Connect with us

Marknadsnyheter

Nya och utökade satsningar på industrins gröna omställning

Published

on

Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland.  För att nå de högt satta klimatmålen, öka vår konkurrenskraft och skapa framtidens jobb måste takten i klimatarbetet öka.

Därför föreslår regeringen ytterligare steg för att underlätta näringslivets och industrins klimatomställning genom kraftigt ökade stöd samt att större belopp ska kunna garanteras av staten när företagen själva vill ta lån för stora gröna investeringar.

Ramen för gröna kreditgarantier höjs till 50 miljarder kronor 2022

För att åstadkomma den gröna omställning som krävs för att nå klimatmålen måste hela samhället delta. Näringslivet har en central roll i omställningen samt öka konkurrenskraften och skapa framtidens jobb.  Genom garantiprogrammet för gröna investeringar främjar staten stora industriinvesteringar som bidrar till att nå miljömålen och det klimatpolitiska ramverket. Intresset för kreditgarantierna har varit stort. 

Regeringen föreslår en höjd garantiram, från 15 miljarder kronor till 50 miljarder för 2022. Garantiramen beräknas därefter till 65 miljarder kronor 2023 och 80 miljarder kronor 2024 –

− Vi står i en akut klimatkris och industrins omställning måste gå ännu snabbare. Därför gör vi nu offensiva satsningar för att underlätta för företagen att finansiera viktiga gröna investeringar, säger finansmarknadsminister och biträdande finansminister Åsa Lindhagen.

Kreditgarantierna kan ges till industriinvesteringar där kapitalbeloppet för det garanterade lånet uppgår till minst 500 miljoner kronor. Garantin får täcka högst 80 procent av det garanterade lånet och ha en maximal löptid om 15 år.

Industriklivet utökas

Industrin står idag för en dryg tredjedel av utsläppen i Sverige, att minska dessa utsläpp är avgörande för att nå klimatmålen. Samtidigt är industrin en central del för att minska utsläppen kommer det krävas nya lösningar och innovationer. För att främja en sådan utveckling vill regeringen stärka satsningen Industriklivet med 217 miljoner kronor under 2022 till totalt 909 miljoner kronor.

− Svensk industri ligger i framkant inom den hållbara teknikutvecklingen och det finns en stor vilja att ställa om. Industriklivet är mycket uppskattat bland industriföretagen. Satsningen bidrar till att utveckla den teknik som idag inte är kommersialiserad, men som kommer vara nödvändig för att minska många av utsläppen inom den tunga industrin. Det är också så vi stärker vår konkurrenskraft och skapar framtidens jobb, säger miljö- och klimatminister Per Bolund.

Industriklivet lanserades 2018 och ger stöd till att utveckla lösningar som minskar utsläppen inom industrin. Industrins vilja att satsa på klimatomställningen har varit stor, och bland de 77 projekt som beviljats stöd finns bland annat utveckling av fossilfritt stål, teknik för negativa utsläpp och framställning av grön vätgas. Utöver att främja klimatomställningen inom industrin bidrar satsningen också till att stärka svensk export och konkurrenskraft.

Nytt driftsstöd för Bio-CCS införs

För att nå negativa utsläpp av växthusgaser krävs kompletterande åtgärder vid sidan av omfattade utsläppsminskningar. Avskiljning, infångning och lagring av biogen koldioxid (så kallad bio-CCS) kan bidra till negativa utsläpp.

Regeringen föreslår därför att ett system för driftstöd för bio-CCS i form av omvänd auktionering ska införas under 2022.

En första omvänd auktion där de aktörer som kan leverera tjänsten till lägst kostnad vinner anbudet planeras att genomföras 2022. Den första utbetalningen kommer att göras efter inlagring av koldioxid med utbetalning från 2026. Regeringen föreslår därför i budgetpropositionen att 400 miljoner kronor per år under perioden 2026–2040 får användas för att teckna kontrakt med de aktörer som vinner den omvända auktionen. Detta innebär att regeringen avser att satsa totalt 6 miljarder kronor under perioden 2026–2040.

Regeringen avsätter också 10 miljoner kronor per år under perioden 2022–2025 för upprättande och administration av ett system för omvänd auktionering.

Deltagande i IPCEI

För att stärka långsiktig konkurrenskraft och främja en snabb omställning till ett digitalt och hållbart samhälle i så kallade viktiga projekt av gemensamt europeiskt intresse (IPCEI). Sverige deltar redan i två projekt på batteriområdet, och Energimyndigheten har fått i uppdrag att förbereda svenskt deltagande i vätgasprojekt med syfte att minska utsläppen i industrin. För att säkerställa att Sverige kan delta i projekten behövs samordning och finansiering. Regeringen föreslår därför en satsning om 100 miljoner kronor 2022 och beräknar att ytterligare 70 miljoner kronor kommer tillföras 2023 och 2024 till industriella samarbetsprojekt för grön och digital omställning. Förslaget innebär att ytterligare medel tillskjuts ändamålet utöver de 200 miljoner kronor år 2022 och beräknade 70 miljoner 2023–2027 som avsattes i budgetproposition 2021.

Näringslivets omställning

Den gröna och digitala omställningen är nödvändig för vår framtidiga konkurrenskraft och för att Sverige ska nå våra högt uppsatta miljö- och klimatmål och skapa förutsättningar för en grön återstart i hela landet. Digital omställning möjliggör bl.a. automation, bättre resursutnyttjande, strategisk användning av data och artificiell intelligens samt nya affärsmodeller. Näringslivets förmåga att dra nytta av sådan teknik är avgörande för den gröna omställningen.

För att driva arbetet med ett grönt och digitalt omställningslyft föreslår regeringen att tillföra Tillväxtverket ytterligare 92 miljoner kronor 2022. Myndigheten föreslås även få ytterligare 8 miljoner under 2022 för en förlängning av Jobbsprånget. Regeringen beräknar att 92 respektive 8 miljoner kronor avsätts för åren 2023 och 2024. Satsningen, som bygger på arbetet inom regeringens samverkansprogram för Näringslivets digitala strukturomvandling samt Näringslivets klimatomställning ska stärka både etablerade och yngre företags förmåga att hantera den gröna och den digitala omställningen, inklusive att förbättra företagens motståndskraft och hantering av kommande kriser. Till målen hör ökad konkurrenskraft, minskade utsläpp samt bättre resursutnyttjande i näringsliv och industri.

Namn på förslag 2022 2023 2024
Satsning på Industriklivet för stora investeringar 217 Mnkr 162 Mnkr 165 Mnkr
System för omvänd auktionering av stöd till Bio-CCS 10 10 10
Deltagande i IPCEI 100 Mnkr 70 Mnkr 70 Mnkr
Näringslivets omställning 100 Mnkr 100 Mnkr 100 Mnkr
Totalt 427 Mnkr 342 Mnkr 345 Mnkr
Namn på förslag 2022 2023 2024
Höjd garantiram för kreditgarantier för gröna investeringar 50 Mdr 65 Mdr 80 Mdr

Victor Thomsen
Pressekreterare hos miljö- och
klimatminister samt vice statsminister
Per Bolund
073-078 24 75 

Daniel Dickson
Pressekreterare hos finansmarknadsminister och biträdande finansminister
Åsa Lindhagen
073-820 84 89

Miljödepartmentet
Fredsgatan 6 103 33 Stockholm
08-405 10 00
regeringen.se/miljo

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké från årsstämma i 24SevenOffice Group AB

Published

on

By

Årsstämman i 24SevenOffice Group AB (”24SevenOffice” eller ”Bolaget”) hölls idag den 15 maj 2024 i Stockholm varvid aktieägarna fattade följande beslut.

Fastställande av resultat- och balansräkningen

Årsstämman beslutade att fastställa resultaträkningen och balansräkningen i 24SevenOffice samt koncernresultaträkningen och koncernbalansräkningen.

Vinstdisposition

Årsstämman beslutade att ingen utdelning skulle utgå till aktieägarna samt att tidigare balanserade medel, inklusive överkursfond samt årets resultat balanseras i ny räkning.

Ansvarsfrihet

Styrelsens ledamöter och den verkställande direktören beviljades ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2023.

Val av styrelse och revisor samt arvodering

Årsstämman beslutade att styrelsen ska bestå av fyra ledamöter. Det beslutades vidare att antalet revisorer ska vara ett registrerat revisionsbolag.

Det beslutades att arvode till styrelsens ledamöter ska uppgå till totalt 130 000 kronor, och utgå till styrelsens ledamöter med följande belopp:

  • 65 000 kronor till styrelseledamoten Staffan Herbst, och
  • 65 000 kronor till styrelseledamoten Karin Lindberg.

Inget arvode ska utgå till styrelsen i övrigt.

Arvode till revisorn ska utgå enligt godkänd räkning.

Det beslutades att omvälja Staffan Herbst, Karin Lindberg och Staale Risa till styrelseledamöter och att välja Linda Sannesmoen till ny styrelseledamot för tiden till slutet av nästa årsstämma. Vidare beslutades att välja Staale Risa till ny styrelseordförande för tiden till slutet av nästa årsstämma och därmed lämnar Staale Risa sitt uppdrag som vice styrelseordförande. Det noteras att Karl‑Anders Grønland avböjt omval.

Det beslutades vidare att omvälja det registrerade revisionsbolaget RSM Stockholm AB som Bolagets revisor för perioden till slutet av nästa årsstämma. RSM Stockholm AB har anmält auktoriserade revisorn Anneli Richardson som huvudansvarig.

Inrättande av en valberedning och fastställande av principer för valberedningen

Årsstämman beslutade, i enlighet med aktieägaren R-Venture AS:s förslag, att inrätta en valberedning och fastställa principer för valberedningen.

Följande personer valdes som ledamöter av valberedningen intill slutet av nästa årsstämma:

  • Stian Rustad, representerande aktieägaren ICT Group AS,
  • Hans Arne Flåto, representerande aktieägaren R-Venture AS, och
  • Snorre Realfsen, representerande aktieägaren Ebiz AS.

Det beslutades att utse Stian Rustad till valberedningens ordförande.

Årsstämman beslutade vidare att anta principer för valberedningen, att gälla tills vidare.

Ändring av bolagsordningen

Årsstämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att införa en ny bestämmelse i Bolagets bolagsordning som möjliggör för styrelsen att besluta om att bolagsstämman får hållas helt digitalt.

Bemyndigande för styrelsen att besluta om emissioner

Årsstämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att bemyndiga styrelsen att intill nästa årsstämma vid ett eller tillfällen besluta om emission av aktier, konvertibler och/eller teckningsoptioner med rätt att konvertera till respektive teckna aktier, med eller utan avvikelse från aktieägares företrädesrätt, till ett antal motsvarande maximalt tio (10) procent av det totala antalet aktier i Bolaget vid tidpunkten då bemyndigandet utnyttjas första gången, att betalas kontant, genom apport och/eller genom kvittning.

Att styrelsen ska kunna fatta beslut om emission utan företrädesrätt för aktieägarna enligt ovan är främst i syfte att kunna anskaffa nytt kapital för att öka Bolagets flexibilitet och möjlighet att påskynda utvecklingen av Bolagets verksamhet eller i samband med förvärv samt för att diversifiera aktieägarkretsen.

Utgivande av nya aktier, konvertibler eller teckningsoptioner med stöd av bemyndigandet ska genomföras på sedvanliga villkor under rådande marknadsförhållanden. Om styrelsen finner det lämpligt för att möjliggöra leverans av aktier i samband med en emission enligt ovan kan detta göras till ett teckningspris motsvarande aktiernas kvotvärde.

För detaljerade villkor avseende besluten enligt ovan hänvisas det till kallelsen och årsredovisningen som finns tillgängligt på Bolagets hemsida, www.24sevenoffice.com.

For further information please contact:

Eirik Aalvik Stranden, CEO

Tel: +47 247 00 030, eas@24sevenoffice.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké från årsstämma 2024 i Hoodin AB (publ)

Published

on

By

Hoodin AB (publ) höll den 15 maj 2024 årsstämma. Vid stämman fattades, bland annat, följande beslut.

Beslut om ändring av bolagsordningen

Stämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att ändra bolagsordningens §§ 4–5 så att gränserna för aktiekapitalet och antalet aktier i bolaget ändras.

Beslut om minskning av aktiekapitalet

Stämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att minska bolagets aktiekapital med 1 635 329,025 för avsättning till fritt eget kapital. Genom minskningen minskar aktiekapitalet från 2 229 994,125 kronor till 594 665,10 kronor. Minskningen av aktiekapitalet medför att kvotvärdet per aktie minskas till 0,02 kronor.

Beslut om nyemission med företrädesrätt för bolagets aktieägare

Stämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, om en nyemission av högst 29 733 255 aktier, innebärande en ökning av aktiekapitalet med högst 594 665,10 kronor (”Företrädesemissionen”). Beräkningen av ökningen av aktiekapitalet är baserad på aktiekapitalet (och en akties kvotvärde) efter minskning av aktiekapitalet, dvs. på ett kvotvärde om 0,02 kronor per aktie. De som på avstämningsdagen den 22 maj 2024 är registrerade som aktieägare i bolaget erhåller för varje befintlig aktie en (1) teckningsrätt som berättigar till teckning av en (1) ny aktie. Teckningskursen uppgår till 0,20 SEK per aktie. Teckningstiden i Företrädesemissionen löper under perioden 24 maj 2024 till och med den 10 juni 2024. Ytterligare information om Företrädesemissionen kommer att finnas i det informationsmemorandum som förväntas offentliggöras omkring den 23 maj 2024.

Val av styrelse och revisorer

Årsstämman beslutade om omval av styrelseledamöterna Hans-Peter Ostler, Marcus Emne och Martin King, samt om val av Per Bengtsson till ny styrelseledamot. HansPeter Ostler valdes till styrelsens ordförande.

Till revisor omvaldes det registrerade revisionsbolaget Frejs Revisorer AB. Frejs Revisorer AB har meddelat att den auktoriserade revisorn Hans Jonasson kommer att kvarstå som huvudansvarig revisor.

Arvoden åt styrelsen och revisorerna

Stämman beslutade, i enlighet med valberedningens förslag, att arvode till styrelsens ordförande ska utgå med tre (3) prisbasbelopp motsvarande 171 900 kronor och med två (2) prisbasbelopp motsvarande 114 600 kronor vardera till övriga styrelseledamöter som ej är anställda i bolaget. Vidare beslutades att arvode till revisor ska utgå enligt godkänd räkning.

Resultat- och balansräkning

Stämman beslutade att fastställa resultaträkningen och balansräkningen för räkenskapsåret 2023.

Resultatdisposition

Stämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att ingen utdelning lämnas för räkenskapsåret 2023 och att bolagets medel till förfogande överförs i ny räkning.

Ansvarsfrihet

Styrelseledamöterna samt verkställande direktören beviljades ansvarsfrihet för förvaltningen under räkenskapsåret 2023.

Beslut om bemyndigande att fatta beslut om nyemission av aktier m.m.

Stämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att bemyndiga styrelsen att vid ett eller flera tillfällen, under tiden fram till nästa årsstämma, fatta beslut om emission av aktier, teckningsoptioner och/eller konvertibler. Emission ska få ske med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt och med eller utan bestämmelser om apport, eller kvittning, utöver kontant betalning. Emission som beslutas med stöd av bemyndigandet och som sker med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt ska ske till marknadsmässiga villkor, med förbehåll för marknadsmässig emissionsrabatt i förekommande fall. Antalet aktier som därvid ska kunna emitteras, antalet aktier som ska kunna tillkomma genom utnyttjande av teckningsoptioner och/eller konvertering av konvertibler emitterade med stöd av bemyndigandet, ska vara inom ramen för bolagets bolagsordning. Övriga villkor får beslutas av styrelsen. Emission beslutad med stöd av bemyndigandet ska ske i syfte att tillföra bolaget rörelsekapital, öka bolagets finansiella flexibilitet och/eller att möjliggöra förvärv genom betalning med aktier. Om styrelsen beslutar om emission med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt ska skälet vara att tillföra bolaget rörelsekapital och/eller nya ägare av strategisk betydelse för bolaget och/eller förvärv av andra företag eller verksamheter.

För mer information vänligen kontakta:

Marcus Emne, verkställande direktör, Hoodin AB (publ)

Tfn: +46 79-335 76 58

E-post: marcus@hoodin.com

Om Hoodin

Hoodin är en ledande leverantör av en SaaS plattform inom eftermarknadskontroll och regelverk för life science. Bolagets SaaS plattform, Hoodin 360° Surveillance & Vigilance, hjälper företag att effektivisera och automatisera sitt arbete inom regelverk, standards och lagar för att säkerställa produktsäkerhet. Besök vår webbplats på [webbadress] för mer information.

Disclaimer

Detta pressmeddelande kan innehålla framtidsinriktad information som är föremål för risker och osäkerheter. Faktiska resultat kan avvika väsentligt från de förväntningar som uttrycks eller antyds i sådana framtidsinriktade uttalanden på grund av olika faktorer. Företaget tar inget ansvar för att uppdatera framtidsinriktad information på något som helst sätt.

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Generic får förnyat förtroende att leverera kommunikationsplattform till Försäkringskassan

Published

on

By

Generic har återigen vunnit en offentlig upphandling från Försäkringskassan avseende ramavtal för SMS-tjänster. Uppdraget består i att leverera meddelandetjänster med allra högsta krav avseende datalagring, säkerhet och personuppgiftsbehandling. Lösningen består bland annat av SMS notifieringar via API och webbportal, e-identifiering och prenumerationstjänster. Ramavtalet öppnar även för beställningar från andra myndigheter. Avtalet löper initialt över två år med option på förlängning med ytterligare två år.

”Vi är mycket stolta över att få fortsätta leverera vår kommunikationsplattform till Försäkringskassan. Detta förstärker ytterligare vår ställning inom Vård och e-hälsa där vi har en unik position som innebär att våra meddelandetjänster möter de allra högsta kraven som ställs på säkerhet och databehandling.” säger Jonas Jegerborn, VD för Generic AB.

Försäkringskassan är en av landets största myndigheter med ca 14 000 medarbetare. Försäkringskassan administrerar de försäkringar och bidrag som ingår i socialförsäkringen i Sverige. Socialförsäkringen är samhällets ekonomiska trygghetssystem. Inom socialförsäkringen finns förmåner som täcker olika behov under livet.  

Jonas Jegerborn

VD och koncernchef
08-6013800
jonas.jegerborn@generic.se

Generic är ett teknikbolag som verkar inom meddelandetjänster för alla områden. Generic erbjuder en plattform för digitala kommunikationstjänster som kan integreras i kundernas interna eller externa kommunikationsflöden. Tjänsterna tillhandahålls genom en CPaaS-modell (Communication Platform as a Service) med högsta standard för säkerhet och tillförlitlighet. Generics kunder återfinns i alla områden och med särskild position inom larm och säkerhet, vård och e-hälsa samt e-handel och logistik. Bolaget grundades 1993 och har sitt säte i Stockholm. Generic omsatte c: a 143 MSEK under 2023 och har 23 anställda. Aktien handlas på NASDAQ First North Growth Market med kortnamnet GENI. Mangold Fondkommission AB är bolagets Certified Adviser. 08/503 015 50. ca@mangold.se. Hänvisning görs till www.generic.se/finansiellarapporter. Ytterligare information om bolaget finns på www.generic.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.