Rekordstort intresse för Pantresan – första pris till Bärstadsskolan i Värmland

| 9 juni, 2022 | 0 kommentarer

Intresset för skoltävlingen Pantresan har varit rekordstort. Aldrig tidigare har så många skolklasser varit med och tävlat, 742 stycken. I tuff konkurrens är nu vårens vinnarklass utsedd: Bärstadsskolan klass 3 Röd i Hammarö i Värmland.

Pantresan är Pantameras skoltävling, som engagerat långt över 150 000 elever sedan starten 2006. Genom åren har tävlingen utvecklats och är nu en interaktiv talkshow, ledd av Beppe Singer, känd programledare från Barnkanalen. Förutom att lära sig om energi, material, återvinning, pant och hållbar utveckling får eleverna göra experiment och slå sina kloka huvuden ihop om hur just deras skola kan spara energi, minska matsvinn och återvinna. Den klass som bäst lyckas knåda ihop detta i ett kreativt tävlingsbidrag vinner.

– Genom Pantresan får eleverna tillgång till nya kunskaper och många nya ämnesspecifika ord. Den innehåller också roliga experiment som man blir sugen att få prova i klassen. Oerhört hedrande att ha blivit utvalda bland nästan 750 tävlande klasser i Sverige och vi tackar för priset och den otroligt vackra motiveringen. Vi blev rörda och mycket glada, säger Karin Wivhammar, klasslärare på Bärstadsskolan.

Bärstadsskolan ligger i Hammarö kommun i Värmland. Värmland är också Sveriges bästa pantarlän med i snitt 335 pantade burkar och flaskor per person, vilket är mer än 100 förpackningar över rikssnittet.

– Pant och återvinning är en nyckelfaktor för hållbar utveckling, därför är det helt fantastiskt att se vilket engagemang som finns bland svenska elever och lärare! Vi har kört tävlingen i många år, och intresset är större än någonsin, säger Katarina Lundell, marknads- och kommunikationschef på Pantamera/Returpack.

Långsiktigt arbete

Det svenska pantsystemet är världsledande effektivt. 88,2 procent av alla burkar och flaskor som såldes 2021 pantades och kunde på så sätt återvinnas. Varje burk eller flaska som pantas sparar koldioxid och kan bli till nya burkar och flaskor.

– Vi arbetar långsiktigt och målmedvetet, vi ser hur viktigt det är att redan tidigt etablera goda vanor. Men den stora vinsten är ju att eleverna också förstår varför pant och återvinning är viktigt, säger Katarina Lundell.

Svenskarna slog pantrekord

Långsiktigt arbete ger resultat. År 2021 pantade svenskarna mer än någonsin, 2,4 miljarder förpackningar pantades vilket var en ökning på 200 miljoner förpackningar jämför med året innan. Den sparade koldioxiden kan jämföras med hur mycket en mindre svensk stad släpper ut under ett helt år. Svenskarna pantade i snitt 232 förpackningar per person 2021, vilket kan jämföras med 214 förpackningar per person 2020.

Läs mer om pantresan: https://pantresan.nu

Alla vinnare i Pantresan våren 2022

Pris Skola Klass Ort Kommun Län
1:a Bärstadsskolan 3 Röd Hammarö Hammarö Värmland
2:a Furulundsskolan 3-6 Lillhärdal Härjedalen Jämtland
3:e Hansåkerskolan 3 Stugun Ragunda Jämtland
4-15:e Bäckahagens skola 2B Bandhagen Stockholm Stockholm
Långångsskolan F-klass Stocksund Danderyd Stockholm
Tåby skola Åk 1 Söderköping Söderköping Östergötland
Gröndalsskolan Särskola F Kalmar Kalmar Kalmar
Skärhamns skola 6B Bleket Tjörn Västra Götaland
Lysvik skola Åk 6 Lysvik Sunne Värmland
Skerrud skola F-1 Brålanda Vänersborg Västra Götaland
Bäckahagens skola 2A Bandhagen Stockholm Stockholm
Vittra Jakobsberg Åk 2 Jakobsberg Järfälla Stockholm
Björklinge skola 3B Björklinge Uppsala Uppsala
Ängskolan Åk 5 Luleå Luleå Norrbotten
Videdals privatskolor Åk 1 Malmö Malmö Skåne

För mer information, vänligen kontakta:

Katarina Lundell, marknads- och kommunikationschef Pantamera/Returpack
011-19 19 82
[email protected]

Sara Riismark, kommunikationsansvarig, Pantamera/Returpack
070-666 56 59
[email protected]

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.