 procent) kan lägga undan 5000 kronor eller mer varje månad
  • Två av tre svenskar (67 procent) sparar till pensionen
  • Varannan sparare (50 procent) sparar till bufferten
  • Var sjätte svensk (16 procent) använder sparkonto utan ränta som sin primära sparform
  • Var fjärde kvinna (25 procent) sparar till barnen eller annan närstående, var åttonde man (13 procent) har samma sparmål.
  • 4 av 10 manliga sparare (43 procent) har aktier som sparform. För var fjärde man (26 procent) är aktier den primära sparformen.
  • 4 av 10 kvinnliga sparare (44 procent) har sparkonto utan ränta som sparform
  • Män sparar i snitt 3 300 kronor per månad, kvinnor 2 600 kronor

Demoskop har på uppdrag av Borgo ställt frågor till 2 000 personer om deras privatekonomi, vilket gett en heltäckande bild av svenskarnas sparande. Undersökningen visar att fondsparande är den vanligaste sparformen, något som 6 av 10 sparare använder sig av.

Näst mest populärt är att spara på ett konto utan ränta, vilket 4 av 10 svenskar gör. För var sjätte svensk är det dessutom den primära sparformen.

”Det kan kännas som en trygg och säker sparform, men det är en sparfälla eftersom du missar ränteeffekten och det tar längre tid att nå ditt sparmål”, säger Åsa Fagerlund, sparansvarig hos Borgo.

Undersökningen visar också på ekonomiska skillnader mellan män och kvinnor. I snitt kan män spara 3 300 kronor per månad, vilket är 700 kronor mer än kvinnor som i snitt lägger undan 2 600 kronor. Trots det är det vanligare att som kvinna spara till sina barn eller andra närstående, vilket var fjärde kvinna uppger att man gör. Endast var åttonde man har samma sparmål.

Vilken sparform man föredrar skiljer sig också åt. Det är också fler män än kvinnor som aktiesparar (4 av 10 män i jämförelse med 3 av 10 kvinnor). Bland kvinnor är det vanligare att spara på konto utan ränta (4 av 10 kvinnor använder sparformen i jämförelse med 3 av 10 män).

”Vi ser skillnader i vilka risker som olika grupper är benägna att ta i sitt sparande. Aktiesparande är en sparform som kan ge hög avkastning, men kan också innebära förluster med tanke på marknadsläget. Så vi rekommenderar alla att först säkra sin buffert genom en trygg sparform som ger ränta, innan man ger sig ut på äventyr i sitt sparande”, säger Åsa Fagerlund.

För att uppnå privatekonomisk trygghet rekommenderar Åsa Fagerlund alla sparare att ha en sparbuffert som motsvarar 2–3 månadsinkomster.

”Sparbufferten är din trygghet i oroliga tider. Bästa tipset är att börja i tid och att välja en sparform som ger ränta. Om din huvudbank inte kan erbjuda det bör du överväga ett andra alternativ. Genom att ha ett separat buffertsparande ökar dessutom möjligheten till att du låter pengarna växa i fred”, säger Åsa Fagerlund.

Ladda ned och läs hela undersökningen här: https://www.borgohypotek.se/kunskapsbanken 

Så gjordes undersökningen:

Demoskop genomförde i april 2022 en undersökning på uppdrag av Borgo där 2017 svenskar fått svara på frågor om sin privatekonomi och hur de ser på sparande.

Vid frågor om undersökningen, vänligen kontakta:

Adam Lewenhaupt, Chief Commercial Officer
E-post:
[email protected]
Telefon: 0735-266221

Om Borgo:
Borgo grundades 2018 och är ett fristående hypoteksbolag med målsättningen att erbjuda marknadsledande bolån via kreditförmedlare till svenska privatpersoner. Borgo erbjuder även sparkonton till privatpersoner och företag. Borgo har tillstånd att bedriva verksamhet med tillstånd enligt 3 kap. 2 § lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse (“LBF”) samt enligt lag (2003:1223) om utgivning av säkerställda obligationer (“LUSO”) och står under tillsyn av Finansinspektionen.

Borgos bolån förmedlas via ICA Banken, Ikano Bank, Söderberg & Partners, Sparbanken Syd och Ålandsbanken. Borgo är kreditgivare och fattar alltid kreditbesluten.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.