Connect with us

Marknadsnyheter

Premiär för Skörden, Söders nya kvarterskrog

Published

on

Den 16 september öppnar en ny kvarterskrog på Södermalm. Skörden är en ny mötesplats där matglädje, för vardag och fest, och karriärmöjligheter förenas i unik mix. För utöver en kvarterskrog, rymmer Skörden även traineeprogrammet Chefs Camp som ska forma framtidens kockar. Bakom satsningen står krögaren Melker Andersson och entreprenörerna Alexander Throne-Holst och Casten von Otter.  

De välrenommerade krögarprofilerna Melker Andersson, Jimmy Lappalainen och Claes Grahn-Möller samt entreprenörerna Alexander Throne-Holst och Casten von Otter slår under sensommaren upp portarna till restaurang Skörden, som ska fylla ett tomrum på Stockholms krogscen. Skörden är samlingsnamnet för flertalet olika restaurangkoncept på Rosenlundsgatan 33, alla med olika profil. Menyn är varierad, både i utbud och pris, och bjuder på rätter med smaker från världens olika kök. 

− Ambitionen med Skörden har varit att skapa en välkomnande, okomplicerad och prisvärd kvarterskrog, med ett brett utbud i olika prisklasser och för olika behov. En efterlängtad mötesplats med varm och personlig atmosfär, dit man vill återvända flera av veckans dagar för att umgås och äta riktigt god mat, säger Melker Andersson.  

Skörden kommer att erbjuda allt från en klassisk fransk bistro, internationell husmanskost och vällagade och prisvärda snabbmatsalternativ för take away. De olika matkoncepten utgörs av Orangeriet, Matbaren, Framfickan och Bistron. Orangeriet, Matbaren och Framfickan öppnar den 16 september, medan Bistron, på Skördens nedervåning, öppnar den 14 oktober. Temakvällar, events och kreativa pop-ups kommer att arrangeras på Skörden under hösten.  

Förutom restaurangen rymmer Skörden även ett unikt traineeprogram för aspirerande kockar. Chefs Camp, som är en plantskola för unga talanger, ska möta två av vår tids utmaningar. Dels att locka fler unga till kockyrket, där det idag råder brist, dels att erbjuda unga vuxna i socialt utanförskap en väg in i en gemenskap och sysselsättning. Chefs Camps trainees får möjlighet att utvecklas både personligt och professionellt under handledning och stöttning av några av landets mest framstående kockar: Melker Andersson, Jimmy Lappalainen och Claes Grahn-Möller. Traineeprogrammet sträcker sig över sju månader.  

− Vi ser fram emot premiären av Stockholmsverkens nya mötesplats! Att få bidra till att skapa något helt unikt tillsammans med några av restaurangbranschens främsta kockar, där matglädje och socialt ansvarstagande förenas i en unik mix, är fantastiskt kul. Skörden och Chefs Camp är helt i linje med vad vi vill erbjuda i kvarteret. Vi ser fram emot att se restaurangbranschens framtida stjärnor inleda sin karriär här, säger Karin Jernström Nyberg, marknadsområdeschef på AMF Fastigheter. 

Skördens olika matkoncept 

Framfickan 
I Framfickan serveras rustika, vardagsrätter för den perfekta, oplanerade familjemiddagen. Beställning görs snabbt och enkelt via QR-kod. Här finns även ett litet utbud av förrätter och desserter. Maten tillagas i det intilliggande öppna köket. 

Matbaren & butiken 
I Matbaren serveras både moderna och traditionella street food-rätter, med både svenska och internationella alternativ. Butiken erbjuder matlådor för take away både för lunch och middag. Här finns även bröd, dryck och andra råvaror till försäljning som kan ta slut hemma. 

Orangeriet 
Ett socialt rum öppet hela dagen, där kan man arbeta, eller njuta av cocktails. Det finns även möjlighet att spela schack, backgammon och andra spel. Här kan plats bokas för after work eller informativa möten. 

Bistron 
Skördens huvudrestaurang är en bistro och bar med fransk stil, där mysfaktorn och den familjära stämningen står i fokus. Menyn består av franska bistrorätter. På lunchen serveras en à la carte och plat du jour. Premiär den 14 oktober. 

För ytterligare frågor, kontakta:  
Thyra Axenström, presskontakt, Skörden & Chefs Camp 
E-post: thyra@skorden.se   
Tfn: 0735 – 05 63 97 
www.skorden.se & https://www.skorden.se/chefscamp 

Tina Landelius, presskontakt, AMF Fastigheter 
E-post: tina.landelius@amffastigheter.se  
Tfn: 0722 – 35 32 69 

Om AMF Fastigheter  
AMF Fastigheter är ett av Sveriges största fastighetsbolag. Fastighetsbeståndet om 35 centralt belägna, kommersiella fastigheter i Stockholm och Sundbyberg är värderat till ca 78 miljarder kronor och har en sammanlagd uthyrbar area om ca 640 000 kvadratmeter. Vår vision är att skapa platser där människor vill vara. Genom att utveckla och förvalta våra kontorsfastigheter, handelsplatser och stadsrum som Urban Escape, Mood, Stockholmsverken och Marievik bidrar vi till en levande, attraktiv och trygg stad.

AMF Fastigheter är ett helägt dotterbolag till tjänstepensionsbolaget AMF och har två förvaltningsuppdrag, ett gentemot AMF och ett gentemot Urban Escape KB, som ägs av AMF och AP7. Vårt uppdrag är att leverera en långsiktigt och stabil avkastning till pensionsspararna. Läs mer på amffastigheter.se.   

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.