Marknadsnyheter
Premiär 20 oktober: Imponerande fyrtal från Guigal

Guigal är ett av världens mest namnkunniga vinhus med ständiga toppbetyg. Kanske mest kända för sina röda viner, men den 20 oktober får ett prisat rött sällskap av tre vita av allra högsta klass.
Guigal brukar kallas ”Kejsaren av Rhônedalen” och spikar fast sitt förnämliga rykte med fler 100-poängare än någon annan. Då handlar det oftast om rött vin, men även om det röda dominerar totalt i Rhône så görs det också strålande vita viner som förtjänar att lyftas fram. Lanseringen den 20 oktober bjuder på tre riktigt bra exempel som hör hemma i varje välsorterad vinkällare.
Succén är åter i butik
Först ut är ett vitt vin från Rhônedalens största appellation, Crozes-Hermitage som gjorde stor succé senast det lanserades. Nu kommer det på hyllorna i 111 butiker runt om i landet. Skulle det saknas i just din hemmabutik ber du dem bara ta hem det.
Druvorna är de två dominerande för vitt vin i området. Marsanne har huvudrollen men backas upp fint av Roussanne. Vinrankorna är i snitt 25 år gamla och växer på den berömda egendomen Vallouit som köptes av Guigal 2001. Vinifieringen sker i temperaturkontrollerade tankar och det färdiga vinet har lagrats 12 månader på ståltank och franska ekfat. Resultatet är ett generöst vin med fin fruktighet.
Druvor: Marsanne (95%), Roussanne (5%)
Karaktär: Gyllengul färg. Rik doft med toner av vita blommor, havtornsblom, akacia och ek. Ursprungstypiskt och smakrikt vin med låg syra i rund, välbalanserad stil.
Passar till: Rätter av fågel och ljust kött och mellanlagrade ostar.
Guigal Crozes-Hermitage Blanc 2021 | 245 kr | 750 ml | Nr 96174 | 4 200 flaskor
Jeb Dunnuck: 87–88 poäng
From unquestionably the most challenging region for the northern Rhône in 2021, the 2021 Crozes Hermitage Blanc is nevertheless a soft, forward, thoroughly enjoyable white that has attractive citrus and floral aromatics, medium body, good balance, and a clean finish. Drink bottles over the coming year or three.
Sällsynt och komplext vitt
Gäller det vin från Hermitage handlar det så gott som alltid om röda kraftpaket. De vita är i verklig minoritet så det är bara att passa på när de dyker upp i butik, för de är förnämliga matviner med sina kraftfulla, blommiga toner. Druvorna här kommer från stockar som är upp till 90 år gamla. Vinet har lagrats två år på ekfat som används för andra gången.
Druvor: Marsanne (95%), Roussanne (5%)
Karaktär: Komplext och smakrikt vin med blommiga toner och inslag av akaciahonung och fat.
Passar till: Kryddstarka rätter av fisk, kyckling eller vegetariskt. Gott till smakrika ostar.
Guigal Hermitage Blanc 2019 | 499 kr | 750 ml | Nr 91233 | 360 flaskor
Jeb Dunnuck: 94 poäng
I loved the 2019 Hermitage Blanc, another impeccably made white from this team. Medium to full-bodied, pure, and even elegant, yet still with plenty of oomph, it has brilliant notes of quince, crushed stone, acacia flowers, and spice. Despite coming from a warmer (hot) vintage, this has notable purity and freshness. Drink it over the coming 10-12 years or so (it will keep longer).
James Suckling: 93 poäng
Not for the faint-hearted, this has lots of beeswax and candied orange in the nose, also notes of toast and vanilla. A bold, rich and weighty white Hermitage, but the fine tannins support this expansiveness very well. A cuvee of 95% marsanne and 5% roussanne. 50% new oak and 50% used barrels for two years. Drink or hold.
Viognier i världsklass
Vitvinsdruvan Viognier har fått en verklig renässans. För 40-50 år sedan var den nästan utdöd och fanns så gott som uteslutande i den lilla Rhôneappellationen Condrieu. Idag odlas den på många håll i världen, men ingenstans blir resultatet bättre än på dess gamla hemmaplan, Condrieu. Här görs uteslutande vita viner av ett 70-tal odlare, där Guigal tillhör de allra främsta.
Druvor: Viognier
Karaktär: Fylligt och smakrikt vin med inslag av vita blommor, aprikos, persika och citrus. Välintegrerad fatkaraktär.
Passar till: Rätter av fisk eller kyckling.
Guigal Condrieu 2021 | 479 kr | 750 ml | Nr 92144 | 360 flaskor
James Suckling: 93 poäng
Brimming with fresh peach and apricot aromas with hints of toast and rose. This impressive Condrieu has excellent balance of fruit, fine tannins and lively acidity on the full-bodied palate. Matured in 30% new oak casks and 70% stainless steel tanks. Drink or hold.
Vällagrad och elegant jätte
Två sluttningar i hjärtat av Côte-Rôtie, den bruna och den blonda, ligger bakom det här legendariska vinet. Côte Brune har fått sitt namn av den mörka järnoxidrika jorden, Côte Blondes jordmån är ljusare och svarar för elegansen i blenden. Det här är en vällagrad och elegant jätte av absolut världsklass som längtar efter att få möta höstens och vinterns mustiga grytor. Lagrat 36 månader på franska ekfat (hälften nya) från Guigals eget tunnbinderi.
Druvor: Syrah (96%), Viognier (4%)
Karaktär: Fylligt, smakrikt, elegant och komplext vin med koncentrerad mörk frukt med inslag av mörka plommon, anis, svart te, kryddor och eleganta fat.
Passar till: Eleganta och smakrika kötträtter och mustiga grytor.
Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde 2019 | 639 kr | 750 ml | Nr 92146 | 720 flaskor
För mer information, kontakta:
Sofie Hedman, Marketing Manager på Wine Affair Scandinavia AB
E-post: sofie.hedman@wineaffair.se
Om Wine Affair Scandinavia AB
Vinimportören Wine Affair startades 2019 av Stefan Stjärnström som tillsammans med kollegan Claes Lindquist är två av Sveriges mest erfarna och framgångsrika vinentreprenörer. Företaget arbetar med försäljning av kvalitetsviner till Systembolaget och restauranger och besitter stor kunskap om Fine Wines. I portföljen finns över 50 producenter representerade från stora delar av vinvärlden. Här finns allt ifrån världsberömda kvalitetsproducenter, storsäljande volymviner och välkända varumärken men även nischade spetsprodukter. Verksamheten drivs från huvudkontoret i Stockholm.
Taggar:
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
-
Analys från DailyFX10 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter7 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke