Marknadsnyheter
Prisfall på bostäder kan fälla skogen
må, dec 04, 2017 08:00 CET
Håll koll på bostadsmarknaden om du är intresserad av priset på skog. En ny analys av Danske Bank visar något oväntat att priset på skog tydligt följer bostadspriserna i Sverige. Bostadspriserna ger en fingervisning om vart priserna på skog är på väg och ett större prisfall på bostäder under nästa år kan därmed även innebära lägre skogsmarkspriser.
Ett tydligt samband mellan priserna på skogsfastigheter och bostadsmarknaden träder fram när Danske Bank analyserar prisstatistiken. Analysen visar att priserna på skogsmark har ett större samband med bostads- än virkespriserna. Vid nedgångar på bostadsmarknaden har skogsmarkspriserna drabbats av liknande eller till och med större prisfall. Skogspriserna har också högre volatilitet än bostadsmarknaden, vilket kan förklaras av att skogsmarknaden är betydligt tunnare med färre objekt och köpare.
– Det kan upplevas som märkligt att skogen följer bostadsmarknaden. Skogsfastigheter är ju en kommersiell investering där prissättningen rimligen borde bygga på köparnas tro om den framtida avkastningen från skogen. Vi tror att det är köparnas psykologi och känsla för det allmänna ekonomiska läget som är huvudorsaken till samvariationen mellan skog och bostäder. Så vill man få en indikation om vart priserna på skog är på väg, kan det alltså vara en god idé att hålla koll på bostadsmarknaden, säger Johan Freij, chef för affärsområde Skog Lantbruk på Danske Bank Sverige.
Priserna för skogsmark har en stigande trend det senaste året och varierar nu mellan drygt 200 kr per kubikmeter i norr till ca 600 kr i söder. Det finns inte något som indikerar någon större nedgång i nuläget. Räntan är låg, utbudet av skog är förhållandevis tunt och efterfrågan på virke är mycket god med höga priser. Skulle däremot avmattningen på bostadsmarknaden förstärkas under nästa år och påverka den allmänna konjunkturen pekar mycket på att även skogsmarkspriserna går mot ett liknande prisfall.
– Vi möter ibland en uppfattning hos skogsmarksköpare att ”skogen aldrig går ner” och vårt viktigaste budskap är att upplysa både köpare och säljare om att skogsmarken inte på något sätt är vaccinerad mot prisfall. Med det sagt, tycker vi absolut att det är aktuellt att titta på skogsmarknaden för den som är intresserad av skog. Men var påläst, ha respekt för att även denna tillgång svänger och gör förvärvet utifrån de egna förutsättningarna. Det som verkligen är unikt och stabilt med skogen är att själva tillväxten över huvud taget inte påverkas av några andra marknader, säger Johan Freij.
Är sågkonjunkturen inne i en supercykel eller nära vändning nedåt?
Trävarorna är glödheta nu när nästan alla marknader är uppåt. I USA slås prisrekord på standardplank. Kina ökar trävaruimporten med 2 procent i månaden och brädor för pallvirke är hårdvaluta när Europas industri skruvar upp farten. Den cykliska sågverkssektorn har varit inne i en prisuppgång som redan varat i 21 månader, vilket är mycket länge. Historiska cykler talar för en snar vändning. Frågan är om sågverken
nu är inne i en supercykel driven av miljövänligt byggmaterial? Vårt grundtips från banken är att konjunkturen är så stark att den håller över de svåra vintermånaderna.
Läs mer i Danske Bank Skog Ekonomi nr 4 2017 i bifogad pdf.
För mer information, vänligen kontakta:
Johan Freij Chef affärsområde Skog och Lantbruk, Danske Bank Sverige,
070-510 52 75,
johan.freij@danskebank.se
Katarina Roslund Corporate communications manager, Danske Bank Sverige, 076-72 162 35,
katarina.roslund@danskebank.se
Mer om Danske Bank
Danske Bank Sverige är en fullservicebank med ett brett utbud av produkter och tjänster inom sparande och placeringar, pension och försäkring, finansiering och betalningar samt riskhantering. Banken ingår i Danske Bank Group, ett börsnoterat aktiebolag på Köpenhamnsbörsen och en av Nordens största finanskoncerner med över 400 kontor i 15 länder. Danske Bank i Sverige har ett 30-tal bankkontor och åtta regionala Finanscenter och etablerades i Sverige 1997 i samband med förvärvet av Östgöta Enskilda Bank. För mer information besök twitter.com/danskebankse, facebook.com/danskebanksverige
Marknadsnyheter
Statistik ur handelsregistret 2024: Över 37 000 nya företag
År 2024 antecknades 37 641 nya företag i handelsregistret. Det är 547 fler än året innan.
Nya företag som registrerades enligt företagsform:
- aktiebolag 20 109
- enskild näringsidkare (företagare med firma) 16 487
- bostadsaktiebolag 340
- ömsesidigt fastighetsaktiebolag 238
- öppet bolag 161
- kommanditbolag 148
- andelslag 61
- filial till utländsk näringsidkare 58
- ideell förening 34
- stiftelse 3
- publikt aktiebolag 2.
Handelsregistret omfattar över en halv miljon företag och sammanslutningar.
Se vår statistik över registrerade nya företag enligt företagsform 2020–2024 på Prh.fi.
Statistik ur handelsregistret
Följande statistik publiceras ur handelsregistret:
- antal företag
- antal registrerade nya företag efter företagsform
- inkomna ärenden efter typ av anmälan
- registrerade och behandlade handelsregisterärenden.
Gå till handelsregistrets statistik på Prh.fi.
Vad är handelsregistret?
Handelsregistret är ett officiellt och offentligt företagsregister. I handelsregistret antecknas uppgifter om företag utgående från de anmälningar, ansökningar och meddelanden som Patent- och registerstyrelsen får. I handelsregistret antecknas även bostadsaktiebolag och bostadsrättsföreningar. Läs mer om handelsregistret på Prh.fi.
Ytterligare information:
Jouko Koitto
Ledande jurist
Patent- och registerstyrelsen
Tfn mån–fre 050 4521 673
Om oss
Vi arbetar för företagens och sammanslutningarnas bästa.
Vi registrerar företag, föreningar, stiftelser och andra sammanslutningar samt företagsinteckningar och LEI-nummer. Vi granskar och beviljar patent samt registrerar nyttighetsmodeller. Vi registrerar också varumärken för produkter och tjänster samt mönsterskydd för design. Vi godkänner revisorer och svarar för tillsynen över dem. Vi utövar tillsyn över stiftelsers verksamhet och över kollektiv förvaltning av upphovsrätt.
Vi erbjuder våra kunder rådgivning och utbildning. Vi ger information om företag, sammanslutningar och immateriella rättigheter.
Vi är också nyhetsgranskningsmyndighet (ISA) och myndighet för förberedande patenterbarhetsprövning (IPEA) för internationella PCT-patentansökningar.
Vi hör till arbets- och näringsministeriets (ANM) förvaltningsområde och förhandlar årligen med ministeriet om resultatmålen för vår verksamhet. Vi är ett nettobudgeterat ämbetsverk, vilket innebär att vi täcker cirka 95 procent av våra utgifter med våra serviceinkomster.
Läs mer: https://www.prh.fi/sv/presentation_och_uppgifter.html
Taggar:
Marknadsnyheter
Radiosporten förlänger med fotbollsexperten Johan Elmander
Johan Elmander har sedan 2021 varit fotbollsexpert på Radiosporten och förlänger nu fram till 2028. Med start idag kommer lyssnarna också kunna följa Johans satsning mot att bli skidåkande reporter i Vintersportextra under årets Vasalopp.
Den tidigare landslagsspelaren har skrivit på ett avtal med Radiosporten som sträcker sig till slutet av 2028 då bland annat herrarnas EM i Storbritannien och Irland äger rum.
– Jag är mycket glad över att ha förlängt mitt avtal med Radiosporten. Jag trivs utmärkt med mina kollegor och det var ett självklart beslut att tacka ja när möjligheten till förlängning presenterades. En av de faktorer som lockade mig var alla stora fotbollmästerskap som Radiosportens har rättigheter till, säger Johan Elmander.
Johan Elmander har sedan 2021 varit expert på Radiosporten och bevakar fotboll på både herr- och damsidan. Han hörs både från nationell fotboll, kring landslagen och de stora mästerskapen.
– Johan har utvecklats starkt i expertrollen och med sitt fotbollsöga och stora erfarenhet från spel på högsta nivå gett lyssnarna både skarpa analyser och åsikter. Vi är väldigt glada att Johan kommer vara en del av vår laguppställning för de närmaste fyra åren, säger Radiosportens chef Tobias Rosvall.
Med start idag kommer lyssnarna dessutom få höra honom i nya satsningen Vintersportextra. Under en av säsongens höjdpunkter, Vasaloppet, kommer Johan att agera skidåkande reporter. Hans väg till starten i Sälen kommer man att kunna följa i Vintersportextra där Johan möter skidprofiler som Charlotte Kalla och Radiosportens egen Torgny Mogren för att få de bästa tipsen för hur han ska ta sig de nio milen på snabbaste sätt.
– Vasaloppet är en tradition jag har vuxit upp med och alltid haft en önskan om att delta i. Jag ser fram emot den utmaning det innebär och känner en stor ödmjukhet inför uppgiften. Att få vägledning och inspiration från några av skidvärldens legender ger mig dessutom en extra motivation att prestera på topp. Jag ser också fram emot att få möta och samtala med alla de inspirerande människor som deltar och hejar längs spåret, säger Johan Elmander.
Om Vintersportextra
Vintersportextra är Radiosportens storsatsning på snösporterna. Varje helg från 11 januari till 23 mars sänder vi från både VM och alla världscuptävlingar i längd, skidskytte och alpint. Vi kryddar med skicross och puckelpist och toppar med Vasaloppet – exakt 100 år efter Sven Jerrings debutsändning därifrån.
De stora stjärnorna hörs i Vintersportextra, lyssnarna får internationella utblickar och Bengt Skött presenterar i sann OS-anda varje helg ett nytt vinter-quiz! Jonas Karlsson är ett nytillskott på Radiosportens redaktion. I rollen som livekrönikör i Vintersportextra sätter han prestationer och resultat i perspektiv.
Under premiärhelgen 11-12 januari tävlar skidskyttarna i Oberhof. Jaktstart dam och herr på lördag. Mixedstafett och singelmixedstafett på söndag. Alpint så sänder vi från herrarnas slalom i Adelboden och damernas störtlopp i St Anton under lördagen. På söndag blir det storslalom för herrarna och super-g för damerna.
Alla sändningstider från Vintersportextra: https://sverigesradio.se/artikel/sa-sander-vintersportextra
Lyssna på Vintersportextra i appen Sveriges Radio Play, med inhopp i P4 eller via webben: https://sverigesradio.se/radiosporten
Pressbilder: Johan Elmander (Sveriges Radio)
Tobias Rosvall (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
Presskontakt: Tobias Rosvall, chef Radiosporten 076-7702046 eller tobias.rosvall@sverigesradio.se
Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller claes.bertilson@sverigesradio.se
Taggar:
Marknadsnyheter
Alkohol som behandling vid svår abstinens
På Sandwell och West Birmingham Hospitals NHS Trust används i sällsynta fall alkohol för att behandla svår alkoholabstinens. Kontrollerade doser ges till patienter där traditionella läkemedel, som bensodiazepiner, inte fungerar.
Forskning visar att metoden kan vara lika effektiv som standardbehandlingar och minska risken för kramper och oplanerade sjukhusvistelser. Dock kräver den strikt övervakning och väcker etiska frågor.
Teamet bakom metoden arbetar med att samla in feedback och utforska hur behandlingen kan förbättras och implementeras på fler sjukhus.
Källa: theconversation.com
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke