Marknadsnyheter
PExA AB (publ) Delårsrapport 2024-01-01 – 2024-09-30
Styrelsen och verkställande direktören för PExA AB (publ) avger härmed rapport för tredje kvartalet och årets första nio månader 2024
Sammanfattning av delårsrapport
Tredje kvartalet (2024-07-01—2024-09-30)
- Nettoomsättningen uppgick till 31 503 SEK (550 316).
- Resultatet efter finansiella poster uppgick till -2 260 358 SEK (-1 546 758).
- Resultatet per aktie uppgick till -0,04 SEK (-0,04).
Nio månader (2024-01-01—2024-09-30)
- Nettoomsättningen uppgick till 251 201 SEK (1 470 740).
- Resultatet efter finansiella poster uppgick till -7 210 668 SEK (-5 758 413).
- Resultatet per aktie uppgick till -0,16 SEK (-0,14).
- Soliditeten uppgick till 88,4 % (86,0 %).
- Likvida medel vid periodens slut uppgick till 7 774 652 SEK (12 059 687).
[1] Se nedan för definitioner
Väsentliga händelser under tredje kvartalet 2024
- Den 5 juli meddelas att forskare från universitetssjukhuset och universitetet i Southampton har publicerat en översiktsartikel som utvärderar PExAs teknologi och framhäver dess unika fördelar som en icke-invasiv metod för att studera små luftvägar vid lungsjukdomar. Artikeln, som beskriver PExAs potential att påverka framtidens sjukvård är en stark oberoende validering och värdefull marknadsföring för Bolaget.
- Den 18 juli meddelades utfallet av företrädesemissionen som tecknades till 75,4 procent och tillförde Bolaget 5,6 MSEK före emissionskostnader. Emissionslikviden skall användas för att fortsätta den påbörjade internationella marknadsföringen, utöka kundbasen samt för att bygga vidare på goda resultat som genererats från Bolagets användare mot diagnostiska tillämpningar.
- Den 14 augusti 2024 meddelas att varumärket PExA® godkänts inom EU, vilket ytterligare stärker bolagets immaterialrättsliga skydd. Varumärkesskyddet omfattar både nuvarande forskningsinstrument och framtida diagnostiska utvecklingar, vilket stöder bolagets långsiktiga mål att expandera på den globala marknaden.
- Den 26 augusti meddelas att PExAs största ägare, Christer Andersson, direkt och via C.A Solberga AB, har ökat sitt innehav i PExA AB till 15,23 % av kapitalet och 14,28 % av rösterna, vilket innebär en flaggning över 15 % av kapitalet i bolaget.
Väsentliga händelser efter periodens slut
- PExA deltar under september för andra året i rad på en av världens största lungkongresser ERS 2024 i Wien. Bolaget ökar sin exponering genom dubblad monterstorlek och fem vetenskapliga arbeten som använder PExAs teknologi antogs för presentation. Ett av arbetena vann pris som bästa abstrakt inom sitt forskningsfält, vilket ses som ett erkännande av teknologins betydelse och potential inom forskning och diagnostik av lungsjukdomar.
- Den 7 oktober meddelas att den amerikanska federala myndigheten NIOSH, som var PExAs första kund i USA, beställt en uppdatering av sitt PExA instrument för fortsatt icke-invasiv provtagning för att studera lungförändringar kopplade till arbetsmiljö och hälsa.
VD Tomas Gustafsson har ordet
Under det tredje kvartalet har vi fortsatt att ta viktiga steg framåt i vårt arbete med att etablera PExA som ett ledande verktyg inom lungforskning. Vårt deltagande vid European Respiratory Society (ERS) kongressen i Wien, en av världens största och mest prestigefyllda mötesplatser inom lungmedicin, blev en framgång på flera fronter. Att fem vetenskapliga arbeten, baserade på användningen av PExAs teknologi, antogs till kongressen visar att vi befinner oss i ett spännande område som utvecklas inom lungforskningen.
Särskilt glädjande var att ett av dessa forskningsarbeten, framtaget av Jeong-Lim Kim vid Sahlgrenska Akademin, tilldelades priset ”Excellence Grant in Clinical Physiology and Exercise” för bästa inskickade abstrakt inom sitt fält. Arbetet fokuserar på att studera sammanssättningen av viktiga lipider eller enklare uttryckt fettmolekyler i luftvägarna hos personer med astma och KOL jämfört med friska och är ett tydligt exempel på hur PExA möjliggör djupare insikter i lungans innersta och svåråtkomliga områden. Att vår teknologi på detta sätt kan bidra till att bättre förstå och särskilja sjukdomstillstånd stärker vår övertygelse om att vi är på rätt väg. Den här typen av erkännande är också en viktig markering som tydliggör att PExA är på väg att etablera sig som en aktör inom lungforskning.
Genom att vi i år fördubblade vår monterstorlek fick vi en ännu bättre exponering än tidigare vilket gjorde att vi upplevde ett ökat engagemang från våra befintliga användare och ett stort antal nya intressenter. Ett stort tack riktas speciellt till våra användare som besökte oss i montern och delade med sig av sina erfarenheter med PExA för nya intresserade. Deras engagemang och resultat bidrog till att skapa en inspirerande miljö för potentiella nya kunder och stärkte vårt nätverk ytterligare.
Ett annat viktigt steg under kvartalet var att vår långvariga kund, den amerikanska federala myndigheten National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH), valde att uppgradera sitt PExA-instrument. NIOSH, som varit en av våra tidigaste kunder i USA, har genom denna uppgradering visat fortsatt förtroende för vår teknologi och ett långsiktigt engagemang i vårt samarbete. Detta är ett starkt signalvärde som visar att PExA inte bara fyller ett viktigt behov idag, utan även har en plats i deras framtida forskning inom arbetsrelaterade lungskador och studier av effekter som följd av långtidsexponering.
Vi fortsätter arbetet med att uppnå vårt långsiktiga mål att bygga en global närvaro för PExA. Vår teknologi är idag representerad i Europa, USA, Syd Afrika och Australien och vi ser ett ökande intresse från forskare som vill använda PExA för att identifiera biomarkörer och förstå lungsjukdomars utveckling. Detta engagemang bekräftas av att vi nu har etablerade kunder som uppgraderar befintlig utrustning och publicerar allt starkare vetenskapliga artiklar. Genom vår närvaro vid internationella kongresser ökar vår synlighet markant, vilket öppnar dörrar till nya potentiella kunder och samarbeten.
Sammantaget visar kvartalet på fortsatt framgång och stärkt förtroende från både forsknings- och myndighetsvärlden. Vi ser fram emot att detta lägger en bra grund för den fortsätta utvecklingen av vår teknologi för att i framtiden möjliggöra mer avancerade diagnostiska tillämpningar och därmed förbättra framtidens diagnostik och behandling av lungsjukdomar.
Tomas Gustafsson, VD PExA AB
Göteborg den 8 november 2024
Om PExA
PExA har utvecklat ett patenterat forskningsinstrument PExA 2.1, för att studera luftvägssjukdomar som till exempel lungcancer, astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Den ursprungliga idén och forskningen bakom metoden kommer från professor Anna-Carin Olins forskargrupp på enheten för Arbets- och miljömedicin (AMM) vid Sahlgrenska akademin inom Göteborgs Universitet och bygger på en patenterad metod för att icke-invasivt samla biologiskt material från de små luftvägarna via utandningsluft. De små luftvägarna kallas det område allra längst ner i lungorna där lungsjukdomar oftast startar och växer till sig innan de upptäcks och ställer till problem.
Besökare från Bolagets finska kund Pikkujätti i PExAs monter på ERS-kongressen i Wien, september2024.
PExA förser i dagsläget lungforskare och life science-bolag med en enkel, ofarlig och smärtfri metod för insamling av mikroskopiska vätskedroppar i utandningsluft som innehåller potentiella biomarkörer för sjukdomar i de små luftvägarna. Genom metoden får forskarna på ett enkelt sätt tillgång till ett prov från det vätskeskikt som täcker de minsta luftvägarna, vilka konkurrerande metoder ej når.
Provet kan liknas vid ett blodprov specifikt för de små luftvägarna och målsättningen är att det i framtiden skall användas diagnostiskt för att upptäcka lungsjukdomar i ett tidigt skede medan de fortfarande går att behandla. Syftet är att underlätta forskning och utveckling av tillförlitlig samt individanpassad diagnosticering, övervakning och behandling av luftvägssjukdomar.
PExA 2.1
PExA 2.1 är ett CE-märkt kommersiellt forskningsinstrument. Fram tills idag har 1000-tals individer provtagits med PExAs instrument som utvecklats i olika generationer från de första nio prototyp-instrument som tagits fram inom Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet till dagens mindre och modernare instrument.
Bolaget fokuserar för närvarande på en global forskarmarknad och instrumentet används redan av forskargrupper och life science-bolag i tio länder i Europa, USA, Syd Afrika och Australien. Förenklat beskrivet fungerar metoden på så sätt att patienten andas ut i ett munstycke, varpå små vätskedroppar (partiklar) i utandningsluften registreras storleks- och mängdmässigt samt fångas upp i instrumentet varefter innehållet i de insamlade vätskedropparna kan genomgå biokemisk analys. Genom att samla in vätska från de små luftvägarna kan olika sjukdomar studeras på molekylär nivå redan i ett tidigt skede och biomarkörer för olika lungsjukdomar upptäckas.
Forskning med PExAs metod har hittills resulterat i ett 50-tal vetenskapliga publikationer, vilka finns att tillgå på Bolagets hemsida (www.pexa.se).
Affärsidé och affärsmodell
För närvarande är PExAs affärsidé att förse lungforskare med en ny, unik och icke-invasiv metod för enkel och tillförlitlig insamling av potentiella biomarkörer från de små luftvägarna. Detta genom att tillhandahålla insamlings- och mätinstrument med service- och supportavtal, förbrukningsartiklar samt analystjänster. I ett längre perspektiv är ambitionen att den forskning som idag bedrivs med PExAs teknologi ska leda till att produkten – i en mindre och mer patientnära version – används i framtida kliniska och diagnostiska tillämpningar på sjukhus, vårdcentraler för att effektivisera sjukvården över hela världen och därmed skapa stora värden för både patient och samhälle.
Bolagets affärsmodell baseras idag huvudsakligen på försäljning eller uthyrning av forskningsinstrument och även till viss del av repeatförsäljning av förbrukningsvaror, service och komponenter. Marknadsföring och försäljning av PExA 2.1 riktas mot forskargrupper globalt. Primärt erbjuds i dagsläget forskargrupper i Europa och USA att köpa eller hyra PExA 2.1. Repeatförsäljningen innehåller ett antal komponenter, däribland ett servicekit med kritiska komponenter som behöver bytas vartannat år. PExA bedriver även försäljning av förbrukningsvaror/engångsartiklar, exempelvis substratytor, ventiler och munstycken som måste bytas vid varje nytt test. Bolaget har även målsättningen att på sikt kunna erbjuda biokemisk analys av kundernas prover vilket stärker affären ytterligare. PExA köper i dagsläget in förbrukningsvaror från externa leverantörer. I takt med att användningen av PExAs produkt ökar och att Bolaget kommer närmre en produkt för vardagligt bruk på klinik kommer affärsmodellen att justeras baserat på försäljning mot en bredare marknad.
Marknad
Lungsjukdomar är ett högprioriterat forskningsområde. Data från världshälsoorganisationen (WHO) visar att lungsjukdomar idag är den tredje vanligaste dödsorsaken i världen, med över fem miljoner dödsfall årligen. Givet lungsjukdomarnas stora utbredning är den potentiella marknaden för PExAs metod enligt styrelsens uppfattning omfattande, dels för den nuvarande strategin att utveckla och sälja forskningsinstrument och dels för framtida möjligheter och potential att utveckla nya diagnostiska produkter för användning i klinik.
PExAs CTO Svante Höjer på kundbesök hos det tyska federala arbetsmiljöinstitutet BAuA i Berlin.
Antalet forskargrupper som fokuserar sina insatser mot att hitta biomarkörer för sjukdomar ökar stadigt. Styrelsens bedömning är att totalt cirka 10 000 institutioner bedriver lungforskning och ett växande antal av dessa fokuserar sin forskning mot att hitta biomarkörer för lungsjukdomar.
Ett växande antal globalt verksamma läkemedelsbolag prioriterar utvecklingen av effektiva läkemedel och individanpassad behandling mot lungsjukdomar. I det fall ytterligare studier bekräftar de tidigare observationerna att det går att detektera läkemedelssubstanser genom insamling med PExAs teknologi, öppnar sig en stor och viktig applikation för Bolaget.
Det finns i världen åtskilligt fler än 200 000 primärvårdmottagningar. Om dessa införskaffar en förenklad variant av PExAs instrument för att enbart identifiera tidiga markörer för cancerogena förändringar från tobaksexponering och den kostar 100 000 SEK motsvarar det en total potential om 20 000 MSEK. Till det kommer försäljning av engångsprodukter med en prissättning i nivån 500 SEK per provtagning.
Om 200 000 primärvårdsmottagningar tar prover från i genomsnitt 100 patienter per mottagning om året, motsvarar det en försäljning om 10 000 MSEK.
För att i det längre perspektivet kunna nå den omfattande, globala kliniska marknaden krävs att PExA först arbetar med införsäljning och marknadsföring till forskare. Därför fokuserar PExA idag på att sälja och hyra ut instrumenttill lungforskningsinstitutioner inom akademi och sjukvård samt inom globala läkemedelsbolag, vilka söker efter biomarkörer. När nya biomarkörer identifierats och validerats kan arbetet med att ta fram diagnostiska instrument påbörjas. Globalt har PExA identifierat cirka 1 500 sådana forskningsgrupper som den primära målgruppen. PExA har redan kontakt med många av de mer inflytelserika grupperna.
PExAs kunder har redan börjat påvisa möjligheterna med metoden inom både tidiga komplikationer (PGD) och efterföljande avstötningsreaktioner (BOS) som uppstår efter lungtransplantation som en potentiell klinisk applikation för PExAs instrument. BOS drabbar cirka 50 procent av de som genomgår en lungtransplantation. Globalt finns det cirka 200 kliniker som utför totalt 6 000 lungtransplantationer årligen. Om de transplanterade patienterna kontrolleras en gång per månad och PExA säljer ett uppföljningskit för detta ändamål, motsvarar det en årlig potential om 400 MSEK.
Patienterna följs dessutom upp under flera år, vilket innebär att totala antalet patienter på fem år ackumuleras upp till 30 000 patienter, vilket motsvarar en total årlig potential om 2 000 MSEK. PExAs ambition är att ta en väsentlig marknadsandel av denna marknad.
Bild från när Jeong-Lim Kim, forskare vid Arbets- och miljömedicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet under september månad tilldelades priset ”Excellence Grant in Clinical Physiology and Exercise” på en av världens största lungkongresser, ERS 2024 i Wien.
Vidare så pågår det idag flera lungcancerstudier där PExA instrument ingår och där syftet är som tidigare nämnts att kunna förstå sig på och upptäcka sjukdomen tidigare. Lungcancer är idag den vanligaste dödsorsaken till cancerdöd i världen och över 2 miljoner diagnosticeras årligen. De flesta fallen upptäcks alldeles för sent när cancern inte går att bota vilket gör att tvåårsöverlevnaden i dessa fall endast är 12 procent. Om PExA kan ta fram ett diagnostiskt instrument för lättillgänglig och icke-invasiv screening av lungcancer utifrån resultat av de studier som idag pågår finns det en enorm potential som Bolaget nu undersöker.
Ovanstående antaganden beskriver bara en del av PExAs potentiella möjligheter och är inte att betrakta som någon typ av finansiell prognos då det i dagsläget är för tidigt för Bolaget att uttala sig om en sådan. Syftet med ovan antaganden är att visa på den bredd av potentiella intäktskällor som finns för Bolaget samt att visa att marknaden för Bolagets produkter är mycket omfattande.
Bolagsstruktur och aktieinnehav
PExA har inte några dotterbolag och ingår inte i någon koncern. Bolaget har inget innehav av egna aktier.
PExAs finansiella utveckling under perioden
Omsättning
Nettoomsättningen består av intäkter från försäljning av PExA-instrument, uthyrning av instrument, tillbehör till och service av instrument. Under det tredje kvartalet 2024 uppgick omsättningen till 31 503 (550 316) SEK och under de första nio månaderna 2024 till 251 201 (1 470 740) SEK.
Resultat
Resultatet efter skatt under det tredje kvartalet 2024 uppgick till -2 260 358 (-1 546 758) SEK. Resultatet efter skatt under de första nio månaderna 2024 uppgick till -7 210 668 (-5 758 413) SEK.
Kassa och bank
Per den 30 september 2024 uppgick PExAs kassa och bank till 7 774 652 (12 059 687) SEK med en soliditet om 88,4 % (86,0%). Kassaflöde från den löpande verksamheten under de första nio månaderna uppgick till -6 375 128 (-6 377 009 ) SEK och kassaflöde från den löpande verksamheten under det tredje kvartalet 2024 uppgick till -2 718 676 (-2 259 961) SEK. Totalt kassaflöde för de första nio månaderna 2024 uppgick till -1 825 294 (-6 190 003) SEK och totat kassaflöde för det tredje kvartalet 2024 uppgick till 2 366 533 (-2 259 961) SEK.
Riskfaktorer
PExA är genom sin verksamhet utsatt för risker av både rörelsekaraktär och finansiell karaktär. Inom Bolaget pågår en kontinuerlig process för att identifiera förekommande risker och för att kunna bedöma hur dessa ska hanteras. Marknaderna för PExAs produkter kännetecknas av långa införsäljningstider. Bolaget verkar på marknader med stor potential men med ryckig försäljningsutveckling. För en fullständig redogörelse av identifierade risker samt företagets arbete med att hantera dessa, hänvisas till avsnittet ”Riskfaktorer” i memorandum från 2021, som finns tillgängligt på Bolagets hemsida (www.pexa.se) och som kan beställas från Bolaget.
Aktien
Per den 30 september 2024 var aktiekapitalet 7 277 975,50 fördelat på 58 223 804 aktier. Bolaget har två aktieslag (varav 432 900 stycken A-aktier). A-aktien ger tio (10) röster per aktie. Varje B-aktie ger en (1) röst per aktie. Varje aktie medför lika rätt till andel i Bolagets tillgångar och resultat.
Aktiens kvotvärde (aktiekapital dividerat med antal aktier) är 0,125 SEK.
Granskning av revisor
Delårsrapporten har inte varit föremål för granskning av Bolagets revisor.
Principer för delårsrapportens upprättande
Räkenskaperna i delårsrapporten har upprättats i enlighet med samma redovisningsprinciper som i Bolagets senaste årsredovisning, det vill säga i enlighet med Årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd, BFNAR 2012:1 årsredovisning och koncernredovisning (K3). Delårsrapporten är, liksom tidigare rapporter, upprättad i enlighet med fortlevnadsprincipen.
Kommande finansiella rapporter
Bokslutskommuniké 2025-02-20
Styrelsen och verkställande direktören intygar att delårsrapporten ger en rättvisande översikt av Bolagets verksamhet, ställning och resultat samt beskriver väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer som företaget står inför. Alla framåtriktade uttalanden i denna rapport baseras på styrelsens bästa bedömning vid tidpunkten för rapporten. Som alla framtidsbedömningar innehåller sådana uttalanden risker och osäkerheter, vilket kan medföra att det verkliga utfallet blir annorlunda.
Göteborg, 8 november 2024
PExA AB
Styrelsen och verkställande direktören
[1] Resultatet per aktie: Periodens resultat dividerat med det genomsnittliga antal aktierna under perioden. Genomsnittligt antal aktier under det tredje kvartalet 2024: 51 463 406 (42 276 199 ). Genomsnittligt antal aktier under de första nio månaderna 2024: 45 360 955 (42 276 199) Antal aktier per den 30 september 2024: 58 223 804 (42 276 199).
Soliditet: Eget kapital dividerat med totalt kapital.
Belopp inom parentes: Jämförande period föregående år.
Med ”Bolaget” eller ”PExA” avses PExA AB (publ) med organisationsnummer 556956-9246. Med ”Spotlight” avses Spotlight Stock Market.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Tomas Gustafsson, VD, E-post: info@pexa.se
PExA AB (556956-9246) har utvecklat PExA 2.1, ett patenterat forskningsinstrument som hjälper forskare att på ett smart sätt samla in biologiska prover från de minsta luftvägarna genom en enkel utandningsmanöver. PExAs teknologi används för närvarande av framstående forskargrupper i flera olika länder och forskning med instrumentet har resulterat i cirka 50 vetenskapliga publikationer, vilka fungerar som referensmaterial för PExAs metod. Bolagets långsiktiga målsättning är att marknadsföra och sälja diagnostiska instrument för folksjukdomar (t.ex. lungcancer och KOL) som ska användas globalt för diagnostisering eller allmän screening på inrättningar där vård erbjuds. Bolaget avser vid den tidpunkt det är aktuellt med försäljning till kliniker att ha utvecklat mer patientnära, smidiga och kommersiella produkter, vilket innebär att PExA vänder sig till en betydligt bredare marknad, vilken idag omfattar åtskilliga miljoner patienter globalt.
PExAs B-aktie är noterad på Spotlight Stock Market.
PExA AB (publ), BIOTECH CENTER, Arvid Wallgrens Backe 20, 413 46 Göteborg,
www.pexa.se
Marknadsnyheter
MEDS slår Black Week rekord – veckan innan!
Nätapoteket MEDS har slagit säljrekord senaste veckan, jämfört med förra årets Black Week. Det anmärkningsvärda är att Black Week börjar först veckan som kommer
– ”Jag var tvungen att dubbelkolla i kalendern.Vi har inte gjort något speciellt, men märker en väldigt stark efterfrågan. Det är fantastiskt att se att vår IT och logistikmaskin fungera så väl när det behövs mest. Det bådar gott nu när det drar igång på riktigt” säger inköps och marknadschefen Vesam Ashouri
Till skillnad från andra detaljhandelsbranscher har apoteksmarknaden fortsatt öka onlineandelen även efter pandemin. Samtidigt som den underliggande marknaden växer som alltid. Under 2024 har övergången från apoteksbutiker till distanshandel stärkts ytterligare.
MEDS har växt mer än dubbelt så snabbt som marknaden senaste åren samtidigt kraftigt stärkt lönsamheten. Tredje kvartalet var inget undantag med över 30% tillväxt jämfört med marknadens 18%. Under andra halvåret beräknas bolaget även nå permanent lönsamhet på EBIT nivå, efter att ha nått EBITDA lönsamhet under första halvåret.
– “Vi tror att onlinemarknaden växer online många år och därmed mer än dubbla i storlek om fem år. Vår ambition är att fortsätta växa snabbare än marknaden och samtidigt skala på vår befintliga kostnadstruktur” säger VD och medgrundare Björn Thorngren.
Vesam Ashouripress@meds.se
MEDS (www.meds.se) är ett entreprenörsdrivet onlineapotek med tillstånd från Läkemedelsverket. Vårt mål är att bli hela Sveriges favoritapotek för både receptbelagda och receptfria läkemedel – och mycket mer. Sedan MEDS lansering 2018 har vi vuxit snabbast av alla svenska företag enligt Financial Times.
Taggar:
Marknadsnyheter
Rutinerat proffs på hållbarhet är ny försäljningschef på Swecem
Mathias Ullgren är ny försäljningschef på Swecem. Han blir också ansvarig för bolagets logistikhantering.
Mathias Ullgren har lång och bred erfarenhet av branschen och kommer närmast från en tjänst som kategoriansvarig för betong på NCC.
– Jag är imponerad av Swecem, säger han. Här finns väldigt väl fungerande processer och en härlig entreprenörsanda.
Swecem, ett bolag i Peabkoncernen, tillverkar bindemedel med lägre klimatpåverkan för betongbranschen. Bindemedlet går under namnet Merit, mald granulerad masugnsslagg som är en biprodukt från råjärnstillverkning. Produktionen sker i Swecems anläggning i Oxelösund och bygger på ett långvarigt samarbete med SSAB, Nordens största tillverkare av handelsstål.
Att använda Merit som bindemedel istället för cement är inte bara klimatvänligare, det ger också betongen andra och förbättrade egenskaper. Den blir tätare än traditionell betong och står bättre emot kemiska angrepp. Det går heller inte åt lika mycket vatten och värmeutvecklingen minskar.
– Vi kan hjälpa kunderna med allt från råmaterial till support kring tekniken, säger Mathias Ullgren. Målet är att vara det bästa alternativet för en klimatvänligare betongbransch.
Bindemedlet fraktas med båt till Swecems terminaler i Skellefteå, Oxelösund, Helsingborg och Uddevalla där kunder hämtar med lastbil för vidare transport.
Swecems ambition – och vision – är att det om tio år ska finnas helt klimatneutral betong på den svenska marknaden och att all betong i Sverige ska vara klimatneutral år 2045.
För mer information, kontakta pressansvariga Aisza Hubenko, 072–183 80 56
Swecem tillverkar klimateffektiva bindemedel för hela betongbranschen. Swecems vision och målsättning är att det om tio år ska finnas helt klimatneutral betong på den svenska marknaden samt att all betong i Sverige ska vara klimatneutral år 2045. Läs mer på swecem.se.
Marknadsnyheter
Förlegad bilnorm styr trafik- och transportpolitiken – cykeln missgynnas
Experter eniga – bilismen måste minska. Trots att hållbara transporter som cykel är bättre för miljö och hälsa står bilen fortfarande i centrum när myndigheter planerar. Det slår en ny avhandling fast. I förlängningen står två samhällsmodeller mot varandra.
Svenska forskare är överens om att bilismen måste minska rejält för miljöns och klimatets skull. Trots det planeras trafiken fortfarande med bilen som utgångspunkt och mer hållbara trafikslag får anpassa sig. Det är en bild som andra påtalat och som nu bekräftas.
– För mig var det förvånande att cyklingens uteslutning på nationell nivå var så genomgående. Cykling är visserligen något som man gör på lokal och regional nivå, men det behövs stöd av nationella krafttag i både ord och handling, säger Janet van der Meulen som den 29 november vid Lunds universitet disputerar på avhandlingen ”In the shadow of cars: Vélomobility as a political project”.
Under sitt avhandlingsarbete har Janet van det Meulen gått igenom besluts- och planeringsdokument från Trafikverket, regeringen och Vinnova samt intervjuat nyckelpersoner.
– Sammanfattningsvis visar mina analyser att bilnormen återskapas i policy och planering genom invanda, och ibland omedvetna, tolkningar och praxis. Vår föreställning om bilens nödvändighet är så djupt rotad så att vi knappt är medvetna om det. Den styr vår uppfattning om tid, rum, säkerhet, smidighet och bekvämlighet.
Forskare: ”Elcykel en gamechanger – men ignoreras”
Även föreställningar om framtida mobilitet utgår från bilen, visar Janet van der Meulens genomgång. Medan det läggs stora summor på elektrifiering och automatisering av bilflottan lyser andra alternativ med sin frånvaro.
– Detta trots att forskning visar att det är mer hållbart att skala upp kollektivtrafik och cykling och att bygga samhällen som minskar behovet av långväga vardagsresor, säger Janet van der Meulen.
Elbilar dras också med miljöproblem vid produktion och efterhantering samt att behovet av vägar och parkeringsplatser kvarstår, poängterar hon. Dessutom tenderar bilar också att bli större och tyngre vilket riskerar att urholka miljövinsten av elbilar.
– Det är också förvånande att inte ens elcykelns potential för längre resor i kuperad terräng är uppmärksammat någonstans. Den är en gamechanger som nationellt ignoreras, säger hon.
Bilens framkomlighet prioriteras
Ett exempel på att cykeln står i skuggan av bilen är att Trafikverket enligt rådande regelverk enbart kan bygga en cykelväg om den ”avlastar bilvägen”.
–Detta är konstigt eftersom det låter som att den är till för att gynna biltrafiken, inte för att ge cyklister den bästa möjliga förbindelse, säger Janet van der Meulen.
Även myndigheternas säkerhetstänk utgår till stor del från bilen.
– När myndigheter presenterar säkerhetslösningar är det ofta lösningar som samtidigt säkerställer bilens framkomlighet. Det är sällan tvärtom. Ett klassisk exempel är så kallade 2+1 vägar med sina mittbarriärer och höjda hastighetsgränser, vilka innebär ökad säkerhet och framkomlighet för biltrafik men stora barriärer och risker för cykling, säger Janet van der Meulen,
Nya betydelser och begrepp behövs
Avhandlingen argumenterar för att transportpolicy och planering bör ta avstamp i en målbild som prioriterar välbefinnande, jämställdhet och hållbar tillväxt framför ohållbar ekonomisk tillväxt och långväga individuella transporter.
Ett steg framåt är att diskutera innebörden av begrepp eller justera terminologin, föreslår Janet van der Meulen, så att gång och cykling bättre representeras.
Exempelvis så förmedlar ”Oskyddade trafikanter” en bilnorm. Också betydelsen av ”plats” kan vara någonting att diskutera kring, föreslår hon. (se länk).
– En ändring av dess betydelse kan potentiellt bidra till ett mindre bilinriktat samhälle. I stället för att vara liktydigt med en trafikfunktion bör det vara förknippat med livskvalitet och livsmiljö.
Ett annat begrepp som Janet van der Meulen föreslår bör diskuteras mer framåt är tillgänglighet. I den rådande nationella diskursen förknippas ordet stark med trafik som är arbetsrelaterad och ger tillväxt, medan det nationella målet är att erbjuda grundläggande tillgänglighet till alla.
– Att kunna ta sig till jobbet på ett bra sätt är så klart viktigt, men det finns fler grundläggande behov, såsom att hämta och lämna barn och fritidsresor, säger Janet van der Meulen. Och det finns barn och äldre, som inte tar sig till jobb men har andra behov.
Ett ytterligare begrepp är innovation.
– Det förknippas framför allt med konkurrenskraft samtidigt som det finns ett stort hopp att innovationer ska uppnå hållbar mobilitet. Det går inte riktigt ihop.
Länk till avhandling https://portal.research.lu.se/sv/publications/in-the-shadow-of-cars-v%C3%A9lomobility-as-a-political-project
Kontaktuppgifter till Janet van der Meulen, janet_margriet.van_der_meulen-visser@tft.lth.se telefon: 0700595270
Handledare Till Koglin, lektor i Trafik och väg vid LTH, Lunds universitet till.koglin@keg.lu.se +46 46 222 91 58
Relaterad läsning: https://www.lu.se/artikel/sa-blir-livet-i-staden-om-vi-nar-klimatmalen
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter1 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke