Connect with us

Marknadsnyheter

Öppet brev till Märta Stenevi: Vi behöver en bostadspolitik som hänger samman

Published

on

Hyresgästföreningen är trötta på att behöva säga nej. Tyvärr ges vi få möjligheter att säga ja med den bostadspolitik som idag dominerar debatten. Hyresgästföreningen har tagit fram ett 10-punktsprogram för en hållbar bostadspolitik som hänger samman, från byggande, till förvaltning, förmedling och renovering. Vi bjuder in bostadsminister Märta Stenevi till samtal om en stark social bostadspolitik som möter medborgarnas behov och inte bara fastighetsägarnas ekonomiska intressen.

Ett tryggt hem är helt avgörande för ett barns uppväxt och framtid. Stenevi talar ofta varmt om de sociala aspekterna av bostadspolitiken – att vi måste se till människans behov och andra områden som jämställdhet, diskriminering och segregation. Det pågår en bostadssocial utredning som tittar på frågorna, men vi vill ha en diskussion kring vad staten kan göra här och nu. Ansvaret för bostadsfrågorna kan inte enbart ligga på kommuner, företag och hushållen själva. Hyresgästföreningen vill bjuda in till samtal för att bidra till hur vi kan lösa bostadskrisen och skapa trygga bostäder, hem och liv.

En hållbar bostadspolitik innebär ett gediget besittningsskydd, genom bruksvärdes- och förhandlingssystemet, och starka allmännyttiga bostadsföretag som är öppna för alla.

En hållbar bostadspolitik innebär att vi gemensamt tar ansvar för både finansiering och planering av bostäder där arbetsplatser, infrastruktur och kollektivtrafik integreras och skapar växande samhällsnytta.

En hållbar bostadspolitik lämnar inte kommunerna i sticket när miljonprogrammen ska rustas upp, utan hjälper till med stöd för hållbar energieffektivisering, en rättvis beskattning och krav på inflytande för hyresgäster.

En hållbar bostadspolitik har verktyg för att också den som står längst från bostadsmarknaden ska få tillträde, genom bostadsbidrag, kommunal bostadsförmedling och hyresgarantier.

Istället för att försvaga hyresgästernas inflytande över sitt boende genom reformer för så kallad fri hyressättning efterfrågar vi en politik för fler och bättre bostäder. Här är vårt förslag på en helomfattande politik för svensk hyresmarknad:

  1. Hyresförhandling och bruksvärde: Ja till det kollektiva förhandlingssystemet, nej till marknadshyror

Regeringen har tillsatt tre utredningar som på olika sätt syftar till att förändra maktbalansen mellan parterna till fastighetsägarnas fördel. Särskilt allvarlig är utredningen om fri hyressättning i nyproduktion, där det kollektiva förhandlingssystemet föreslås ersättas med ett marknadshyressystem av kontinental modell.

  1. Allmännyttan: Ja till våra kommunalt ägda bostäder

Allmännyttan ska vara aktiv i bostadsförsörjningen genom att bygga och förvalta bra hyresbostäder till rimliga hyror för alla grupper i samhället. Det borde vara obligatoriskt för en kommun att enskilt eller tillsammans med andra kommuner äga och förvalta ett allmännyttigt bostadsbolag

  1. Bostadsfinansiering: Ja till förmånliga bygglån, bygg bort bostadsbristen

Vi föreslår ett utökat investeringsstöd, ett förmånligt bygglån, som genom att finansiera nyproduktionen av hyresrätter kan säkra en stabil bostadsproduktion så att produktionen av hyresrätter ökar när produktionen av andra bostäder minskar.

  1. Skatter och avdrag: Ja till rättvis beskattning mellan ägt och hyrt

Obalansen mellan upplåtelseformerna har resulterat i att bostadsrätt blivit mer intressant som investering än hyresrätt, särskilt i vissa lägen, samt bidragit till ombildning från hyresrätt till bostadsrätt. Reformer krävs för att skapa balans mellan upplåtelseformerna, och bättre ekonomiska villkor vid både förvaltning och renovering av hyreslägenheter.

  1. Markförsörjning och planering: Ja till att kommuner med bostadsbrist ska planera för fler bostäder.

Kommunerna har planmonopol och har därför stort inflytande över hur marken ska användas även om kommunen inte äger marken själv. Med en aktiv markpolitik och planering kan kommunen främja bostadsbyggandet och en hållbar stadsutveckling. Vi föreslår en kommunal byggbonus 2.0, där staten ger stöd åt kommuner som planerar efter bostadsbehovet.

  1. Ekologisk hållbarhet och energi: Ja till statligt stöd till energieffektivisering och modernisering av bostadsbeståndet

Våra bostäder både påverkar och påverkas av klimatförändringarna. För ett framtida hållbart boende måste utsläppen av växthusgaser som våra bostäder orsakar, minimeras, och samtidigt måste våra hus och samhällen anpassas till de nya förutsättningar som klimatförändringarna för med sig. Därför föreslår vi ett statligt stöd för hållbara renoveringar som sänker fastighetens energiprestanda samtidigt som hyran kan hållas nere vid omfattande renoveringsarbete.

  1. Renovering: Ja till stärkt ställning för hyresgäster vid omfattande renoveringsarbeten

Dagens situation är ett resultat ett skevt skattesystem som inte stimulerar långsiktigt underhåll och otillräckligt statligt stöd för omfattande renoveringsarbeten till hyresrätten. Men det är också en följd av att hyresgästernas inflytande över vad som sker i den egna lägenheten har utarmats genom en fastighetsägarvänlig praxis i hyresnämnden. För att trygga besittningsrätten behöver därför hyresgästernas ställning stärkas genom lagkrav på inflytande och samråd.

  1. Bostadsbidraget: Ja till höjda ersättningsnivåerna och ökad rättssäkerhet

Under en lång tid har bostadsbidraget urholkats, och en sjunkande andel av hushållen är kvalificerade att ta del av det. Samtidigt finns det stor risk för återbetalningsskyldighet, vilken kan drabba enskilda hushåll på ett svårförutsägbart sätt.

Bostadsbidraget bör reformeras i syfte att öka förutsägbarhet, minska risken för återbetalningsskyldighet och bättre möta inkomstojämlikhetens konsekvenser på bostadsmarknaden.

  1. Bostadsförmedlingens regelverk: Ja till förmedling efter behov såväl som efter kötid

På orter med stor bostadsbrist har antalet köår som krävs för ett förstahandskontrakt hamnat på extremt höga nivåer, vilket gjort hyresrätten oåtkomlig för många som skulle behöva den. Lägenhetsfördelning genom primärt antal år i bostadskön är inte alltid är det mest rättvisa, eller ger det bästa utfallet utifrån det faktiska bostadsbehovet. Därför behöver bostadsförmedlingarna förmedla lägenheter efter på förhand fastställda kriterier, som att den bostadssökande saknar bostad idag, och inte enbart efter kötid.

  1. Statlig hyresgaranti: Ja till att öppna upp hyresmarknaden för alla

Både privata och allmännyttiga bostadsföretag gör riskbedömningar av en presumtiv hyresgästs förmåga att betala hyran. För att minska risken, och därmed möjliggöra för fler att få ett förstahandskontrakt, finns en kommunal hyresgaranti, där kommunen går i borgen för hyresgästen under upp till sex månader. Den kommunala hyresgarantin är ett relativt oanvänt verktyg i kommunens verktygslåda, något som skulle förändras om åtgärden reformeras.

Det är hög till för svensk politik att jobba för lösningar som möter de verkliga problemen på bostadsmarknaden. Flertalet utredningar om bostadspolitiken pågår – men vi kan inte stå handfallna inför dem. Vi bjuder in Märta Stenevi till samtal om en bostadspolitik där individens och samhällets behov, och inte enbart den ekonomiska efterfrågan, sätter takten för byggande, planering och förvaltning av våra bostäder.

Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen

Erik Elmgren, förbundschef Hyresgästföreningen

Martin Hofverberg, chefsekonom Hyresgästföreningen

Nationell pressjour 010-459 10 70press@hyresgastforeningen.se

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna. Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

AGN Haga AB:s rekonstruktionsplan godkänd

Published

on

By

Rekonstruktionen av AGN Haga AB har pågått sedan den 22 maj 2023. Vid plansammanträde igår den 22 april 2024 röstade Trafikverket, AGN:s aktieägare och övriga fordringsägare för att anta den rekonstruktionsplan som AGN presenterat i samråd med rekonstruktören, advokat Magnus Wiktorson. Idag meddelade Göteborgs tingsrätt att den fastställer den framlagda planen. AGN ansvarar för Västlänken projekt E03 (Kvarnberget) och var till januari 2023 även ansvarigt för projekt E04 (Haga).

 

Rekonstruktionen av AGN är därmed genomförd och innebär övergripande att;

 

          AGN kommer att slutföra arbetena i projekt E03 (Kvarnberget) med beräknad färdigställandetid i maj 2024.

          Leverantörerna erhåller 25 procents betalning av sina fordringar i rekonstruktionen.

          AGN:s aktieägare avstår ifrån sina fordringar på AGN om cirka 70 miljoner kronor samt garanterar betalningen till leverantörerna.

          AGN och Trafikverket avstår ifrån sina krav på varandra i enlighet med det avtal som tidigare träffats under rekonstruktionen. Preliminärt har Trafikverket gjort gällande krav mot AGN på ca 1,6 miljarder kronor och AGN har å sin sida gjort gällande krav mot Trafikverket som preliminärt beräknats till cirka 1,3 miljarder kronor.

 

Rekonstruktionsplanen röstades igenom med en stor majoritet i tingsrätten. Trafikverket och aktieägarna röstade för planen. Av totalt 187 röstande leverantörer så röstade 185 stycken för planen och dessa representerade 94 procent av leverantörernas totala fordringar.

 

– Den antagna rekonstruktionsplanen är ett resultat av att samtliga intressen som funnits i rekonstruktionen har kunnat balanseras mot varandra på ett bra sätt. Berörda parter har visat god vilja för att möjliggöra rekonstruktionen och det känns tillfredsställande att det finns ett brett stöd för rekonstruktionens slutförande enligt den framlagda planen, säger rekonstruktören advokat Magnus Wiktorson på Advokatfirman NORDIA.

 

Bakgrund:

AGN Haga AB var fram till januari 2023 det konsortium som ansvarade för bygget av två delar av Västlänksprojektet i Göteborg, E03 Kvarnberget och E04 Haga. Beställaren, Trafikverket, hävde i januari 2023 avtalet avseende E04 och av den anledningen har AGN lämnat in en ansökan om rekonstruktion till tingsrätten, vilken bifölls den 22 maj 2023.

 

För ytterligare information om rekonstruktionen vänligen kontakta:

Magnus Wiktorson, advokat, Advokatfirman NORDIA

E-post: magnus.wiktorson@nordialaw.com

 

Emma Wikensjö, paralegal, Advokatfirman NORDIA

Tel direkt +46 (0) 31-778 35 23

E-post: emma.wikensjo@nordialaw.com

 

www.nordialaw.com

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

PLAGAZI SÄKRAR STÖD FRÅN EUROPEISKA INVESTERINGSBANKEN MED FINANSIELL RÅDGIVNING FÖR KÖPING HYDROGEN PARK

Published

on

By

Tjänsterna kommer att avse finansiell rådgivning för projektutveckling i Köping Hydrogen Park och kommer att tillhandahållas kostnadsfritt av Europeiska Investeringsbanken (EIB).

Detta stöd, som kan jämföras med ett bidrag, kommer att ge ovärderlig expertis till utvecklingen av Köping Hydrogen Park när det gäller att främja projektfinansieringen, och är en otrolig möjliggörare för Plagazis potential som pionjär på marknaden för avfall-till-väte och vätgasomställningen som helhet. Att ha EIB ombord som rådgivare i denna kapacitet kommer att säkerställa att projektet fortsätter att gå i rätt riktning när det gäller att säkra finansiering i ett utmanande klimat.

Europeiska Investeringsbanken är Europeiska unionens utlåningsorgan, ett av världens största multilaterala finansinstitut och en av de största tillhandahållarna av klimatfinansiering. De tillhandahåller teknisk och finansiell expertis till stödmottagare för att utveckla och genomföra investeringsprojekt och investeringsprogram, och för att förbättra institutionella och rättsliga ramar. Dessa tjänster är inriktade på strategi, marknad och projekt för att ta hänsyn till hela utvecklingsprocessen.

EIB har tillhandahållit lån och expertrådgivning för tusentals projekt i över 160 länder och investerat över en biljon euro sedan 1959. Deras engagemang i projekt för hållbar energi härrör till stor del från EIB-gruppens färdplan för klimatbanken 2021-2025, som beskriver deras mål för klimatfinansiering som stöder den europeiska gröna given och bidrar till att göra Europa koldioxidneutralt senast 2050.

”Att säkra rådgivningstjänster från EIB i denna kapacitet är en otrolig milstolpe för KHP och Plagazi som helhet. I ett för närvarande globalt utmanande finansieringsklimat för hållbara och förnybara energiprojekt är detta en enorm förtroendeomröstning för de lovande bidrag som KHP och Plagazi kommer att göra på vätgasmarknaden när projektet tas i drift. Vi är tacksamma och glada över att arbeta närmare med EIB för finansieringsprocessen för KHP och att ytterligare lära oss av deras expertis.” – Gustav Granberg, VD Plagazi AB (publ)

Mer information om EIB:

https://www.eib.org/en/index

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Gustav Granberg, VD Plagazi AB (publ)

Email: gustav.granberg@plagazi.com  

Phone: +46 70 270 02 16

Om Plagazi AB (publ):

Plagazi AB är ett svenskt clean-techbolag som revolutionerar produktionen av grön vätgas. Plagazi processen hjälper företag och samhällen att förbättra den cirkulära ekonomin genom att omvandla avfall till grön vätgas genom plasma förbränning och patenterad teknik. Plagazi processen bidrar till att lösa de globala problemen som icke-återvinningsbart avfall, jakten på förnybara energikällor och koldioxidutsläpp. Med flera aktiva projekt i Europa strävar Plagazi att bli svaret på kontinenters strävan att nå uppsatta klimatmål.

Mer information:

www.plagazi.com | 

Följ Plagazi på LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/plagazigreenhydrogrenfromwaste/

Continue Reading

Marknadsnyheter

Recyctec utökar samarbetet med Kylma till att även omfatta Norge och Finland

Published

on

By

Recyctec har sedan ett drygt år tillbaka ett samarbetsavtal med Kylma, med moderbolag Beijer Ref, gällande distribution av återvunnen glykol på den svenska marknaden. Som ett nästa steg i samarbetet är det mycket glädjande att kunna meddela att samarbetet nu utökas till att omfatta distribution även i Norge och Finland. I Norge sker samarbetet via Kylmas systerbolag  Borresen och i Finland via Kylmas systerbolag Combi Cool.

Recyctecs affärsmodell bygger på samarbete med starka distributörer på olika geografiska marknader och det utökade samarbetet är helt i linje med detta. I och med det utökade avtalet tillförs säljkapacitet och Recyctec stärker sina positioner på den norska och finska marknaden med ökade möjligheter att förse dessa marknader med återvunnen glykol.

Avtalet träder i kraft omgående.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Pär Winberg, vd Recyctec

par.winberg@recyctec.se

+46 706 32 85 46

 

Om Recyctec & EarthCare™

Recyctec har utvecklat en metod för att återvinna etylen- och propylenglykol. Metoden skapar ett kretslopp av en ändlig resurs, dvs. en cirkulär ekonomi.
Recyctec tar emot använd glykol som annars går till förbränning eller annan linjär/ändlig hantering.

Bolaget arbetar med de 17 globala målen i FN:s Agenda 2030, och speciellt med mål nummer 9, 11. 12 och 13 i egen regi och via samarbetspartners.
Recyctecs produkter säljs under varumärket EarthCare™ och innefattar produkter för Fastigheter samt Marin användning. Alla produkter under EarthCare™ är återanvänd och förädlad glykol.

 

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Pär Winberg

VD Recyctec Holding AB

+46 706 32 85 46

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.