Connect with us

Marknadsnyheter

Rapport: Lyckat försök med läkemedelsrobotar i Södertälje

Published

on

Sedan 2018 har Capio Närsjukvård i Södertälje testat Evondos läkemedelsrobotar. I september 2022 avslutades projektet och resultatet visar att patienterna är mycket nöjda, arbetsmiljön hos vårdpersonalen har förbättrats och tid har frigjorts för personalen att utföra arbetsuppgifter de är utbildade för i stället för att lämna läkemedelspåsar till patienter.
– Dessutom har patientsäkerheten varit god i och med att robotarna har en mycket hög leveranssäkerhet. Vi är jätteglada över utfallet och stolta över att ha kunnat bidra till en positiv utveckling, säger Clarence Jacobson, vd på Evondos.

Antalet äldre invånare i Region Stockholm ökar stadigt varje år, liksom i övriga Sverige – enligt siffror från SCB beräknas andelen av befolkningen som är äldre än 65 år att uppgå till cirka 24 procent år 2030. Ökningen innebär en utmaning för hälso- och sjukvården, vilket innebär att primärvården behöver använda nya arbetssätt och ny teknik för att reducera antalet icke-nödvändiga fysiska besök eller hembesök.

Därför valde Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm och Capio Närsjukvård att inleda ett projekt för att se effekterna av Evondos läkemedelsrobotar. Under projekttiden har 109 patienter fått läkemedelsrobotar och drygt 116 000 medicindoser har delats ut i Södertälje. 

– I Södertälje har följsamheten – eller leveranssäkerheten – varit ännu högre under piloten än vad robotarna genomsnittligt brukar ligga på, vilket normalt är 99,6 procent. säger Clarence Jacobson. 

Resultaten av studien visar att användningen av läkemedelsrobotar tycks leda till ett högre patientengagemang, men också till en förbättrad arbetsmiljö för vårdpersonalen. Patienterna är generellt mycket nöjda med tjänsten och acceptansen hos vårdpersonalen för användning av läkemedelsrobotar är mycket hög då det frigör tid för att utföra arbetsuppgifter de är utbildade för i stället för att lämna läkemedelspåsar till patienter. 

– Vi blir mindre sårbara med Evondos. Tjänsten bidrar till att vi kan säkerställa en god och korrekt läkemedelsdistribution, oavsett situation så vet vi att den som behöver läkemedel får sitt läkemedel på exakt tid varje dag. Det är en trygghet, säger Susanne VanCrete, verksamhetschef på Capio.

Både patienter och anhöriga fick under studiens gång svara på hur sannolikt det är att de skulle rekommendera läkemedelsrobotar till någon annan i liknande situation. Som svar skulle de ange en siffra mellan 0 och 10, där 10 står för högst sannolikhet. Svaren från patienterna gav ett medelvärde på 9,8 och samtliga anhöriga gav tjänsten 10 poäng.

– Vi vet sedan tidigare att anhöriga är väldigt nöjda med läkemedelsrobotarna. De kan känna sig trygga med att deras, till exempel, sköra pappa får rätt medicin vid rätt tidpunkt och att vårdpersonal får ett larm om medicinen inte tas, säger Clarence Jacobson och fortsätter:

– Dessutom får patienten ett större självbestämmande. De behöver inte anpassa sig efter att hemtjänstpersonal ska komma och dela ut medicin, utan de får styra över sin tid mer själva. Och ska de åka bort över dagen kan personal se till att brukaren kan trycka ut flera påsar på samma gång och lägga i väskan. Läkemedelsrobotar skapar en stor frihet och ger möjligheten att bo hemma längre.

I dagsläget får vårdgivare i Region Stockholm enbart ersättning för fysiska besök, vilket gör att deras besöksintäkter skulle falla rejält vid användandet av läkemedelsrobotar.

– Trots fördelar för patienterna, vårdgivarna och regionen har avtalsjusteringar eller särskild ersättning för läkemedelsrobotar inte införts. Ersättningsmodellerna ses dock över, vilket är viktigt då hela vårdapparaten i Sverige måste ställa om för att kunna ta hand om våra äldre, säger Clarence Jacobson.

Capio i Södertälje har efter avslutad studie, trots Region Stockholms ersättningsmodell, valt att fortsätta använda Evondos läkemedelsrobotar i verksamheten, även om de inte får någon ersättning för det. Detta för både de äldre och personalens skull.

Clarence Jacobson menar att läkemedelsrobotar gör det möjligt att lägga smidiga scheman för vårdpersonalen och att man undviker toppar med hög arbetsbelastning.

– Många mediciner ska ges klockan åtta på morgonen och då är det svårt för personalen att hinna i tid till alla. Men med en robot kan patienten ta sin medicin i lugn och ro klockan åtta och personalen slipper stressa – och som grädde på moset får de mer tid till mer medmänskliga insatser, säger Clarence Jacobson.

För mer information eller intervjuer, kontakta: 
Clarence Jacobson, VD, Evondos AB
[email protected]
+46 70 225 5138

Om Evondos
Evondos erbjuder tjänster för patientsäker läkemedelshantering i hemsjukvården. Med hjälp av en läkemedelsrobot i hemmet möjliggörs ett självständigare liv för patienten samtidigt som denne får hjälp att ta medicinen i rätt tid och i rätt dos. Evondos grundades i Finland och har dotterbolag i Sverige, Norge och Danmark. 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Förändringar i Castellums styrelse

Published

on

By

Idag har Anna Kinberg Batra meddelat att hon lämnar sin plats i Castellums styrelse på grund av sitt nya uppdrag som landshövding i Stockholm.

Anna Kinberg Batra blev invald i Castellums styrelse vid årsstämman 2021 och lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan. 

”Vi önskar Anna lycka till i sitt nya uppdrag och tackar för hennes stora engagemang och bidrag till Castellum under sin tid i styrelsen”, säger Per Berggren, styrelseordförande, Castellum AB.

 

För mer information vänligen kontakta:

Per Berggren, styrelseordförande, Castellum AB, 070-553 80 48

Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör, Castellum AB, 070-206 75 62
 

 

Om Castellum

Castellum är ett av Nordens största börsnoterade fastighetsbolag som utvecklar flexibla arbetsplatser och smarta logistiklösningar. Per den 30 september 2022 uppgick fastighetsvärdet till ca 186 miljarder, inklusive ägarandelen i norska Entra ASA. Vi finns i attraktiva nordiska tillväxtregioner. Ett av våra hållbarhetsmål är att vara helt klimatneutrala senast 2030. Castellum är det enda nordiska fastighets- och byggbolag som är invalt i Dow Jones Sustainability Index (DJSI). Castellumaktien är noterad på Nasdaq Stockholm Large Cap.
 

En värd bortom det förväntade.
www.castellum.se

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Heba bjuder in till presentation av bokslutskommunikén 2022

Published

on

By

Heba Fastighets AB (publ) presenterar bokslutskommunikén för 2022 via digital sändning onsdag 8 februari kl 14.00. Vd Patrik Emanuelsson och CFO Hanna Franzén kommenterar årets resultat.

Investerare, aktieanalytiker, media och andra intresserade är välkomna att klicka in till sändningen. Ingen föranmälan krävs. Presentationen hålls på svenska över länk.

Länk till sändningen onsdag 8 februari kl 14.00:
Heba presenterar bokslutskommunikén 2022

Bokslutskommunikén i sin helhet kommer att finnas tillgänglig på hebafast.se från onsdag 8 februari kl 12.

Vid frågor vänligen kontakta:

Hanna Franzén, CFO Heba Fastighets AB, 076-64 63 63, [email protected]

Om Heba

Heba är en långsiktig och erfaren fastighetsägare som utvecklar, äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i Stockholmsregionen och Mälardalen. Genom vårt kunnande erbjuder vi hållbara och trygga boenden att trivas i under livets olika faser. Vi skapar värde för ägare och samhälle genom nöjda hyresgäster, tryggare och attraktivare bostadsområden och förtroendefulla partnerskap. Heba grundades 1952 och är sedan 1994 noterade på Nasdaq Stockholm AB Nordic Mid Cap. Läs mer på: hebafast.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

PowerCell utvecklar nästa generations bränsleceller till flyg som en del av EU-initiativet Clean Aviation Joint Undertaking

Published

on

By

PowerCell har gått med i Newborn-projektet, en del av EU-initiativet Clean Aviation Joint Undertaking som har som mål att utveckla miljömässigt hållbart flyg. Projektet kommer att utveckla ett flygcertifierat bränslecellssystem på flera megawatt som drivs med vätgas.

EU:s Clean Aviation Joint Undertaking omfattar totalt 20 projekt med en sammanlagd budget om mer än 700 MEUR och som syftar till att stödja EU:s Green Deal. Newborn-projektet leds av Honeywell, en ledare inom den globala flygindustrin, tillsammans med 18 partners från tio europeiska länder.

PowerCell kommer att bidra med sin tekniska kunskap och toppmoderna bränslecellsteknologi till Newborn-projektet för att utveckla en ny 300 kW produktplattform. PowerCell har en ledande position inom elektriska drivlinor med bränsleceller för flyg och tecknade nyligen ett kontrakt med ZeroAvia för branschens första serieleveranser av bränslecellstackar för flygplan.

”Jag är mycket glad över att PowerCell har gått med i Newborn-projektet”, säger Lisa Kylhammar, SVP Engineering på PowerCell. ”Jag är övertygad om att samarbetet inom projektet mellan våra ledande bränslecellsingenjörer och experter från flygindustrin kommer göra att vi kan utmana gränserna för hur lätta och energitäta stackar som går att producera.”

Många andra branscher har samma krav på hög effekttäthet för en bränslestack som flygindustrin. PowerCell förväntar sig därför att kunna applicera den framtida produktplattformen även på andra kundsegment som har höga krav på tålighet och slitstyrka.

”Vi är stolta över att ha blivit utvalda att vara en del av Newborn-projektet”, säger Richard Berkling, vd för PowerCell. ”Vi är fast beslutna att bidra till målen i Parisavtalet och en viktig del i detta åtagande är att vara en del av utvecklingen av utsläppsfritt flyg.”

För mer information kontakta gärna:

Richard Berkling                   
Vd                              
Tel: +46 31 720 36 20                
E-post: [email protected]         

Om PowerCell Sweden AB (publ)

PowerCell Sweden AB (publ) utvecklar och tillverkar bränslecellsstackar och -system med en unikt hög effekttäthet, för stationära och mobila användningsområden. Bränslecellerna drivs av ren eller reformerad vätgas och genererar elektricitet och värme utan några andra utsläpp än vatten. Stackarna och systemen är kompakta, modulära och skalbara och därmed lätta att anpassa till kundernas behov.

PowerCell grundades 2008 som en industriell spin-out från Volvokoncernen. Bolagets aktie (PCELL) handlas sedan 2014 på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm. G&W Fondkommission är Certified Adviser, e-post: [email protected], telefon: +46 8 503 000 50.

Om Clean Aviation

Clean Aviation Joint Undertaking är EU:s ledande forsknings- och innovationsprogram för att utveckla flyget mot en hållbar och klimatneutral framtid. Genom att sammanföra de bästa talangerna och kapaciteten från den privata och offentliga sektorn och utveckla banbrytande teknik, och göra dessa tillgängliga för en transformation av flygplansprestanda på 2030-talet, kommer Clean Aviation Joint Undertaking att bana väg mot EU:s ambition klimatneutralitet till 2050. Genom att agera i centrum för ett brett och mångsidigt ekosystem av aktörer över hela Europa, allt från flygindustrin, banbrytande små och medelstora företag, forskningsanläggningar och akademier, fungerar det som ett nav för nya idéer och djärva innovationer. Som ett europeiskt offentligt-privat partnerskap driver Clean Aviation vetenskapen inom flyg bortom fantasins gränser genom att skapa ny teknik som avsevärt kommer att minska flygets påverkan på planeten. Det gör att framtida generationer kan dra nytta av de sociala och ekonomiska fördelarna med flygresor långt in i framtiden. Läs mer på clean-aviation.eu

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.