Connect with us

Marknadsnyheter

Rörelseanalys med modern teknik bidrar till bättre höft- och knäproteser

Published

on

Höft- och knäledsproteser utvecklas hela tiden tack vare uppföljande studier av patienter som fått en ny höft- eller knäled. På gång- och rörelselaboratoriet vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset analyseras patienternas rörelsemönster både före och under lång tid efter operation. 1,4 miljoner kronor från Lundbergs Forskningsstiftelse går till modern videoteknik och mjukvara baserad på AI som effektiviserar arbetet och gör upplevelsen behagligare för patienterna.

2023 genomfördes cirka 52 000 höft- eller knäprotesoperationer i Sverige*. Både proteser och behandlingar förbättras allt eftersom, en utveckling som bland annat baseras på och möjliggörs av forskning i form av uppföljning av opererade patienter. Roy Tranberg är docent i biomekanik på gång- och rörelselaboratoriet vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet. Han och hans kollegor träffar årligen cirka 250 protespatienter som ingår i longitudinella studier – studier som pågår under lång tid.

Omfattande uppföljning
Ett antal av de patienter som ska få en protes inopererad tillfrågas om de vill ingå i en studie och de som svarar positivt slumpas till att få en viss av flera möjliga proteser. Redan innan de opereras kommer de till gång- och rörelselaboratoriet där deras rörelsemönster studeras och dokumenteras. Efter operationen kommer de tillbaka för en ny analys.

”Vår insats är en av flera olika delar i studien. Förutom vår granskning av hur patienterna rör sig blir de röntgade, får fylla i formulär, undersöks och följs upp på olika sätt. Det här upprepas många gånger efter operationen. Först med bara några månader mellan uppföljningarna och senare allt glesare. Cirka två år efter operationen brukar det mesta ha kommit på plats, patienterna är rehabiliterade och tillbaka i sina vanliga dagliga liv igen. Det är under den perioden vi kan se de stora förbättringarna. Men forskningen sträcker sig över längre tid än så. Vi har grupper som vi har följt i upp till 15 och 20 år för att studera de långsiktiga effekterna av olika höft- och knäproteser”, berättar Roy Tranberg.

Behandlar patienter med cerebral pares
Forskningen utgör den större delen av uppdraget men gång- och rörelselaboratoriet har också en klinisk verksamhet. Patienterna är personer med grava förändringar i sina rörelsemönster. En stor grupp är barn och unga som har cerebral pares, CP, en hjärnskada som påverkar musklerna. Många av dem har problem med spända muskler som inte kan slappna av. CP-skadan och musklernas tillstånd påverkar både hur barnen rör sig och hur skelettet utvecklas när de växer.

”Patienter med CP-skada får ofta lite inåtroterade ben vilket ibland behandlas med kirurgi. Då gör vi först en noggrann utredning som inkluderar en analys i vårt laboratorium. Efter operationen kommer de tillbaka och vi undersöker hur rörelsemönstret har förändrats och om behandlingen har åstadkommit det man ville. Vissa följer vi länge. Det händer att jag tar emot vuxna patienter som började komma hit som barn när laboratoriet var nytt för snart 30 år sedan”, säger Roy Tranberg som själv var med från början, då som ortopedingenjör med uppdraget att bygga upp laboratoriet.

Vill ligga i framkant
Sahlgrenska akademins gång- och rörelselaboratorie kom till tack vare en stor donation från Lundbergs Forskningsstiftelse. Det invigdes 1997. Roy Tranberg och hans kollegor har hela tiden haft ambitionen att ständigt utveckla och uppgradera laboratoriet och dess tekniska utrustning, och de har lyckats väl – flera gånger med finansiellt stöd från Lundbergs Forskningsstiftelse. Det senaste större projektet genomfördes 2017 då verksamheten flyttade till nya moderna lokaler vid Mölndals sjukhus. Och inom kort är det åter dags för ett betydande utvecklingssteg. Ett anslag om 1,4 miljoner kronor från Lundbergs Forskningsstiftelse gör det möjligt att köpa in en ny modul, baserad på ny teknik för rörelseanalys.

Nu används en teknik som innebär att personen vars rörelse ska studeras får 35 reflexmarkörer fästa på huden på olika ställen på kroppen. Kameror utplacerade runt om i lokalen skickar ut infrarött ljus som hittar och läser in positionen för varje markör under tiden som personen rör sig.

Den insamlade informationen återskapas tredimensionellt i en dator och omvandlas till ett animerat skelett. Skelettets rörelsemönster kan sedan analyseras och användas av forskare, kirurger och fysioterapeuter för planering och uppföljning av behandling. För att systemet ska fungera måste reflexmarkörerna både sitta fast ordentligt och placeras på exakt samma platser på kroppen vid varje tillfälle som en persons rörelse ska undersökas.

Bättre för patienterna
Med den nya tekniken kommer Roy Tranberg och hans kollegor att kunna göra rörelseanalyser utan att behöva använda reflexmarkörer. I stället får man ett system som bygger på avancerad videoteknik. Ett stort antal höghastighetskameror filmar personens rörelse. Det inspelade materialet, som utgör stora mängder data, bearbetas sedan i en kraftfull dator. Med hjälp av en speciell mjukvara och AI identifieras kroppens olika delar och forskarna kan se hur de rör sig.

”Vi får lika skarpa analyser men slipper pillet med reflexmarkörerna. Det sparar mycket tid och dessutom förenklas hela proceduren för patienterna. De behöver inte klä av sig. Har de någorlunda åtsittande kläder behöver de bara ta av ytterkläder och skor och sedan röra sig i rummet. Många, inte minst barn och unga, känner obehag av att behöva klä av sig inför främmande människor, få saker fästa på huden och gå runt i en stor lokal. Med det nya systemet kommer vi ifrån det.”

Anslaget från Lundbergs Forskningsstiftelse bekostar kameror, dator och mjukvara samt installation.

”Vi är igång med upphandlingen. Vi har avvaktat lite för att få tillgång till den allra senaste tekniken. Nu ser vi fram emot att få den på plats.”

* Källa: Svenska Ledprotesregistrets årsrapport 2024

Bilder:
1. Roy Tranberg
2. Justering av videokamera för rörelseanalys

3. Animering av rörelseanalys

Foto: Bo Håkansson

För mer information, v.v. kontakta:

Christina Backman
Styrelseordförande

Lundbergs Forskningsstiftelse
Mobil: +46 727 19 70 45
christina@backmanconsult.se 

Olle Larkö  
Styrelseledamot
Lundbergs Forskningsstiftelse 
Mobil: +46 734 33 71 40   
olle.larko@sahlgrenska.gu.se

Roy Tranberg
Docent
Sahlgrenska akademin
Göteborgs universitet
Tel: +46 (0)31 343 81 18
roy.tranberg@gu.se

IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse grundades av IngaBritt Lundberg år 1982 till minne av hennes make grosshandlaren Arne Lundberg född 1910 i Göteborg. Stiftelsen har till ändamål att främja medicinsk vetenskaplig forskning huvudsakligen rörande cancer, njursjukdomar samt ortopedi och prioriterar inköp av apparatur, hjälpmedel och utrustning. Under åren 1983 till och med 2023 har 607 anslag beviljats uppgående till sammanlagt 1050 MSEK, varav 36 MSEK beviljades 2023. Forskning inom Göteborgsregionen har företräde. Stiftelsen har sitt säte i Göteborg. www.lundbergsstiftelsen.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Emmelie Pettersen Uggla vinner Barnradions bokpris 2024

Published

on

By

Nu är det klart att ”Drakar och demoner: Uppvaknandet”, skriven av Emmelie Pettersen Uggla, är årets bästa svenska bok för 9–12-åringar. Barnradions bokprisjury, bestående av sjätteklassare från Eklandaskolan i Mölndal, har under veckan diskuterat de nominerade böckerna. Idag, i finalprogrammet i P4, avslöjades vinnaren.

Barnradions bokprisjury med vinnaren. Från vänster: Sebastian Wollter, Jakob Puls, Kasper Axelsson, Emmelie Pettersen Uggla, Ella Jacobsson, Olivia Wistrand. Foto: Meddi

 

  Just att få barnens eget pris gör att det känns otroligt roligt. Jag känner mig som en rockstjärna!

Att de känner igen sig i karaktärerna betyder ju att jag lyckats att resa tillbaka till tiden då jag var i den åldern, det är det som gör mig gladast.”, säger författaren Emmelie Pettersen Uggla.

Barnjuryns motivering
”Drakar och demoner: Uppvaknandet är den vinnande boken för att varje sida är fylld med spänning. Denna bok passar för nästan alla läsare i vår ålder. Fantasin i boken blandas ihop med lite drama som gör spänningen större och bättre. Drakar och Demoner handlar om vänskap, svek och äventyr. Den är välskriven och har väldigt bra beskrivningar.”

Om ”Drakar och demoner: Uppvaknandet”

För att slippa bli bortgift måste Tamea ut på ett farligt äventyr för att finna sin bror som hon tror kan lösa alla hennes problem. Tidigt på resan får hon motvilligt sällskap av en tjuvaktig och efterhängsen alv. Sakta växer en vänskap fram mellan dem, så som den ofta gör när man måste kämpa mot träskmonster, jättespindlar och orcher.

 

Boken är inspirerad av världen i rollspelet Drakar och demoner.

 

De nominerade böckerna till årets Barnradions bokpris var:

          Fake av Astrid Mohlin

          Trådar av Emma Andersson

          Brinn alla hästar av Helena Hedlund

          Drakar och Demoner: Uppvaknandet av E.P. Uggla

          Världens sämsta syster av Elin Lindell

Om Barnradions bokpris
Barnradions bokpris är ett samarbete mellan Sveriges Radio och UR (Utbildningsradion). Priset går till årets bästa svenska barnbok för 9–12-åringar. Det är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker. Prissumman är 30 000 kr. Lärarhandledning finns på UR Play.

Läs mer: https://sverigesradio.se/barnradionsbokpris

Barnradions bokpris har sänts i P4 under läslovet, vecka 44, och är en del av Sveriges Radios och UR:s satsning på barnbokslyssning. Programmen går även att lyssna på i Sveriges Radio Play, i UR Play och sverigesradio.se/barnradion.

 

Pressbilder: https://sverigesradio.bildbank.nu/sv/delad/qlmgrqtizv

Foto: Meddi

 

För mer information, vänligen kontakta:

 

Manuel Cubas, projektledare, producent och programledare

manuel@cubas.se  

073-632 23 02
 

Joakim Ohlsson, pressansvarig UR

joakim.ohlsson@ur.se

073-368 62 25

 

Susanna Mörner, pressansvarig Sveriges Radio

susanna.morner@sverigesrsadio.se

070-083 97 37

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 01.11.2024

Published

on

By

Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
01.11.2024 kl. 22.30 EET

Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 01.11.2024 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:

Handelsplats (MIC-kod)

Antal aktier

Viktad snittkurs/aktie, euro*, **

Kostnad, euro*, **

XHEL

138 987

10,97

1 524 409,42

XSTO

110 254

10,93

1 204 571,89

XCSE

27 153

10,96

297 507,99

Summa

276 394

10,95

3 026 489,30

* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,6099 och DKK till EUR 7,4595
** Avrundat till två decimaler

Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.

Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 2 766 010 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 3 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.

Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.

För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE

För ytterligare information:

Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

ICA återkallar ICA Falukorv 800 gr

Published

on

By

ICA återkallar ICA Falukorv 800 gr eftersom små metallbitar har påträffats i några få produkter. Återkallelsen gäller ICA Falukorv 800g med bästföredatumen 30-11-2024, 03-12-2024 och 08-12-2024.

– På ICA gör vi återkommande kvalitetskontroller av alla produkter vi sätter på marknaden. Vi beklagar att vi behöver återkalla dessa produkter och utreder nu tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske. För ICA är hög kvalitet och kundens säkerhet det allra viktigaste, säger Lena Sparring, kvalitetschef på ICA Sverige.

Vid återkallelsen stoppas produkterna i kassan och är inte möjliga att köpa. ICA beklagar det inträffade och uppmanar kunder som har köpt produkten att lämna tillbaka produkten till den ICA-butik där den köptes, reklamera via ica.se alternativt kontakta ICA:s kundkontakt på telefon 033-47 47 90.  ICAs kundkontakt har öppet vardagar mellan 9:00 och 15:00.

För mer information:

För kunder: ICAs kundkontakt, telefon 033-47 47 90 (öppet vardagar mellan 9:00 och 15:00) eller via ica.se/kundservice/  

 
För journalister: ICA Gruppens presstjänst, telefon: +46 (0)10 422 52 52, e-post: press@ica.se

 
ica.se, icagruppen.se

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.