Connect with us

Marknadsnyheter

Påminnelse! Ny utställning – Slaget om Europa. Kriget och konsten under trettioåriga kriget

Published

on

Fredag den 25 oktober öppnar Livrustkammaren utställningen Slaget om Europa. Kriget och konsten under trettioåriga kriget. Utställningen berättar om krigets och konstens rörelser och den brutala striden om religion och makt där nästan alla europeiska stater var indragna. Samtidigt blomstrande konsten och dyrbara föremål rörde sig under trettio års tid över Europa. Här visas rustningar, vapen, konst och krigsbyten som blev till gåvor och statussymboler för furstar och kungligheter.

PRESSVISNING onsdag den 23 oktober kl 9-11.

– Trettioåriga kriget har kallats det första stora slaget om Europa. Sedan 1600-talet har flera stora krig utspelat sig på kontinenten, och idag är Europa återigen påverkat av krig i vår absoluta närhet, säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.  Vi vill lyfta fram en ny aspekt på det trettioåriga kriget som vi tror få har reflekterat över – nämligen hur det påverkade både konsten och konstnärerna. Dess förflyttningar över Europa under kriget har kommit att påverka vårt gemensamma europeiska kulturarv. Idag finns praktfulla föremål använda i kriget, dyrbara gåvor och ovärderliga krigsbyten på nya platser i Europa. I det internationella projektet Bellum et Artes har vi under flera år samarbetat kring detta tema och resultatet har blivit flera utställningar på olika platser i Europa. Nu är det Livrustkammarens tur att visa vårt bidrag.

I Slaget om Europa. Kriget och konsten under trettioåriga kriget möter vi för första gången föremål från Livrustkammaren, Historiska museet och Skoklosters slott samlade tillsammans i en gemensam utställning om trettioåriga kriget (1618 till 1648).

Utställningen är Livrustkammarens bidrag i det europeiska samarbetsprojektetet Bellum et Artes där ett tiotal museer och forskningsinstitutioner i Tyskland, Tjeckien, Sverige, Belgien, Polen, Spanien och Italien deltar – bland annat Statliche Kunstkammer i Dresden, Tyskland.

Utställningen ingår i museets skolprogram om stormaktstiden

Utställningen riktar sig till alla besökare utan särskilda förkunskaper om kunglig historia. Även skolan är en viktig målgrupp för utställningen. Under utställningsperioden ingår den i Livrustkammarens skolprogram där framför allt stormaktstiden är en del av läroplanen under årkurserna 4-6. Genom utställningen får både den vanliga besökaren och besökande skolelever chansen att se andra sidor av kriget än vad som är vanligt.

Kartor och digitala pröva-på-stationer

Flera digitala kartor har tagits fram i det gemensamma internationella projektet och finns även i Livrustkammarens utställning. Här kan besökaren följa både konstskatternas och konstnärernas rörelser över Europas karta. Man kan söka på specifika konstnärer och konstverk och se deras ofta dramatiska väg genom det trettioåriga krigets Europa.

Krigets brutala dynamik

Det långa kriget uppfattades redan i samtiden som en helhet, ”ett stort lidande”. Väldiga legoarméer tågade kors och tvärs genom Europa. Behovet att hitta mat och betalning till soldaterna gjorde att kriget ständigt spreds.

När Sverige gick in i kriget ledde Gustav II Adolf själv sina trupper i strid till skillnad från många andra härskare. I det välkända porträttet av Gustav II Adolf från 1632 ser vi honom på höjden av sin makt med Frankfurt am Main i bakgrunden. Kungens segertåg fick ett abrupt slut vid Lützen i november 1632. Hans plundrade kropp återfanns på slagfältet.

Exempel utställda krigsföremål: Gustav II Adolfs skjorta från Lützen, 1632. Gustav II Adolfs balsameringslakan, Gustav II Adolfs värja, ryttarrustning, älghudskyller och plundringstavla mfl

Konstföremål som status och krigsbyten

Trots oroliga tider fortsatte konstproduktionen under det långa kriget. En del konstnärer levde gott i mäktiga furstars tjänst. Konstnärerna målade bataljscener, skildrade kriget – och freden när den kom 1648. Många beställningar var porträtt på militärer och diplomater på uppåtgående.

Konstnärer som Matthaeus Merian den yngre och Hendrick Munnichhoven anställdes båda av svenska adelsmän i Tyskland. Även den kände hovmålaren David Klöcker Ehrenstrahl som kallats den svenska målarkonstens fader, gjorde en likartad karriär.

Under 1600-talet var konstsamlande på modet. Furstar och adelsmän lade enorma summor på att förvärva konst och skapa prestigefulla samlingar.  Diplomatiska gåvor spelade en viktig roll på den politiska scenen. Målningar, konstföremål, vapen, böcker och hela bibliotek fördes bort som byte – i enlighet med dåtida folkrättsliga principer.  

Exempel utställda konstföremål och krigsbyten: Bägare av noshörningshorn, kruthorn med klocka, nautiluspokal, krucifix, böcker, porträtt av Gustav II Adolf, oljemålning ”allegorisk framställning av musiken” mfl.

Ett nytt Europa

När westfaliska freden slöts 1648 stod delar av Europa i ruiner. Konstskatter omfördelades från Prag till Stockholm, från Heidelberg till Vatikanen, från Stuttgart till München, till nya sammanhang. Dessa föremål är idag en del av vårt gemensamma kulturarv.

Utställningen invigs torsdagen den 24 oktober av skolminister Lotta Edholm och i närvaro

av representanter från europeiska samarbetsprojektetet Bellum et Artes.

PRESSVISNING

Media inbjuds till pressvisning onsdag den 23 oktober kl. 9-11 i Livrustkammaren.

Samling i Livrustkammarens hörsal.

Presentation av utställningen.

Utställningen visas på museets entresolplan.

Föranmälan krävs. Hiss finns. Adress: Slottsbacken 3, Stockholm.

För mer information och anmälan till pressvisning, vänligen kontakta Maria Rosén, pressansvarig, Livrustkammaren. E-post: maria.rosen@shm.se, tel: 08-402 30 15.

Anmäl ev intresse för enskild intervju i förväg.

Läs mer om utställningen: Slaget om Europa – kriget och konsten – Livrustkammaren

Slaget om Europa Kriget och konsten under trettioriga kriget ny utstllning p Livrustkammaren

Livrustkammarens programserie med tema kriget & konsten

Lust, lek och nöjen under stormaktstiden

Föredrag av Annika Sandén, historiker och författare

Torsdag den 28 november 2024.

Läs mer: Lust, lek och nöjen under svensk stormaktstid – Livrustkammaren

Kriget och konsten

Temavisning om utställningen.

Torsdag 31 oktober klockan 18.00

Läs mer: Kriget och konsten – Livrustkammaren

Gustav Adolfsdagen

Ett samarbete med Livrustkammarens vännerOnsdag 6 november klockan 18.00

Läs mer :Gustav Adolfsdagen – Livrustkammaren

Bellum & Artes

Projektet leds av Staatliche Kunstsammlungen Dresden och Leibniz-Institut für Geschichte und Kultur des östlischen Europa.

Maria Rosén, pressansvarig, Livrustkammaren.

E-post: maria.rosen@shm.se, tel: 08-402 30 15.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kährs förstärker sitt lokala produktionsupplägg för förbättrad kundupplevelse

Published

on

By

Kährs fortsätter att göra framsteg inom hållbarhet och kundfokuserade lösningar. En viktig del av Kährs strategi är att föra produktion och inköp närmare sina kunder och slutkonsumenter, vilket minskar miljöpåverkan och ökar tillgängligheten till företagets golvlösningar.

Som en del av denna satsning har Kährs sedan september i år stärkt sin närvaro i USA genom en lokaliserad försörjning av golvlösningar producerade i USA, för den nordamerikanska marknaden.

Nästa milstolpe är att konsolidera produktionen av trägolv för nordiska kunder till Nybrofabriken i Sverige. Följaktligen har Kährs som avsikt att överföra golvproduktion från sin fabrik i Satulung, Rumänien. Den rumänska fabriken kommer att utvecklas för att stödja de centraleuropeiska marknaderna i olika faser där man startar med produktion av strategiska komponenter till vårt europeiska golverbjudande.

Denna strategiska förändring återspeglar Kährs engagemang för att stärka sina hållbarhetsinsatser och sin marknadsnärvaro, men innebär också förändringar som påverkar cirka 90 anställda vid fabriken i Rumänien. Förhandlingar med representanter för de anställda kommer nu att inledas för att säkerställa att dessa förändringar genomförs på ett ansvarsfullt sätt.

”Vi är drivs av att serva våra kunder på ett sätt som överensstämmer med våra hållbarhetsmål och som samtidigt förbättrar den lokala tillgängligheten och relevansen,” säger Johan Magnusson, vd för Kährs Group. ”Samtidigt värderar vi högt det arbete som våra kollegor i Rumänien har bidragit med och deras insatser har varit en betydande del av vår framgång.”

”Vi kommer att samarbeta med våra anställdas representanter för att hitta de bästa möjliga lösningarna för dem som nu påverkas. Våra anställdas lojalitet och kompetens har varit ovärderlig, och vi kommer göra allt vi kan för att stödja dem genom dessa förändringar”, säger Carl-Henrik Stenermark, COO för Kährs Group.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Carl-Henrik Stenermark, COO, Kährs Group, tel: +46 73 087 70 05

Johan Magnusson, vd & koncernchef, Kährs Group, tel: +46 70 540 13 96

Om Kährs Group
Kährs Group är en ledande tillverkare och distributör av golv, med ambitionen att göra kundens golvupplevelse till något utöver det förväntade. Kährs innovationer har format branschen genom historien och erbjuder golvlösningar för alla rum, miljöer och behov. Kährs levererar hållbara golvlösningar till ca. 70 länder och är marknadsledande inom trägolv i Sverige och Finland, samt har stark position på andra huvudmarknader som Norge, Storbritannien, USA, Tyskland och Schweiz. Koncernen har 1 067 anställda och en årlig omsättning på 2,5 miljarder SEK.  www.kahrsgroup.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Esaias Järnegard ny verksamhetsledare för Visby Internationella Tonsättarcentrum

Published

on

By

Tonsättaren och universitetslektorn Esaias Järnegard har av styrelsen utsetts till ny verksamhetsledare för Visby Internationella Tonsättarcentrum. Han tillträder den 1 januari 2025 och efterträder Sten Melin som går i pension. Visby Internationella Tonsättarcentrum är en eftertraktad mötes- och arbetsplats för tonsättare från hela världen. Centret har ett nära samarbete med Gotlands Tonsättarskola som finns i samma byggnad.

Vi är väldigt glada över att ha funnit en kreativ, kompetent och erfaren ledare för Tonsättarcentrums verksamhet, säger styrelsens ordförande Helena Wessman. Under våra samtal har Esaias Järnegard presenterat starka förslag till hur verksamheten kan utvecklas som en kraftkälla både för tillresande tonsättare och för musiklivet på Gotland och övriga landet. Han är själv tonsättare och har ett stort kontaktnät nationellt och internationellt.

Esaias Järnegard arbetar idag som universitetslektor och programansvarig för kompositionsutbildningen på Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet. Under åren 2017–2024 var han programansvarig för välrenommerade Kalvfestivalen med fokus på nutida konstmusik. Hans egen musik har framförts i över 30 länder i Europa, Nordamerika och Asien vid festivaler, konserter och radioutsändningar. Han har mottagit en rad priser och tillägnats porträttkonserter i USA, Tyskland, Sverige och Frankrike. År 2023 disputerade han i musikalisk gestaltning med avhandlingen Techniques of Ecstasy: Rumori – Tracing Sound.

– Vilken lycka att få blicka ut över Visby och med själ och hjärta värna om den nyskrivna musiken. Jag citerar ofta en annan som drömde om Gotland (och till slut kom dit), Andrej Tarkovsky: ’När den siste poeten dör förlorar livet sin mening’. Det är det motto jag under lång tid haft i mina olika yrkesroller som tonsättare, forskare, lärare och festivalarrangör och som jag nu kommer att kämpa för i förvaltandet och vidareutvecklingen av Visby Internationella Tonsättarcentrum!, säger Esaias Järnegard om utnämningen till verksamhetsledare för Visby Internationella Tonsättarcentrum.

Esaias Järngard tillträder den 1 januari 2025 då Sten Melin går i pension efter tolv år som verksamhetsledare för Visby Internationella Tonsättarcentrum.

Sten Melin har lett verksamheten med stor framgång, säger Helena Wessman. Han har på ett kreativt sätt exponerat Tonsättarcentrum både internationellt och lokalt. Bland mycket annat har han också utvecklat ett nära samarbete med Gotlands Tonsättarskola som huserar i samma byggnad. Tonsättarnas Hus i Visby hamn har därmed blivit en unik knutpunkt för vår tids konstmusik.

Visby Internationella Tonsättarcentrum (Visby International Centre for Composers) är en mötes- och arbetsplats för professionella tonsättare från hela världen, oavsett genre. Centret erbjuder residens för tonsättare med möjlighet att under en kortare eller längre period nyttja avancerade EAM-studion och centrets andra faciliteter. Tonsättarcentrum verkar för den nykomponerade musiken genom konserter, konferenser, seminarier och samarbetsprojekt och finns som en resurs för tonsättarutbildningar och andra konstnärliga institutioner och centrumbildningar. VICC har ett nära samarbete med Gotlands Tonsättarskola som finns i samma byggnad. Verksamheten bedrivs med Föreningen Svenska Tonsättare (FST), Länsstyrelsen på Gotland, Region Gotland och Folkuniversitetet/Gotlands Tonsättarskola som huvudmän för centret.

Kontakt
Tillträdande verksamhetsledare Esaias Järnegard, tel 073-079 79 39
Styrelsens ordförande Helena Wessman, 070-311 64 74

Anna Cokorilo, kommunikationsansvarig FST, 070-602 51 15, anna.cokorilo@fst.se

FST – organiserar svenska tonsättare sedan 1918.

Continue Reading

Marknadsnyheter

JTI Sweden och Tullverket stärker kampen mot tullbrottslighet genom nytt samarbetsavtal

Published

on

By

I ett viktigt steg för att motverka den växande tullbrottsligheten har JTI Sweden AB och Tullverket ingått ett nytt samarbetsavtal. Detta avtal är utformat för att effektivisera kampen mot den illegala handeln med tobak genom att dra nytta av båda parternas unika expertis, omfattande nätverk och mångåriga erfarenhet. Det gemensamma målet är att stoppa smuggling och andra former av gränsöverskridande brottslighet som hotar samhällets säkerhet och stabilitet.

För JTI Sweden AB är kampen mot illegal handel en viktig del av företagets samhällsansvar. “Vi är mycket stolta över att ha ingått denna viktiga överenskommelse med Tullverket,” säger Cormac O’Rourke, VD för JTI Sweden. “Den illegala handeln med tobak är ett globalt problem som kräver samarbete på flera nivåer för att motverkas. Genom att dela vår internationella erfarenhet och expertis med Tullverket kan vi bidra till att skydda den svenska marknaden från illegal handel och samtidigt arbeta för ett tryggare samhälle.”

Den illegala handeln med tobak utgör inte bara ett allvarligt ekonomiskt hot genom förlorade skatteintäkter, utan den spelar också en central roll i finansieringen av organiserad brottslighet. För många kriminella nätverk utgör försäljningen av illegal tobak en stabil och betydande inkomstkälla. Att bekämpa denna handel är därför avgörande, inte bara för att skydda folkhälsan och statens skatteintäkter, utan också för att motverka andra allvarliga brott som narkotika-, vapen- och människosmuggling.

Mer än var tionde cigarett i Sverige är illegal

Enligt den senaste Empty Pack Survey från 2024 ökar den illegala handeln med tobak i Sverige och överstiger nu 10 procent, vilket innebär att mer än var tionde cigarett i landet är illegal. Undersökningen utförs av det globala marknadsanalysföretaget WSPM Group, som årligen samlar in 10 000 cigarettpaket från 29 svenska städer. Dessa städer representerar tillsammans nästan hälften av Sveriges befolkning, och resultaten viktas för att ge en så heltäckande bild som möjligt. Cigarettpaketen samlades in slumpmässigt från marken och från papperskorgar under april och maj 2024.

Då höga skattenivåer på tobak historiskt har lett till ökad illegal handel är det alarmerande att regeringen nu genomför två skatteökningar på mycket kort tid. Skatteökningarna som träder i kraft den 1 november 2024 och den 1 januari 2025 kommer att höja priset på ett paket cigaretter avsevärt. När priset på cigaretter chockhöjs försvinner inte efterfrågan, i stället ökar efterfrågan på billiga illegala cigaretter. Det är väl känt att den illegala handeln är direkt kopplad till den organiserade brottslighet som skapar enorma problem i vårt samhälle. Regeringens skattehöjningar riskerar därför att öka den organiserade brottsligheten och leda till betydande skatteintäktsförluster som följd.

Hjälp till att förhindra införsel av illegala cigaretter

JTI Sweden uppmanar allmänheten att vara vaksam och rapportera misstänkt smuggling. Om du misstänker att någon är inblandad i smuggling av illegala cigaretter eller andra varor, vänligen kontakta Tullverket på tipsnumret 90114. Tillsammans kan vi bidra till ett säkrare samhälle.

För mer information, kontakta:

Laura Ellsinger, Corporate Affairs & Communications Manager, JTI

laura.ellsinger@jti.com, 0736 408 407

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.