Marknadsnyheter
Rapport: Unikt digitaliseringsindex visar starkt 2023 för Nackas digitalisering
Idag sammanfattas det gångna digitaliseringsåret i Nacka kommun genom Digitaliseringsrapport 2023. Där återfinns bland annat det egenutvecklade ”digitaliseringsindex” – unikt i sitt slag – som gör det möjligt att mäta både framsteg och utmaningar i den egna organisationen.
Unikt digitaliseringsindex visar vägen framåt
Det gånga året blev ett starkt år för Nacka kommun, med både många konkreta initiativ till digitalisering och stor uppmärksamhet på nationell nivå som föregångare med vår modell för kommungemensam digitalisering.
– Vi gör ju som alltid smarta saker tillsammans i Nacka, konstaterar digitaliseringsdirektör Henrik Palmblad-Wennergren och fortsätter:
– Nacka kommun har alltid gjort saker annorlunda och det gäller även digitalisering, där vi jobbar över gränserna och samlar kompetenser som tillsammans både styr och driver digitaliseringen framåt.
Digitalisering blir ett av våra verktyg för att utveckla våra verksamheter – och vårt eget framtagna digitaliseringsindex hjälper oss att mäta och följa upp våra framsteg och utvecklingsmöjligheter.
Mätning och utvärdering inför nästa steg
Att tillsammans arbeta smart och effektivt för att ge bästa service och välfärd till Nackaborna är något som genomsyrar arbetet för medarbetarna i kommunen. Därför är återrapportering, utvärdering och mätning av största vikt – även när det gäller digitalisering, där Nackas digitaliseringsindex ger tydliga besked och stöd för beslut.
– Det finns en övergripande strategi för digitalisering i Nacka och utifrån den sätter vi mål och inriktningar för året, förklarar digitaliseringsdirektören.
– Då är det självklart att vi följer upp för att se hur vi presterar, och det är vad vi presenterar i den årliga rapporten, tillsammans med vårt förslag på inriktning för kommande år, i detta fall 2024.
Förväntningarna på digital samhällsservice ökar
Digitaliseringsrapporten ringar in uppdraget som Nacka kommun har både gentemot de som bor och verkar i Nacka, men även hur väl rustade de egna medarbetarna är för att möta förväntningarna som finns på digital service och tillgänglighet:
– Det finns oerhört höga förväntningar på oss som jobbar i kommunen att leverera högklassiga och säkra digitala tjänster, eftersom hela samhället ställt om till digital service. Nackaborna förväntar sig att det ska vara lika enkelt att ansöka om hemtjänst som det är att handla mat på webben, säger Henrik Palmblad-Wennergren.
”Vi måste vara nyfikna på ny teknik”
Att samhällets krav och förväntningar på digital service hela tiden blir högre, ställer krav på oss att inte bara hänga med, utan att driva på utvecklingen, förklarar digitaliseringsdirektören:
– Det är avgörande för oss att varje enskild medarbetare i kommunen på egen hand håller sig uppdaterad inom ny teknik och att vi alla har inställningen att vi välkomnar digitalisering som ett verktyg för att bli ännu bättre för de som vi finns till för.
– Under 2024 kommer vi därför att samskapa med både universitet och högskolor, men även andra myndigheter för att vi ska bli bättre rustade för digital utveckling både inom kommunen men även ute i Nacka-samhället. Utbildning är avgörande för att vi – var och en – ska kunna ta ansvar för att driva utvecklingen framåt, säger Henrik Palmblad-Wenneren och avslutar:
– Ingen annan kommer att göra det åt oss.
Digitaliseringsindex i Nacka kommun 2023: 7,9 av 10,0
Nackas digitaliseringsindex sammanfattar “nuläget” avseende flera faktorer som är avgörande för att driva ett framgångsrikt digitaliseringsarbete. Vi har valt att mäta exempelvis hur många digitaliseringsinitiativ som slutförts under året, Nacka kommuns samlade digitala mognad, hur stor tilltro vi har till våra digitala verktyg, teknisk infrastruktur och vår egen IT-kompetens.
Index för 2023 är vårt första fullständiga indextal, som vi nu kan följa utvecklingen av framåt. 2022 saknades komponenten ”Nytta”, då vi fortfarande var i uppbyggnadsfas av nyttouppföljningen. För jämförelse mellan 2022 och 2023 kan vi alltså endast titta på de enskilda komponenterna i indexet, och förflyttningen inom dessa.
- Förutsättningar har ökat från 6,6 till 6,7.
- Resultat har ökat från 8,0 till 9,2.
- (Nytta mäts alltså i index för första gången, så inget värde finns för 2022.)
Varför ett digitaliseringsindex?
– För att kunna mäta och analysera hur långt vi har kommit i vårt digitaliseringsarbete, med utgångspunkt i kommunens digitaliseringsstrategi, så har vi utvecklat ett index som är anpassat efter våra förutsättningar, säger Marie Rotkirch, digitaliseringsstrateg i Nacka kommun.
– Men eftersom uppgifterna i vårt index går att hämta i de flesta organisationer, så skulle fler kunna använda index för att mäta sina framsteg och utvecklingsområden, förklarar hon.
– Den organisation som har fokus på digitalisering som metod för verksamhetsutveckling, ett sammanhållet arbetssätt och en gemensam målbild samt ett stort fokus på systematiskt riskavvägande kommer att ha nytta av digitaliseringsindex.
Samskapa för att digitalisera Sverige
Nacka har under de senaste åren visat sig vara en föregångare inom digitalisering, inte minst under 2023 när man blev först ut i Sverige med automatiserat beslutsfattande inom bygglovsprocessen – ett resultat av samsyn mellan politik och verksamheter att utvecklas i takt med ny teknik och lagstiftning. Man blev finalist i “Årets DigitaliseringsKommun” exakt 20 år efter man vann titeln “Årets IT-kommun”, så det har länge funnits ett genuint intresse för digitaliseringens möjligheter.
Många svenska kommuner bygger just nu upp sina organisationer för att digitalisera, men det finns ingen anledning att uppfinna hjulet, utan fokus bör ligga på att hjälpa varandra där det är möjligt:
– Vi delar gärna med oss av Nackas sätt att styra och driva digitalisering, och vi har löpande kontakt med andra kommuner, myndigheter och forskare för att samskapa kring ny teknik och utforska möjligheter för invånarna i Nacka – tillsammans blir vi alla bättre och på sikt bidrar vi till hela Sveriges digitalisering när vi är bjussiga och bjuder in andra, menar Henrik Palmblad-Wennergren, digitaliseringsdirektör i Nacka.
Länk till Digitaliseringsrapport 2023
https://nacka.infocaption.com/2758.guide
Henrik Palmblad-Wennergren
Digitaliseringsdirektör Nacka kommun
Tel: 070-431 90 40
E-post: henrik.palmblad-wennergren@nacka.se
Marie Rotkirch
Digitaliseringsstrateg Nacka kommun
Tel: 070-431 86 18
E-post: marie.rotkirch@nacka.se
Marknadsnyheter
Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 02.01.2025
Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
02.01.2025 kl. 22.30 EET
Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 02.01.2025 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:
Handelsplats (MIC-kod) |
Antal aktier |
Viktad snittkurs/aktie, euro*, ** |
Kostnad, euro*, ** |
XHEL |
144 168 |
10,58 |
1 524 648,68 |
XSTO |
114 149 |
10,56 |
1 204 871,58 |
XCSE |
28 168 |
10,57 |
297 665,01 |
Summa |
286 485 |
10,57 |
3 027 185,27 |
* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,4591 och DKK till EUR 7,4576
** Avrundat till två decimaler
Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.
Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 2 714 901 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 11 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.
Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.
För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE
För ytterligare information:
Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com
Marknadsnyheter
SyntheticMR fullbordar förvärvet av Combinostis Oy
SyntheticMR AB (”SyntheticMR” eller ”Bolaget”) har idag, den 2 januari 2025, fullbordat förvärvet av samtliga aktier i finska Combinostics Oy (”Combinostics”) i enlighet med vad som kommunicerades den 28 november 2024. Köpeskillingen uppgår till totalt 4,3 miljoner euro (motsvarande cirka 49,6 miljoner kronor[1]), varav cirka 3,93 miljoner euro (motsvarande cirka 45,3 miljoner kronor) erläggs genom kontantlikvid, och resterande del om cirka 0,37 miljoner euro (motsvarande cirka 4,3 miljoner kronor) genom en revers som kvittas mot konvertibler. Konverteringskursen för konvertiblerna kommer att vara 12 kronor och konvertiblerna kommer att konverteras automatiskt till aktier efter publiceringen av Bolagets kvartalsrapport för tredje kvartalet 2027, dock senast den 30 november 2027.
[1] Beräknat utifrån en EUR/SEK växelkurs om 11,5401.
SynthethicMR AB har idag förvärvat samtliga aktier och värdepapper i det finska bolaget Combinostics i enlighet med vad som kommunicerades den 28 november 2024. Combinostics är en ledande aktör inom medicinteknik och programvarulösningar, med fokus på molnbaserade och AI-drivna plattformar som erbjuder avancerade diagnostiska verktyg och kliniskt beslutsstöd för vårdgivare. Förvärvet utgör ett strategiskt steg i SyntheticMRs tillväxtplan och är utformat för att stärka Bolagets marknadsposition och framtida konkurrenskraft genom att kombinera de två bolagens teknologi och expertis.
Den totala köpeskillingen för förvärvet uppgår till 4,3 miljoner euro (motsvarande cirka 49,6 miljoner kronor). Av denna summa har cirka 3,93 miljoner euro (motsvarande cirka 45,3 miljoner kronor) erlagts genom kontant betalning vid tillträdet, varav 0,86 miljoner euro (motsvarande cirka 9,9 miljoner kronor) kommer att placeras i escrow under ett år från tillträdet, medan resterande belopp om cirka 0,37 miljoner euro (motsvarande cirka 4,3 miljoner kronor) regleras genom en revers. Reversen har kvittats mot nyemitterade konvertibler i SyntheticMR. Konvertiblerna emitteras till en konverteringskurs om 12 kronor per aktie och kommer att konverteras automatiskt till aktier i SyntheticMR efter publiceringen av Bolagets kvartalsrapport för tredje kvartalet 2027, dock senast den 30 november 2027. Vid full konvertering av emitterade konvertibler kommer antalet aktier i Bolaget att öka med 356 907 aktier och aktiekapitalet med 7 923,3354 kronor, vilket innebär en utspädning om cirka 0,85 procent.
Rådgivare
Foyen Advokatfirma är legal rådgivare till SyntheticMR i samband med förvärvet.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Johanna Norén, CFO och Head of Investor Relations
Telefon: + 46 70 619 21 00
E-post: johanna.noren@syntheticmr.com
SyntheticMR AB utvecklar och marknadsför innovativa mjukvarulösningar för Magnetic Resonance Imaging (MRI). SyntheticMR AB har utvecklat SyMRI®, som levererar flera justerbara kontrastbilder och kvantitativa data från en enda 5-minutersskanning. SyMRI-produkten finns i olika förpackningar. SyMRI NEURO levererar flera kontrastbilder, vävnadssegmentering och kvantitativ data om hjärnan. SyMRI MSK ger flera kontrastbilder och kvantitativa data för knä- och ryggradsanatomier. SyMRI NEURO är CE-märkt och FDA 510(k) godkänd och SyMRI MSK är CE-märkt. SyMRI är ett registrerat varumärke i Europa och USA. SyntheticMR är noterat på Spotlight Stock Market Exchange i Stockholm, Sverige. För mer information, besök www.syntheticmr.com.
Marknadsnyheter
Scandinavian Credit Fund I AB (publ) – Offentliggör NAV-kurs 60,73 för december 2024
Stockholm 2 januari 2025 – Scandinavian Credit Fund I AB (publ), (nedan kallat Fonden), i vilken allmänheten och institutionella investerare erbjudits teckna Vinstandelslån.
Vinstandelslånen är noterat på Nordic AIF Sweden-segmentet under Main Regulated vid Nordic Growth Market NGM AB (NGM) i Stockholm.
Under december återbetalades 85 Mkr motsvarande 5% av fondens NAV vilket ger att avkastningen under månaden uppgick till +0,94%
Vänligen se länk nedan för tidigare kommunikation gällande NAV-förändringen till följd av utbetalningen till andelsägarna.
För frågor och FAQ (längst ned på sidan): https://kreditfonden.se/
Hittar du inte svar på eventuella frågor? Vänligen kontakta scfi@kreditfonden.se
Fonden offentliggör NAV-kurs för december 2024
– Fondens NAV-kurs är satt till 60,73
(NAV kursen anges i procent av nominellt belopp)
Denna information är sådan som Scandinavian Credit Fund I är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2025-01-02 16:56 CET.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Gustav Lindgren, scfi@kreditfonden.se
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke