Marknadsnyheter
Religiösa är inte mer generösa – med ett undantag
Troende är inte mer generösa än ateister – i alla fall så länge de inte vet vad mottagaren tror på. Då ökar givmildheten påtagligt, men framför allt för att man ger mer till dem med samma religion. Det visar en undersökning som gjorts vid Linköpings universitet.
Nathalie Hallin är ateist. Kollegan Hajdi Moche är kristen. Båda har en postdok-tjänst vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande i Linköping. Tillsammans ville de ta reda på om en religiös tro gör en människa mer generös, vilket forskningen hittills varit oense om och de själva diskuterat mycket.
För att få svar har de tillsammans med medförfattarna Gerhard Andersson och Daniel Västfjäll gjort tre studier: en i Sverige, en i USA och en kombinerad i Egypten och Libanon. Resultaten publiceras i tidskriften Judgement and Decision Making.
I den svenska studien deltog 398 personer. De fick i uppgift att under sex omgångar fördela fiktiva pengar mellan sig själva och tre hypotetiska mottagare. Därefter fick de svara på frågor om religiös tillhörighet och politisk övertygelse, men även om sådant som favorithobby, favoritfilmgenre och liknande.
I samtliga omgångar fick deltagarna veta något om de fiktiva mottagarna, till exempel om hobby, politisk hemvist eller vilka filmer de gillade. I en av omgångarna gavs information om religionstillhörighet. Forskarna undersökte sedan hur deltagarnas givmildhet påverkades av vad de fått veta.
I de flesta omgångarna visade det sig att religiösa och icke-religiösa gav bort lika mycket pengar. Men när de fick kunskap om mottagarnas religion blev det en tydlig skillnad. De troende deltagarna blev då mer generösa än de icke-religiösa. Det yttrade sig främst genom att de gav mer pengar till dem som hade samma tro som de själva. Men även ateister visade sig favorisera sin egen grupp.
– Jag blev faktiskt förvånad över det, eftersom det enda som förenar ateister är att man inte tror på en gud, säger Nathalie Hallin.
Uppföljande studier med drygt 700 personer i USA och cirka 600 i Egypten och Libanon gav samma resultat: religion var den faktor som hade störst inverkan på generositeten och deltagarna favoriserade den grupp som hade samma tro som de själva.
I alla tre studierna undersökte Nathalie Hallin och Hajdi Moche också om generositeten skilde sig åt mellan olika religioner och livsåskådningar. Deltagarna delades in i tre grupper: kristna, muslimer och ateister.
Analysen visade att muslimer i USA var mer generösa mot sina egna än kristna och ateister var. Tecken på det fanns också i Sverige men antalet muslimer som deltog var för lågt för att säga säkert. I Libanon och Egypten fanns däremot ingen skillnad i hur mycket kristna och muslimer gav. Om det beror på kulturella normer, muslimers minoritetsställning i det amerikanska samhället eller något annat är ovisst. I Egypten och Libanon fanns för få ateister i undersökningen för att kunna göra en jämförelse.
Som forskare tycker Nathalie Hallin och Hajdi Moche att det är intressant att just förhållandet till religion har en så stark inverkan på givmildheten och gruppkänslan, men är noga med att inte värdera det. Att favorisera sina egna kan betraktas som orättvist, men kan till exempel ses som bättre än att inte vara generös alls, menar de.
– Samtidigt kan man ju vara generös på olika sätt. Man kan ju vara generös med tid, med kärlek eller med omtanke. Så om det finns någonting i religionen som säger att man ska vara generös just med pengar är någonting att fundera kring i alla fall, säger Hajdi Moche.
Forskningen har finansierats av Vetenskapsrådet och Linköpings universitet.
Kontakt:
Nathalie Hallin: nathalie.hallin@liu.se; Hajdi Moche: hajdi.moche@liu.se
Artikel: Who is generous and to whom? Generosity among Christians, Muslims, and atheists in the USA, Sweden, Egypt, and Lebanon, N Hallin, H Moche, G Andersson, D Västfjäll, Judgment and Decision Making, publicerad 18 september 2024, doi.org/10.1017/jdm.2024.14
Pressmeddelandet skickat av:
Jonas Roslund
Presskontakt, Linköpings universitet
013-28 16 99
jonas.roslund@liu.se
Vill du ha mer nyheter från Linköpings universitet? Genom nyhetsbrevet ”Forskning och samhälle – nyheter från Linköpings universitet” får du ta del av det senaste inom forskning och samverkan vid Linköpings universitet. Prenumerera här
Taggar:
Marknadsnyheter
Preliminära siffror slog TradeVenues estimat
TradeVenue ger en kort kommentar på de preliminära siffrorna som släpptes från Redsense Medical igår.
Redsense Medical meddelade idag preliminära siffror för det fjärde kvartalet. Nettoomsättningen uppgick till ca 12,7 MSEK med en preliminär vinst på 5,6 MSEK. En stark avslutning på året, vilket fick aktien att stiga med över 10%.
Till kommentaren: https://tradevenue.se/artiklar/preliminara-siffror-slog-vart-estimat-66944
Om TradeVenue
TradeVenue grundades 2015 som en mötesplats för investerare och noterade bolag. Vi fokuserar främst på att lyfta fram små och medelstora bolag genom analyser, intervjuer och bolagsnyheter. På vår hemsida finner du även aktietips, insiktsfulla blogginlägg och de senaste nyheterna från börsvärlden, vilket gör oss till en central plattform för både erfarna investerare och nybörjare.
Marknadsnyheter
Kvinnor med ADHD tar större risker än män – ny studie visar könsspecifika skillnader
En ny studie publicerad i BMC Psychiatry visar att kvinnor med ADHD är mer benägna att ta risker jämfört med män med samma diagnos. Detta understryker vikten av att beakta könsspecifika skillnader vid förståelse och behandling av ADHD.
Forskarna, ledda av Alexandra Philipsen och Silke Lux vid universitetet i Bonn, undersökte hur känslomässiga faktorer påverkar riskbeteende hos vuxna med ADHD. I studien deltog 29 vuxna med ADHD och 33 friska kontrollpersoner, som fick genomföra ett riskexperiment kallat Balloon Analogue Risk Task (BART). Resultatet visade att kvinnor med ADHD tog betydligt fler risker än män, medan ingen skillnad fanns i de fysiologiska reaktionerna mellan könen.
Enkätsvaren visade också att kvinnor med ADHD var mindre känsliga för sina egna riskbeteenden, vilket kan tyda på en missmatch mellan självuppfattning och faktisk riskbenägenhet.
Studien belyser behovet av mer könsspecifika metoder för diagnos och behandling av ADHD, särskilt för kvinnor som kan uppleva unika utmaningar.
Källa: psypost.org
Marknadsnyheter
Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 24.01.2025
Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
24.01.2025 kl. 22.30 EET
Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 24.01.2025 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:
Handelsplats (MIC-kod) |
Antal aktier |
Viktad snittkurs/aktie, euro*, ** |
Kostnad, euro*, ** |
---|---|---|---|
XHEL |
131 340 |
11,61 |
1 525 067,54 |
XSTO |
103 885 |
11,60 |
1 205 399,29 |
XCSE |
25 634 |
11,61 |
297 664,80 |
Summa |
260 859 |
11,61 |
3 028 131,63 |
* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,4642 och DKK till EUR 7,4606
** Avrundat till två decimaler
Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.
Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 1 979 608 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 11 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.
Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.
För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE
För ytterligare information:
Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke