Nya insikter om hur tandlossning hos unga kan förhindras

| 25 november, 2021 | 0 kommentarer

Övertandläkare Carolina Modin på Folktandvården Stockholm har genomfört halvtidskontroll i sitt doktorandprojekt. Hon presenterar ny kunskap om hur tandlossning hos unga individer utvecklas över tid. 

“Carolinas resultat visar att det är av stor betydelse att unga individer med benägenhet till tandlossning motiveras att följa den långsiktiga behandlingsplan som upprättats”, säger Leif Jansson, docent i parodontologi vid Karolinska Institutet och Carolinas huvudhandledare. 

Carolina Modin är övertandläkare på Folktandvården Stockholm Eastmaninstitutet och doktorand vid Karolinska Institutet. Hennes forskning handlar om långtidsuppföljning av individer som får tandlossning, även kallad parodontit, i unga år och vilka faktorer som påverkar sjukdomens utveckling. 

Med ökad kunskap ska det bli lättare att kunna identifiera patienter i riskzonen för tandlossning och därmed kunna sätta in behandling i god tid. Nya insikter kan därmed leda till minskat lidande för individen såväl som minskade kostnader för samhället.  

Viktigt för tandhälsan att följa behandlingsplan  

Vid halvtidskontrollen presenterade Carolina nya kunskaper från projektet, där 215 patienter under 36 år som tidigare fått diagnosen parodontit för minst 10 år sedan på nytt har undersökts. Resultatet visade att prognosen är sämre för individer som har svår sjukdom vid start, är rökare, avbryter sin specialistbehandling eller inte får regelbunden stödbehandling. Alla dessa faktorer är oberoende av varandra. Det visar sig också att de som avbryter sin specialistbehandling i högre grad förlorar tänder tidigt i livet. 

Många unga patienter med tandlossningssjukdom avbryter sin behandling 

Det första arbetet var en journalstudie som omfattade drygt 200 patienter med diagnosen parodontit. Dessa jämfördes med en kontrollgrupp av patienter med kronisk parodontit för att undersöka hur väl de fullföljde behandlingen. Studien visade att patienter med parodontit i högre utsträckning avbröt sin behandling, oberoende av bakgrunds- och riskfaktorer. 

“De individer som har svårast parodontal sjukdom och störst behov av vård avbryter tyvärr ofta sin behandling”, säger Carolina Modin. 

Tillträder som klinikchef på Folktandvården Eastmaninstitutet 

Den 1 december kommer Carolina att tillträda som klinikchef på Folktandvården Eastmaninstitutets avdelning för parodontologi.  

“Vi är väldigt glada och stolta att kunna meddela att Carolina kliver in som klinikchef inom specialisttandvården. Hennes erfarenhet och samtida arbete som doktorand kommer ge ett mervärde för våra patienter direkt i vardagen på klinik”, säger Andreas Cederlund, områdeschef för Folktandvården Stockholms specialisttandvård.   

Halvtidskommittén bestod av: 

  • Ola Norderyd, professor, Odontologiska institutionen, Jönköping 

  • Anders Holmlund, docent, Specialisttandvården Gävle 

  • Margareta Hultin, medicine doktor, Institutionen för odontologi, Karolinska Institutet 

Forskargruppen består av: 

  • Huvudhandledare: Leif Jansson, Folktandvården Stockholm 

  • Bihandledare: Anders Gustafsson och Tülay Lindberg, Karolinska Institutet 

Åsa BrandtKommunikationschef08-123 166 [email protected]

Vi på Folktandvården Stockholm välkomnar dig, ung eller gammal, var du än bor eller kommer ifrån. Vi erbjuder både allmän- och specialisttandvård, forskar för framtiden och arbetar för ett hållbart samhälle med bättre folkhälsa. Med våra totalt 80 kliniker runt om i länet och cirka 2 000 medarbetare tar vi årligen emot uppemot 1,4 miljoner patienter. Folktandvården är en del av Region Stockholm.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *