Connect with us

Marknadsnyheter

Påfyllnadsdos med mRNA-vaccin kan vara en god investering i utvecklingsländer

Published

on

Vacciner baserade på inaktiverat sars-cov-2-virus används ofta i utvecklingsländer eftersom kostnaden är låg. Ny forskning från Karolinska Institutet visar att en påfyllnadsdos med mRNA-vaccin till personer som fått två doser inaktiverat vaccin ger lika bra skydd mot covid-19 som tre doser mRNA-vaccin. Resultaten publiceras i tidskriften Nature Communications.

– Våra resultat tyder på att endast en dos mRNA-vaccin, som tillägg till de billigare men mindre effektiva inaktiverade vaccinerna, räcker för att uppnå det kraftiga immunsvar som ses efter tre doser mRNA-vaccin. Det skulle troligen vara en god investering även i resursfattiga länder för att skydda mot svår covd-19, säger Qiang Pan Hammarström, professor vid institutionen för biovetenskaper och näringslära, Karolinska Institutet, som lett studien.

I studien ingick 175 friska frivilliga med olika vaccinationshistorik. Forskarna undersökte förekomsten av antikroppar samt minnes B- och T-cellssvar mot sars-cov-2 efter vaccination och påfyllnadsdoser med inaktiverat vaccin (Sinovac/Sinopharm), mRNA-vaccin (Pfizer-BioNTech/Moderna) eller en kombination av båda.

Resultaten visade att en påfyllnadsdos med mRNA-vaccin till personer som fått två doser inaktiverat vaccin kraftigt ökade nivåerna av neutraliserande antikroppar samt mängden minnes B- och T-celler riktade mot olika sars-cov-2-varianter, inklusive omikron. Nivåerna var signifikant högre än efter tre doser inaktiverat vaccin och motsvarande de som uppnås efter tre doser mRNA-vaccin eller en påfyllnadsdos med mRNA-vaccin efter genomgången infektion.

– Nästan hälften av alla covid-19-vaccindoser som distribueras i världen är inaktiverade vacciner. Därför skulle en förbättrad vaccinationsstrategi som inkluderar en påfyllnadsdos med mRNA-vaccin kunna gynna miljarder människor i vår kamp mot nya oroväckande virusvarianter. En mer utbredd användning av mRNA-påfyllnadsdoser skulle också kunna hjälpa Kina att övervinna den lockdown landet befinner sig i nu, säger Qiang Pan Hammarström.

En begränsning med studien är det relativt låga antalet deltagare; endast 16 individer hade fått två doser inaktiverat vaccin följt av en påfyllnadsdos med mRNA-vaccin. Dessutom var medianåldern för studiedeltagarna 36 år, vilket är yngre än genomsnittet för befolkningen globalt. Därför måste resultaten bekräftas i större longitudinella studier som inkluderar olika åldersgrupper.

Forskarna kommer nu att fortsätta studera vaccinationsstrategins effekt på nya varianter av sars-cov-2-viruset.

– Vi kommer för första gången att utvärdera om denna vaccinationsstrategi kan neutralisera de två nya omikron-varianterna BA.4 och BA.5, som ligger bakom den nya vågen av covid-19 i Sydafrika, säger Qiang Pan Hammarström.

Studien genomfördes inom forskningskonsortiet ATAC, finansierat av EU-kommissionen som svar på covid-19-pandemin och koordinerat av Karolinska Institutet. Andra medlemmar i konsortiet inkluderar

Institute for Research in Biomedicine (Schweiz), Policlinico San Matteo in Pavia (Italien), Technische Universitaet Braunschweig (Tyskland) och Europeiska kommissionens gemensamma forskningscentrum. Samarbeten med Stockholms universitet (Sverige), Tehran University of Medical Sciences (Iran), Shahid Beheshti University of Medical Sciences (Iran) och Peking University Health Science Center (Kina) var också avgörande för genomförandet av studien.

Studien finansierades även av Vetenskapsrådet och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Forskarna uppger att det inte finns några intressekonflikter.

Publikation: ”Heterologous immunization with inactivated vaccine followed by mRNA-booster elicits strong immunity against SARS-CoV-2 Omicron variant”. Fanglei Zuo, Hassan Abolhassani, Likun Du, Antonio Piralla, Federico Bertoglio, Leire de Campos-Mata, Hui Wan, Maren Schubert, Irene Cassaniti, Yating Wang, Josè Camilla Sammartino, Rui Sun, Stelios Vlachiotis, Federica Bergami, Makiko Kumagai-Braesch, Juni Andréll, Zhaoxia Zhang, Yintong Xue, Esther Veronika Wenzel, Luigi Calzolai, Luca Varani, Nima Rezaei, Zahra Chavoshzadeh, Fausto Baldanti, Michael Hust, Lennart Hammarström, Harold Marcotte, och Qiang Pan-Hammarström. Nature Communications, online 13 maj 2022, doi: 10.1038/s41467-022-30340-5.

För mer information, kontakta:
Qiang Pan Hammarström, professor
Institutionen för biovetenskaper och näringslära, Karolinska Institutet
E-post: qiang.pan-hammarstrom@ki.se
Tel: 08 524 835 92, 070 388 4943

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Scandinavian ChemoTech meddelar att QM & RA Direktör Eva Ståhl Wernersson lämnar företaget

Published

on

By

Efter tre år som QA/RA chef i Scandinavian ChemoTechs ledningsgrupp väljer nu Eva Ståhl Wernersson att lämna sitt konsultuppdrag i Bolaget och gå vidare mot nya utmaningar.
 

Eva Ståhl Wernersson har varit en viktig del av ChemoTech, under vilka hon har gjort betydande insatser för företagets följsamhet mot regelverket och kvalitetssäkringsåtgärder. Hon ledde bland annat ansträngningarna för att säkra CE-märkningen för IQwave 3.0 CE systemet, vår flaggskeppsprodukt.

 

Vi vill uttrycka vårt uppriktiga tack till Eva för hennes dedikerade tjänst och många prestationer under sin tid hos oss,” sa Mohan Frick, VD. ”Genom hennes ledning har vi stärkt vårt åtagande för regelverksexcellens och positionerat ChemoTech som ett respektabelt Bolag inom vår bransch. Vi alla önskar Eva lycka till i framtiden.”

 

Rekryteringsprocessen av en ny kvalitet- och regulatoriskchef har redan påbörjats. Evas sista dag på Bolaget är satt till den 30 juli, 2024.

 

För mer information vänligen kontakta:

Mohan Frick, CEO

 

Tele: +46 (0)10-218 93 00

Mail: ir@chemotech.se

 

Scandinavian ChemoTech AB (publ)

ChemoTech är ett svenskt medicinteknikföretag med säte i Lund som utvecklat en patenterad teknologiplattform för att ge cancerpatienter tillgång till ett nytt behandlingsalternativ, Tumörspecifik Elektroporation™ (TSE), som kan användas för behandling av både människor och djur. Det finns ett stort antal cancerpatienter vars tumörer av olika skäl inte kan behandlas med konventionella metoder men där TSE kan vara en lösning. Därför utvärderar bolaget kontinuerligt nya möjligheter och applikationsområden för teknologin. ChemoTechs aktier (CMOTEC B) är noterade på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm och Redeye AB är bolagets Certified Adviser. Läs mer på: www.chemotech.se.

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lexium etablerar verksamhet i Finland

Published

on

By

Lexium etablerar verksamhet i Finland och öppnar kontor i Helsingfors. Detta steg tas som en följd av att företaget har säkrat ett nordiskt FM-avtal, som omfattar både Sverige och Finland.


För att driva verksamheten i Finland grundar Lexium dessutom ett finskt dotterbolag, Lexium Service Management Oy, som kommer att vara helägt av Lexium Service Management AB.

Det nya kontoret, beläget i Helsingfors, kommer att vara en central plats för att betjäna både befintliga och nya kunder.

Lexium Service Management är glada att kunna starta sin verksamhet i Finland och ser fram emot att välkomna nya kunder och kollegor till företaget. 

– Vi är fast beslutna att leverera högkvalitativa Facility Management-tjänster och stärka vår närvaro inom den nordiska regionen, säger Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management.

För mer information, kontakta:
Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management
+46 70 615 79 60niclas.brodin@lexium.se

Om Lexium Service Management
Lexium Service Management erbjuder framtidens Integrerade Facility Management-tjänster till kunder i Norden genom premiumtjänster som prioriterar teknik, hållbarhet och kvalitet.

Lexium omsätter ca 120 MSEK, sysselsätter ca 150 personer och är ISO-certifierat enligt 45001, 14001 och 9001.

Lexium erbjuder samtliga tjänsteområden som krävs för att sköta en lokal eller fastighet – de huvudsakliga tjänsterna är Bemanning, Fastighetsservice, Lokalvård, Säkerhet och Tekniska tjänster.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Urinblåsecancer: Titta innan du spolar!

Published

on

By

Blåscancermånaden maj sätter i år fokus på att lära sig om symptomen.

– Urinblåsecancer är den sjunde[i] vanligaste cancersjukdomen i Sverige, och också den sjätte[ii] dödligaste. Urinblåsecancer betraktas ofta som den bortglömda cancern och vad många inte vet är att varje dags väntan för att sätta in behandling är en dålig sak och förvärrar prognosen, säger Carl-Henrik Sundin, ordförande i Blåscancerförbundet.

I Sverige lever 27 000 människor med urinblåsecancer, 3 600 nya fall upptäcks varje år. Avgörande för de allra flesta som får sjukdomen är hur tidigt den upptäcks, överlevnadschansen är minst 90 procent vid diagnos i ett tidigt stadium.

-Tyvärr så ser vi i vittnesmål från medlemmar att många kan gå i flera år med olika symptom utan att bli utredda för en eventuell urinblåsecancer, konstaterar Carl-Henrik Sundin.

Det viktigaste symptomet att hålla särskilt uppsikt på är Blod i urinen. Så titta innan du spolar!

Ett av hindren för snabb diagnos av urinblåsecancer är relaterat till symtomen och hur människor reagerar på dem, särskilt som vissa av symtomen inte kopplas till cancer i urinblåsan. Upptäckten av exempelvis blod i urinen, smärtsam och oregelbunden urinering kan alla förväxlas med andra tillstånd.

Mer information:

Blåscancerförbundet

World bladder Cancer Patient Coalition

[1] https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/statistik/cancer-i-siffror-2023.pdf

[2] https://www.cancerfonden.se/om-cancer/statistik#dodlighet

Frågor:

Carl-Henrik Sundin, ordförande Blåscancerförbundet. 0702 67 91 67, ch.sundin@blascancerforbundet.se

Annika Eliasson, presskontakt Blåscancerförbundet. 0702 35 43 35, annika.eliasson@rmpmedia.se

Blåscancerförbundet är en svensk patientförening för dem som fått cancer i urinblåsan. Cancerföreningen verkar ideellt. Blåscancerförbundets ändamål och uppgift är att verka för att förebygga, bekämpa och mildra effekterna av cancer i urinblåsa och urinvägar samt att verka för en förbättrad vård och livssituation för målgruppens drabbade.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.