Nytt utökat statligt researrangörslån införs

| 15 juli, 2021 | 0 kommentarer

Pandemin har inneburit att paketresearrangörer ska betala tillbaka stora summor till resenärer under kort tid för inställda och avbeställda resor. Mot bakgrund av detta införde regeringen tidigare i år en möjlighet till statligt lån för återbetalning till resenärer.  I vissa fall har resenärer accepterat en ny resa istället för pengar men nu ställs även många av dessa nya resor in. I dag har regeringen därför beslutat en förordning som innebär att arrangörer av paketresor får möjlighet till statligt lån för att kunna betala skulder till resenärer även för vissa ombokade resor som avbokas och ställs in. Stödet är en följd av ändringsbudgeten som riksdagen beslutade den 23 juni.

Om en paketresa ställs in har resenären rätt att få sina pengar tillbaka. Resenären kan även avboka avgiftsfritt och har rätt att få pengarna tillbaka om paketresan väsentligen påverkas av oundvikliga och extraordinära omständigheter.

I stället för återbetalning när resor ställts in eller avbeställts med anledning av pandemin har vissa resenärer dock valt att beställa en ny resa. Till följd av längden på pandemin ställs nu även vissa av dessa ombokningsresor in.

Dagens beslut innebär att researrangörer får möjlighet till statligt lån för återbetalning till resenärer om en sådan ombokningsresa som skulle ha påbörjats före den 30 september i år, ställs in eller avbeställs senast den 1 augusti i år. Den ursprungliga resan som ställdes in eller avbeställdes skulle ha påbörjats under perioden 1 mars 2020–31 januari 2021.

Presskontakt:
Kajsa Loord
Pressekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan
Tel 073 075 97 31
[email protected]

Läs mer om regeringens införda researrangörslån på regeringen.se/researrangorslan och om regeringens samlade stödåtgärder på regeringen.se/foretag.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *