Marknadsnyheter
Redsense kallar till extra bolagsstämma för att besluta om utdelning av Odinwell, samt meddelar kapitaliserings- och noteringsplaner för dotterbolaget
Styrelsen i Redsense Medical (”Redsense” eller ”Bolaget”) har idag, den 26 mars 2021, beslutat att kalla till extra bolagsstämma den 19 april 2021 för beslut om att dela ut det helägda dotterbolaget Odinwell AB (”Odinwell”) samt för beslut om godkännande av två optionsprogram till styrelse respektive personer bland ledning och anställda i Odinwell. Styrelsen bedömer att utdelningen av Odinwell kan ske i enlighet med de så kallade Lex Asea-reglerna, vilket innebär ett undantag från omedelbar beskattning. Styrelsen i Redsense meddelar härmed även avsikten att, under det andra kvartalet i år, ansöka om notering av Odinwell på Spotlight Stock Market, vilket planeras föregås av en företrädesemission om cirka 30 MSEK i Odinwell. Kallelse till extra bolagsstämma den 19 april 2021 publiceras inom kort.
Styrelsen föreslår utdelning av samtliga aktier i det helägda dotterbolaget Odinwell. För varje (1) aktie i Redsense erhålls en (1) aktie i Odinwell. Om bolagsstämman beslutar i enlighet med styrelsens förslag kommer totalt 14 040 810 aktier att delas ut. Vid tiden för framläggandet av utdelningsförslaget uppgår det bokförda värdet av samtliga aktier i Odinwell till 30 050 000 kronor totalt, motsvarande ca 2,14 kronor per aktie i Redsense. Utöver att vara registrerad som aktieägare i Redsense per avstämningsdagen för utdelningen krävs inga åtgärder av aktieägare för att erhålla aktier i Odinwell. Mer information om den föreslagna utdelningen framgår nedan.
Motiv och bakgrund
Den 30 november 2020 offentliggjordes att styrelsen i Redsense fattat beslut om att lägga sårvårdsprojektet i ett eget affärsområde. Vid extra bolagsstämma i Redsense den 18 december 2020 beslutade aktieägarna, i enlighet med styrelsens förslag. Styrelsen föreslår nu inför extra bolagsstämma den 19 april 2021 om utdelning av samtliga aktier i Odinwell till aktieägarna i Redsense.
Sårvårdsteknologin började utvecklas inom Redsense under 2018 och är baserad på Redsenses teknik för hemodialys. Den nya teknologin möjliggör kostnadseffektiv och kontinuerlig optisk mätning av substanser som blod, sårvätskor, temperatur och tryck i bandage eller plåster. Redsense beslutade att affärsområdet skulle utvecklas i ett separat dotterbolag, Odinwell AB, eftersom dialys och sårvård är två skilda områden med olika marknader och kunder. Därtill befinner sig Redsense i tillväxtfas med fokus på kommersialisering, medan Odinwell är i R&D-fas. Genom att separera affärsområdena i två bolag ges varje verksamhet utrymme att fokusera och utvecklas enligt marknadsspecifik strategi och därigenom generera aktieägarvärde. Odinwell erhöll under 2020 ett aktieägartillskott från Redsense om totalt cirka 30 MSEK, och har även förvärvat patent avseende sårvårdsteknologin från moderbolaget.
Sårvårdsplattformen som nu utvecklas inom Odinwell har, enligt styrelsens bedömning, goda förutsättningar att bidra till ett paradigmskifte inom sårvård. Tack vare mycket tunna sensorlager kan teknologin hjälpa vårdpersonal att få bättre förståelse för vad som sker i såret och därmed föregå exempelvis infektioner.
Sensorer uppfattar förändringar i tryck, temperatur, blod eller mättnadsgrad, och kan då larma patient och/eller vårdpersonal. Detta leder till förbättrad patientvård, tidsoptimering och kostnadsbesparingar för sjukvården och samhället. Samtidigt kan smartare sårvård genom minskad användning av antibiotika för behandling av infektioner bidra till att motverka antibiotikaresistens.
Odinwell befinner sig i teknologiutvecklingsfas och kommer under de kommande två åren utveckla sårvårdsplattformen inför planerad lansering i kunds produkt innan slutet av 2023. Plattformen har enligt styrelsen en betydande konkurrensfördel i att den enkelt kan integreras i befintliga plåster och förband; därmed kan också större sårvårdsbolag enkelt tillföra teknologin i sina egna industriella produktionslinjer utan väsentliga anpassningar.
”Omfattningen av problematiken med svårläkta sår är förmodligen mycket större än många känner till. Så mycket som två miljoner i Europa lider av kroniska sår, och enbart i Tyskland uppgår kostnaderna för behandling av kroniska sår till cirka 4,5 miljarder Euro årligen. En enda sårbehandling kan kosta uppåt 18 000 US dollar. Vi är övertygade om att den sårvårdsteknologi som utvecklats inom Redsense, och som nu vidareutvecklas av Odinwell kan spela en betydande roll i att minska patienters lidande, förbättra vårdpersonalens förmåga att ge adekvat behandling, lätta på trycket inom vården och samtidigt öka möjligheterna till hemvård. Sammantaget kan detta innebära ett paradigmskifte inom smart sårvård. Den globala marknaden för avancerad sårvård har ett värde på omkring 10,4 miljarder US dollar; vi bedömer att det finns en betydande marknadspotential för Odinwell. Genom den föreslagna utdelningen av Odinwell följt av en kapitalisering om cirka 30 MSEK (före emissionskostnader), samt planerad notering på Spotlight Stock Market, kan vi ytterligare stärka Odinwells position och ge bolaget rätt förutsättningar att etablera sig som en pionjär inom smart sårvård”, säger Patrik Byhmer, VD i Redsense och styrelseledamot i Odinwell.
Utdelning av aktier i Odinwell
Inför Redsense extra bolagsstämma den 19 april 2021 föreslår styrelsen att bolagsstämman ska fatta beslut om utdelning av samtliga aktier i Odinwell till aktieägarna. Detta innebär att aktieägare i Redsense kommer tilldelas aktier i Odinwell. Utöver att vara registrerad som aktieägare i Redsense per avstämningsdagen krävs inga åtgärder av aktieägare för att erhålla aktier i Odinwell. För varje (1) befintlig aktie i Redsense erhålls en (1) aktie i Odinwell. Totalt utdelas 14 040 810 aktier. Styrelsen i Redsense inväntar förhandsbesked från Skatteverket avseende tillämpning av så kallade Lex Asea-regler, vilket innebär att det inte uppkommer någon omedelbar beskattning vid utdelningen. Bolaget bedömer att samtliga rekvisit för en utdelning enligt Lex Asea är uppfyllda.
Styrelsen föreslås bemyndigas att fastställa avstämningsdag för utdelningen. Planerad avstämningsdag hos Euroclear för att erhålla aktier i Odinwell är den 27 april 2021. Planerad sista dag för handel i Redsense aktier inklusive rätt till utdelning av aktier i Odinwell är den 23 april 2021. Aktierna i Redsense handlas exklusive rätt till utdelning av aktier i Odinwell preliminärt från och med den 26 april 2021.
Mer information om utdelningen och Odinwell kommer göras tillgänglig genom en informationsbroschyr som publiceras på Bolagets hemsida senast den 5 april 2021, tillsammans med övriga handlingar inför extra bolagsstämma den 19 april 2021.
Planerad företrädesemission
Odinwell fick under 2020 ett aktieägartillskott från Redsense på cirka 30 MSEK. Därmed har Odinwell säkrat sitt kapitalbehov fram t.o.m. juni 2022. I syfte att ytterligare accelerera teknologi- och produktutveckling, samt säkerställa långsiktig finansiell stabilitet, avser Odinwell att under maj 2021 genomföra en företrädesemission om cirka 30 MSEK inför planerad notering på Spotlight Stock Market där även allmänheten i Sverige ges möjlighet att teckna aktier. Odinwell har genom det tidigare aktieägartillskottet en god finansiell ställning men bedömer att en kapitalinjektion om cirka 30 MSEK (före emissionskostnader), vid fulltecknad företrädesemission, möjliggör utökad acceleration i verksamheten och en långsiktig finansiell stabilitet som ger rätt förutsättningar att generera aktieägarvärde på både kort och lång sikt. Således kan Odinwell helt fokusera på att i accelererad takt avancera genom teknologi- och produktutvecklingsfas och samtidigt säkerställa att långsiktig spetskompetens rekryteras.
Odinwell har, inför planerad företrädesemission, erhållit teckningsförbindelse om cirka 3,58 MSEK från Redsenses största ägare, Patrik Byhmer (via bolag), tillika VD i Redsense och styrelseledamot i Odinwell. Därutöver har Odinwell erhållit avsiktsförklaringar från större institutionella och professionella aktieägare såsom Handelsbanken Fonder, Swedbank Robur Microcap, Aktia Asset Management, Andra AP-fonden, ÖstVäst Capital Management, Danske Invest, med flera.
Samtliga i styrelsen och företagsledningen i Odinwell har ingått lock up-avtal om 100 procent under de första 6 månaderna efter notering på Spotlight Stock Market. Avtalen innefattar respektive parts eventuella befintliga innehav i Odinwell samt/eller sådan investering som respektive part kan komma att bli tilldelad i den planerade företrädesemissionen.
Befintliga aktieägare, allmänheten och professionella investerare kommer genom planerad företrädesemission ges möjlighet att teckna aktier i Odinwell. Teckningsperioden planeras äga rum i maj 2021. Nyemissionen genomförs med företrädesrätt för befintliga aktieägare.
Värderingen (pre-money) är planerad till cirka 70,2 MSEK. Företrädesemissionen kan tillföra Odinwell högst cirka 30 MSEK (före emissionskostnader).
Under förutsättning att bolagsstämman i Redsense godkänner styrelsens förslag om utdelning av samtliga aktier i Odinwell, kommer mer information om den planerade företrädesemissionen och noteringen göras tillgänglig av Odinwell i samband med offentliggörande av ett prospekt.
Finala villkor samt formellt emissionsbeslut fattas av styrelsen i Odinwell och kommer kommuniceras genom ett pressmeddelande på Odinwells hemsida.
Planerad notering på Spotlight Stock Market
Förutsatt att stämman godkänner styrelsens utdelningsförslag avser styrelsen i Odinwell att, under andra kvartalet, ansöka om upptagande till handel av dess aktier och BTA på Spotlight Stock Market. En notering på Spotlight Stock Market bidrar till ökad synlighet och tillgång till kapital och investerare. Sammantaget stärker detta Odinwells förutsättningar att etableras som en viktig aktör på sårvårdsmarknaden.
Riktad emission av teckningsoptioner
Styrelsen föreslår även att den extra bolagsstämman den 19 april 2021 ska besluta avseende teckningsoptionsprogram för styrelse respektive personer bland ledning och anställda i Odinwell. Mer information om förslaget framgår i den kallelse som Redsense publicerar inom kort.
Rådgivare
Sedermera Fondkommission agerar finansiell rådgivare åt Redsense i samband med den föreslagna utdelningen av Odinwell. Markets & Corporate Law Nordic AB agerar legal rådgivare och Nordic Issuing emissionsinstitut.
Sedermera Fondkommission agerar även finansiell rådgivare åt Odinwell i samband med planerad företrädesemission och notering. Markets & Corporate Law Nordic AB är legal rådgivare och Nordic Issuing emissionsinstitut åt Odinwell i samband med ovanstående.
Denna information är sådan information som Redsense Medical AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom följande kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 26 mars 2021, kl. 13:30 CET.
For ytterligare information, vänligen kontakta:
Patrik Byhmer
VD Redsense Medical AB (publ)
Telefon: +46 (0) 35 – 10 60 30
E-post: patrik.byhmer@redsensemedical.com
Hemsida: www.redsensemedical.com
OM REDSENSE MEDICAL
Redsense Medical är en koncern med verksamhet i framförallt Europa och USA. Bolaget har utvecklat systemet Redsense, en medicinteknisk produkt som används för övervakning och larm vid blodläckage i samband med hemodialys. Redsense löser ett av de allvarligaste återstående säkerhetsproblemen med hemodialys – att snabbt upptäcka vennålsutdragning och kateterläckage. Systemet består av en patenterad fiberoptisk sensor, i utförande för antingen vennål eller centraldialyskateter, som kopplas till en larmenhet. Bolagets teknologi har sedan starten utvecklats utifrån önskemål och säkerhetskrav från vårdgivare inom dialyssektorn.
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
-
Analys från DailyFX10 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter7 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke