Connect with us

Marknadsnyheter

Nyårsbrev till våra aktieägare

Published

on

Ja, så har åter ett år gått till ända. Ett år som avslutades med en nyemission för att kunna ta tillvara på det vi byggt upp under året. Vi fick i samband med den också ett stort antal nya aktieägare, genom att Dividend Sweden kommer dela ut 850.000 aktier de förvärvade i emissionen till sina egna aktieägare. Vi är då nära 7000 aktieägare som hoppas att Zoomability ska kunna ta till vara på de möjligheter vi har med en mycket konkurrenskraftig produkt på en starkt växande marknad.

Tyvärr blev utfallet i emissionen inte vad vi hoppats, men tidpunkten kunde nog inte varit sämre vald. Vi har de senaste 6 månaderna sett drastiskt sjunkande aktiekurser för de flesta listade bolag, samtidig som inflationen har tagit fart, räntorna stigit och elpriset nått nya rekord – vi är inne i den värsta lågkonjunkturen på länge. Och så har Rysslands försök att annektera Ukraina, som startade 24 februari, övergått till terrorbombningar av civilsamhället.

Vi hade dock inget val, emissionen var nödvändig om vi ville ta tillvara på det vi byggt upp de senaste 15 månaderna.

De 5,47 MSEK brutto (43% av max) vi nu fick in hjälper oss en bit på vägen att nå våra mål, men vi hade behövt betydligt mer för att accelerera utvecklingen ordentligt. Men de pengar vi fick in ger oss ändå möjlighet att fortsätta genomföra delar av den tillväxtplan vi redan initierat. Vi får helt enkelt göra ännu starkare prioritering.

Med satsningar på nyckelmarknader som USA, Sverige, Italien och Norge kan vi dock komma en bra bit på vägen för att nå vårt aggressiva tillväxtmål för 2023, som innebär mer än en fördubbling av försäljningen mot den prognos vi har för 2022. Med mer pengar hade vi givetvis kunnat sätta ännu högre mål då marknaden finns och vi har en unik produkt som är mycket konkurrenskraftig.

Det gångna året har i alla händelser varit det bästa sedan jag tog över som VD i januari 2018. Vi har nu byggt upp en stabil bas att stå på för framtiden. Vi hade också redan efter 3 kvartal 2022 sålt lika mycket som hela 2021. I vår Bokslutskommuniké som publiceras 23 februari kommer årets siffror redovisas i detalj.

Förutom att bygga upp våra interna processer gjorde vi en hel del kring sälj och marknad under 2022. I Sverige var det allt från en rad mindre event med våra samarbetspartners som RG Aktiv, Active Life Foundation och Willut, till deltagande i tre större mässor såsom Hjultorget på Kistamässan och Focus Hjälpmedel i Malmö och Örebro. Vi deltog också på RehaCare i Düsseldorf, den årliga mässan där alla större bolag med mobilitetsprodukter i världen ställer ut, men som på grund av coronan varit inställd både 2020 och 2021.

En större satsning gjorde vi också i början av augusti då vi var huvudsponsor för ”Den långa vandringen” mellan Sälen och Mora under 8 dagar, och där vi sista dagen också körde hela den 94 km långa sträckan på 8h och 49 min utan batteribyte med två specialbyggda Zoomar. Det får ses som inofficiellt världsrekord för elrullstolar.  

Några helsidesannonser har vi också haft i bilagor till SVD under hösten, samt en helsida i Gate Report, men också annonser i en del specialtidningar med mindre upplagor.

Mycket glädjande under året var att Höganäs kommun skaffade två Zoomar för att via Sportbanken lånar ut dem gratis till sina rullstolsburna kommuninnevånare för att öka tillgängligheten till naturen. Höganäs var först med det i Sverige, men vi är övertygade om att fler kommuner kommer följa deras goda exempel under 2023. Vi kommer i alla händelser fortsätta jobba för det och har en del på gång.

Vi var i november också och körde Zoom 80 meter under jord i Äventyrsgruvans gångar i Idekerberget. Det kan bli en häftig upplevelse för all rullstolsburna framöver.

Blickar vi ut åt i världen så har vi fått några nya distributörer under 2022. Det är i Spanien, Irland och Kanada. Vi har också stöttat vår italienska distributör Greenova i sin stora satsning med ett 10-talet event på olika turistanläggningar i norra Italien för att låta rullstolsburna testa Zoomen ända upp på 2000 m höjd. Det har bland annat lett till att Cortina, som arrangerar Paraolympiska vinterspelen 2026, köpt in ett par Zoomar.

Vänder vi blicken framåt mot 2023 så kommer vi att göra en större satsning i USA tillsammans med GoToMarketUSA och vår distributör McCabe Outdoor Mobility. USA är vår största marknad där vi ju också har ett dotterbolag och sålt flest Zoomar genom åren. Tyvärr har utvecklingen de senaste 3 åren hämmats mycket beroende på coronan. Detta trots en bra start för McCabe i början av 2020.

Tyvärr finns det också en del andra saker som inte riktigt gått som vi tänkt. Dels har vi skjutit upp planerna på ett JV i Kina. En omfattande affärsplan togs fram under året, och en rad möten har hållits med vår samarbetspartner i Kina och potentiella investerare, men åter har covid grusat våra planer. För att genomföra affärer måste man träffas personligen, och det har varit omöjligt. Vi har ännu inte heller kunnat visa upp någon Zoom som styrs med joystick. Detta beroende på att Handitec i Vasa, som utvecklar den åt oss, inte kunnat få en del av de komponenterna som behövs för prototyp 3. De lär komma under Q1, 2023 av vad vi hört.

Slutligen så är vi fortfarande inte klara med testningen enligt EN12184 (elrullsolsdirektivet). Det är en mycket omfattande standard från 2014 där vi redan i slutet av juni var klara med den mekaniska- och körbarhetstestningen. Men när vi efter semestrarna kom till elsystemet och EMC fick göra några smärre omkonstruktioner för att sedan genomgå ytterligare testning. Vi räknar dock med att få en fullständig testrapport i januari.

Nu ser vi dock fram emot 2023. Och även om vi fortfarande kommer vara inne i en lågkonjunktur, och vi har flera andra omvärldsfaktorer emot oss, ser vi med tillförsikt framtiden an. Vi ska på bästa sätt försöka ta tillvara på det förtroende vi fått från de aktieägare som deltog i emissioner, men även de som passivt förvaltat sitt innehav och alla de nya aktieägarna som får aktier via Dividend eller köper in sig via börsen.

Som nämnts tidigare så räknar vi alltså med en fortsatt positiv utveckling det här året, men hur positivt vår kurva kommer bli beror mycket på inlösen av TO2 i juni. Men i alla händelser kommer 2023 innebära att fler rullstolsburna personer kommer kunna få ta del av naturens läkande krafter med en Zoom Uphill i många olika länder i världen. Det är inte bara vara i de prioriterade länderna USA, Sverige, Italien och Norge, då vi givetvis inte glömma bort övriga 13 länder där vi finns representerade.

Redan 26 januari genomför vi för övrigt årets första event i Sverige på Hemus skidstadion i Mora tillsammans med Willut, Vasaloppsbyarna och Dalarna Outdoor. Det blir Zoomtestning och föredrag inför ”Den långa vandringen 2023”, då vi också är med och sponsrar.

Önska alla en god fortsättning på 2023,

Pehr-Johan Fager
Zoomability Int AB

Naturligt molnfenomen på himlen i mitten av december 2022 fotograferat från vårt kontor i Västerås – vår symbol för Zoomability och A Free Mind In Motion sen 2011.

Om Zoomability Int. AB (publ) 

Zoomability har utvecklat och säljer en terränggående elrullstol Zoom Uphill®, anpassad för personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna, men som också passar alla som vill ha en häftig körupplevelse. Den har rönt stor uppmärksamhet främst i USA, men även i Sverige och övriga Europa. Det är en hybrid mellan traditionella eldrivna rullstolar-PWC (såsom konkurrenterna Permobil, Otto Bock och Pride) och fyrhjulingar-ATV. Zoom Uphill® har funktionaliteten och de ergonomiska kvalitéerna som en PWC och körkapacitet och stabiliteten som hos en ATV. Den är unik i sin design då den tack vare sin patenterade bottenplatta är både lätt och smidig såväl som stark och stabil och lämpar sig därför både för tuff terräng och urbana miljöer. Zoom Uphill® möjliggör ett friare liv för personer med begränsad rörelseförmåga. Det kan vara människor med olika typer av funktionshinder, lungkapacitet eller styrka i kroppen. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.