Pressinbjudan: Tjugo år utan mänsklig inblandning – status och åtgärder för Pepparholm

| 14 juni, 2021 | 0 kommentarer

Øresundsbron välkomnar journalister till en pressträff på Pepparholm den 17 juni. I år blickar vi tillbaka på den konstgjorda öns första 20 år, men också på behoven framåt för att säkra en fortsatt stark biologisk mångfald på ön.

– Om vi fortsätter med strategin att låta naturen sköta sig själv finns det en risk att Pepparholm förlorar en del natur som ska skyddas. Vi kompletterar därför den tidigare strategin med naturvårdande insatser på knappt en tiondel av öns areal, säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Øresundsbron.

I samband med Öresundsförbindelsens 20-årsjubileum i fjol sammanställdes Pepparholms utveckling i en rapport som presenteras under pressträffen. Rapporten ”Naturen på Pepparholm – konsekvenser och resultat av 20 års oreglerad förvaltning”, som Moe utfört på uppdrag av konsortiet, ligger till grund för beslutet om ny förvaltningsstrategi för Pepparholm. För första gången sedan etableringen 1995-1999 har träd och buskar röjts på delar av Pepparholm. Øresundsbrons fokus är att säkra en stark biologisk mångfald och samtidigt låta det mesta av ön fortsätta utvecklas helt naturligt.  

Program:

  • Avresa med buss till Pepparholm – uppsamling på båda sidor av bron.
  • Rundtur och presentation av rapporten om utvecklingen på ön
  • Resultat av årets inventering av fåglar och växter – den första efter förändringarna på ön
  • Intervjumöjligheter

Medverkande:

  • Hans Ohrt, miljökonsult från Moe
  • Martin Kielland, biolog och medlem i Øresundsbrons expertgrupp för Pepparholm
  • Ulla V. Eilersen, miljö- och säkerhetschef på Øresundsbron
  • Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Øresundsbron

Observera att föranmälan krävs senast den 16 juni klockan 17 – anmäl dig här. Turen startar med bussresa till Pepparholm vid 9-tiden den 17 juni och avslutas vid 12-tiden. Praktiska detaljer och detaljerat program skickas den 16 juni till anmälda journalister.

Varmt välkommen!

Kontakta gärna John Alexander Sahlin, kommunikationsansvarig vid Øresundsbro Konsortiet, på +46 (0)40 676 61 15 eller [email protected] för mer information.

Följ nyheter från bron på Twitter @oresundsbron och på LinkedIn.

Øresundsbron är den fasta förbindelsen mellan Sverige och Danmark. Den är 16 kilometer lång och består av en bro, tunnel och den konstgjorda ön Peberholm. Øresundsbron ägs och drivs av Øresundsbro Konsortiet.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *