Connect with us

Marknadsnyheter

Pressinbjudan: Nytt besökscentrum i Onsala öppnar en port till rymden

Published

on

Tisdagen den 27 september inviger Chalmers ett besökscentrum på Onsala rymdobservatorium i norra Halland. På få andra platser i världen kan besökare komma i så nära kontakt med stora teleskop. Tätt intill teleskopen ska skolungdomar och allmänhet ges nya möjligheter att utforska både universum och vår egen planet. Det nya besökscentrumet har också fokus på klimatet och det nya huset är till stora delar byggt av återbrukat material.

Medier välkomnas att vara med när skolungdomar från regionen klipper bandet till besökscentrumet tillsammans med Chalmers rektor Stefan Bengtsson.

Onsala rymdobservatorium är en del av Chalmers och används av forskare som vill förstå både universum och vår planet, jorden. Här ska unga och allmänheten kunna få nära kontakt med tekniken och de frågor som forskarna söker svar på.

– I dag har vi fler och större teleskop här på observatoriet än vi haft tidigare. De är mäktiga att se på, och deras uppgifter är lika imponerande. Vi ser fram emot att möta nyfikna gäster i alla åldrar framöver, säger Eva Wirström, astronom och vice föreståndare för Onsala rymdobservatorium.

Utformas tillsammans med elever
Utöver den forskning som bedrivs vid Onsala rymdobservatorium ges besökare även möjlighet att uppleva teknik för rymdforskning av alla de slag som bedrivs på Chalmers.

Utställningen i besökscentret byggs just nu i samarbete med flera skolor i Västsverige, däribland Lövgärdesskolan i norra Göteborg, Kollaskolan och Aranäsgymnasiet i Kungsbacka, samt med Hallands astronomiska sällskap.

I början av 2023 öppnar besökscentrumet även för bredare besöksgrupper. På plats under invigningen finns elever och mentorer som bidrar till att utforma utställningen.

Byggfakta: Återbruk från tak till toa
Det nya besökscentrumet består till största delen av återbrukat material. Bland annat kommer zinkpanelerna runt taket från konstmuseet Kiasma i Helsingfors. Grundmuren är delvis byggd med överblivna delar av betongpålar från byggprojekt i Göteborg och toaletterna kommer från en banks huvudkontor i Stockholm. Köket satt tidigare i ett annat hus på Chalmers campus, och innerväggarnas träpaneler har alla ett förflutna som temporära golvplankor under bygget av Platina-huset i Göteborg.

Byggprojektet har drivits av Chalmersfastigheter med målet att maximera återbruk och hållbarhet. Upphandlingen gjordes i koldioxidekvivalenter och projektet utvärderas löpande för att se hur långt man nått när det gäller återbruket. Huset har ritats av White arkitekter och byggts av NCC. 

Onsala rymdobservatorium är en del av Chalmers, och drivs med stöd av Vetenskapsrådet och Lantmäteriet. 

Bakgrund: Läs mer om första spadtaget 2019.  

Invigningen av det nya besökscentrumet

När: Tisdagen den 27 september, klockan 12–14
Var: Onsala rymdobservatorium, Observatorievägen 90, Onsala
Hur: Med mobiler och andra wifi-enheter i flygläge för att inte störa teleskopens pågående mätningar.

 

Hållpunkter i programmet:

  • 12.00–13.00. Mingellunch för medier och inbjudna gäster. Fri rundvandring i besökscentrumets utställning.
  • 13.00–13.30 Invigning med tal, Chalmers rektor Stefan Bengtsson med flera. 
  • Vid invigningen deltar skolungdomar från Lövgärdesskolan, Göteborg, och Kollaskolan, Kungsbacka, som är engagerade i att utforma besökscentret.
     

För föranmälan, praktiska frågor kring programmet, eller intervjuförfrågningar, kontakta:

Christian Löwhagen, kommunikatör, institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, Chalmers tekniska högskola, christian.lowhagen@chalmers.se, 031 772 21 57

Robert Cumming, astronom och kommunikatör på Onsala rymdobservatorium, Chalmers tekniska högskola, robert.cumming@chalmers.se070 493 31 14, 031 772 55 00

Bildtext: Det nya besökscentrumet ligger mitt ibland radioteleskopen på Onsala rymdobservatorium. Här är det fokus på både rymden och vår egen planet. Huset är till stor del byggt av återbrukat material för klimatets skull. Foto: Chalmers tekniska högskola | Anna-Lena Lundqvist

Mia Halleröd Palmgren
Presskommunikatör
031-772 32 52
mia.hallerodpalmgren@chalmers.se

________________

Chalmers tekniska högskola i Göteborg forskar och utbildar inom teknik och naturvetenskap på hög internationell nivå. Universitetet har 3 100 anställda, 10 000 studenter och utbildar ingenjörer, arkitekter och sjöbefäl.

Med vetenskaplig excellens som grund utvecklar Chalmers kompetens och tekniska lösningar för en hållbar värld. Genom globalt engagemang och entreprenörsanda skapar vi innovationskraft, i nära samarbete med övriga samhället. EU:s största forskningsinitiativ – Graphene Flagship – leds av Chalmers, liksom bygget av en svensk kvantdator.

Chalmers grundades 1829 och har än idag samma motto: Avancez – framåt.

Det är tillåtet att ladda ner, sprida och använda bifogade bilder och illustrationer, om inget annat anges, för publiceringar i samband med Chalmers pressmeddelanden så länge Chalmers och fotograf/illustratör står med som upphovsperson där möjlighet ges. Det är tillåtet att beskära och justera i materialet för att anpassa format för publikation men det är ej tillåtet att omarbeta originalet på ett sådant sätt att det ändrar den ursprungliga innebörden. Materialet är avsett att användas i redaktionellt syfte. Kommersiell användning, som del i marknadsföring av varor och tjänster, är inte tillåten.

Vi vill att Chalmers och våra fotografer och illustratörer namnges i samband med publicering där det är möjligt enligt följande modell:

  • Foto: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn
  • Grafik/Illustration: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn
Continue Reading

Marknadsnyheter

Pressinbjudan: Valdebatt om äldrepolitiken i EU

Published

on

By

Hur påverkar årets val till EU-parlamentet Sveriges äldre? Den 20 maj möts alla riksdagspartier i en debatt där åhörarna får svar på den frågan. Arrangörer är Pensionärernas riksorganisation (PRO), SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna i samarbete med nyhetssajten News55.se.

Våra organisationer har vid flera tillfällen genomfört Äldreriksdagen, ett evenemang där vi lyft frågor som särskilt berör Sveriges äldre och som förtjänar större utrymme i den politiska debatten.

I den här debatten kommer vi att lyfta frågor om bedrägerier mot äldre, läkemedelsbrist och att priserna på såväl mat som el har gjort det dyrt att leva. Vi som är äldre är många och vi blir allt fler. Vad bör EU göra för att den växande skaran äldre ska kunna leva aktivt, självständigt och vara delaktiga i samhället på samma villkor som andra?

Representanter från samtliga riksdagspartier deltar
I debatten möts Heléne Fritzon (S), Dick Erixon (SD), Tomas Tobé (M), Hanna Gedin (V), Karin Ernlund (C), Michaela Hollis (KD), Lennart Tonell (MP) och Anna Maria Corazza Bildt (L).

Medverkar gör Åsa Lindestam, ordförande för PRO, Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna och Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna. Artur Ringart, grundare av News55.se och tidigare programledare på SVT, är moderator.

Tid och plats
EU-valsdebatten hålls den 20 maj kl. 14.00–15.30 i Skandiahuset, Lindhagensgatan 86, Stockholm. Anmäl om du vill delta på plats till petra.berg@skpf.se. SVT Forum kommer att sända debatten i efterhand.

Kontakter
Artur Ringart, News55.se, artur.ringart@news55.se eller 070-510 04 20
Petra Berg, pressansvarig SKPF Pensionärerna,
petra.berg@skpf.se eller 072-088 17 18

Continue Reading

Marknadsnyheter

Rättelse kring sista dag för teckning av TO4

Published

on

By

Tyvärr har det i tidigare PM meddelats att sista dagen för teckning av optioner i Zoomabilitys serie TO4 skulle vara 14 maj. Det korrekta datumet är 15 maj.

Vi beklagar denna fesksrivning, men vill också göra marknaden medveten om att sista dag för handel med TO4 är idag den 13 maj.

För mer information kontakta:

Pehr-Johan Fager, VD
pj@zoomability.com
0709-203961

Om Zoomability Int. AB (publ) 

Zoomability har utvecklat och säljer en terränggående elrullstol Zoom Uphill®, anpassad för personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna, men som också passar alla som vill ha en häftig körupplevelse. Den har rönt stor uppmärksamhet främst i USA, men även i Sverige och övriga Europa. Det är en hybrid mellan traditionella eldrivna rullstolar-PWC, från tillverkare som Permobil, Sunrise och Invacare, och fyrhjulingar-ATV. Zoom Uphill® har funktionaliteten och de ergonomiska kvalitéerna som en PWC och körkapacitet och stabiliteten som hos en ATV. Den är unik i sin design då den tack vare sin patenterade bottenplatta är både lätt och smidig såväl som stark och stabil och lämpar sig därför både för tuff terräng och urbana miljöer. Zoom Uphill® möjliggör ett friare liv för personer med begränsad rörelseförmåga. Det kan vara människor med olika typer av funktionshinder, lungkapacitet eller styrka i kroppen. 

Zoom Uphill® är registrerad som medicintekniskt hjälpmedel enligt MDR 2017/745 och testad enligt rullstoldirektivet EN12184.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Guideline Geo har vunnit en affär i Tanzania på 8 MSEK

Published

on

By

Guideline Geo har vunnit en större upphandling från Vattenministeriet i Tanzania med ett ordervärde på 8 MSEK. Ordern omfattar nio geofysiska system som kommer att användas för att kartlägga nya grundvattentäkter och se till att de nyttjas på ett hållbart sätt.

Guideline Geo har vunnit en större upphandling från Vattenministeriet i Tanzania genom sina lokala partners, Kiure Engineering Ltd och Infinite GeoSol LLC. Ordern omfattar nio system inom resistivitet, ABEM Terrameter LS2, och inkluderar även utbildning och support lokalt i Tanzania.

”Det är tydligt att allt fler länder väljer att investera i geofysiska lösningar för att kartlägga och övervaka sitt grundvatten. Vattenministeriet i Tanzania valde att investera i ABEM Terrameter LS2 för sitt utvecklingsprojekt”, säger Anders Andreasson, Säljchef för EMEA på Guideline Geo.

Den snabbast växande marknaden för Guideline Geo är ”Ground Water Management”, dvs att kartlägga nya grundvattentäkter och se till att befintligt grundvatten nyttjas på ett hållbart sätt genom att monitorera för föroreningar eller överuttag. Guideline Geo har flertalet lösningar och geofysiska metoder som lämpar sig väl för området.

Leveranserna är planerade till andra och tredje kvartalet 2024.

För ytterligare information kontakta:

Anders Andreasson, Head of Sales EMEA, Guideline Geo AB (publ.), tel: +46 76 599 55 55

Malin Siberg, CEO, Guideline Geo AB (publ.), tel: +46 73 044 60 11

www.guidelinegeo.com 

Denna information är sådan information som Guideline Geo AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 13 maj 2024, klockan 13:20 CEST.

Guideline Geo (GGEO) är listat på Nasdaq First North Growth Market med Redeye AB som Certified Adviser.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.