Parhus i Storängen var bästa byggnaderna 2021 enligt Nackaborna

| 8 juni, 2022 | 0 kommentarer

Nacka kommuns arkitekturpris Stadsbyggnadsutmärkelsen 2021 gick i år till Lovehusen i Storängen. En grupp med fem parhus i trä var överlägsna favoriter i årets omröstning.

Stadsbyggnadsutmärkelsen delades ut den 8 juni i Nacka stadshus av Peter Zethraeus, ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Det var fjortonde gången priset delades ut och femte gången Nackborna fick rösta fram det bästa byggnadsverket. Årets vinnare är Lovehusen i Storängen, en grupp om fem parhus alldeles intill Storängens station.

– Jag är väldigt glad över att få dela ut priset till årets vinnare. Första gången jag cyklade förbi husen – utan att veta att de var nominerade – var jag tvungen att stanna, kliva av cykeln och bara ta in, njuta och konstatera: Det här blev bra, sade Peter Zethraeus när han lämnade över priset.

– Årets tävling visade på stor bredd och hög kvalitet hos bidragen. Det kom in många röster men det var en tydlig, och värdig, vinnare i år – igen! Det är väldigt roligt att se Nackabornas engagemang för arkitektur och gestaltning, säger Nina Åman som är stadsarkitekt i Nacka.

De vinnande fem parhusen ligger i Storängen och utgör en sammanhållen grupp av tvåvånings trähus, men med individuella variationer i form, fasadutformning och kulör. Motiveringen från stadsarkitekten lyder:

De här fem parhusen ligger lite förskjutna till varandra vilket passar väl in i resten av Storängens bebyggelsestruktur. Alla är i trä, i olika färger, med olika detaljer som både förstärker gruppen och särskiljer byggnaderna från varandra. Som syskon.

– Jag vill rikta ett stort tack till mina medarbetare, tjänstemän och politiker i Nacka kommun för ett gott samarbete. God stadsbyggnad är komplext och det krävs stort engagemang och tålamod från alla parter. Min ambition är att fortsätta bidra till en vacker och hållbar stadsutveckling i Nacka, en kommun som verkligen har framtiden för sig, sade byggaktören Philip Du Rietz, som tar emot priset tillsammans med arkitekten Love Arbén.

De tävlande bidragen i Stadsbyggnadsutmärkelsen utses av medarbetarna på bygglovsenheten, som röstar fram tio kandidater bland de byggnader som fått slutbesked under föregående år. De presenteras därefter för Nackaborna som utser vinnaren i en sluten omröstning. Priset delas ut av miljö- och stadsbyggnadsnämnden som ett sätt att uppmärksamma och uppmuntra god arkitektur i Nacka.

Mer information

Nina Åman, stadsarkitekt Nacka kommun, 08 – 718 94 80, [email protected]

Helene Andersson[email protected]

Nacka kommun, 131 81 Nacka. Telefon 08-718 80 00
———————————————————————————————-
Besök gärna Nacka kommuns pressrum på: nacka.se/press
I pressrummet kan du läsa pressmeddelanden, hämta pressbilder, hitta allmän information om Nacka kommun samt kontaktuppgifter.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.