Connect with us

Marknadsnyheter

Positiva nyheter för ägare av nyproducerade bostäder – höjd uppräkning av presumtionshyran?

Published

on

I En förbättrad modell för presumtionshyra (SOU 2024:62) presenteras förslag om att presumtionshyra ska få följa de kollektivt förhandlade hyrorna på orten fullt ut, att det ska tillkomma ytterligare möjlighet att justera presumtionshyra och att det genom förhandlingsordningen ska vara möjligt att utse en skiljeman som får avgöra inflyttningshyran.

Kort om presumtionshyra

Den svenska hyresmodellen bygger på att hyressättning av bostadshyra sker genom beaktande av lägenhetens bruksvärde. För nybyggnationer infördes ett undantag från detta 2006, innebärandes att en hyra kan presumeras vara skälig i 15 år från uppförande även om den inte är i linje med bruksvärdet. Vanligen är presumtionshyror högre (ibland markant) än bruksvärdeshyror. Presumtionsmodellen bygger på att hyresvärden ska få täckning för sina kostnader och därtill skälig avkastning under en period om 15 år från färdigställande. Efter presumtionstiden sker hyressättning enligt huvudprincipen, dvs. att bruksvärdeshyra gäller. Modellen infördes för att främja byggnationen av nya lägenheter. Vid införandet poängterades särskilt att tillkomsten av presumtionshyra inte skulle påverka vad som anses utgöra bruksvärdeshyra och således inte påverka hyressättningen på det befintliga beståndet.

Om presumtionshyra skulle justeras årligen i samma procentuella takt som det kollektivt förhandlade beståndet var länge oklart, men det var i praktiken vanligt att hyresvärdar utgick från att presumtionshyran kunde justeras i samma takt som det kollektivt förhandlade beståndet. Tillämpningen innebar dock att bruksvärdeshyrorna och presumtionshyrorna inte harmoniserades under presumtionstiden. Den årliga procentuella ökningen innebar istället att differensen mellan de olika bestånden växte för varje år, givet att presumtionshyrorna i regel var nominellt högre än bruksvärdeshyrorna. Detta förändrades dock när Hovrätten förtydligade rättsläget 2022 genom två avgöranden. Hovrätten klargjorde att presumtionshyra får höjas med hälften av hyresutvecklingen på orten (dvs. bruksvärdeshyran) om denna är högst tre procent och med tre fjärdedelar av hyresutvecklingen på orten om denna överstiger tre procent. I fallet att presumtionshyran skulle vara lägre än bruksvärdeshyran får dock presumtionshyran följa den allmänna utvecklingen fullt ut.

Som skäl för sina avgöranden angav hovrätten att presumtionshyra under dess presumtionstid ska närma sig, och nästan förena sig med, nivåerna för bruksvärdeshyrorna (harmonisering). Detta för att möjliggöra en organisk inkorporering av presumtionslägenheterna i bruksvärdesystemet när presumtionstiden nått sitt slut. Utöver detta påtalades att kravet på skälighet förbigås om presumtionshyrorna fick följa hyresutvecklingen fullt ut. Enligt lagtexten får presumtionshyrorna enbart justeras om det är skäligt med hänsyn till den allmänna hyresutvecklingen på orten. Om lagstiftaren hade menat att presumtionshyrorna som huvudregel skulle följa utvecklingen fullt ut, hade kravet på skälighet kunnat utgå ur lagstiftningen. Slutligen menade hovrätten att ägare av nyproducerade bostäder inte är i behov av en lika hög procentuell hyreshöjning för att få täckning för sina driftkostnader, i jämförelse med ägare av äldre bestånd. Detta mycket på grund av att nyproducerade bostäder generellt sett inte har lika stora driftkostnader som äldre bostadsfastigheter, och att full ökning av presumtionshyrorna skulle medföra att hyresvärden överkompenserades.

En förbättrad modell

Hur presumtionshyresmodellen fungerar kan komma att förändras om förslagen i utredningen En förbättrad modell för presumtionshyra blir verklighet. I utredningen föreslås att presumtionshyran ska få följa den allmänna hyresutvecklingen på orten fullt ut, att de förhandlade parterna ska få en möjlighet att utse en särskild skiljeman som, vid brist på överenskommelse, ska få avgöra presumtionshyran samt att det ska tillkomma en utökad möjlighet att justera presumtionshyran lägenheter emellan.

Det nya förslaget innebär att den årliga ökningen av presumtionshyran kan förväntas bli högre. Utredningen påtalar de positiva följderna av detta då presumtionshyran initialt kan sättas till ett lägre belopp än vad som är möjligt idag och fortfarande uppnå samma lönsamhetskrav, genom att i framtiden kunna tillgodoräkna sig de årliga justeringarna fullt ut. Detta medför med andra ord att inflyttningshyran enligt utredaren bör sättas till lägre belopp än i dagsläget då förändringen inte är ägnad att medföra att fastighetsägarna ska få en högre avkastning än vad som är fallet i dagsläget.

Ett system som medför att harmonisering inte sker medför att transaktioner avseende nybyggnationer som omfattas av presumtionshyra kan anses bli mer riskfyllda. Investerare som förvärvar en nybyggnation och som inte tar höjd för ett potentiellt minskat kassaflöde vid presumtionstidens utgång riskerar se värdet på sina fastigheter reduceras när hyran övergår från presumtionsbaserad hyra till bruksvärdeshyra. Skillnaden i kassaflödet kan komma att bli än mer påtagligt då skillnaden mellan bruksvärdeslägenheterna och presumtionslägenheterna riskerar att öka för varje år under presumtionstiden. Utredningen föreslår inga särskilda åtgärder för att skydda fastighetsägare från sådan hyresminskning. Vi förstår lagstiftaren som att den menar att fastighetsägare blir tillräckligt kompenserad för sin investering under presumtionstidens 15 år.

Kommentar

Vi kommer följa utvecklingen och om förslaget blir verklighet kommer vi ägna särskilt fokus på hur harmoniseringen av de olika bestånden kommer påverkas. Huruvida det sker en ordnad övergång eller om det kommer medföra en drastisk minskning av hyrorna i samband med presumtionstidens utgång kvarstår att se. För dig som planerar att investera i presumtionsbostäder bör särskilt noteras hur många år som kvarstår av presumtionstiden och hur stort ett eventuellt gap är mellan gällande presumtionshyra och bruksvärdeshyra (vilken inte alltid är enkel att fastställa utan jämförbara objekt). Vi ser en ökad risk för sådant gap givet att många presumtionshyror som förhandlats fram de senaste åren varit höga. Därtill kan adderas att nyproducerade bostäder är undantagna från fastighetsavgift under presumtionstiden, vilken återigen blir tillämplig vid presumtionstiden utgång, och inte underlättar övergången.

Slutligen ska omnämnas hur förslaget påverkar redan ingångna överenskommelser om presumtionshyra. Hyresvärdar med presumtionslägenheter kommer, om förslaget blir verklighet, framgent att få tillgodoräkna sig årliga hyresutvecklingar fullt ut. För dessa hyresvärdar kan gapet mellan bruksvärdeshyra och uppräknad presumtionshyra bli stort, då utredarens omtalade lösning om lägre inflyttningshyra inte har tillämpats vid förhandling av inflyttningshyra för det befintliga beståndet med presumtionshyra.

Presskontakt

Cassandra Dahl
Marketing and Communications Coordinator
E-post: cd@realadv.se
Mobil: +46 (0)72 588 55 66

Om Real Advokatbyrå

Real Advokatbyrå är en av Sveriges främsta experter på kommersiell fastighetsrätt och fastighetstransaktioner. Med vår långa erfarenhet och kompetens lägger vi en stabil och trygg grund för våra klienters affärer. Våra uppdrag innefattar fastighetstransaktioner, kommersiell hyresrätt, entreprenader och utvecklingsprojekt samt bolagsrätt.

För mer information: www.realadvokatbyra.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Fabeges Kvarter 1 i Haga Norra vinner Årets Fasad

Published

on

By

”Vi är väldigt stolta över att vinna Årets Fasad i kategorin nybyggnation. Det återbrukade teglet som pryder fasaden har blivit ett lyckat exempel på återbruk, både vad gäller design och hållbarhet. Genom noggrann hantering och ett gediget hantverk tillsammans med BAU, Zengun, Bruksspecialisten och Kovenda har vi lyckats bevara teglets naturliga patina och skiftande kulör som skulle vara svår att återskapa med nytt material, säger John McMillen, Projektchef på Fabege.

Det är tionde året som branschföreningen Mur & Putsföretagen delar ut priset för att uppmärksamma vackra, intressanta och hållbara byggnader med material som står för tidlös kvalitet, god estetik och hållbarhet.

Juryns motivering:
”Med hälsning från grannen Danmark har nu 355 790 tegelstenar används åter till en fasad. Varje tegelsten bär på en historia och ger fasaden en autentisk och beständig känsla. Den stora byggnaden om 27 000 kvm uthyrbar yta har delats upp i mindre volymer med varierande liv och skapar variation i stadsrummet. Det är tegelpilastrar med mönstermurning i relief och djupgröna och bruna terrazzo-omfattningar som markerar husets tre huvudentréer. Teglets egenskaper, som bland annat innebär en lång livslängd och minimalt med underhåll, medverkar till att minska koldioxidutsläpp och fasadens U-värden. Kvalificerat murarhantverk i kombination med lagarbetet mellan alla medverkande, arkitekt, tegelleverantör, entreprenör samt en byggherre med ett långsiktigt tänkande i detta komplexa projekt, har verkligen givit resultat.”

Kvarter 1 i Arenastadens stadskvarter Haga Norra bär på 5 500 kvm tegel och är den största kontorsfastigheten med återbrukat tegel i Sverige just nu.

Teglet bär på en unik historia. Enligt de märkningar vi noterat vid murandet tillverkades mycket av teglet ursprungligen vid Vedstaarups tegelbruk i Danmark år 1973 och har tidigare dekorerat flera byggnader i Danmark.

     

En mötesplats för framtiden

Kvarter 1 är inte bara ett kontorshus, utan blir också en viktig mötesplats i Haga Norra som är Arenastadens stadskvarter. Här kommer man att mötas av en stadsdel som lever dygnets alla timmar, med en noga utvald blandning av restauranger, caféer, kontor och bostäder.

Andra utmärkelser för Haga Norra Kvarter 1

  • Årets vinnare – BREEAM Byggnad 2023 – ett pris som hyllar fastigheter som inspirerar och leder vägen inom hållbarhet.
     
  • Fastigheten har preliminärt certifierats med den högsta betygsnivån ”Outstanding” enligt BREEAM-SE och är för närvarande en av endast tio nyproducerade byggnader i Sverige som har uppnått denna höga standard.
     
  • Kvalitetsutmärkelsen ”PQi – Utmärkt Projektkvalitet,” ett årligt pris inom bygg- och fastighetssektorn.
  • Nominerad till Årets Bygge 2025 (Vinnare utses 18 mars 2025).

Fakta om Haga Norra Kvarter 1

  • Adress: Torfredsplatsen och Mathildatorget i Solna.
  • Storlek: 27 000 kvm.
  • Kontorshyresgäster: JM, Coor och Randstad.
  • Kontorshuset innehåller: Bistro Mathilda, Café Vigor och Joy’s, SATS-gym, konferensanläggning, reception, lounge, ljusgårdar, bobutik, cykelgarage och bilgarage.
  • Totalentreprenör: Zengun.
  • Arkitekt: BAU – Byrån för Arkitektur & Urbanism
Continue Reading

Marknadsnyheter

Fabeges Kvarter 1 i Haga Norra vinner Årets Fasad

Published

on

By

”Vi är väldigt stolta över att vinna Årets Fasad i kategorin nybyggnation. Det återbrukade teglet som pryder fasaden har blivit ett lyckat exempel på återbruk, både vad gäller design och hållbarhet. Genom noggrann hantering och ett gediget hantverk tillsammans med BAU, Zengun, Bruksspecialisten och Kovenda har vi lyckats bevara teglets naturliga patina och skiftande kulör som skulle vara svår att återskapa med nytt material, säger John McMillen, Projektchef på Fabege.

Det är tionde året som branschföreningen Mur & Putsföretagen delar ut priset för att uppmärksamma vackra, intressanta och hållbara byggnader med material som står för tidlös kvalitet, god estetik och hållbarhet.

Juryns motivering:
”Med hälsning från grannen Danmark har nu 355 790 tegelstenar används åter till en fasad. Varje tegelsten bär på en historia och ger fasaden en autentisk och beständig känsla. Den stora byggnaden om 27 000 kvm uthyrbar yta har delats upp i mindre volymer med varierande liv och skapar variation i stadsrummet. Det är tegelpilastrar med mönstermurning i relief och djupgröna och bruna terrazzo-omfattningar som markerar husets tre huvudentréer. Teglets egenskaper, som bland annat innebär en lång livslängd och minimalt med underhåll, medverkar till att minska koldioxidutsläpp och fasadens U-värden. Kvalificerat murarhantverk i kombination med lagarbetet mellan alla medverkande, arkitekt, tegelleverantör, entreprenör samt en byggherre med ett långsiktigt tänkande i detta komplexa projekt, har verkligen givit resultat.”

Kvarter 1 i Arenastadens stadskvarter Haga Norra bär på 5 500 kvm tegel och är den största kontorsfastigheten med återbrukat tegel i Sverige just nu.

Teglet bär på en unik historia. Enligt de märkningar vi noterat vid murandet tillverkades mycket av teglet ursprungligen vid Vedstaarups tegelbruk i Danmark år 1973 och har tidigare dekorerat flera byggnader i Danmark.

     

En mötesplats för framtiden

Kvarter 1 är inte bara ett kontorshus, utan blir också en viktig mötesplats i Haga Norra som är Arenastadens stadskvarter. Här kommer man att mötas av en stadsdel som lever dygnets alla timmar, med en noga utvald blandning av restauranger, caféer, kontor och bostäder.

Andra utmärkelser för Haga Norra Kvarter 1

  • Årets vinnare – BREEAM Byggnad 2023 – ett pris som hyllar fastigheter som inspirerar och leder vägen inom hållbarhet.
     
  • Fastigheten har preliminärt certifierats med den högsta betygsnivån ”Outstanding” enligt BREEAM-SE och är för närvarande en av endast tio nyproducerade byggnader i Sverige som har uppnått denna höga standard.
     
  • Kvalitetsutmärkelsen ”PQi – Utmärkt Projektkvalitet,” ett årligt pris inom bygg- och fastighetssektorn.
  • Nominerad till Årets Bygge 2025 (Vinnare utses 18 mars 2025).

Fakta om Haga Norra Kvarter 1

  • Adress: Torfredsplatsen och Mathildatorget i Solna.
  • Storlek: 27 000 kvm.
  • Kontorshyresgäster: JM, Coor och Randstad.
  • Kontorshuset innehåller: Bistro Mathilda, Café Vigor och Joy’s, SATS-gym, konferensanläggning, reception, lounge, ljusgårdar, bobutik, cykelgarage och bilgarage.
  • Totalentreprenör: Zengun.
  • Arkitekt: BAU – Byrån för Arkitektur & Urbanism
Continue Reading

Marknadsnyheter

Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 14.11.2024

Published

on

By

Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
14.11.2024 kl. 22.30 EET

Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 14.11.2024 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:

Handelsplats (MIC-kod)

Antal aktier

Viktad snittkurs/aktie, euro*, **

Kostnad, euro*, **

XHEL

143 009

10,62

1 518 512,46

XSTO

113 140

10,63

1 202 484,85

XCSE

27 998

10,62

297 235,32

Summa

284 147

10,62

3 018 232,64

* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,5881 och DKK till EUR 7,4588
** Avrundat till två decimaler

Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.

Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 5 289 219 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 3 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.

Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.

För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE

För ytterligare information:

Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.