Connect with us

Marknadsnyheter

Officiellt: Göteborg nästa värd för enorm konferens om eldrivna fordon

Published

on

Världens viktigaste kongress för eldrivna transporter avslutas i dag i sydkoreanska Seoul. Där avslöjades nyss att nästa års Electric Vehicle Symposium & Exhibition, EVS38, kommer hållas i Göteborg. Evenemanget riktar sig till en mångsidig publik – experter av olika slag och alla som är intresserade av framtiden för elektrisk mobilitet. Över 10 000 besökare förväntas till Svenska Mässan 15-18 juni 2025.

I Seoul har en svensk delegation varit på plats under hela veckan, presenterat Göteborg och beskrivit vad nästa års besökare kan vänta sig. I dag släpptes nyheten internationellt.

– Oerhört värdefullt att uppleva det här stora mötet på plats, från en egen samlingsmonter ihop med den europeiska arrangören Avere. Vi har träffat mängder av centrala aktörer, och tar med oss insikter hem. Jag är förvånad att hur många koreanska experter som berättar att de har varit i Göteborg, säger Ulrike Firniss, projektledare för EVS38 i Göteborg.

Med sig har hon haft Anna Hylander, projektledare från Göteborg & Co, och Anne Piegsa, processledare för elektromobilitet inom Göteborg Stad. Anne Piegsa har presenterat hur Göteborg tar sig an elektrifieringen, framför allt innovationsprojekt Wireless charging som testar induktiv laddning av taxibilar i verklig miljö. Väldigt uppskattat, och fruktbart framåt, vittnar teamet om.

Omställningen accelererar
Electrical Vehicles Symposium, EVS, är det ledande globala evenemanget för omställningen till elektrifiering inom alla transportslag. Symposiet samlar tillverkare, myndigheter och forskare från hela världen och förväntas locka besökare och experter från 70 länder till Göteborg i midsommarveckan 2025. Det är första gången kongressen äger rum i Sverige.

– Vi är extremt stolta över att vara värd för EVS38, och tajmingen är perfekt ur många perspektiv. Vi har ett fantastiskt fint ekosystem i Göteborg, mycket spännande utveckling och stora investeringar som sker – inom de flesta transportslag. Frågan är om någon annan europeisk stad kan erbjuda något liknande, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.

Omvandlingen till elektrifierade transporter accelererar inom de flesta transportslag. Den globala försäljningen av elbilar ökade på alla kontinenter under 2023 och kommer att öka med ytterligare 21 procent under 2024, enligt Bloomberg, som också förväntar sig att försäljningen av eldrivna lastbilar och andra kommersiella fordon kommer att fördubblas i år.

Privata och offentliga investeringar i ny teknik och nya produktionsenheter är stora i hela Europa. I Sverige ökade antalet publika laddpunkter med 78 procent under 2023, och allra mest i Göteborg.

Ett verkligt europeiskt centrum för e-mobilitet
Genom företag som Volvo-bolagen, Polestar och Heart Aerospace är Göteborg ett ledande centrum inom elektrifieringen. Chalmers och Rise är centrala aktörer, liksom Göteborgs Hamn och Stena Line. Få andra regioner i världen kan uppvisa en så omfattande och progressiv värdekedja för mobilitet, samlad på ett och samma ställe. Volvo Cars och Volvo Group etablerar också var sin batterifabrik i Västsverige. Runt dem växer nu fram en helt ny batteribransch.

Verkliga testbäddar och initiativ som Gothenburg Green City Zone, ElectriCity och Tranzero samlar innovativ industri för att skapa utsläpps- och fossilfria transportlösningar i samverkan med stad, akademi och institut. Det har imponerat på EU-kommissionen. Förra året utsågs Göteborg till mentorstad för att leda Europas gröna omställning. Staden är också en föregångare inom hållbarhet och har utsetts till den mest hållbara destinationen enligt Global Destination Sustainability Index sju år i rad.

EVS38 arrangeras av AVERE – European Association for Electromobility med Göteborgs Stad som värd genom Business Region Göteborg och Göteborg & Co.

Under EVS kommer staden att organisera en rad evenemang i samarbete med industrin och den akademiska världen, med målet att nå ut till och engagera allmänheten.

Mer om EVS38

Visste du att?

  • Electrical Vehicles Symposium, EVS, är ett globalt evenemang där elbilsexperter samlas för att visa upp den senaste tekniken, diskutera hållbarhet och främja samarbete för en grönare framtid för transporter. EVS har funnits sedan 1969 och är utformat för en mångsidig publik, inklusive fordonstillverkare, teknikleverantörer, forskare, beslutsfattare och alla som är intresserade av framtiden för elektrisk mobilitet.
  • EVS38 i Göteborg kommer att omfatta fordon, policy, laddning, batterier och strömförsörjning, framdrivning, tillverkning och automation, elbilsinteriörer, parkering, mjukvara och AI, uppkopplad och autonom mobilitet, fleet management, mobilitetslösningar och ett brett spektrum av hållbarhetsbedömningar. Runt 300 utställare väntas och besökare från 70 länder. Följ oss på evs38.org.
  • I Europa nådde helt elektriska bilar (BEV) en marknadsandel på 14,6 procent förra året, upp från 12,1 procent året innan. Marknadspenetrationen är högst i Norden. EV Readiness Index mäter hur redo länderna är för elektrifierade transporter. Under 2023 nådde Sverige en delad tredjeplats i Europa, efter Norge och Nederländerna.
  • Volvokoncernen och Volvo Cars är Sveriges två största privata arbetsgivare och pionjärer inom e-mobilitet bland etablerade fordonsföretag. De delar varumärket Volvo, som är starkare än något annat varumärke inom säker mobilitet och transport. Trepunktsbältet och krockkudden är innovationer som spridits över världen tack vare Volvo och den svenska bilsäkerhetskoncernen Autoliv.

