Pressinbjudan: Nytt besökscentrum i Onsala öppnar en port till rymden

| 21 september, 2022 | 0 kommentarer

Tisdagen den 27 september inviger Chalmers ett besökscentrum på Onsala rymdobservatorium i norra Halland. På få andra platser i världen kan besökare komma i så nära kontakt med stora teleskop. Tätt intill teleskopen ska skolungdomar och allmänhet ges nya möjligheter att utforska både universum och vår egen planet. Det nya besökscentrumet har också fokus på klimatet och det nya huset är till stora delar byggt av återbrukat material.

Medier välkomnas att vara med när skolungdomar från regionen klipper bandet till besökscentrumet tillsammans med Chalmers rektor Stefan Bengtsson.

Onsala rymdobservatorium är en del av Chalmers och används av forskare som vill förstå både universum och vår planet, jorden. Här ska unga och allmänheten kunna få nära kontakt med tekniken och de frågor som forskarna söker svar på.

– I dag har vi fler och större teleskop här på observatoriet än vi haft tidigare. De är mäktiga att se på, och deras uppgifter är lika imponerande. Vi ser fram emot att möta nyfikna gäster i alla åldrar framöver, säger Eva Wirström, astronom och vice föreståndare för Onsala rymdobservatorium.

Utformas tillsammans med elever
Utöver den forskning som bedrivs vid Onsala rymdobservatorium ges besökare även möjlighet att uppleva teknik för rymdforskning av alla de slag som bedrivs på Chalmers.

Utställningen i besökscentret byggs just nu i samarbete med flera skolor i Västsverige, däribland Lövgärdesskolan i norra Göteborg, Kollaskolan och Aranäsgymnasiet i Kungsbacka, samt med Hallands astronomiska sällskap.

I början av 2023 öppnar besökscentrumet även för bredare besöksgrupper. På plats under invigningen finns elever och mentorer som bidrar till att utforma utställningen.

Byggfakta: Återbruk från tak till toa
Det nya besökscentrumet består till största delen av återbrukat material. Bland annat kommer zinkpanelerna runt taket från konstmuseet Kiasma i Helsingfors. Grundmuren är delvis byggd med överblivna delar av betongpålar från byggprojekt i Göteborg och toaletterna kommer från en banks huvudkontor i Stockholm. Köket satt tidigare i ett annat hus på Chalmers campus, och innerväggarnas träpaneler har alla ett förflutna som temporära golvplankor under bygget av Platina-huset i Göteborg.

Byggprojektet har drivits av Chalmersfastigheter med målet att maximera återbruk och hållbarhet. Upphandlingen gjordes i koldioxidekvivalenter och projektet utvärderas löpande för att se hur långt man nått när det gäller återbruket. Huset har ritats av White arkitekter och byggts av NCC. 

Onsala rymdobservatorium är en del av Chalmers, och drivs med stöd av Vetenskapsrådet och Lantmäteriet. 

Bakgrund: Läs mer om första spadtaget 2019.  

Invigningen av det nya besökscentrumet

När: Tisdagen den 27 september, klockan 12–14
Var: Onsala rymdobservatorium, Observatorievägen 90, Onsala
Hur: Med mobiler och andra wifi-enheter i flygläge för att inte störa teleskopens pågående mätningar.

 

Hållpunkter i programmet:

  • 12.00–13.00. Mingellunch för medier och inbjudna gäster. Fri rundvandring i besökscentrumets utställning.
  • 13.00–13.30 Invigning med tal, Chalmers rektor Stefan Bengtsson med flera. 
  • Vid invigningen deltar skolungdomar från Lövgärdesskolan, Göteborg, och Kollaskolan, Kungsbacka, som är engagerade i att utforma besökscentret.
     

För föranmälan, praktiska frågor kring programmet, eller intervjuförfrågningar, kontakta:

Christian Löwhagen, kommunikatör, institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, Chalmers tekniska högskola, [email protected], 031 772 21 57

Robert Cumming, astronom och kommunikatör på Onsala rymdobservatorium, Chalmers tekniska högskola, [email protected]070 493 31 14, 031 772 55 00

Bildtext: Det nya besökscentrumet ligger mitt ibland radioteleskopen på Onsala rymdobservatorium. Här är det fokus på både rymden och vår egen planet. Huset är till stor del byggt av återbrukat material för klimatets skull. Foto: Chalmers tekniska högskola | Anna-Lena Lundqvist

Mia Halleröd Palmgren
Presskommunikatör
031-772 32 52
[email protected]

________________

Chalmers tekniska högskola i Göteborg forskar och utbildar inom teknik och naturvetenskap på hög internationell nivå. Universitetet har 3 100 anställda, 10 000 studenter och utbildar ingenjörer, arkitekter och sjöbefäl.

Med vetenskaplig excellens som grund utvecklar Chalmers kompetens och tekniska lösningar för en hållbar värld. Genom globalt engagemang och entreprenörsanda skapar vi innovationskraft, i nära samarbete med övriga samhället. EU:s största forskningsinitiativ – Graphene Flagship – leds av Chalmers, liksom bygget av en svensk kvantdator.

Chalmers grundades 1829 och har än idag samma motto: Avancez – framåt.

Det är tillåtet att ladda ner, sprida och använda bifogade bilder och illustrationer, om inget annat anges, för publiceringar i samband med Chalmers pressmeddelanden så länge Chalmers och fotograf/illustratör står med som upphovsperson där möjlighet ges. Det är tillåtet att beskära och justera i materialet för att anpassa format för publikation men det är ej tillåtet att omarbeta originalet på ett sådant sätt att det ändrar den ursprungliga innebörden. Materialet är avsett att användas i redaktionellt syfte. Kommersiell användning, som del i marknadsföring av varor och tjänster, är inte tillåten.

Vi vill att Chalmers och våra fotografer och illustratörer namnges i samband med publicering där det är möjligt enligt följande modell:

  • Foto: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn
  • Grafik/Illustration: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.