OrganoClick vinner globalt innovationspris

| 22 juni, 2022 | 0 kommentarer

Nu står det klart att det svenska miljöteknikbolaget, OrganoClick, vinner det prestigefyllda innovationspriset New Technology vid TechTextil Innovation Award 2022 i Frankfurt. TechTextil är Europas ledande mässa inom den tekniska textilbranschen och nu belönas OrganoClick för deras bindemedel som utvecklas från bland annat räk- och apelsinskal vilket ersätter plast i teknisk textil och nonwoven.

För första gången efter pandemin samlades alla globala aktörer inom den tekniska textilbranschen för TechTextil-mässan och prisutdelningen i Frankfurt. Vartannat år, delas priser ut för att uppmärksamma de mest innovativa nya produkterna och teknologierna i världen. Idag hölls prisutdelningen och det svenska miljöteknikbolaget OrganoClick kammade hem det globala innovationspriset TechTextil Innovation Awards 2022 inom kategorin New Technology.

Bindemedel används idag i stor utsträckning i engångsprodukter såsom servetter, jordbruksdukar och munskydd. Plasten som bindemedel innehåller riskerar sedan att spridas i naturen, något som OrganoClick kan förhindra med sina innovationer. OrganoClick tilldelades priset för deras biobaserade och biologiskt nedbrytbara bindemedel som utvecklats från restprodukter inom livsmedelsindustrin med biopolymerer från bland annat apelsinskal, citronskal, majs och räkskal. Idag samarbetar OrganoClick med bland annat med Duni som nu tillverkar helt fossilfria och komposterbara premiumservetter med linnekänsla. OrganoClicks plastfria bindemedel används även i jordbruksdukar och odlingskrukor för att främja en hållbar industriell odling av växter.

– Det är med stor glädje vi tar emot priset. Det är ett kvitto på att vi är på rätt väg och att vi ligger rätt i tiden med våra produkter. Vi ser en omställning inom industrin där hållbarhet blir ett allt större fokus inom nonwoven- och den tekniska textilbranschen. Marknaden har mognat och är redo för att ta till sig plastfria och fossilfria alternativ där man nu välkomnar innovativa och hållbara lösningar. I år var det hård konkurrens då alla större globala aktörer var med och vi är otroligt stolta att vi får uppmärksamhet för vår lösning, särskilt på en stor global mässa som har högt anseende inom vår bransch, säger Mårten Hellberg, vd på OrganoClick.

Mässan äger rum mellan 21–24 juni i Frankfurt. Bidragen som skickas in bedöms av en internationell och oberoende jury bestående av experter inom nonwoven- och den tekniska textilbranschen. Juryn analyserar företagen utifrån flera aspekter som exempelvis innovationsnivån, marknadsmognad och potential.

Juryns motivering:

– Genom att använda komponenter från livsmedelsavfall som havreskal, vetekli, fruktskal, räkskal och kombinera dessa med en biobaserad katalysator, har OrganoClick utvecklat OC-BioBinder, ett biobaserat och hemkomposterbart bindemedel som kan användas i nonwoven-applikationer.

Genom att på ett smart sätt välja biopolymerer från restströmmar inom livsmedelsindustrin kan olika grader av mjukhet och styvhet uppnås samtidigt som styrkan förbättras på materialet. OrganoClicks bindemedel kan därför ersätta de plastbaserade bindemedel som används i nonwoven, tekniska textilier, biokompositer och specialpapper.

Innovationspriset tilldelas OrganoClick för deras bidrag till att hjälpa industrin ersätta oljebaserade resurser. Att använda mer biobaserade resurser när det är möjligt är ett steg i rätt riktning.

Om TechTextil

TechTextil är den ledande mässan för tekniska textilier och nonwoven teknologi. Mässan äger rum mellan den 21-24 juni på Messe Frankfurt. Mässan syftar till att synliggöra banbrytande och innovativa lösningar inom tekniska textilier och nonwoven samt för att hylla de företag som hjälper till att utveckla industrin.

……………………………………………………………………………..

För mer information, var vänlig kontakta:

Mårten Hellberg, VD

08-684 001 10, [email protected]

……………………………………………………………………………..

Om OrganoClick 

OrganoClick AB (publ) är ett svenskt miljöteknikföretag noterat på Nasdaq First North Growth Market utvecklar, producerar och marknadsför funktionella material och kemitekniska produkter baserade på miljövänlig fiberkemi. Exempel på produkter som OrganoClick marknadsför är är den vattenavvisande textilbehandlingen OrganoTex®, biokompositen  OrganoComp®, ytbehandlings- och underhållsprodukter för villa- och fastighetsägare under varumärket BIOkleen®, biobaserade bindemedel för nonwovenmaterial under varumärket OC-BioBinder™ och det flam- och rötskyddade virket OrganoWood® (genom delägda dotterbolaget OrganoWood AB). OrganoClick grundades 2006 som en avknoppning från akademisk forskning vid Stockholm universitet och Sveriges lantbruksuniversitet inom modifiering av biofibrer. OrganoClick har vunnit flera priser såsom utnämningen till ”Sveriges mest lovande start-up bolag”, Sveriges bästa miljöinnovation, och tidigare mottaget flertalet utmärkelser såsom en Climate Solver av Världsnaturfonden (WWF), ett SUSTAINIA100-bolag och varit på Affärsvärldens och NyTekniks 33-lista för ”Sveriges hetaste teknikbolag. OrganoClick har sitt säte i Täby, norr om Stockholm, där bolagets produktion, FoU-, samt sälj- och marknadsavdelning är lokaliserat. OrganoClicks Certified Adviser på Nasdaq First North Growth Market är Mangold Fondkommission AB, tel: +46 (0)8 503 01 551, email: [email protected].  

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.