Connect with us

Marknadsnyheter

PExA AB Delårsrapport Jan 1 – Juni 30 2021

Published

on

Styrelsen och verkställande direktören för PExA AB avger härmed rapport för andra kvartalet och första halvåret 2021.

Sammanfattning av halvårsrapport

Andra kvartalet (2021-04-01 – 2021-06-30)

  • Nettoomsättningen uppgick till 1 082 313 SEK (350 003)
  • Resultatet efter finansiella poster uppgick till -1 737 608 SEK (-1 457 090).
  • Resultatet per aktie uppgick till -0,09 SEK (-0,08).

Första halvåret (2021-01-01 – 2021-06-30)

  • Nettoomsättningen uppgick till 1 433 313 SEK (357 873).
  • Resultatet efter finansiella poster uppgick till -4 060 397 SEK (-3 586 972).
  • Resultatet per aktie uppgick till -0,22 SEK (-0,21).
  • Soliditeten uppgick till 93,2 % (90,3).

Resultatet per aktie: Periodens resultat dividerat med det genomsnittliga antal aktierna under perioden. Genomsnittligt antal aktier under det andra kvartalet: 20 001 199 (17 298 375). Antal aktier per den 30 juni 2021: 34 704 442 (17 298 375).

Soliditet: Eget kapital dividerat med totalt kapital.

Belopp inom parantes: Jämförande period föregående år.

Med ”Bolaget” eller ”PExA” avses PExA AB med organisationsnummer 556956-9246. Med ”Spotlight” avses Spotlight Stock Market.

Väsentliga händelser under det andra kvartalet 2021

  • Den 7 april 2021 meddelade PExA att Bolagets årsredovisning avseende räkenskapsåret 2020 och övriga handlingar inför årsstämman hålls tillgängliga på Bolagets hemsida (www.pexa.se). Handlingarna kan även beställas från Bolaget.
  • Den 14 april 2021 meddelade PExA att Bolaget utvecklat en ny sorts prov-hållare med specialdesignade tillbehör, vilka ökar koncentrationen av analyserbara biomolekyler i PEx-proverna avsevärt. Genom den nya tekniken skapar Bolaget förutsättningar för analys med kommersiellt tillgängliga analysplattformar.
  • Den 21 april 2021 meddelade PExA att Bolaget tagit fram och validerat ett protokoll för proteomik, vilket innebär ett biokemiskt analysprotokoll som möjliggör samtidig mätning av ett större antal proteiner, potentiella biomarkörer, i PEx-prover.
  • Den 4 maj 2021 meddelade PExA att Bolaget fått en större order på PExA 2.1 från ett globalt kontrakts-forskningsbolag (CRO-bolag) för användning i en multicenterstudie i syfte att identifiera potentiella biomarkörer. Beställningen innebär att kunden hyr fem PExA 2.1 system i tio månader med option om förlängning, till ett totalt ordervärde om cirka 1,5 MSEK inklusive inköp av engångsprodukter.
  • Den 5 maj hölls årsstämma i PExA. En kommuniké med sammanfattande beslut finns tillgänglig på Bolagets hemsida (www.pexa.se/210505-kommunike-fran-arsstamma-i-pexa-ab-publ/)
  • Den 14 maj 2021 meddelade PExA att Bolaget, med stöd av bemyndigande från årsstämman den 5 maj, beslutat att genomföra en företrädesemission av högst 17 298 375 units. Syftet med företrädesemissionen var främst att finansiera en fortsatt utbyggnad av marknaden, fortsatt forskning och utveckling i syfte att få fram ytterligare biokemiska analysmetoder, utveckling av ett antal viktiga engångskomponenter och att fortsatt medverka till att initiera studier som syftar till att verifiera PExA-metodens direkta kliniska användbarhet. Företrädesemissionen omfattas av teckningsförbindelser och emissionsgarantier om sammanlagt cirka 16,6 MSEK, motsvarande 80 procent.
  • Den 14 maj 2021 meddelade PExA att Bolaget byter likviditetsgarant till Mangold Fondkommission AB. Det nya avtalet trädde i kraft den 14 juni 2021.
  • Den 28 maj 2021 meddelade PExA att Bolaget inlett en lansering av PEx-sPOT teknologin, baserad på en nyutvecklad provhållare och specialdesignade tillbehör som möjliggör ökad koncentration av analyserbara proteiner, potentiella biomarkörer, i PEx-prover.
  • Den 3 juni 2021 meddelade PExA att Bolagets patentansökan 08834965.9 med titeln ”Collection and measurement of exhaled particles” godkänts av Europeiska patentverket (EPO), vilket ger ett ökat skydd för PExAs system för provtagning av biologiska partiklar från de minsta luftvägarna.
  • Den 10 juni 2021 meddelade PExA att Bolagets företrädesemission övertecknats till en teckningsgrad motsvarande 121 procent och därmed tillförs cirka 20,8 MSEK före emissionskostnader.
  • Den 18 juni 2021 meddelade PExA att Bolaget slutfört en riktad nyemission av aktier av serie B till garanter i samband med företrädesemissionen.
  • Den 22 juni meddelade PExA att patentansökan 18739817.7 med titeln ”New system for collecting exhaled particles” har godkänts av Europeiska patentverket (EPO). Patentet hade sedan tidigare blivit beviljat i Sverige.

Väsentliga händelser efter periodens utgång

  • Den 16 juli 2021 meddelade PExA att en vetenskaplig artikel, som redogör för hur PExAs metod skulle kunna användas för att i realtid övervaka en lungskada vid COVID-19 inducerad ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome), publicerats i Physiological Reports.
  • Den 5 augusti 2021 meddelande PExA att det i en publicerad vetenskaplig artikel i ERJ Open Research undersöks hur PExAs metod skulle kunna användas för att övervaka patienter som ventileras mekaniskt.

VD Erik Ekbo har ordet

Det andra kvartalet har nått sitt slut och vi på PExA har under kvartalets gång uppnått betydande framgångar.

Under perioden, som präglats av teknisk innovation har vi bland annat genomfört en övertecknad företrädesemission, fått patent­ansökningar godkända och introducerat ett antal viktiga nyheter för våra kunder. Som vi nämnde i föregående rapport kunde vi i april avancera vårt utvecklingsarbete som syftar till att möta kundernas behov av att utforska och biokemiskt analysera innehållet i PEx-prover, i strävan efter att finna potentiella biomarkörer för lungsjukdomar. Detta är givetvis mycket glädjande eftersom utvecklingsarbetet innefattar teknikförbättringar på ett flertal punkter. Vidare har vi på PExA även tagit fram och validerat ett ”Olink™ Target 96” -baserat protokoll för proteomik, ett biokemiskt analysprotokoll som möjliggör samtidig mätning av ett större antal proteiner i PEx-proverna. Eftersom data från proteinanalysen var reproducerbar och individspecifik, indikerar detta således att PEx-prover har potential att spegla sjukdomsprocesser på ett relevant och robust sätt.

I maj hade vi glädjen att informera om en större order på vår produkt PExA 2.1, avsett för användning i en multicenterstudie i syfte att identifiera potentiella biomarkörer. Beställningen, som gjordes av ett globalt kontrakts-forskningsbolag, på uppdrag av ett globalt läkemedelsföretag, innebär att kunden hyr fem system PExA 2.1 i tio månader med möjlighet till förlängning. Det är givetvis mycket positivt för bolagets del att ledande aktörer i branschen ser värdet av PExA:s produkt och väljer att använda PExA 2.1 i biomarkörsforskning med inriktning mot läkemedelsutveckling för patienter med lungsjukdom. Då läkemedelsindustrin genomgår en transformation mot precisionsmedicin där identifiering av kliniskt relevanta biomarkörer utgör en viktig del inom både diagnostik, framtagning av nya läkemedel samt optimering av patientindividuella behandlingsstrategier, ser vi på PExA att vår teknologi är unikt positionerad och har potentialen att kunna spela en avgörande roll i framtiden. Det totala ordervärdet uppgår till cirka 1,5 MSEK.

Vidare har vi under juni månad fått besked om att två av våra patentansökningar har godkänts av Europeiska patentverket (EPO). Det ena patentet ger ett ökat skydd för PExA:s system avsett för provtagning av biologiska partiklar från de minsta luftvägarna. Patentet var sedan tidigare godkänt i Kina, Japan och USA, men beviljades nu även i Europa vilket innebär att vi kan välja att täcka upp fler än 30 länder. Härutöver godkändes även ett patent, som skyddar ett nytt och förbättrat utförande beträffande partiklarnas flöde genom systemet. Denna patentansökan har tidigare beviljats i Sverige. Med båda dessa patent på plats har vi nu en stark position på den europeiska marknaden.

Det andra kvartalet har sammantaget varit ett händelserikt sådant för PExA:s del och vi uppfattar en starkare marknadsposition och efterfrågan på våra produkter. I syfte att fortsätta vara starkt rustade och bibehålla vårt höga verksamhetstempo genomförde vi i maj en partiellt garanterad och övertecknad företrädesemission om cirka 20,8 MSEK, innan emissionskostnader. En överteckning är för oss en god indikation på att PExA är på rätt väg och vi tackar både befintliga och nya aktieägare för förtroendet. Företrädesemissionen syftar främst till att finansiera en fortsatt utbyggnad av marknaden, fortsatt forskning och utveckling i syfte att få fram ytterligare biokemiska analysmetoder, utveckling av ett antal viktiga engångskomponenter och att fortsatt medverka till att initiera studier som syftar till att verifiera PExA-metodens direkta kliniska användbarhet. Vi ser därför med tillförsikt på framtiden när vi nu går starkare in i nästa kvartal.

Varma hälsningar,

Erik Ekbo

Göteborg, 2021-08-24

För ytterligare information om PExA, vänligen kontakta:

Erik Ekbo, VD
Telefon: 0723-92 30 30
E-post: erik@pexa.se

PExA AB (556956-9246) har utvecklat PExA 2.1, ett patenterat forskningsinstrument som hjälper forskare att på ett smart sätt samla in biologiska prover från de minsta luftvägarna genom en enkel utandningsmanöver. PExAs teknologi används för närvarande av framstående forskargrupper i flera olika länder och forskning med instrumentet har resulterat i cirka 30 vetenskapliga publikationer, vilka fungerar som referensmaterial för PExAs metod. Bolagets långsiktiga målsättning är att marknadsföra och sälja diagnostiska instrument för folksjukdomar (t.ex. lungcancer och KOL) som ska användas globalt för diagnostisering eller allmän screening på inrättningar där vård erbjuds. Bolaget avser vid den tidpunkt det är aktuellt med försäljning till kliniker att ha utvecklat mer patientnära, smidiga och kommersiella produkter, vilket innebär att PExA vänder sig till en betydligt bredare marknad, vilken idag omfattar åtskilliga miljoner patienter globalt.
PExAs B-aktie är noterad på Spotlight Stock Market.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.