Marknadsnyheter
Paulig startar ny salsaproduktion för Tex Mex i Estland
Paulig fortsätter att stärka sin position inom Tex Mex i Europa genom att starta egen produktion av salsa och såser vid sin fabrik i Estland. Investeringen på 10 miljoner euro har utökat fabrikens kapacitet och säkerställer nu en effektiv produktion av högkvalitativa, tomatbaserad salsa och såser för varumärket Santa Maria.
Fabriken i Saue, Estland, producerar kryddor, kryddblandningar och marinader för varumärket Santa Maria, till över 30 olika marknader.
“Den nya produktionslinjen för tomatbaserad salsa och såser är ett strategiskt steg för att öka vår tillväxt och stärka vår ställning som en ledare inom Tex Mex-kategorin i Europa. Efterfrågan på Tex Mex ökar över hela kontinenten, och vår nya linje gör att vi kan ta vara på nya möjligheter. Genom att flytta över en del av produktionen till den egna fabriken förbättrar vi vår förmåga att förnya och vidareutveckla kategorin, med samma höga standarder för kvalitet och välbekanta smaker”, säger Rolf Ladau, VD och koncernchef på Paulig.
”Våra salsor och såser är viktiga för våra kunder i Tex Mex-kategorin. Övergången till en salsaproduktion i egen regi säkerställer långsiktig stabilitet och ökar vår förmåga att introducera nya innovationer på marknaden. Fabrikens strategiska placering i Saue, Estland, erbjuder logistiska fördelar och underlättar en effektiv distribution till våra europeiska kunder, konsumenter och leverantörer”, sägerThomas Panteli, SVP, Supply Chain & Sourcing, Paulig.
Pauligs ambition är att bli ett av de snabbast växande livsmedelsbolagen i Europa och en hållbar föregångare i branschen. Företaget är verksamt i 13 länder och har 11 fabriker i sex länder. 2024 meddelade företaget att de planerar att öppna en ny Tex Mex- och snacksfabrik i Spanien år 2026.
Faktaruta om fabriken i Saue:
- Invigdes år 1993 som en av de första utländska investeringarna efter Estlands självständighet.
- Huvudsakliga produktkategorier: Santa Maria kryddor, kryddblandningar, marinader och salsasåser.
- Antal anställda: 60 personer.
- Produktionsvolym: Fler än 390 olika produkter från mer än 200 olika råvaror.
- Export: mer än 80 % av produktionen exporteras till utländska marknader.
För mer information kontakta:
Nils Sjöberg
Kommunikationschef Sverige
nils.sjoberg@paulig.com
+46 70 085 24 11
Om Paulig
Paulig är ett familjeägt mat- och dryckesföretag som utvecklar en ny, hållbar matkultur som är bra för både människor och planeten. Paulig erbjuder allt som är gott: kaffe och drycker, Tex-Mex och kryddor, snacks och växtbaserade alternativ. Företagets varumärken är Paulig, Santa Maria, Risenta, Poco Loco och Zanuy. Pauligs omsättning uppgick till cirka 1,2 miljarder euro 2023. Företaget har 2 300 passionerade medarbetare i 13 olika länder som arbetar för syftet ”For a life full of flavour” www.pauliggroup.com
Marknadsnyheter
Läxhjälp till 765 högstadieelever genom Rikshems 10-åriga samarbete med Läxhjälpen
Rikshem firar detta läsår 10-årsjubileum som samarbetspartner till Läxhjälpen. Ett samarbete som gett 765 högstadieelever ett extra stöd för att öka kunskaperna, motivera till studier och höja betygen.
Med förbättrade skolresultat och gymnasiebehörighet får eleverna bättre förutsättningar att skapa en bra framtid vilket bidrar till att minska de sociala klyftorna. Under de tio år som Rikshem har samarbetat med stiftelsen Läxhjälpen har 765 elever fått stöd för att höja sina betyg. Det har gjort stor skillnad för dessa skolungdomar.
– Närhet till en bra skola har stor betydelse för ett bostadsområdes attraktivitet. Genom att vi stärker skolorna i våra områden bidrar vi till att fler ungdomar klarar grundskolan, samtidigt som vi skapar attraktivare områden där barnfamiljer trivs, säger Ebba Lindencrona, hållbarhetschef på Rikshem.
Läsåret 2024/2025 finansierar Rikshem Läxhjälpen på Klingsborgsskolan i Norrköping och von Bahrs skola i Uppsala, med 15 elevplatser per skola.
För att uppmärksamma det tioåriga samarbetet besökte elever på Klingsborgsskolan i Norrköping under hösten Rikshems kontor i Norrköping.
– Det var härligt och energigivande att få träffa alla fina ungdomar och höra om deras framtidsambitioner. Jag är tacksam över att vi på Rikshem har möjlighet att göra skillnad och att vi genom Läxhjälpen kan ge eleverna detta extra stöd, säger Sandra Isberg, verksamhetsutvecklingschef på Rikshem.
För mer information, kontakta:
Sandra Isberg, verksamhetsutvecklingschef, 010-138 05 05, sandra.isberg@rikshem.se
Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Vi äger, förvaltar och utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i utvalda kommuner och erbjuder ett tryggt, trivsamt och flexibelt boende i attraktiva lägen. Rikshem ska vara en långsiktig samarbetspartner till kommuner och ägs av Fjärde AP-fonden och AMF Tjänstepension AB. Läs mer på rikshem.se
Marknadsnyheter
Region Stockholm höjer stödet till kultur, folkbildning och föreningsliv med 24 miljoner kronor under 2025
Nu gör Region Stockholm en bred förstärkning för att möta de stora behov som finns bland länets aktörer i tider av inflation och minskade satsningar från statligt håll.
Jag är stolt över att vi kan ge bättre förutsättningar för kultur, folkbildning och föreningslivet i Stockholm län. I en tid med ekonomiska utmaningar och minskade statliga anslag är det viktigare än någonsin att stötta de verksamheter som bidrar till gemenskap, bildning och kreativitet, säger Robert Johansson (S), personalregionråd med ansvar för kulturfrågor i Region Stockholm.
Stockholmsregionen är en av Europas mest framgångsrika regioner och en viktig del av är hela länets kulturella frihet. Den fria kulturen är grunden för vår konkurrenskraft, yttrandefrihet och demokrati – och blir extra viktig i en tid då den utmanas av auktoritära krafter, säger Stefan Bergström (C) ledamot i kulturnämnden.
Det fria kulturlivet är oerhört betydelsefullt för utvecklingen av konstarterna och är en av grunderna för den levande demokratin. Utan självständiga kulturaktörer förlorar vi viktiga delar av det offentliga samtalet och riskerar att tappa även andra stora värden som mellanmänsklig förståelse och tolerans. Därför är det högt prioriterat att ge det fria kulturlivet förutsättningar för att fortsätta verka, trots nedskärningar från regeringen, säger Lennart Kuick (MP) ledamot i kulturnämnden.
Kulturen i hela landet går igenom en djup kris på grund av regeringens kulturfientliga politik. Därför är det extra viktigt att vi trots ekonomiskt hårda tider tar ansvar för att värna det fria kulturlivet, att stärka civilsamhället och i slutändan står upp för yttrandefriheten och demokratin, säger Ann Mari Engel (V), vice ordförande i kulturnämnden.
Ett särskilt fokus under 2025 är att stärka det fria kulturlivet genom en höjning av verksamhetsstödet med 10 procent. Dessutom införs en ny stödform som riktar sig till barn och ungas aktiva deltagande i kultur. Detta är en av flera förstärkningar för att skapa en mer jämlik tillgång till den offentligt finansierade kulturen.
Även Projektstöd kultur och hälsa som syftar till att patienter, anhöriga och personal inom vården ska få tillgång till återkommande kulturverksamhet får ökat anslag från 4 till 5,5 miljoner kronor.
Stöd till föreningsliv och folkbildning
Region Stockholm är en betydande finansiär av föreningslivet och folkbildningen i Stockholms län och under kommande år utökas satsningen. Till idrotts- och friluftsförbundens distriktsorganisationer fördelas 27 miljoner kronor vilket är en ökning med 400 000 kronor jämfört med 2024.
Budgeten för rörelsefolkhögskolor och mobilitetsstöd höjs till 80,3 miljoner kronor vilket är en ökning med 5,7 miljoner kronor. Stödet till ungdomsorganisationerna och studieförbunden hålls på en oförändrad nivå trots att aktörer fallit bort vilket innebär en faktisk ökning för varje aktör.
Så mycket höjs stöden
2024 | 2025 | |
Verksamhetsstöd | 68 135 | 75 635 |
Projektstöd | 11 700 | 13 000 |
Projektstöd kultur och hälsa | 4000 | 5500 |
Pensionärsorganisationer | 2000 | 2200 |
Ungdomsorganisationer | 21 545 | 21 145* |
Idrott- och friluftsliv | 26 560 | 26 960 |
Nytt deltagandestöd | – | 3 000 |
Studieförbund | 35 141 | 35 141* |
*Färre organisationer ger faktisk ökning per aktör
Nils Bergmark, pressekreterare, Socialdemokraterna i Region Stockholm
Nils.bergmark@regionstockholm.se
070-737 68 90
Marknadsnyheter
Fortsatt sval konjunktur – industrin relativt stabil
Under det fjärde kvartalet 2024 beviljades 6 800 personer omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL. Det är en ökning jämfört med de två föregående kvartalen, men en minskning jämfört med fjärde kvartalet föregående år. För helåret ser vi en ökning med 16 procent mot föregående år. Men trots den svala konjunkturen får de allra flesta jobb eller annan lösning efter genomfört omställningsstöd. Det visar Trygghetsfonden TSL:s fjärde kvartalsrapport 2024.
Antalet som beviljats omställningsstöd har ökat inom de flesta branscher, jämfört med samma period året innan. Bygg är den bransch med störst inflöde under året. Industri som tidigare har varit den största branschen har däremot minskat och har nu näst störst inflöde. Därefter följer Handel, Personaluthyrning och Transport.
– Trots den svala konjunkturen på arbetsmarknaden går det bra för våra deltagare. Under fjärde kvartalet 2024 hittade 89 procent av deltagarna en ny lösning, vilket är mycket glädjande. Störst var lösningsgraden inom bygg där 96 procent fick nytt jobb eller annan lösning. För helåret var siffran 91 procent. Efterfrågan på yrkesarbetare är fortsatt hög och många företag vittnar om kompetensbrist. Det säger Caroline Söder VD, Trygghetsfonden TSL.
Under 24 av de senaste 28 månaderna har TSL:s omställningskvot legat under 1. Det innebär att fler påbörjade stöd, än som fick en jobblösning. I maj såg trenden dock positiv ut och värdet låg för första gången sedan september 2022 över 1. Därefter ökade inflödet igen och kvoten har under hösten än en gång gått ner till låga nivåer. I slutet av året var det i genomsnitt drygt två personer som påbörjade omställningsstöd för varje person som hittade en ny lösning på arbetsmarknaden efter avslutat stöd.
Stort intresse för kompetensstöd
Sedan snart två år erbjuder Trygghetsfonden TSL, förutom omställningsstöd, även kompetensstöd. Det innebär att även anställda får fler möjligheter att, genom bland annat vägledning och ekonomiskt stöd under utbildning, långsiktigt stärka sin ställning på arbetsmarknaden.
– Intresset för kompetensutveckling är stort och växande bland medarbetare i TSL-anslutna företag. Det visar sig både inom olika branscher och genom spridning regionalt. Vi är både stolta och glada att finnas närvarande för människor under hela yrkeslivet och kunna erbjuda både omställnings- och kompetensstöd till medarbetare i våra mer än 80 000 anslutna företag, säger Caroline Söder.
Sedan starten 2022 har cirka 11 000 personer ansökt om kompetensstöd från TSL. Drygt två tredjedelar av ansökningarna gäller utbildningar inom yrkeshögskolan, medan knappt 3 av 10 har sökt utbildningar på universitet och högskola eller Komvux.
Johannes HellqvistKommunikationschef010-212 33 84johannes.hellqvist@tsl.se
Trygghetsfonden TSL är en omställningsförsäkring avtalad mellan LO och Svenskt Näringsliv. 100 000 arbetsgivare och 900 000 medarbetare ingår i TSL:s omställningsförsäkring som gäller på arbetsplatser som har kollektivavtal med ett LO-förbund. Vi är Sveriges största nätverksorganisation för omställning och hjälper i genomsnitt 15 000 människor per år till ett nytt och oftast mer kvalificerat jobb. Vårt arbete innebär också att vi ser till så att arbetsgivare får tillgång till rätt kompetens. En kvarts miljon omställningar har genomförts i TSL-systemet sedan 2006. www.tsl.se
Taggar:
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke