Connect with us

Marknadsnyheter

Omedelbara åtgärder från EU-kommissionen för att stödja den europeiska vindkraftsindustrin

Published

on

För att uppnå det nyligen uppsatta EU-målet på minst 42,5 % förnybar energi senast 2030, med ambitionen att uppnå 45 %, krävs en massiv ökning av den installerade vindkraftskapaciteten. Det handlar om en ökning från beräknade 204 GW 2022 till mer än 500 GW 2030. Vindkraftssektorn är en historisk framgångssaga i EU, men dess framtida tillväxt bromsas av en mycket speciell kombination av utmaningar, bland annat otillräcklig och osäker efterfrågan, långsam och komplex tillståndsgivning, svåråtkomliga och dyra råvaror, hög inflation, bristande utformning av nationella anbudsförfaranden, ökat tryck från internationella konkurrenter och risk för brist på kvalificerad arbetskraft.

Denna situation kräver omedelbara åtgärder. Därför presenterar kommissionen i dag, i linje med ordförande Ursula von der Leyens tal om tillståndet i unionen förra månaden, en europeisk handlingsplan för vindkraft för att se till att omställningen till grön energi går hand i hand med industrins konkurrenskraft och att vindkraft även fortsättningsvis är en europeisk framgångssaga.

Handlingsplanen kommer att bidra till att en sund och konkurrenskraftig leveranskedja för vindkraft upprätthålls, med en tydlig och trygg projektplanering som lockar till sig nödvändig finansiering i en global konkurrens på lika villkor.  Handlingsplanen åtföljs av ett meddelande om att förverkliga EU:s ambitioner för havsbaserad energi, inklusive vindkraft, som en uppföljning av EU:s strategi för havsbaserad energi som antogs för tre år sedan.

Gemensam hantering av en unik kombination av utmaningar

I handlingsplanen fastställs omedelbara åtgärder som ska vidtas gemensamt av kommissionen, medlemsländerna och industrin, De bygger på befintlig politik och lagstiftning och fokuserar på sex huvudområden:

  • Snabbare utbyggnad genom ökad förutsägbarhet och snabbare tillståndsgivning.  En rekordstor ökning av vindkraftskapaciteten på16 GW ägde rum 2022, vilket var 47 % mer än 2021. Den är dock fortfarande långt under de 37 GW/år som krävs för att uppnå EU:s mål för förnybar energi för 2030. Kommissionen lanserar tillsammans med medlemsländerna initiativet Accele-RES för att säkerställa ett snabbt genomförande av EU:s reviderade regler för förnybar energi som lägger mer fokus på digitaliserade tillståndsprocesser och tekniskt stöd till medlemsländerna. Dessutom uppmanas medlemsländerna att öka projektplaneringens synlighet genom vindkraftslöften, transparenta tidsplaner för auktioner och långsiktig planering. Slutligen kommer kommissionen senare i år att stödja den nödvändiga utbyggnaden av elnät genom att anta en handlingsplan.
  • Bättre utformning av auktioner. Med utgångspunkt i den föreslagna akten om nettonollindustri och reformen av elmarknadens utformning kommer kommissionen att stödja medlemsländerna i arbetet med att förbättra auktionerna med väl utformade och objektiva kriterier som prioriterar utrustning med högre mervärde och säkerställer att projekt genomförs fullt ut och i rätt tid. Utanför EU kommer Global Gateway-projekten att öka sin användning av standarder för strategisk upphandling. I handlingsplanen ingår också en riskbedömning av cybersäkerhet.
  • Tillgång till finansiering. För att snabba på investeringar och finansiering för tillverkning i den europeiska vindkraftssektorn kommer kommissionen att underlätta tillgången till EU-finansiering, främst genom innovationsfonden, samtidigt som Europeiska investeringsbanken (EIB) kommer att ställa garantier.  Kommissionen uppmanar också medlemsländerna att stödja tillverkning i EU:s vindkraftssektor genom att dra full nytta av de flexiblare statsstödsreglerna i den ändrade tillfälliga kris- och omställningsramen för statligt stöd.
  • En rättvis och konkurrenskraftig internationell miljö.  För att se till att det råder lika spelregler inom vindkraftssektorn håller kommissionen noga koll för att upptäcka illojala handelsmetoder som gynnar utländska vindkraftstillverkare. Handelsavtal kommer även fortsättningsvis att användas för ge tillträde till utländska marknader, samtidigt som man arbetar för att EU-standarder och internationella standarder för sektorn ska antas. Kommissionen kommer också att samarbeta med investerare för att identifiera och åtgärda investeringshinder.
  • KompetensStorskaliga kompetenspartnerskap för förnybar energi kommer att vara ett viktigt forum för kompetensutveckling. Med akten om nettonollindustri kommer kommissionen också att underlätta lanseringen av europeiska kompetensakademier för nettonollindustrin, bland annat för vindkraftssektorn, för att hjälpa medlemsländerna att vidareutbilda och omskola arbetstagare. Akademierna kommer att utveckla kursplaner och kursmaterial och målet är att 100 000 personer ska ha utbildats inom tre år från etableringen.  
  • Industrins medverkan och medlemsländernas åtaganden.  Kommissionen kommer att samarbeta med medlemsländerna och vindkraftssektorn om en EU-stadga för vindkraft som ska göra det lättare för den europeiska vindkraftsindustrin att förbli konkurrenskraftig.

Ny vision för en snabbare utbyggnad av havsbaserad vindkraft.

Havsbaserad vindkraft förväntas ge ett betydande bidrag till EU:s klimat- och energimål under de kommande åren. Med utgångspunkt i strategin för förnybar energi till havs från 2020 enades medlemsländerna nyligen om ambitiösa nya mål för produktion av havsbaserad förnybar energi som ska uppnås senast 2050, med delmål för 2030 och 2040 för vart och ett av EU:s fem havsområden.

Den sammanlagda installerade havsbaserade kapaciteten i EU:s 27 medlemsländer uppgick 2022 till 16,3 GW. Detta innebär att vi måste installera i genomsnitt nästan 12 GW/år för att uppnå de 111 GW som medlemsländerna har utlovat, det vill säga tio gånger mer än de 1,2 GW som tillkom i nya anläggningar förra året.    

Därför ökar kommissionen kraftigt stödet till havsbaserad förnybar energi genom att fastställa ytterligare åtgärder för att stärka nätinfrastrukturen och det regionala samarbetet, snabba på tillståndsgivningen, säkerställa integrerad fysisk planering i kust- och havsområden, stärka infrastrukturens motståndskraft, stödja forskning och innovation samt utveckla leveranskedjor och kompetens.

Bakgrund

Förnybar energi är en viktig del i EU:s plan för att uppnå klimatneutralitet senast 2050 inom ramen för den europeiska gröna given, samt i REPowerEU-planen för att åter uppnå energioberoende och stoppa importen av ryska fossila bränslen så snart som möjligt. EU har fastställt lagstadgade mål för en snabbare utbyggnad av förnybar energi genom det reviderade direktivet om förnybar energi inom ramen för 55 %-paketet (Fit for 55), och underlättar detta genom den reviderade TEN-E-förordningen som stärker ramen för gränsöverskridande projekt, inklusive havsbaserade nät. I omställningen till en ekonomi med nettonollutsläpp kommer EU:s konkurrenskraft att vara starkt beroende av unionens egen kapacitet när det gäller utveckling och tillverkning inom clean tech som möjliggör denna omställning, inklusive landbaserad och havsbaserad vindkraft. Tidigare i år presenterade kommissionen industriplanen i den gröna given och föreslog särskilt akterna om nettonollindustri respektive råvaror av avgörande betydelse för att stödja den inhemska tillverkningskapaciteten för nettonollteknik.

Läs mer

Frågor och svar

Faktablad om det europeiska vindkraftspaketet

Den europeiska handlingsplanen för vindkraft

Meddelande om att förverkliga EU:s ambition för havsbaserad förnybar energi

Pressmeddelande om rapporten om tillståndet i energiunionen

Faktablad om tillståndet i energiunionen

Citat

Den gröna omställningen är helt beroende av en stark industriell bas. Vi måste se till att alla sektorer kan verka i en gynnsam miljö för att verkligen bidra till att vi når våra ambitiösa klimat- och energimål. Detta paket kommer att hjälpa den europeiska vindkraftssektorn att växa på hemmaplan och konkurrera globalt, och på så sätt minska beroendet av externa leverantörer och skapa gröna jobb för arbetstagarna.

Maroš Šefčovič, verkställande vice ordförande med ansvar för den europeiska gröna given, kontakter mellan institutionerna och framtidsfrågor – 24/10/2023

EU kommer att leda energiomställningen och ta tillfället i akt att skapa ekonomisk tillväxt och gröna jobb. Vindkraftssektorn är avgörande för att vi ska kunna uppnå våra mål för ren energi och klimat, men vi måste se till att den kan verka i en rättvis och stödjande miljö. Vi är fast beslutna att samarbeta med medlemsländerna och industrin för att omsätta våra lagstadgade mål i praktiken. De åtgärder som vi presenterar i dag kommer att säkerställa att vindkraftssektorn förblir en stark europeisk aktör.

Energikommissionär Kadri Simson – 24/10/2023

Presskontakt
Anna REZETTE

Chef för avdelningen för press, media och informationsnätverk vid EU-kommissionen i Sverige
+46 8 562 44 29
+46 72 084 99 95
anna-johansson.rezette@ec.europa.eu

Presskontakt EU-kommissionen i Bryssel

Tim McPHIE
+ 32 2 295 86 02
tim.mcphie@ec.europa.eu

Giulia BEDINI
+32 2 295 86 61
Giulia.BEDINI@ec.europa.eu

Ana CRESPO PARRONDO
+32 2 298 13 25
ana.crespo-parrondo@ec.europa.eu

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.