Marknadsnyheter
Osäkerhet om laddmöjligheter får elbilsomställningen att tappa energi
fr, jan 12, 2018 12:25 CET
En majoritet kan tänka sig att köpa en laddbar bil, men osäkerhet kring laddmöjligheter är en bromskloss, det visar en undersökning från Novus gjord på uppdrag av Fortum. Undersökningen visar även att teknikintresse och image spelar roll för elbilsintresset, inte bara hållbarhet.
Elbilarna blir allt mer populära och för 8 av 10 framstår en laddbar bil som det mest hållbara alternativet vid bilköp. Även teknikintresset (19 procent) driver på, men också att en laddbar bil upplevs som modern och trendig (8 procent) spelar in visar en nyligen gjord Novusundersökning .
–Intresset för elbilar är stort och de kommer att vara avgörande när vi ställer om våra städer till att bli mer klimatneutrala. Elbilarna får allt längre räckvidd och Fortum satsar nu på att bygga ut laddstationer för den standard som är på väg där en bil kan laddas för 25 mils körning på tio minuter. När laddtiden för elbilar kortas och räckvidden ökar kommer antagligen intresset för elbilar öka ytterligare, säger Sofia Kjellqvist, produktansvarig för hemladdning på Fortums elhandelsbolag.
Undersökningen visar samtidigt att osäkerhet om laddningsmöjligheterna får många att tveka och det är en ny fråga som seglat upp vid sidan om de väl kända trösklarna om högt inköpspris och osäkerhet kopplat till räckvidd. 35 procent av de som är tveksamma till ett elbilsköp i undersökningen anger att osäkerhet om laddningsmöjligheter är en viktig anledning. Det är lika många som de som anger att osäkerhet kring elbilens räckvidd gör dem tveksamma till elbilen. Hälften av respondenterna anger också att tillgången till laddmöjlighet kan påverka deras val av bostad.
–Osäkerhet kring laddinfrastrukturen har seglat upp som en viktig anledning att avvakta och den behöver tas på allvar och både vår bedömning och undersökningsresultaten pekar på att mycket av det är kopplat till behovet av att kunna ladda hemma och på jobbet. Det är även helt nödvändigt för att få bästa miljöeffekt av laddbybrider. Fastighetsägare och ansvariga för planering av parkeringar i nya stadsdelar och bostadsområden spelar med andra ord en avgörande roll för omställningen till laddbara fordon genom att investeria i en utbyggnad av laddinfrastruktur, säger Sofia Kjellqvist.
Möjligheten till hemladdning är alltså viktig för elbilsköparna. 7 av 10 uppger att de vill kunna ladda en elbil i närheten av sin egen bostad. Elbilsägare som bor i småhus har ofta ett bättre utgångsläge än boende i lägenhet, men av säkerhetsskäl bör de ändå göra en installation anpassad för elbilsladdning eftersom laddningen innebär en högre kontinuerlig belastning som i värsta fall kan orsaka kabelbrand.
-Vi vet av erfarenhet att det kan vara svårt att komma till skott med en säker laddinfrastruktur eftersom de allra flesta småhusägare har uttag tillgängligt där de parkerar. För att underlätta har vi därför tagit fram ett komplett paket för hemladdning. I det ingår laddbox för hemmet, installation, elektriker och ROT-avdrag, säger Sofia Kjellqvist.
För mer information, kontakta gärna
Per-Oscar Hedman, presschef Fortum Sverige, tfn 070-214 75 45
Fortum är ett ledande företag inom ren energi. Vi förser våra kunder med el, värme och kyla samt smarta lösningar för att förbättra resurseffektiviteten. Vi vill involvera våra kunder och samhället i omställningen till en renare värld. Vi sysselsätter cirka 9 000 energispecialister i Norden och de baltiska länderna, Ryssland, Polen och Indien. Idag är 62% av vår elproduktion CO2-fri. Vår omsättning under 2016 uppgick till 3,6 miljarder euro. Fortums aktie är listad på Nasdaq Helsinki. www.fortum.com
Följ oss gärna på Twitter och Facebook.
Taggar:
miljö
, undersökning
, klimat
, Fortum
, elbilar
, laddstolpar
, Novus
, Hållbara samhället
, laddinfrastruktur
, Destinationsladdning
, Hemmaladdning
Marknadsnyheter
Radiosporten förlänger med fotbollsexperten Johan Elmander
Johan Elmander har sedan 2021 varit fotbollsexpert på Radiosporten och förlänger nu fram till 2028. Med start idag kommer lyssnarna också kunna följa Johans satsning mot att bli skidåkande reporter i Vintersportextra under årets Vasalopp.
Den tidigare landslagsspelaren har skrivit på ett avtal med Radiosporten som sträcker sig till slutet av 2028 då bland annat herrarnas EM i Storbritannien och Irland äger rum.
– Jag är mycket glad över att ha förlängt mitt avtal med Radiosporten. Jag trivs utmärkt med mina kollegor och det var ett självklart beslut att tacka ja när möjligheten till förlängning presenterades. En av de faktorer som lockade mig var alla stora fotbollmästerskap som Radiosportens har rättigheter till, säger Johan Elmander.
Johan Elmander har sedan 2021 varit expert på Radiosporten och bevakar fotboll på både herr- och damsidan. Han hörs både från nationell fotboll, kring landslagen och de stora mästerskapen.
– Johan har utvecklats starkt i expertrollen och med sitt fotbollsöga och stora erfarenhet från spel på högsta nivå gett lyssnarna både skarpa analyser och åsikter. Vi är väldigt glada att Johan kommer vara en del av vår laguppställning för de närmaste fyra åren, säger Radiosportens chef Tobias Rosvall.
Med start idag kommer lyssnarna dessutom få höra honom i nya satsningen Vintersportextra. Under en av säsongens höjdpunkter, Vasaloppet, kommer Johan att agera skidåkande reporter. Hans väg till starten i Sälen kommer man att kunna följa i Vintersportextra där Johan möter skidprofiler som Charlotte Kalla och Radiosportens egen Torgny Mogren för att få de bästa tipsen för hur han ska ta sig de nio milen på snabbaste sätt.
– Vasaloppet är en tradition jag har vuxit upp med och alltid haft en önskan om att delta i. Jag ser fram emot den utmaning det innebär och känner en stor ödmjukhet inför uppgiften. Att få vägledning och inspiration från några av skidvärldens legender ger mig dessutom en extra motivation att prestera på topp. Jag ser också fram emot att få möta och samtala med alla de inspirerande människor som deltar och hejar längs spåret, säger Johan Elmander.
Om Vintersportextra
Vintersportextra är Radiosportens storsatsning på snösporterna. Varje helg från 11 januari till 23 mars sänder vi från både VM och alla världscuptävlingar i längd, skidskytte och alpint. Vi kryddar med skicross och puckelpist och toppar med Vasaloppet – exakt 100 år efter Sven Jerrings debutsändning därifrån.
De stora stjärnorna hörs i Vintersportextra, lyssnarna får internationella utblickar och Bengt Skött presenterar i sann OS-anda varje helg ett nytt vinter-quiz! Jonas Karlsson är ett nytillskott på Radiosportens redaktion. I rollen som livekrönikör i Vintersportextra sätter han prestationer och resultat i perspektiv.
Under premiärhelgen 11-12 januari tävlar skidskyttarna i Oberhof. Jaktstart dam och herr på lördag. Mixedstafett och singelmixedstafett på söndag. Alpint så sänder vi från herrarnas slalom i Adelboden och damernas störtlopp i St Anton under lördagen. På söndag blir det storslalom för herrarna och super-g för damerna.
Alla sändningstider från Vintersportextra: https://sverigesradio.se/artikel/sa-sander-vintersportextra
Lyssna på Vintersportextra i appen Sveriges Radio Play, med inhopp i P4 eller via webben: https://sverigesradio.se/radiosporten
Pressbilder: Johan Elmander (Sveriges Radio)
Tobias Rosvall (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
Presskontakt: Tobias Rosvall, chef Radiosporten 076-7702046 eller tobias.rosvall@sverigesradio.se
Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller claes.bertilson@sverigesradio.se
Taggar:
Marknadsnyheter
Alkohol som behandling vid svår abstinens
På Sandwell och West Birmingham Hospitals NHS Trust används i sällsynta fall alkohol för att behandla svår alkoholabstinens. Kontrollerade doser ges till patienter där traditionella läkemedel, som bensodiazepiner, inte fungerar.
Forskning visar att metoden kan vara lika effektiv som standardbehandlingar och minska risken för kramper och oplanerade sjukhusvistelser. Dock kräver den strikt övervakning och väcker etiska frågor.
Teamet bakom metoden arbetar med att samla in feedback och utforska hur behandlingen kan förbättras och implementeras på fler sjukhus.
Källa: theconversation.com
Marknadsnyheter
Alkohol som behandling vid svår abstinens
På Sandwell och West Birmingham Hospitals NHS Trust används i sällsynta fall alkohol för att behandla svår alkoholabstinens. Kontrollerade doser ges till patienter där traditionella läkemedel, som bensodiazepiner, inte fungerar.
Forskning visar att metoden kan vara lika effektiv som standardbehandlingar och minska risken för kramper och oplanerade sjukhusvistelser. Dock kräver den strikt övervakning och väcker etiska frågor.
Teamet bakom metoden arbetar med att samla in feedback och utforska hur behandlingen kan förbättras och implementeras på fler sjukhus.
Källa: theconversation.com
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke