Connect with us

Marknadsnyheter

Pilotprojekt som främjar snabbare elnätsutbyggnad klart för nästa steg

Published

on

Vattenfall Eldistributions koncept med prefabricerade modulstationer väckte stort intresse hos entreprenörer och branschkollegor när det presenterades tidigare i år. Nu är modulhusentreprenörer klara för pilotprojektet och planeringen för att få fördelningsstationer på plats enligt ett nytt bygg- och arbetssätt kan påbörjas. Målet är att korta projekttiden och snabba på elnätsutbyggnaden. 

Vattenfall Eldistribution utvecklar sitt bygg- och arbetssätt vid stationsförnyelse och ska testa och utvärdera prefabricerade modulära stationer i en utvecklingspilot. Utvecklingspiloten genomförs genom pilotprojekt innefattande upphandling av modulhus- och huvudentreprenör.

En modulbyggd station byggs av lättare material än dagens betong, testas i fabrik och transporteras därefter i färdiga moduler till en stationsplats med förberedd plintgrund. Därefter sätts modulerna ihop och ansluts till elnätet. Detta går betydligt snabbare än att bygga traditionellt på plats. Resursbehovet bedöms minska med cirka 40 procent men framför allt ses tidsbesparingen för tillståndsprocess och projektgenomförande bli stor, 33-55 procent.

Upphandlingen av de två första prefabricerade modulstationerna har slutförts och två modulhusentreprenörer är nu kontrakterade för nästa steg i pilotprojektet.
 – Vi fick in flera bra anbud och det är glädjande att många leverantörer vill delta i det här spännande projektet. Vi tror på det här konceptet och tycker att det känns bra att andra aktörer ser möjligheterna, säger Simon Wennberg, kraftsystemspecialist och utvecklingsansvarig för pilot modulstation.

Nu ska projektet planera och förbereda för stationsbyggena och de nya modulstationerna tillsammans med modulhusentreprenörerna. Engagemanget för det som ska levereras är högt och samarbete är en viktig faktor.

Efter årsskiftet kommer huvudentreprenör upphandlas för samordning, mark- och ledningsarbete samt installation för de två stationsprojekten. Vattenfall Eldistribution är måna om att involvera huvudentreprenören i ett tidigt skede, och ge möjligheten att delta i utvecklingen av konceptet.

Uppdraget för entreprenörerna blir mer planerbart då tiden på site blir kortare, projekten kan utföras effektivare. Detta innebär att entreprenörerna enklare kan planera beläggning och resurser för enskilda projekt.

 – Pilotprojektet har stor potential att skalas upp. Att snabba på elnätsutbyggnaden är en av de viktigaste åtgärderna för att möta en ökad elektrifiering och säkra en tillförlitlig elleverans och detta är ett effektivt sätt att vinna tid. Det är många i branschen som följer hur piloten utvecklas med stort intresse, säger Simon Wennberg.

Fakta
Utvecklingspiloten pågår til
l 2027 och är uppdelad i två omgångar av pilotprojekt. En andra omgång pilotprojekt med en något förändrad kravställning håller just nu på att planeras. Likt den första omgången kommer två stationsprojekt upphandlas. Upphandling för modulhus- och huvudentreprenad för den andra omgången planeras starta under 2025.

Vattenfall Eldistribution har närmare 1000 regionnätstationer i drift till dags dato och modulstationskonceptet förväntas kunna användas i hundratals av de stationer som företaget planerar att bygga eller modernisera.

Relaterad information
Se filmen: Så fungerar prefabricerade modulära stationer

Modulstationer kan snabba på elnätsutbyggnad och elektrifiering

Vattenfall Eldistribution distribuerar el till mer än 900 000 företag och privatpersoner genom ett elnät som möter behoven av nätkapacitet samt el- och leveranskvalitet. Vi bygger framtidens elnät och möjliggör energiomställningen för ett fossilfritt samhälle. Vi finns på flera orter med huvudkontor i Solna. Läs mer om vår verksamhet på www.vattenfalleldistribution.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Koppling mellan alkohol och cancer

Published

on

By

Går det att se en koppling mellan alkohol och cancer på befolkningsnivå? Svaret på frågan är ja. Om alkoholkonsumtionen i ett land minskar, så dör också färre i cancer.  

Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN, är en av författarna till en nyligen publicerad vetenskaplig artikel om alkohol och cancer.  

”Detta är den första mer omfattande studien av sambandet mellan alkohol och cancer på befolkningsnivå”, säger Mats Ramstedt.  

Om forskningsprojektet 

”Vi har försökt ta reda på om det finns ett samband mellan totalkonsumtionen av alkohol i ett land och hur många som dör av cancer i det landet”, berättar Mats Ramstedt. 

Totalkonsumtionen mäts i genomsnittligt antal liter alkohol per person och år. I studien har de också tittat på om sambandet varierar mellan kvinnor och män och mellan länder med olika skadliga dryckesmönster.   

Resultaten 

Om det genomsnittliga drickandet går ner, så går också dödligheten i cancer ner. 

”En liters förändring i totalkonsumtionen av alkohol var förknippad med en förändring i cancerdödlighet, bland män med 1,1 procent och med 0,9 procent bland kvinnor”, säger Mats Ramstedt.  

Bland män var sambandet starkare för cancer i läpp, munhåla, svalg, matstrupe och struphuvud, samt för prostatacancer. För kvinnor var sambandet starkast för bröstcancer.  

Det skiljer sig också mellan olika länder: 

”Sambanden var starkare i länder med mer skadligt dryckesmönster, i studien representerat av bland annat nordiska länder och länder i Nordamerika”  

Mer skadligt dryckesmönster innebär att det till exempel är vanligt med berusningsdrickande. 

Varför är detta viktigt? 

”Det här ökar kunskapen om vad som på befolkningsnivå påverkar cancerdödlighet. Cancer kan nu läggas till de många dödsorsaker som påverkas av totalkonsumtionen av alkohol”, säger Mats Ramstedt. 

  

  

Läs den vetenskapliga artikeln Is there a link between per capita alcohol consumption and cancer mortality? – Dadgar – Drug and Alcohol Review – Wiley Online Library

  

Läs mer om forskning hos CAN

  

Kontakt

Mats Ramstedt
Forskningsansvarig
072-371 43 34
mats.ramstedt@can.se

 

Sara Kristensson
Kommunikationschef
072-371 43 21
sara.kristensson@can.se

CAN är ett nationellt kompetenscentrum som tar fram och sprider kunskap om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.

Vi följer konsumtions- och skadeutvecklingen genom undersökningar och forskning. Myndigheter och organisationer använder kunskap från CAN som underlag för beslut och insatser. Vi är en del av civilsamhället och i vår styrelse finns representanter för våra medlemsorganisationer. Där finns även olika myndigheter representerade.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning – www.can.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Telge Fastigheter tilldelar Veidekke uppdraget att bygga nytt vård- och omsorgsboende i Lina

Published

on

By

Ett nytt vård- och omsorgsboende med plats för cirka 80 lägenheter och ett storkök ska byggas i stadsdelen Lina i Södertälje. Kommunstyrelsen tog beslut om det i mars 2024 och nu är avtalet påskrivet att Telge Fastigheter tilldelar bygg- och fastighetsföretaget Veidekke uppdraget att genomföra byggprojektet.  

— Nu går vi äntligen i gång med nästa fas i utvecklingen av ett det här viktiga projektet för Södertälje. Veidekke har levererat ett anbud som motsvarar de krav vi har haft i vår förfrågan. Vi ser fram emot att jobba tillsammans med Veidekke för att förverkliga detta moderna boende, säger Tobias Stridsberg, projektchef Telge Fastigheter.

Projektet är en del i Södertälje kommuns planer på att stärka Linas befintliga bebyggelse och möta behovet av vård- och omsorgsboende i området.

— Det här gör att vi ökar tillgången av platser på vård- och omsorgsboende i kommunen. Boendet är genomtänkt och vi har bra möjligheter att möta framtidens utmaningar genom att använda välfärdstekniska lösningar. Det blir ett boende som är anpassat både utifrån de boendes och personalens behov, säger Karin Björkryd, omsorgsdirektör, Södertälje kommun

Det nya boendet byggs vid Kaxbergsvägen och Porslinsvägen som ligger nära Lina centrum, villaområden och naturen. Byggnaden blir fem våningar hög, inklusive suterrängvåning, och kommer att ha anpassade lägenheter, gemensamma ytor i trädgården, samt parkering för bil och cykel. Boendet är uppdelad i tre byggnadskroppar som hålls samman av ett centralt trapphus, vilket möjliggör för bra dagsljus i hela huset. 

— Vi är mycket glada över att ha fått förtroendet att genomföra detta projekt. Vi har stor erfarenhet av att bygga samhällsfastigheter som äldreboenden. Nu ser vi fram emot att bygga moderna bostäder av hög kvalité för Södertäljes äldre utifrån senaste praxis, säger Frida Täcklind, arbetschef på Veidekke. 

Fakta nytt vård- och omsorgsboende i Lina

  • BTA (Bruttoarea) 7800kvm
  • Tomt 8400kvm
  • 5 våningsplan
  • Ca 80 lägenheter
  • Adress: Kaxbergsvägen 3
  • Tidplan: Start januari 2025 – klart Q2 2027

Presstjänst08-550 220 50press@telge.se

Om Tegle Fastigheter 

Telge Fastigheter är en av Södertäljes största fastighetsägare. Totalt äger och förvaltar bolaget drygt 500 000 kvadratmeter lokalyta fördelat på kommunala och kommersiella fastigheter. I beståndet finns allt från förskolor och skolor till stadshus och museibyggnader. Bolaget är också en av parterna i kommunens utveckling av Södertäljemodellen – en inspirationsmodell för nytänkande inom skolan.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Veidekke bygger nytt vård- och omsorgsboende åt Telge Fastigheter

Published

on

By

Telge Fastigheter har tilldelat Veidekke uppdraget att bygga nytt vård- och omsorgsboende i stadsdelen Lina i Södertälje. Det nya boendet ska ha plats för cirka 80 lägenheter, gemensamhetsutrymmen och ett storkök. Projektet omfattar även installationer och markarbeten. Veidekke får uppdraget, som är en totalentreprenad, efter en offentlig upphandling. Ordervärdet är 256,5 MSEK.

Kommunstyrelsen tog beslut om att bygga det nya vård- och omsorgsboendet i mars 2024 och nu är avtalet alltså påskrivet. Projekteringen inleds i januari i år och projektet ska slutföras vid halvårsskiftet 2027.

Nu går vi äntligen i gång med nästa fas i utvecklingen av ett det här viktiga projektet för Södertälje. Veidekke har levererat ett anbud som motsvarar de krav vi har haft i vår förfrågan. Vi ser fram emot att jobba tillsammans med Veidekke för att förverkliga detta moderna boende, säger Tobias Stridsberg, projektchef Telge Fastigheter.

Projektet är en del i Södertälje kommuns planer på att stärka Linas befintliga bebyggelse och möta behovet av vård- och omsorgsboende i området.

Det nya boendet byggs vid Kaxbergsvägen och Porslinsvägen, som ligger nära Lina centrum, villaområden och naturen. Byggnaden blir fem våningar hög, inklusive suterrängvåning, och kommer att ha anpassade lägenheter, gemensamhetsutrymmen och gemensamma ytor i trädgården, samt parkering för bil och cykel. Boendet är uppdelad i tre byggnadskroppar som hålls samman av ett centralt trapphus, vilket möjliggör för bra dagsljus i hela huset. Huskropparnas bruttoarea blir 7 800 kvm och byggnaden ska certifieras enligt Miljöbyggnad 3.1 Silver.

Vi är mycket glada över att ha fått förtroendet att genomföra detta projekt. Vi har stor erfarenhet av att bygga samhällsfastigheter som äldreboenden. Nu ser vi fram emot att bygga moderna bostäder av hög kvalité för Södertäljes äldre utifrån senaste praxis, säger Frida Täcklind, arbetschef på Veidekke.

För mer information kontakta:

Frida Täcklind, arbetschef Veidekke Bygg Stockholm, tfn 073-068 72 26

Jonas Petersson, regionchef Veidekke Bygg Stockholm, tfn 076-832 91 40

Martin Gadd, verksamhetsområdeschef Veidekke Bygg, tfn 070-399 47 79

Visionsbild från White Arkitekter

Veidekke är en av Skandinaviens ledande entreprenörer och utför alla sorters bygg- och anläggningsuppdrag. Involvering och lokalkunskap kännetecknar verksamheten. Koncernen omsätter ca 43 miljarder NOK och hälften av de ca 8000 medarbetarna äger aktier i verksamheten. Veidekke är noterat på Oslobörs och har sedan starten 1936 alltid gått med vinst.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.