Connect with us

Marknadsnyheter

Robotgräsklippare och spabad i farozonen för åska

Published

on

Folksam har studerat alla åskrelaterade skador under 2019. Det som är tydligt är att trenden med robotgräsklippare som skadas av åska fortsätter öka, och nu börjar även allt fler spabad att synas i statistiken.

Sedan Folksam började följa statistiken för hur många robotgräsklippare som skadas av åskoväder 2014 har kurvan pekat rakt uppåt. Från att ha stått för cirka 12 procent av inrapporterade åskskador stod de för närmare 40 procent av skadorna i villor under 2019.

Samtidigt börjar det bli allt vanligare med robotgräsklippare i fritidshus vilket även syns i Folksams statistik. På bara tre år har antalet robotgräsklippare som skadats av blixten gått från att ha stått för strax under tre procent av skadorna till att nu stå för över 13 procent.

– Allt fler väljer att ta hjälp av en robotgräsklippare på sitt lantställe vilket även syns i vilken utsträckning de skadas av åskan. De följer samma trend som vi sett på villor, ju vanligare det blir, desto fler som skadas av blixten, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.

Men det går att förebygga att robotgräsklipparen skadas av blixten. Genom att installera ett gnistgap eller ett överspänningsskydd för laddstationen skyddas gräsklipparen. Ett billigare alternativ är att koppla ur den när åskan går.

Robotgräsklippare som skadas är nu den näst vanligaste skadan vid åskoväder. Det är bara tv-apparater som skadas oftare. Men i takt med att allt fler villaägare väljer att skaffa spabad börjar de nu också dyka upp i skadestatistiken i samband med blixtnedslag. Från att knappt ha varit mätbart 2018 med bara ett fåtal anmälda spabad, anmäldes 70 stycken spabad under förra året som skadats av blixten.

– Även om spabaden än så länge står för en liten andel av det totala antalet skador märker vi en tydlig uppåtgående trend. Även om det inte går att skydda sig helt mot skador orsakade av åskoväder är det en bra investering att installera ett bra skydd, ett så kallat inledningsskydd, för inkommande elledningar, för att skydda spabadet. Men det allra viktigaste när åskan går är att inte använda spabadet, då ström kan ledas genom vattnet vid ett nedslag, säger Erik Arvidsson.

Så skyddar du robotgräsklipparen vid åska:

  • För att skydda robotgräsklipparen kan man enkelt montera ett åskskydd mellan slingan och laddstationen till en kostnad under 1000-lappen. Det ger ett bra skydd för indirekta nedslag som är den mest förekommande orsaken till åskskada.
  • Ett billigare alternativt är att koppla ur klipparen när du vet att åska är på väg.

Så skyddar du hemelektronik vid åska:

  • Dra ur kontakter till el- och antennuttag och lägg sladdarna minst 50 centimeter från uttaget, annars finns risk att blixten hoppar från uttaget till kontakten.
  • Dra också ur laddare – de kan skadas även om de just då inte används.
  • Se till att ha jordfelsbrytare och överspänningsskydd som automatiskt slår av strömmen vid en spänningstopp.
  • Jordfelsbrytare minskar risken för brand, men skyddar inte elektrisk utrustning från skada vid åska och blixtnedslag.

Fler tips vid åska:

  • Stäng alla fönster i huset för att försvåra för en eventuell brand att sprida sig.
  • Vänta med att duscha eller bada eftersom ström kan ledas genom vattnet vid ett nedslag.

På https://www.folksam.se/forsakringar/hemforsakring/tips-och-rad/aska-och-blixtnedslag finns fler tips och råd.

 

För mer information:

Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam, 070-831 62 94

Folksams pressjour, 08-772 66 60

Om Folksam
Folksam är ett kundägt företag. Vi erbjuder försäkringar och pensionssparande. Nästan varannan svensk är försäkrad hos Folksam och vi är en av Sveriges största kapitalförvaltare. Visionen är att våra kunder ska känna sig trygga i en hållbar värld. Läs mer på www.folksam.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Sverige sämst i Europa på klassrumsdisciplin visar siffror från OECD

Published

on

By

Problem med stök, buller och bristande studiero i klassrummet är vardag för många av Sveriges elever och lärare. Statistik från OECD visar att Sverige är det land i Europa som har sämst klassrumsdisciplin. Regeringen vidtar en rad åtgärder för att komma till rätta med problemen.

Svenska skolor har stora problem med både kunskapsresultat, trygghet och studiero. Lärarna har i dag en tuff arbetsmiljö och det senaste decenniet har antalet anmälningar på grund av hot och våld i skolan fördubblats.

Ett index som presenterats av OECD slår fast att Sverige är sämst i Europa när det gäller klassrumsdisciplin. Indexet, som kallas DISCLIMA, bygger på data från PISA-undersökningen och är ett mått på disciplinärt klimat i skolor. Man har denna gång mätt klimatet på matematiklektionerna bland 15-åringar. Sverige är tillsammans med Nya Zeeland och Chile ett av länderna med sämst disciplinärt klimat. Bland annat svarar en tredjedel av de svenska eleverna att det oftast eller alltid är bullrigt och stökigt på lektionerna. Omkring 30 % uppger att de blir distraherade av andra elever som använder digitala verktyg, till exempel mobiltelefoner, på de flesta eller varje lektion.

– Även om vi visste att det finns stora utmaningar med trygghet och studiero i de svenska skolorna så är det nedslående att se att vi ligger så här dåligt till. Regeringen tar krafttag för att vända denna utveckling. Alla elever ska känna sig trygga i skolan och få möjlighet att fokusera på att lära sig saker på lektionerna, säger skolminister Lotta Edholm.

För att förbättra ordningen i klassrummet och skolan gör regeringen flera insatser:

  • Stärkt trygghet och studiero. En särskild utredare har fått i uppdrag att föreslå flera samverkande åtgärder för att varaktigt stärka tryggheten och studieron i skolan. I uppdraget ingår bland annat att lämna förslag som innebär att rektorns ansvar för att upprätthålla trygghet och studiero skrivs in i skollagen och förslag som förtydligar att det är läraren som bestämmer i klassrummet och över undervisningen, inte vårdnadshavare och elever.
  • Fler speciallärare och särskilda undervisningsgrupper. Regeringen genomför en stor statsbidragssatsning om totalt 600 miljoner kronor för att huvudmännen ska kunna anställa fler speciallärare och inrätta fler särskilda undervisningsgrupper. Inom ramen för fortbildningsbidraget har regeringen även satsat 200 miljoner kronor per år från 2023–2025 för att lärare ska kunna utbilda sig till speciallärare.
  • Skolsociala team. Regeringen genomför en satsning på skolsociala team där skolan och socialtjänsten samverkar för att öka elevers närvaro i skolan och skapa en lugn och trygg skolmiljö. De skolsociala teamen kan fånga upp elever med hög frånvaro i tid och sätta in rätt insatser. Satsningen omfattar 250 miljoner kronor för 2024 och 2025.
  • Skolsäkerhetsutredningen. Utredningen ska kartlägga och analysera vilka uppgifter som kan behöva utbytas mellan skola, socialtjänst och polis i brottsförebyggande syfte och lämna förslag som förbättrar möjligheterna att utbyta information.
  • Akutskolor. I vissa fall kan en elev som till exempel stör ordningen behöva placeras tillfälligt utanför den egna skolenheten i enlighet med skollagens bestämmelser. Detta för att skapa en bättre skolsituation både för den aktuella eleven och för övriga som verkar i skolan. Från 2024 avsätter regeringen 100 miljoner kronor årligen för att fler huvudmän ska kunna inrätta akutskolor.

Klassrumsklimat i Sverige

  • 37 % av 15-åriga elever tycker att det oftast eller alltid är bullrigt och stökigt på lektionerna.
  • Elever som svarar att det ofta eller alltid är stökigt på lektionerna presterar i genomsnitt sämre på PISA-proven.
  • 29 % av 15-åriga elever blir distraherade av andra elever som använder digitala verktyg, till exempel mobiltelefoner, på de flesta eller varje lektion.
  • Elever som blir distraherade av digitala verktyg på lektionerna presterar i genomsnitt sämre på PISA-proven.

Källa: OECD

Kontakt

Ellen Kult, pressekreterare hos Lotta Edholm, 076-140 15 28, ellen.kult@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Peter Olausson, teknisk chef på SBB, ny styrelseledamot i Zenergy AB (publ)

Published

on

By

I samband med Zenergy AB:s (publ) årsstämma fredagen den 14 juni röstades Peter Olausson, teknisk chef för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB), in som ny styrelseledamot.

Peters breda erfarenhet från fastighetsbranschen ihop med ett genuint intresse för innovativa lösningar för energi- och klimateffektivitet stödjer Zenergys mål att fortsätta utvecklas mot att bli en ledande aktör inom hållbart byggande.

Efterfrågan på innovativa lösningar för hållbart byggande, energirådgivning och nya koncept inom sol- och energilager ökar. Samtidigt krävs en bred förståelse för kundens krav tillsammans med ett holistiskt hållbarhetsperspektiv för att optimera kundleveransen.

 

Genom Peter Olausson tillförs nu Zenergy bred erfarenhet från fastighetsbranschen samt en strategisk erfarenhet att leda och implementera olika fastighetsrelaterade hållbarhets- och energieffektiviseringsprojekt.

 

”Zenergys resa mot att utvecklas till en ledande aktör inom hållbart byggande fortsätter. Att styrelsen nu får kompletterande kompetens genom Peter Olausson är oerhört värdefullt”, säger Pontus Eklind, styrelseordförande i Zenergy.

 

”SBB blev genom Zenergys förvärv av Watts 2 You en av Zenergys större ägare. Tidigt upptäckte jag att SBB och Zenergy har en tydlig samsyn på att hållbarhet och energieffektivitet är en prioriterad del av affärsmodellen. Jag ser fram emot att genom mitt styrelseengagemang stödja Zenergys utveckling framåt”, säger Peter Olausson, teknisk chef för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB och nytillträdd styrelseledamot i Zenergy.

 

Om Peter Olausson och pressbild

Peter Olausson är teknisk chef för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB och har bred erfarenhet från ledande befattningar inom byggbranschen, bland annat som regionchef för Rikshem AB och tillförordnad verkställande direktör för Värmdöbostäder AB. Högupplöst pressbild erhålls genom förfrågan till info@zenergy.se

 

För ytterligare information, vänligen kontakta

Nicklas Lundin, VD
E-post: nicklas.lundin@zenergy.se
Telefon: 070 777 00 99

 

Om Zenergy

Zenergy AB är ett svenskt företag grundat 2009 som utvecklar, tillverkar och säljer brandsäkra, energi- och miljöbesparande moduler och byggmaterial för flexibla lösningar. Zenergy baserar sitt modulkoncept på en egenutvecklad, varumärkesskyddad och patenterad teknik: Zenergy ZIP-Element.

 

Zenergys aktie är noterad på Spotlight Stock Market (ZENZIP B) och handlas via banker och fondkommissionärer. Läs mer på https://zenergy.se/investerare/.

 

För mer information om Zenergy, vänligen besök: zenergy.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Life Event producerar Kristallen 2024

Published

on

By

Kristallen är galen där årets bästa tv-program belönas med prisutdelning från Cirkus i Stockholm. Nu har Life Event fått det prestigefyllda uppdraget att producera detta uppmärksammade event.

 

Life Event fortsätter att stärka sin affär inom Content Studio där fokus ligger på att skapa varumärkesbyggande innehåll och oförglömliga upplevelser genom film, scen, livesändningar och design. 

Caroline Gorska är Head of Content Studio och uttrycker sin glädje över samarbetet:

”Det är en stor ära och en fantastisk utmaning att få chansen att arrangera årets upplaga av Kristallen. Det här går helt i linje med vad Life Studio har jobbar emot de senaste åren. Efter event som bland annat Rockbjörnen har vi tagit stora steg mot en pålitlig och kreativ partner som skapar varumärkesbyggande innehåll och oväntade upplevelser.”

Om Life Event:

Life Event är en kreativ Eventbyrå som brinner för att stärka varumärken och bygga lojalitet bland kunder och medarbetare. Med ledorden passion, lyhördhet och resultat skapar våra engagerade medarbetare event i alla dess former i Sverige och övriga världen. Och vi gör det bra.  Med vårt arbetssätt finns inga problem – bara lösningar och upplevelser. Lite så som det fungerar i verkliga livet.

Kontakt:

Caroline Gorska
Head of Content Studio Life Event

Caroline.gorska@lifeevent.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.