PMI föll till 60,1 i augusti – tillväxten tappar fart

| 1 september, 2021 | 0 kommentarer
  • PMI-total sjönk för fjärde månaden i rad och noterades till 60,1 i augusti från nedreviderade 64,5 i juli. Det är den lägsta nivån sedan november 2020 men fortfarande en bra bit över det historiska snittet (55,7). Nedgången i PMI kan vara ett tecken på att tillväxttakten i industrin har gått in i ett lugnare skede nu när fjolårets produktionstapp är återhämtat samtidigt som utbudsbrister och leveransstörningar blivit en växande utmaning för industrin, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
  • Det största negativa bidraget till PMI-total kom från orderingång följt av produktion och sysselsättning. Delindex för leverantörernas leveranstider visar att stigande leveranstider är fortsatt utbrett i industrin även om delindexet backade i augusti. 
  • Index för planerad produktion är kvar på höga nivåer (74,5 i augusti). Utfallet visar på en bred samsyn i industrin att öka produktionen det närmaste halvåret även om risken för nedrevideringar kan komma senare i höst om bristen på insatsvaror blir långvarig eller skulle förvärras, säger Jörgen Kennemar.
  • Leverantörernas rå- och insatsvarupriser dämpades något i augusti och indexet sjönk till 85,5 i augusti från rekordhöga 90,9 i juli. Det ändrar dock inte bilden av ett ökat kostnadstryck i tillverkningsindustrin som tenderar att leda till högre producentpriser.

 

Inköpschefsindex (PMI – Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin publiceras den första bankdagen varje månad kl. 08:30 och Inköpschefsindex för tjänstesektorn publiceras den tredje bankdagen varje månad kl. 08:30. Undersökningen gjordes mellan 7–26 augusti.

Nästa publicering av Inköpschefsindex: fredagen den 1 oktober 2021

 

Kontakt:
Jörgen Kennemar, Swedbank Public Affairs, tfn 070-643 83 29, [email protected]
Anna Sjöblom, Silf, tfn 073-518 70 11, [email protected]
Ralf Bagner, Swedbank Press Office, tfn 073-042 16 49, [email protected]

 

Swedbank främjar en sund och hållbar ekonomi för de många människorna, hushållen och företagen. Som en ledande bank på hemmamarknaderna Sverige, Estland, Lettland och Litauen erbjuder vi ett brett utbud av finansiella tjänster och produkter. Swedbank har drygt 7 miljoner privatkunder och ca 600 000 företags- och organisationskunder med 154 kontor i Sverige och 81 kontor i de baltiska länderna. Koncernen har även verksamhet i övriga Norden, USA och Kina.  Läs mer på www.swedbank.se                   

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *