Resandet till sjöss har fått nytt liv och öppnar åter möjligheter till en karriär till sjöss – även flera pensionärer ivriga att återvända till jobb

| 29 juni, 2022 | 0 kommentarer

Fartygen är igen fullbokade, och Viking Line rekryterar många nya anställda. Nu kan man pröva på vad sjömanslivet går ut på t.ex. i form av kortjobb eller vikariat. Många skulle aldrig välja bort arbetet till sjöss och alla dess fördelar – det märks på att också flera som redan gått i pension gärna återkommer till fartygen.

För närvarande talas det nästan dagligen i nyhetssändningarna om hur tillgången på arbetskraft försvårar återhämtningen efter pandemin inom turistbranschen i hela världen. Även vid Viking Line har passagerarsiffrorna snabbt stigit till samma nivå som före pandemin. I början av februari började man kalla de permitterade tillbaka till arbetet. Under april månad hävdes alla permitteringar. Efterfrågan har också gjort det möjligt att efter en lång paus rekrytera ny personal till fartygen på både Åbo- och Helsingforslinjen.

”Nu finns det jobb framför allt för personer med erfarenhet inom servicebranschen. Om sjömanslivet inte är bekant från tidigare kan man pröva på vad det går ut på i form av kortjobb eller korta vikariat. Arbetet till sjöss erbjuder många olika alternativ, och bland personalen på våra fartyg finns människor i olika livssituationer och åldrar, med varierande bakgrund. Många stannar hos oss i flera decennier, och den positiva atmosfären och arbetsmoralen har till och med lockat en del pensionärer att ta emot kortjobb, nu när finns arbete igen”, berättar Viking Lines sjöpersonalchef Lena Marcus.

En av dem är Lena Blankenstein-Holmström, som gick i pension 2020 från sitt arbete som intendent på Viking Grace. I juni 2022 började hon arbeta som inhoppare på caféet på konferensavdelningen på Viking Glory.

”Jag togs emot med öppna armar och blev genast en del av teamet. Nu när jag gör kortjobb kan jag njuta av de bästa fördelarna med arbetet till sjöss och själv välja när jag arbetar”, berättar Lena Blankenstein-Holmström.

Hon inledde sin sjömanskarriär 1980 på Viking Sally, där hon städade hytter. Därefter hann hon arbeta på sju Viking Line-fartyg, bland annat som tax-free-försäljare, vid huvudkassan och som städ- och hotellchef.

”Jag älskar havet, kundservicearbetet och den mångsidiga arbetsgemenskapen på fartyget. I det här arbetet ger jag hundra procent av mig själv och får minst lika mycket tillbaka. Det är en helt unik vi-anda på Viking Line-fartygen: arbetstagarna är lojala inte bara mot varandra, utan också mot arbetsgivaren. Rederiet har alltid tagit väl hand om oss, även i svåra tider.”

En av de fördelar med arbetet till sjöss som många värdesätter högst är den så kallade 1:1-principen: efter en arbetsperiod har man rätt till en lika lång, avlönad ledighet. De som bor långt från hamnarna kan föredra att arbeta till och med tio dagar i sträck. Viking Lines fartygspersonal kommer från flera olika orter i Finland, och rederiet betalar personalens resor från hemorten till fartyget.

”De som har familj njuter av att de verkligen kan vara närvarande i barnens vardag på sin fritid. De som älskar att resa uppskattar i sin tur att de hinner åka på en längre resa även andra tider på året än under semestertiden”, berättar Lena Marcus. 

Viking Line är den största arbetsgivaren inom sjöfarten i Finland. Rederiet har sammanlagt 1 300 ordinarie anställda till sjöss. Totalt 350 personer arbetar enligt ett sommararbetskontrakt på några månader. En del av sommararbetarna hör till de cirka 450 korttidsanställda som arbetar på fartygen även utanför säsongen.

”Servicearbetet till sjöss är konkurrenskraftigt i jämförelse med motsvarande arbete som utförs i land. Arbetet till sjöss beskattas också lindrigare. Förutom de fördelar som kan mätas i pengar tycker jag det är fint att arbetet inte kommer åt att halka in på fritiden, så som det ofta händer i land. Gränsen mellan arbete och ledig tid är tydlig: till sjöss behöver man inte vara tillgänglig per e-post efter att arbetsskiftet är över”, säger Lena Marcus.

Visste du detta om arbetet till sjöss?

  • lönen är konkurrenskraftig
  • du har rätt till långa avlönade ledigheter
  • måltidsförmånen innebär att man kan äta gratis i mässen dygnet runt
  • resorna från hemorten till fartyget ersätts
  • om du blir sjuk utbetalas lön för två månader
  • du kan handla till nedsatta personalpriser i butikerna på fartygen

Mer information:

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
[email protected], tfn +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef
[email protected], tfn +358 9 123 51

 

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.