Pilgrimsfalken häckar på Øresundsbron – tre ungar har lämnat redet

| 8 juli, 2022 | 0 kommentarer

Ännu en gång har pilgrimsfalken häckat hos Øresundsbron. I slutet av april gjordes den första observationen av ägg – och några veckor senare var de kläckta. Tre vita och duniga ungar lämnade redet på av brons pelare, och prövade sina vingar, i mitten av juni.

 – Pilgrimsfalken har gjort många besök på Öresundsförbindelsen genom åren, men det är bara den andra gången som vi har observerat ett häckande vuxenpar här. Det blev en lyckad häckning med tre ungar och vi hoppas självklart att de återvänder, vilket inte är helt ovanligt för pilgrimsfalken, säger Hans Ohrt, miljökonsult på Øresundsbron.

Rekordmånga fågelarter har häckat på Öresundsförbindelsen i år, varav de allra flesta förstås har räknats på Peberholm. Totalt har 35 fågelarter häckat och såväl gråhägern som skedanden har gjort det för allra första gången. Och utöver de som har häckat på den konstgjorda ön tillkommer alltså ingen mindre en pilgrimsfalken på förbindelsens brodel.

Vintern 2003 sattes fågelhyllor upp på fyra av Øresundsbrons pelare med förhoppning om att pilgrimsfalken skulle fatta tycke för den unika platsen med balkong och havsutsikt över sundet. Hyllorna sitter över 20 meter ovanför havsytan.

Åtta år passerade innan pilgrimsfalkar häckade på förbindelsen för första gången. Och därefter har det alltså dröjt ytterligare elva år. Personal på Øresundsbrons anläggningsavdelning gjorde upptäckten och förbindelsens kameror har kunnat övervaka platsen och följa utvecklingen i pilgrimsfalkarnas rede.

– Pilgrimsfalken häckar normalt på klippavsatser med fri sikt och på Øresundsbrons pelare och pyloner får man en miljö som liknar det. Förra häckningen slutade dessvärre tragiskt efter att de lämnade redet, vilket förmodligen bidrog till att de inte återvände året därpå. Vi hoppas verkligen att årets familj klarar sig bättre, säger Hans Ohrt.

Här finns mer fakta om årets inventeringar av fåglar och växter på Peberholm.

Fakta: Pilgrimsfalken

  • Cirka 40-50 cm lång med ett vingspann på 80-110 cm. Honan är större än hanen.
  • En av världens snabbaste fåglar.
  • Häckar gärna på branta klippväggar. I norra Sverige häckar pilgrimsfalken även på myrar. 
  • Pilgrimsfalken finns spridd på många platser i världen. På grund av ökad giftspridning inom jord- och skogsbruk minskade populationen kraftigt under 1950- och 1960-talen i Europa. Därför genomfördes insatser och åtgärdsprogram – till exempel genom uppfödning och utsättning – i många länder, vilket bidragit till att beståndet har återhämtat sig genom åren. Populationen är än i dag ökande.
  • Globalt bedömds populationen inte vara hotad idag, vilket gör att pilgrimsfalken kategoriseras om livskraftig av IUCN. Men i vissa länder är den hotad. I Sverige var pilgrimsfalken upptagen som  ”Sårbar” på den Röda listan fram till 2015, men sedan dessa kategoriseras den som ”Nära hotad”.
  • Pilgrimsfalken slår sitt byte i störtdykningar på över 200 km/h. 

Källor: Dansk Ornitologisk Förening, SLU Artbanken och Wikipedia.

För mer information: Vänligen ring Øresundsbrons presstelefon på 040-676 61 15 eller mejla [email protected]

Följ nyheter från bron på Twitter @oresundsbron och på LinkedIn.

Øresundsbron är den fasta förbindelsen mellan Sverige och Danmark. Den är 16 kilometer lång och består av en bro, tunnel och den konstgjorda ön Peberholm. Øresundsbron ägs och drivs av Øresundsbro Konsortiet.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.