Christian Borg
Presschef, Business Region Göteborg
031-367 61 64
christian.borg@businessregion.se

________________________________

Business Region Göteborg ansvarar för näringslivsutveckling i Göteborgs Stad och representerar 13 kommuner i regionen. Business Region Göteborg ska bidra till att skapa fler arbetstillfällen och därigenom åstadkomma en hållbar tillväxt i Göteborgsregionens näringsliv. Detta gör vi genom att erbjuda kunskap och kontakter som skapar förutsättningar för dig som vill starta, etablera eller utveckla företag i regionen.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ekonomiska museet nyöppnar med utställningen PENGAR!

Published

on

By

Lördag den 1 juni öppnar Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet två utställningar som handlar om pengar och ekonomi, genom historien och idag. 

Ekonomiska museets permanenta utstllning PENGAR ppnar 1 juni 2024

– Pengar är närvarande i en stor del av våra liv även om vi inte alltid tänker på det. Vi hoppas att besökarna ska lämna museet med nya tankar om pengarnas roll i samhället och i historien, säger museichef Cecilia von Heijne.

Med utställningarna PENGAR! och Ekonomilabbet får Ekonomiska museet en permanent plats på Narvavägen i Stockholm, i samma byggnad som Historiska museet. 

Utställningen PENGAR!
I utställningen PENGAR! får besökarna följa med på en vandring genom Sveriges historia och upptäcka hur pengar och ekonomi har förändrat samhället och människors liv. En gång i tiden var det revolutionerande att betala med en sedel men idag har vi vant oss vid att pengar är osynliga. Det är också självklart att kunna köpa varor från andra sidan jorden. Hur blev det så?

Brett urval av föremål
Bland de 3000 föremålen som visas finns Sveriges första mynt, världens största mynt, de första banksedlarna och en bitcoinautomat. Här finns ett brett urval av föremål som berättar om ekonomi och handel. Besökarna kommer bland annat kunna se spännande skattfynd som Loheskatten, aktiebrev från Ostindiska kompaniet och ransoneringskort från andra världskriget.

Interaktiva delar och spel
I utställningen finns flera interaktiva delar, spel och taktila kopior av utvalda föremål. Besökarna kommer bland annat att få prova att lyfta en kopia av världens största mynt och göra en arbetsintervju för att se vilket jobb de skulle ha fått om de levt under industrialiseringen. I det digitala spelet The Money Matrix är utmaningen att avslöja de hemliga agenterna som gömmer sig i olika historiska tidsperioder.

Ekonomilabbet
Den andra utställningen Ekonomilabbet handlar om vardagsekonomi och hur pengar fungerar i det dagliga livet. Här finns dilemmafrågor och interaktiva stationer där besökarna får tänka till och göra olika val kring konsumtion, sparande och vad skatten ska gå till. Utställningen är utformad för att passa skolelever från mellanstadiet till gymnasiet, men alla är välkomna. Ekonomilabbet är också en bra plats för föräldrar och barn som vill utforska ekonomi tillsammans.

Utställningarnas design
Båda utställningarna är formgivna av Ralph Appelbaum Associates (RAA) som skapat utställningsdesign till många museer runt om i världen.

– Vår design bygger på interaktivitet. Vi vill få besökarna att se sig som delaktiga i formandet av Sveriges ekonomi och internationella handel. Utställningskonceptet ger besökarna möjlighet att upptäcka att de kan påverka samhället, tillsammans med andra, säger Tim Ventimiglia, Creative Director på Ralph Appelbaum Associates.

Mer information: www.ekonomiskamuseet.se

Presskontakt: Åsa Hallemar, pressansvarig, tel. 08-519 553 07, e-post: asa.hallemar@shm

Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet är en plats för ekonomiskt lärande. Genom utställningar, föreläsningar och andra aktiviteter vill museet inspirera och väcka nyfikenhet om ekonomins roll i historien och i våra liv dag. Med anor från 1572 är museet ett av Sveriges äldsta museer och i samlingarna finns omkring 650 000 föremål – mynt, sedlar, medaljer, aktiebrev och andra föremål som berättar om ekonomi och handel, historia och kultur.

Ekonomiska museet ingår i Statens historiska museer och delar byggnad med Historiska museet. Swedbank är huvudsponsor till Ekonomiska museet.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Johan Pehrson besöker SM i Ung Företagsamhet

Published

on

By

I morgon den 29 maj besöker arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson svenska mästerskapen i Ung Företagsamhet för att träffa unga entreprenörer och diskutera företagandets roll i samhället.

Vid intresse från media för att följa med under besöket, kontakta pressekreterare Alexandra Örenmark. Se presskontakt nedan.

Kontakt
Alexandra Örenmark
Pressekreterare hos arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson
076-117 29 48

alexandra.orenmark@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Delårsrapport 1 januari – 31 mars 2024 för Compactor Fastigheter AB (publ)

Published

on

By

Väsentliga händelser under perioden

Dotterbolaget Fastpartner har per den 28 mars löst ett utestående obligationslån om 1 100 MSEK. Lånet löstes med en kombination av säkerställda banklån till lägre marginal och likvida medel.

Under kvartalet har dotterbolaget HS Fastigheter avyttrat fastigheterna Högberget 3:27 och Hällby-Ökna 1:47.
 

 

Väsentliga händelser efter periodens slut

Dotterbolaget Fastpartner har per den 2 april frånträtt tre fastigheter, Skultuna 1, -2 och -5. Försäljningspriset översteg bokfört värde med 26% vilket motsvarar 49,5 MSEK och ingår som en orealiserad värdeförändring under första kvartalet 2024.

 

 

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.