Connect with us

Marknadsnyheter

OrganoWood lanserar Silicium HT

Published

on

Nu lanserar OrganoWood en helt ny generation virke som är hållbart och miljömärkt. Virket går under namnet Silicium HT och är resultatet av bolagets innovationsarbete för att skapa en produkt helt utan tungmetaller och biocider, till skillnad från majoriteten av allt impregnerat trä som säljs idag. I och med Silicium HT finns nu den nya generationens helt giftfria alternativ med ännu bättre rötskydd och enklare underhåll för slutkonsumenten än tidigare. Virket finns att beställa från och med 1 november.

Nya Silicium HT är andra generationens helt giftfria virke från OrganoWood. I en grön tillverkning som imiterar naturens egna processer kombineras värme och kisel. Den nya produkten finns att beställa från ett urval av återförsäljare från och med 1 november.

– Vi är så glada att äntligen kunna presentera Silicium HT, nu finns ett suveränt alternativ för den som bryr sig om hållbarhet, både vad gäller trä och naturen. Vår gröna kemi helt utan skadliga ämnen är verkligen något unikt på marknaden och är möjlig bland annat på grund av vår mångmiljoninvestering i världens största vakuumtork för virke, säger Jens Hamlin, VD på OrganoWood.

Silicium HT är andra generationens giftfria virke från OrganoWood. Produktutvecklingen består i att kombinera flera metoder för att skydda trä. Värme och kisel är bra metoder var för sig, men kombinerat ger det ett ännu bättre skydd i en fortsatt giftfri produktion. Silicium HT finns i två olika kvaliteter

  • Silicium HT SELECT – med träråvara från de bästa skogarna i mellersta och norra Sverige som består av en hög andel kärnvirke och mindre kvistar.
  • Silicium HT SELECT PLUS – med långsamväxande träråvara från norra Sverige för ökad andel kärnvirke och ett lugnare utseende, dessutom färdigbehandlad med OrganoWood Träskydd 02.

– Man kan säga att vi trycker in en sandstrand i träet, ett fint alternativ för alla som värnar om klimatet. Med Silicium HT förenklas underhållet för konsument ännu mer, och virket har ett rejält stärkt rötskydd. Det är helt enkelt en ny teknik för en ny tid, säger Jens Hamlin, VD på OrganoWood.

Tillverkningsprocessen ger unikt miljömärkt virke

Den energieffektiva tekniken bakom impregneringen av Silicium HT imiterar några av naturens egna väl beprövade metoder – med kisel, värme och vakuum. Med kisel stärks hållbarheten hos träet och skapar mineralisering på djupet genom organisk katalys. Värme och vakuum torkar träet och förbättrar kislets möjligheter att tränga in djupare. Värme hjälper mineralerna att binda till träet vilket i sin tur hjälper träfibrerna att binda ihop bättre vilket försvårar för röta och svamp att få fäste och utvecklas. Det minskar även  sprickbildningar i träets yta, samt tar bort näringsämnen. Vakuum sänker processens kokpunkt vilket gör den energieffektiv och behåller samtidigt värmens starka effekter utan att utsätta träet för skadligt höga temperaturer.

OrganoWood grundades 2010 av OrganoClick AB (publ) och Kvigos AB och är baserat på vetenskapliga genombrott inom metoder för modifiering av biofibrer. OrganoWoods produkter produceras i OrganoClicks produktionsanläggning i Täby och av bolagets industriella samarbetspartners Bergs Timber Bitus i Nybro som utför modifieringen av virket. OrganoClick är listat på Nasdaq First North och utsågs av Världsnaturfonden – WWF till en ”Climate Solver” ( www.climatesolver.org ) 2010, till ett av Sveriges 20 mest innovativa bolag 2011 av Svenska Institutet och har varit med på NyTekniks och Affärsvärldens ”33-lista” över Sveriges hetaste teknikbolag 2012 och 2013. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Stark optimism bland exportföretagen

Published

on

By

Business Swedens Exportchefsindex (EMI) fortsatte uppåt andra kvartalet och steg med 4,5 enheter till 55,3. Mätningen indikerar bred optimism bland exportföretagen både i nuläget och framåt. ”Resultatet var överraskande starkt,” säger Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden. 

Optimismen ökar bland exportföretagen. Det visar Business Swedens Exportchefsindex (Export Managers’ Index, EMI) som speglar stämningsläget bland svenska varu- och tjänsteexportörer. EMI steg med 4,5 enheter till 55,3 andra kvartalet, från 50,8 föregående kvartal.

– De geopolitiska spänningarna och konflikten i Mellanöstern har inte accelererat. Den kinesiska ekonomin stimuleras och inflationen fortsätter att falla tillbaka mot 2-procentsmålet. Dessa är några möjliga förklaringar till ett överraskande starkt Exportchefsindex andra kvartalet, förklarar Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden.

I princip samtliga delindex steg och ligger över 50-strecket vilket indikerar stark optimism både i nuläget och framåt. Endast index för synen på exportorderstockarna ligger under 50.

– Företagens syn på exportförsäljningen är särskilt positiv och vi ser att exportföretagen har en positiv syn på efterfrågan från samtliga regioner, konstaterar Lena Sellgren.  

Ökningen i index för förväntad exportefterfrågan var särskilt påtaglig för Central- och Östeuropa där index ökade med 13,2 enheter till höga 63,1 andra kvartalet. Index för efterfrågan från Mellanöstern, Turkiet och Afrika ökade med 11,1 enheter till 52,8 och från Asien med 9,7 enheter till 59,1 under samma period.

– Om företagens förväntningar realiseras bådar det gott för exportutsikterna framöver, avslutar Lena Sellgren. 

Få hela översikten över mätningens resultat här

Nästa Exportchefsindex publiceras den 29 augusti 2024.

För ytterligare information, kontakta Business Swedens presstjänst:

press@business-sweden.se

Business Sweden hjälper svenska företag att förverkliga sina exportambitioner och internationella företag att investera och växa i Sverige. Med närvaro på över 40 marknader runt om i världen, identifierar vi affärsmöjligheter som ger våra kunder möjlighet att expandera och bidra till jobb och hållbar tillväxt.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Fortsatt prisuppgång på bostadsmarknaden i april

Published

on

By

På riksnivå ökade priserna på bostadsrätter med +1,5% medan villapriserna ökade med +0,9%. På årsbasis har priserna på bostadsrätter ökat med +1,6% och villorna med +0,7%. Detta visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrätter

Största prisökningen under april var det i centrala Göteborg med över +2%. Något under +2% noterades i Storgöteborg, Storstockholm och i centrala Stockholm. I Stormalmö steg priserna med knappa +1% medan priserna i centrala Malmö var nära oförändrade. På årsbasis varierar prisförändringarna från nära oförändrat i Göteborgsområdet till +3% i centrala Malmö och centrala Stockholm. Bland länen visar prisutvecklingen på årsbasis en stor spridning. Från -12% i Jämtland till +7% i Örebro län, säger Hans Flink, Affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik. 

Villor

I samtliga storstadsområden och även i riket utanför storstadsområdena ökade villapriserna med runt +1% i april. På årsbasis är priserna närapå oförändrade i Storstockholm och har ökat med runt +3% i Storgöteborg och Stormalmö. Prisutvecklingen på årsbasis bland länen varierar från -7% i Blekinge upp till +12% i Norrbotten, säger Hans Flink.

Marknaden

Antalet sålda bostäder fortsätter att öka. Under april såldes 14.300 bostäder vilket är +24% fler än samma månad förra året. Av dessa var 9.500 bostadsrätter (+21%) och 4.800 villor (+31%). Sett till perioden januari-april är antalet sålda bostäder nu strax över antalen 2019 som får anses vara mer av ett normalår, avslutar Hans Flink.

Mäklarsamfundets kommentar

Bostadsmarknaden visar musklerna med breda prisuppgångar, budgivningar och fler genomförda affärer i april. Men utbudet är fortfarande stort, så både säljare och köpare kan se möjligheter på den här marknaden, säger Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, april 2024

BOSTADSRÄTTER 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket + 1,5% + 3,8% + 1,6% 44 465
Centrala Stockholm + 1,5% + 4,0% + 3,0% 107 590
Stor-Stockholm + 1,6% + 4,7% + 2,4% 65 925
Centrala Göteborg + 2,3% + 5,1% – 0,2% 65 092
Stor-Göteborg + 1,7% + 2,6% + 0,2% 46 674
Centrala Malmö + 0,3% + 2,2% + 3,2% 37 489
Stor-Malmö + 0,6% + 1,1% + 1,8% 34 336

Statistiken baseras på försäljningen av 27 914 bostadsrätter under februari 2024 – april 2024. Tremånaderssiffran är en jämförelse med november 2023 – januari 2024, tolvmånaderssiffran med februari 2023 – april 2023 och i enmånadssiffran jämförs januari 2024 – mars 2024 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.

Prisstatistik VILLOR, april 2024

VILLOR 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket + 0,9% + 2,6% + 0,7% 3 929 000
Stor-Stockholm + 1,1% + 3,5% + 0,5% 6 810 000
Stor-Göteborg + 1,0% + 4,3% + 2,5% 5 563 000
Stor-Malmö + 1,4% + 3,8% + 3,1% 4 955 000

Statistiken baseras på försäljningen av 12 944 villor under februari 2024 – april 2024. Tremånaderssiffran är en jämförelse med november 2023 – januari 2024, tolvmånaderssiffran med februari 2023 – april 2023 och i enmånadssiffran jämförs januari 2024 – mars 2024 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.

Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.

Prisstatistik Fritidshus

FRITIDSHUS 12 mån Medelpris
Riket – 3,7% 2 196 000

Statistiken baseras på försäljningen av 4 093 fritidshus mellan maj 2023 och april 2024. Utvecklingen jämförs med föregående 12-månadersperiod.

Nästa pressmeddelande publiceras den 5 juni 2024 kl 06:00

Fakta om Svensk Mäklarstatistik AB

Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige.

Svensk Mäklarstatistik hämtar data om varje bostadsförsäljning, oavsett om de annonserats eller inte, direkt från fastighetsmäklarnas affärssystem var fjärde timme dygnet runt, året om. På vårt uppdrag hämtar sen SCB – Statistiska Centralbyrån, månatligen all data och producerar den statistik som vi sedan publicerar i pressmeddelanden och på vår sajt

Information rörande försäljningen hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta tillträdet, och för fastigheter, lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vår statistik visar därför det aktuella marknadsläget med prisförändringar utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av branschorganisationen Mäklarsamfundet.

På www.maklarstatistik.se är det möjligt att följa utvecklingen på riks-, län- och kommunnivå.

För ytterligare kommentarer vänligen kontakta:

Hans Flink, Affärsutvecklingschef Svensk Mäklarstatistik 070-6351650

Per-Arne Sandegren, Analyschef Svensk Mäklarstatistik 08-588 00 452

Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet, 070-350 96 61

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Copernicus: De globala temperaturrekorden fortsätter – varmaste aprilmånad som uppmätts

Published

on

By

All ytterligare information här: https://sites.ecmwf.int/data/c3sci/bulletin/202404/press_release/
Användare: user
Lösen: yE4kxF

Copernicus

Avvikelse i ytluftens temperatur för april 2024 i förhållande till aprilgenomsnittet för perioden 1991-2020. Källa: ERA5. Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.
LADDA BILD LADDA DATA

Copernicus Climate Change Service (C3S), implementerat av European Centre for Medium Range Weather Forecasts på uppdrag av Europeiska kommissionen, publicerar rutinmässigt månatliga klimatbulletiner som rapporterar om förändringar som observerats i den globala ytlufttemperaturen, havsisen och hydrologiska variabler. Alla de rapporterade fynden är baserade på datorgenererade analyser och enligt ERA5 med hjälp av miljarder mätningar från satelliter, fartyg, flygplan och väderstationer runt om i världen.

Copernicus 

Månatliga avvikelser i den globala yttemperaturen (°C) i förhållande till 1850–1900 från januari 1940 till april 2024, plottade som tidsserier för varje år. 2024 visas med en tjock gul linje, 2023 med en tjock röd linje och alla andra år med tunna linjer skuggade efter decennium, från blått (1940-talet) till tegelrött (2020-talet). Källa: ERA5. Källa: C3S/ECMWF.
LADDA BILD / LADDA DATA

Viktiga händelser för luft- och havsytetemperaturer under april 2024:

  • April 2024 var globalt sett varmare än någon tidigare uppmätt aprilmånad, med en genomsnittlig ERA5-lufttemperatur på 15,03°C, 0,67°C över genomsnittet för april 1991-2020 och 0,14°C över den tidigare toppnoteringen i april 2016.
  • Detta är den elfte månaden i rad som är den varmaste i ERA5-dataposten för respektive månad under året. Även om det är ovanligt, inträffade en liknande rad av månatliga globala temperaturrekord tidigare under 2015/2016.
  • April var 1,58°C varmare än en uppskattning av aprilgenomsnittet för 1850-1900, den förindustriella referensperioden. 
  • Den globala medeltemperaturen för de senaste 12 månaderna (maj 2023 – april 2024) är den högsta som registrerats, med 0,73°C över genomsnittet för 1991-2020 och 1,61°C över det förindustriella genomsnittet 1850-1900. 
  • Den genomsnittliga europeiska temperaturen för april 2024 var 1,49°C över genomsnittet för april 1991-2020, vilket gör månaden till den näst varmaste aprilmånad som registrerats i Europa.
  • Temperaturerna var mest över genomsnittet i Östeuropa. Norden och Island hade temperaturer under genomsnittet. Medeltemperaturen döljer dock kontrasten mellan varmare och kallare temperaturer i början och slutet av april i Västeuropa.
  • Utanför Europa var temperaturerna mest över genomsnittet i norra och nordöstra Nordamerika, Grönland, östra Asien, nordvästra Mellanöstern, delar av Sydamerika och större delen av Afrika.
  • El Niño-effekten i östra ekvatoriala Stilla havet fortsatte att försvagas men havslufttemperaturerna i allmänhet förblev på en ovanligt hög nivå. 
  • Den globala havsytetemperaturen (SST) i genomsnitt för april 2024 över 60°S–60°N var 21,04°C, det högsta värdet som registrerats för månaden, marginellt under de 21,07°C som registrerades för mars 2024.
  • Detta är den trettonde månaden i rad som den globala havsytetemperaturen har varit den varmaste uppmätta för respektive månad på året.

Copernicus

Den dagliga havsytetemperaturen (°C) i genomsnitt över det extrapolära världshavet (60°S–60°N) för 2023 (orange) och 2024 (mörkröd). Alla andra år mellan 1979 och 2022 visas med grå linjer. Dygnsmedelvärdet för referensperioden 1991–2020 visas med en streckad grå linje. Källa: ERA5. Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.
LADDA BILD / LADDA DATA

Kommentar från Carlo Buontempo, Director för Copernicus Climate Change Service (C3S): ”El Niño nådde sin kulmen i början av året och havsytetemperaturerna i östra tropiska Stilla havet är nu på väg tillbaka mot neutrala förhållanden. Men även om temperaturvariationer i samband med naturliga cykler som El Niño kommer och går, kommer den extra energi som lagras i havet och atmosfären genom ökande koncentrationer av växthusgaser fortsätta att driva den globala temperaturen mot nya rekord.”

Copernicus

Anomalier och extremer i havsytans temperaturpercentiler i april 2024. Färgkategorierna avser percentilerna av temperaturfördelningarna för referensperioden 1991–2020. De extrema kategorierna (”Svalast” och ”Varmast”) avser perioden 1979–2024. Värdena beräknas endast för de isfria haven. Områden som är täckta av havsis och shelfisar i april 2024 visas i ljusgrått. Källa: ERA5. Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.
LADDA BILD / LADDA DATA

Hydrologiska höjdpunkter i april 2024:

  • I april 2024 var det övervägande blötare än genomsnittet i större delen av nordvästra, centrala och nordöstra Europa. 
  • Större delen av södra Europa, inklusive stora delar av östra Spanien, Italien, västra Balkan, Turkiet, Ukraina, södra Ryssland samt Island, var torrare än genomsnittet.
  • I april 2024 var förhållandena blötare än genomsnittet i centrala, östra och södra Nordamerika, i Centralasien, länderna i Persiska viken, östligaste Asien, östra Australien, södra Brasilien; Kraftiga regn ledde ofta till översvämningar. 
  • Torrare förhållanden än normalt observerades i delar av norra Mexiko, runt Kaspiska havet och den tibetanska platån. Större delen av Australien var också torrare än normalt.

Havsisläget i april 2024

  • Havsisens utbredning i Arktis var cirka 2 procent lägre än normalläget, vilket är en relativt liten negativ avvikelse jämfört med de avvikelser som de senaste tio åren registrerats i april.
  • Liksom i mars var avvikelserna i havsiskoncentrationen blandade över Norra ishavet. Koncentrationerna i Grönlandshavet låg kvar över genomsnittet, vilket har varit ett stående inslag sedan oktober. 
  • Havsisens utbredning i Antarktis var 9 procent lägre än normalt, den tionde lägsta utbredningen för april i satellitdata, vilket är en fortsättning på ett mönster av frekventa stora negativa avvikelser som observerats sedan 2017. 
  • Liksom i februari och mars var koncentrationerna av havsis mest under genomsnittet i norra Weddellhavet och i Ross-Amundsenhavet.

Mer information om klimatvariabler i April och klimatuppdateringar från tidigare månader samt högupplöst grafik och videon kan laddas ner här.

Svar på ofta ställda frågor om temperaturövervakning finns här.

Mer information om Climate Pulse här.

Mer information om Climate Atlas här.

 Information om C3S data set och hur det sammanställs:

Temperatur- och hydrologiska kartor och data kommer från ECMWF Copernicus Climate Change Service’s mätningar.

Resultaten om globala havsytetemperaturer (SST) som presenteras här är baserade på SST-data från ERA5 i genomsnitt över 60°S–60°N-domänen. Observera att ERA5 SSTs är uppskattningar av havstemperaturen på cirka 10 m djup (känd som grundtemperatur). Resultaten kan skilja sig från andra SST-produkter som ger temperaturuppskattningar på olika djup, till exempel 20 cm djup för NOAA:s OISST.

Havsiskartor och data kommer från en kombination av information från ERA5 samt från EUMETSAT OSI SAF Sea Ice Index v2.2 .

Regionala medelvärden som anges här är följande longitud-/latitudgränser:

Hela jorden, 180W-180E, 90S-90N. totalt.
Europa, 25W-40E, 34N-72N, endast över land.

Mer information finns här.

Information om nationella data och inverkan:

Information om nationella data och inverkan baseras på nationella och regionala rapporter. För detaljer se respektive månads temperatur och hydrologisk C3S climate bulletin.

C3S har följt Världsmeteorologiska organisationens (WMO) rekommendation att använda den senaste 30-årsperioden för att beräkna klimatologiska medelvärden och ändrat till referensperioden 1991-2020 för sina C3S Climate Bulletins som täcker januari 2021 och framåt. Figurer och grafik för både den nya och föregående perioden (1981-2010) tillhandahålls för transparens.

Mer information om den använda referensperioden finns here

About Copernicus and ECMWF

Copernicus is a component of the European Union’s space programme, with funding by the EU, and is its flagship Earth observation programme, which operates through six thematic services: Atmosphere, Marine, Land, Climate Change, Security and Emergency. It delivers freely accessible operational data and services providing users with reliable and up-to-date information related to our planet and its environment. The programme is coordinated and managed by the European Commission and implemented in partnership with the Member States, the European Space Agency (ESA), the European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), the European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), EU Agencies and Mercator Océan, amongst others. 

ECMWF operates two services from the EU’s Copernicus Earth observation programme: the Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) and the Copernicus Climate Change Service (C3S). They also contribute to the Copernicus Emergency Management Service (CEMS), which is implemented by the EU Joint Research Centre (JRC). The European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) is an independent intergovernmental organisation supported by 35 states. It is both a research institute and a 24/7 operational service, producing and disseminating numerical weather predictions to its Member States. This data is fully available to the national meteorological services in the Member States. The supercomputer facility (and associated data archive) at ECMWF is one of the largest of its type in Europe and Member States can use 25% of its capacity for their own purposes. 

ECMWF has expanded its location across its Member States for some activities. In addition to an HQ in the UK and Computing Centre in Italy, offices with a focus on activities conducted in partnership with the EU, such as Copernicus, are in Bonn, Germany. 

The Copernicus Atmosphere Monitoring Service website can be found at http://atmosphere.copernicus.eu/

The Copernicus Climate Change Service website can be found at https://climate.copernicus.eu/

More information on Copernicus: www.copernicus.eu 
The ECMWF website can be found at https://www.ecmwf.int/

Twitter: 
@CopernicusECMWF 
@CopernicusEU 
@ECMWF

LinkedIn

#EUSpace

Mediekontakt

Nuria Lopez
Communications | Copernicus Contracts and Press
Office of the Director General
European Centre for Medium-Range Weather Forecasts
Reading, UK | Bologna, Italy
Email: copernicus-press@ecmwf.int
Mobile: +44 (0)7392 277 523
Twitter: @CopernicusECMWF

Björn Mogensen
+46 708-184298
bjorn.mogensen@mogensen.info

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.