RISE deltar i ett av Stockholms största utvecklingsprojekt för ny stadsdel

| 2 maj, 2022 | 0 kommentarer

Ett konsortium med Alecta Fastigheter och Nordr som huvudsökande där RISE är en av parterna har tilldelats rollen som ankarbyggaktör samt en byggrätt om 50 000 kvm inom stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden. Satsningen på området Valparaiso i Värtahamnen är ett av Stockholms största stadsutvecklingsprojekt och målet är att kombinera den klassiska bykänslan med livet i den uppkopplade staden.

RISE roll är att hjälpa branschen att gestalta hållbara och livskraftiga miljöer genom innovation och utveckling på vetenskaplig grund. I detta projekt kommer vi dessutom att i realtid kunna testa olika lösningar, det är ett kreativt och spännande koncept, säger Carina Carlman, arkitekt SAR/MSA och forsknings- och affärsutvecklare på RISE.

Området Valparaiso är porten till Stockholm för många kryssningsresenärer och utgör en plats där stora mängder människor snabbt passerar utan anledning att stanna, omgiven av tung infrastruktur, barriärer och buller. Detta vill Stockholms stad ändra på och i stället skapa förutsättningar för en levande blandstad, samtidigt som hamnen och dess verksamhet värnas. Valparaiso ligger centralt i stadsutvecklingsområdet Norra Djurgårdsstaden mellan Gärdet, hamnen och Värtaterminalen. Nu är hela hamnområdet under omvandling, och Valparaiso blir ett nav med kopplingar till Gärdet, till övriga delar av hamnen och till Hjorthagen.

– Vi vill skapa en levande blandstad där man kombinerar bykänslan med livet i den uppkopplade staden. Här kommer det finnas olika funktioner som kontor, bostäder, hotell, handel, idrott och kultur förenat med parker och grönska, säger Carina Carlman som leder Arkitektur & Fysisk Planering på RISE.

Projektidén beskriver innovativa angreppssätt som svarar på framtidens klimat och miljöutmaningar och lyfter fram 5-minutersstaden med närhet till service och verksamheter dygnets alla timmar. I projektidén finns bland annat tankar om återbruk, småskalig produktion och realtidslabb.

– Vi är jublande glada över förtroendet att vi tillsammans med staden och Alecta Fastigheter får arbeta med samskapande och lärande för att utveckla framtidens hållbara stad. En plats där vi vill förena klassisk stadsbyggnad med forskning och ny innovation, säger Pål Aglen, tillförordnad koncernchef för Nordr.

– Tillsammans med våra samarbetspartners tar vi oss an platsens utmaningar med nya infallsvinklar och ett nytt angreppssätt, oavsett om det handlar om lycka och välmående i stadsplaneringen eller olika vägar till klimatneutralitet, säger Lena Boberg, VD Alecta Fastigheter. 

Bakom anbudet står, förutom Nordr och Alecta Fastigheter, Okidoki arkitekter, Veidekke, Henning Larsen Architects, RISE och Stockholm Exergi. Tillsammans med Stockholms stad inleder man nu arbetet med att utveckla vision och samrådsunderlag för området.

Presskontakt:

Carina Carlman, arkitekt SAR/MSA och forsknings- och affärsutvecklare på RISE

[email protected], +46 10 516 55 75

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.