Premiär för Före–Efter: Drottninggatan 2017 och Bulltoftakapningen 1972

| 12 november, 2021 | 0 kommentarer

Idag släpps de två första serierna av den stora ljuddramasatsningen Före–Efter: Drottninggatan 2017 och Bulltoftakapningen 1972. ”Före–Efter” är ljuddramaserier för P1 om brytpunkter i svensk historia, inspirerade av verkliga händelser där Sverige har gått från ett före till ett efter. Före–Efter är Sveriges Radio Dramas största satsning någonsin.

Programbild för ljuddramaserien Före-Efter
Ljuddramaserien Före–Efter finns att lyssna på i Sveriges Radio play den 12 november. Foto: Mattias Ahlm, SR

–Min ambition har varit att göra ett körverk över Sverige och peka på händelser och brytpunkter som påverkat hela samhället. Karaktärerna vi får följa är fiktiva och får gestalta hur vanliga människor påverkats av de historiska skeendena, säger Moa Gammel, konstnärligt utvecklingsansvarig på Sveriges Radio drama.

Före–Efter Bulltoftakapningen 1972 – handling:

I september 1972 kapas ett flygplan och kaparna beordrar kaptenen att landa på Bulltofta flygplats i Malmö. Kaparna hotar att spränga planet med passagerare och besättning ombord om inte sju kroatiska fångar släpps ur fängelse.

Flygvärdinnan Berit, som spelas av Lotten Roos, kämpar för sin och passagerarnas överlevnad. De fem avsnitten följer besättningens kamp mot klockan och regeringens jakt på hjärnan bakom dådet.

Bulltoftakapningen är första gången en flygkapning sker i Sverige och att följa förvecklingarna som till slut leder till upplösningen är svindlande. Kapningen blev en historisk markör då dramat på Bulltofta bland annat bidrog till nya rutiner kopplade till flygsäkerhet. Men också komplexiteten i att enskilda personers integritet kom att påverkas i och med detta, säger Lotten Roos, skådespelerska.

Före–Efter Drottninggatan 2017  – Handling:

Fem personer råkar av olika anledningar befinna sig på Drottninggatan när terrorn slår till mot Stockholm. Vännerna Lena och Marianne besöker Stockholm för shopping och avkoppling, BMX-tjejen Clara ska snatta en keps, radikaliserade och vilsna Hadi ska fixa pengar för en resa till Syrien. Den gravida polisen Bahar kallas till Drottninggatan för att säkra platsen.

Drottninggatan 2017 tar upp teman som vardagsrasism, radikalisering, övervakning och vanliga människors utsatthet.

–Genom att djupdyka in i händelserna på Drottninggatan har fått en djupare förståelse för världen och för terrorns mekanismer och jag hoppas att vi med Drottninggatan 2017 kan göra händelsen mer begriplig och kanske på något litet sätt hjälpa människor att bearbeta det kollektiva trauma som attacken på Drottninggatan var och är, säger Jenny Bergman som regisserat Drottningatan 2017 tillsammans med Ahmed Abdullahi.

Till varje serie släpps det även en samhällsjournalistisk fördjupningspodd med journalisten Johar Bendjelloul som bjuder in historiker, journalister, ögonvittnen och forskare för att diskutera hur varje historisk brytpunkt som gestaltas i Före–Efter har förändrat Sverige.

Vinjetten till Före–Efter är specialskriven av Jacob Mühlrad och har spelats in med en ensemble under ledning av Malin Broman, konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester.

Kommande serier i Före–Efter:
Estonia 1994 – släpps våren 2022 
Anna Lindh 2003 – släpps våren 2022 
Nya Karolinska 2010 
Ådalen 1931 
Peter Mangs 2009 
Allra 2013 
Giftskandalen 1975

Fler titlar kommer att presenteras.

Om Bulltoftakapningen 1972:
Manus: Niclas Ekström och Jakob Vasell.
Regi: Anders Lundorph.
Producenter: Manal Masri och Dražen Kuljanin.

I rollerna:
Lotten Roos
Magnus Schmitz
Johannes Wanselow
Zeljko Santrac
Miodrag Stojanovic
Danjin Malinovic
Claes Göran Söllgård

Om Drottninggatan 2017:
Manus: Mattias Grosin & Jenny Bergman
Regi: Jenny Bergman & Ahmed Abdullahi
Producent: Laura Wihlborg, Ljudbang

I rollerna:
Ia Langhammer
Dilan Gwyn
Issa Homsi
Lilja Ollinen
Inger Nilsson
Alexander Salzberger
Henrik Norlén
Sam Jägerfeld Arthur
Atia Salam
Osman Abdulle

Samtliga avsnitt för serierna Drottninggatan 2017 och Bulltoftakapningen 1972 går att lyssna på i appen Sveriges Radio play.

Första avsnittet i ljuddramaserien sänds i P1 lördag 13 november kl. 16.03

Pressbilder: https://pressbild.sverigesradio.se/fore-efter1018/

För mer information, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, pressansvarig
[email protected] 
070-684 18 52

Eva Sahlin, pressansvarig
[email protected] 
070-684 18 52

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *