Connect with us

Marknadsnyheter

Så delar hushållen sin vardagsekonomi – rättvist men inte helt jämställt

Published

on

Gifta och samboende par i Skåne säger sig vara överens om hushållsekonomin och hur vardagsutgifterna ska delas på ett rättvist sätt. Hur man gör rent praktiskt varierar dock – och var femte svarande ser heller inte att båda i förhållandet har lika möjlighet att spara. Det framgår i en ny undersökning som genomförts av Novus på uppdrag av Sparbanken Skåne och som också visar att kvinnor är mer ekonomiskt beroende av sin partner än vad män är.

Undersökningen är gjord bland gifta eller samboende par i Skåne i åldern 30-65. Det vanligaste för att dela vardagsekonomin är att ha en helt gemensam ekonomi med ett gemensamt konto för både inkomster och utgifter. Tre av tio hushåll i Skåne har denna lösning och bland gifta par är det hela fyra av tio som lägger upp det så här. 

Två av tio väljer att fördela utgifterna utifrån storleken på respektives inkomst, så att den som tjänar mer också betalar mer men utan en helt gemensam ekonomi. Ytterligare två av tio delar inte upp kronor och ören, utan fördelar istället olika typer av utgifter mellan sig. Vanligast i samboförhållanden är att dela hushållskostnaderna rakt av i två lika delar, vilket tre av tio sambopar gör.

Sammantaget upplever nio av tio i åldern 30-65 som lever tillsammans i ett parförhållande i Skåne samsyn med sin partner vad gäller hushållsekonomin och hur kostnaderna fördelas. I de fall man är oenig handlar det främst om prioriteringar och att vilja spendera pengar på olika saker. 

– Intervjuerna visar att de allra flesta upplever hushållsekonomin som rättvis och det oavsett om man är man eller kvinna eller har barn i familjen, säger Joanna Ulfsdotter Johnsson, privatekonom på Sparbanken Skåne.

Sparandet avslöjar skillnader i jämställdhet
Undersökningen omfattar drygt 1 000 svarande. Tre fjärdedelar uppger att båda i relationen har lika stor möjlighet att sätta undan pengar i ett eget sparande. I detta ligger också att 12 procent av männen hjälper sin partner att spara, medan motsvarande siffra för kvinnor är endast 3 procent. 

Totalt uppger ändå en femtedel av skåningarna att båda i relationen inte har samma möjlighet att sätta undan pengar i ett eget sparande, antingen att man själv inte kan spara lika mycket som sin partner eller tvärtom. 

– Även om många upplever hushållsekonomin som rättvis så skiner det igenom att män har högre inkomster än kvinnor. Det syns inte minst i möjligheterna till ett jämställt sparande och även när vi frågar om hur beroende man är av sin partner. Just ett eget sparande är viktigt för den ekonomiska friheten. Att inte alla har lika möjlighet kan vara ett problem, säger Joanna Ulfsdotter Johnsson.

Hon menar att sparandet bör ingå som en post i hushållsbudgeten, jämte de gemensamma utgifterna.

– Båda i ett förhållande ska ha möjlighet till ett bra och långsiktigt sparande, gärna i eget namn. Undersökningen visar svart på vitt att det händer att man hjälper varandra med ett enskilt sparande och det är såklart att visa omtanke. Det är rimligt att dela upp ekonomin på ett sätt så att båda får möjlighet att spara, alltså även den som tjänar mindre, säger Joanna Ulfsdotter Johnsson.

Kvinnor i ekonomiskt svagare position 
Var femte som lever i ett parförhållande i Skåne känner sig ekonomiskt beroende av sin partner i mycket stor eller ganska stor utsträckning. En närmare titt på statistiken visar att det är 28 procent av kvinnorna som upplever sig ekonomiskt beroende av sin partner, medan endast 15 procent av männen gör det.

Vidare anser mer än hälften av de svarande att de inte har tillräcklig kunskap om sin ekonomiska framtid, som till exempel pension och sparkapital. Även här är kvinnor överrepresenterade. 

– Det är inte alltid lätt att förändra sin ekonomiska situation, men vad de flesta kan göra är att börja skaffa sig kunskap om hur man skulle kunna förändra situationen. I slutänden handlar det om att säkra sin trygghet, även vid oförutsedda händelser som arbetslöshet, sjukdom eller separation, säger Joanna Ulfsdotter Johnsson.

På frågan om paren känner att de pratar tillräckligt om hushållsekonomin hemma så anser var femte att det pratas för lite om ekonomi i hushållet. Skälen till varför inte ekonomi tas upp som samtalsämne uppges vara att det inte känns bekvämt, att man inte har tid och att det kan leda till bråk.

Det vanligaste i skånska hushåll är att prata om ekonomi någon gång per månad och fyra av tio hushåll gör så. Ytterligare en tredjedel av hushållen pratar ekonomi någon gång per vecka och 5 procent gör det dagligen. 

Privatekonomens tips för en mer jämställd ekonomi

  • Dela på utgifterna. Småutgifterna blir ofta större än man tror och tar efterhand på sparutrymmet för den i hushållet som betalar merparten av dem.
  • Se till att båda har möjlighet till ett individuellt sparande. Är ni sambos ingår inte sparmedel i en eventuell bodelning så därför kan det vara klokt att spara i eget namn.
  • Tar den ena ett större ansvar med föräldradagar under småbarnsåren med lägre lön som följd bör den kompenseras så att båda har lika förutsättningar att kunna spara. Inkludera även pensionssparandet eftersom pensionen påverkas av lönen.
  • Ett sätt för ett mer jämställt sparande kan vara att starta ett eget pensionssparande till den i förhållandet som har en lägre inkomst. Kom ihåg är att sparandet ska vara skrivet som enskild egendom i ett äktenskapsförord så att pengarna inte kan delas vid en eventuell skilsmässa.
  • Prata om hushållsekonomin. Förutsättningar kan förändras och därför är det bra att utvärdera med jämna mellanrum och justera hur ni hanterar till exempel era utgifter. Genom att komma fram till en lösning tillsammans minskar ni också risken för konflikter och stärker era gemensamma mål. 

För mer information
Joanna Ulfsdotter Johnsson, privatekonom, 046-37 19 10
Kristian Svensson, pressansvarig, 046-16 23 09

Om undersökningen
Novus har på uppdrag av Sparbanken Skåne undersökt hushållsekonomin hos gifta och samboende i Skåne. Totalt medverkade 1 079 personer i intervjuerna, alla i åldern 30-65 år och boende i par i Skåne. 73 procent av de svarande var gifta, 27 procent sambos. 51 procent var kvinnor och 49 procent män. Intervjuerna genomfördes under perioden 30 september till 8 oktober 2024.

I vilken grad anser du att du och din partner har en gemensam syn på er hushållsekonomi?

Totalt Man Kvinna
I mycket hög grad 51% 49% 53%
I ganska hög grad 34% 33% 35%
Varken i hög eller låg grad 10% 11% 9%
I ganska låg grad 3% 4% 1%
I mycket låg grad/inte alls 1% 1% 2%

Hur delar ni som par på era utgifter i hushållet?
(jämförelse kön)

Totalt Man Kvinna
Vi har en helt gemensam ekonomi med ett gemensamt konto för både inkomster och utgifter 31% 29% 33%
Vi fördelar utgifterna utifrån storleken på våra respektive inkomster, så att den som tjänar mer också betalar mer 21% 22% 20%
Vi delar inte upp kronor och ören, utan fördelar istället olika typer av utgifter mellan oss, till exempel matkostnad, bilkostnad, boendekostnad osv 17% 18% 16%
Vi delar utgifterna helt lika mellan oss, alltså att båda betalar lika mycket räknat i kronor 15% 14% 17%
Jag betalar det mesta av våra utgifter 7% 11% 3%
Vi gör olika från månad till månad när det gäller vem som betalar mest av hushållets utgifter 4% 3% 4%
Min partner betalar det mesta av våra utgifter 2% 1% 2%
Annan lösning 4% 2% 5%

Hur delar ni som par på era utgifter i hushållet?
(jämförelse gifta/sambo)

Totalt Gifta Sambo
Vi har en helt gemensam ekonomi med ett gemensamt konto för både inkomster och utgifter 31% 39% 10%
Vi fördelar utgifterna utifrån storleken på våra respektive inkomster, så att den som tjänar mer också betalar mer 21% 20% 24%
Vi delar inte upp kronor och ören, utan fördelar istället olika typer av utgifter mellan oss, till exempel matkostnad, bilkostnad, boendekostnad osv 17% 16% 20%
Vi delar utgifterna helt lika mellan oss, alltså att båda betalar lika mycket räknat i kronor 15% 11% 28%
Jag betalar det mesta av våra utgifter 7% 7% 8%
Vi gör olika från månad till månad när det gäller vem som betalar mest av hushållets utgifter 4% 3% 5%
Min partner betalar det mesta av våra utgifter 2% 2% 1%
Annan lösning 4% 4% 3%
Kan inte/vill inte svara 0% 0% 1%

Hur man delar på kostnaderna i sitt hushåll kan upplevas mer eller mindre rättvist. Om du tänker på ditt eget hushåll, hade du önskat att ni delade på kostnaderna på ett annorlunda sätt än ni gör idag?

Totalt Man Kvinna
Nej, jag upplever att vi delar hushållskostnaderna på ett helt rättvist sätt 59% 58% 61%
Nej, jag upplever att vi delar hushållskostnaderna på ett ganska rättvist sätt 33% 35% 31%
Ja, för vår fördelning av hushållskostnaderna känns ganska orättvis 5% 5% 5%
Ja, för vår fördelning av hushållskostnaderna känns mycket orättvis 1% 0% 2%
Vet inte 2% 2% 2%

Har ni båda i förhållandet lika stora möjligheter att sätta undan pengar i ett eget sparande?

Totalt Man Kvinna
Ja, vi kan båda spara i lika stor utsträckning 62% 60% 64%
Ja, vi kan båda spara i lika stor utsträckning eftersom jag hjälper min partner att spara 8% 12% 3%
Ja, vi kan båda spara i lika stor utsträckning eftersom min partner hjälper mig att spara 6% 2% 10%
Nej, jag har inte samma möjlighet, och jag får inte hjälp att spara av min partner 11% 9% 13%
Nej, min partner har inte samma möjlighet, och jag hjälper inte min partner att spara 10% 14% 7%
Vet inte 4% 4% 3%

I vilken utsträckning upplever du att du är ekonomiskt beroende av din partner?

Totalt Man Kvinna
I mycket stor utsträckning 5% 4% 6%
I ganska stor utsträckning 17% 12% 21%
I varken stor eller liten utsträckning 28% 27% 28%
I ganska liten utsträckning 22% 23% 20%
I mycket liten utsträckning/inte alls 28% 33% 23%
Vet inte 1% 1% 0%

Anser du att du har tillräcklig kunskap om din ekonomiska framtid, till exempel din pension och ditt sparkapital?

Totalt Man Kvinna
Ja 47% 55% 41%
Delvis 41% 37% 45%
Nej 11% 8% 13%
Vet inte 0% 0% 1%

Hur ofta pratar ni som par om hushållsekonomi hemma?

Totalt Man Kvinna
Dagligen 5% 4% 7%
Någon gång per vecka 33% 30% 36%
Någon gång per månad 41% 43% 39%
Någon gång per kvartal 9% 10% 9%
Någon gång per halvår 5% 5% 5%
Någon gång per år 2% 3% 2%
Mer sällan 4% 5% 2%
Aldrig 1% 1% 1%

Anser du att du och din partner pratar tillräckligt om er hushållsekonomi hemma?

Totalt Man Kvinna
Ja, vi pratar fullt tillräckligt om vår hushållsekonomi 80% 81% 79%
Nej och jag önskar att vi pratade mer om vår hushållsekonomi 14% 13% 16%
Nej, men jag tycker inte det är så viktigt 3% 4% 2%
Vet inte 2% 1% 3%

Om Sparbanken Skåne
Sparbanken Skåne är en regional sparbank för människorna, näringslivet och det lokala samhället. En bank med hög tillgänglighet, smarta tjänster och grundläggande sparbanksvärderingar där besluten fattas nära kunden. Huvudägare är tre skånska sparbanksstiftelser. I samarbete med stiftelserna kan delar av överskottet från bankrörelsen investeras i samhällsutvecklande insatser.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 13.01.2025

Published

on

By

Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
13.01.2025 kl. 22.30 EET

Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 13.01.2025 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:

Handelsplats (MIC-kod)

Antal aktier

Viktad snittkurs/aktie, euro*, **

Kostnad, euro*, **

XHEL

139 792

10,91

1 524 851,14

XSTO

110 390

10,91

1 204 884,55

XCSE

27 280

10,91

297 656,64

Summa

277 462

10,91

3 027 392,33

* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,4951 och DKK till EUR 7,4602
** Avrundat till två decimaler

Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.

Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 4 410 329 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 11 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.

Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.

För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE

För ytterligare information:

Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Finansiella effekter som följd av överlåtelsen av en majoritetsandel i dotterbolaget Rediem Capital AB

Published

on

By

Den 19 december 2024 offentliggjorde TF Bank AB (publ) (”TF Bank” eller ”Banken”) att tillträdesdagen för överlåtelsen av en majoritetsandel av dotterbolaget Rediem Capital AB (”Rediem”) till Alektum Holding AB (publ) och Erik Selin Fastigheter Aktiebolag tidigarelagts. Vidare kommunicerades att Banken skulle återkomma med information om överlåtelsens finansiella effekter på Bankens räkenskaper vilka innefattas i detta pressmeddelande.

Tillträdet till aktierna i Rediem ägde rum den 20 december 2024 där den preliminära köpeskillingen uppgick till 472 MSEK för överlåtelsen av 80,1 procent av aktierna. Transaktionen förväntas medföra en positiv engångseffekt på koncernens resultat före skatt om 103 MSEK och en positiv kapitaleffekt om 345 MSEK under det fjärde kvartalet 2024. Kapitaleffekten motsvarar 2,0 % av Bankens riskexponeringsbelopp. Slutlig köpeskilling kan fastställas först när tillträdesbokslut reviderats av Bankens revisor och väntas påverka koncernens resultat under det första kvartalet 2025. Som en direkt följd av transaktionen avser styrelsen överväga förutsättningarna för att till årsstämman 2025 föreslå en extraordinär engångsutdelning om 5,00 SEK per aktie.

Siffrorna är preliminära och ej reviderade av Bankens revisorer. Ytterligare detaljer kommer att redovisas i samband med TF Banks bokslutskommuniké för 2024 den 20 januari 2025.

För ytterligare information, kontakta:
Mikael Meomuttel, CFO och Head of Investor Relations +46 (0) 70 626 95 33

Denna information är sådan information som TF Bank AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 13 januari 2025 kl. 20.45 CET.

Kort om TF Bank
TF Bank bildades 1987 och är en digital bank som erbjuder konsumentbanktjänster och e-handelslösningar genom en egenutvecklad IT-plattform med hög grad av automatisering. Ut- och/eller inlåningsverksamhet bedrivs i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Österrike, Spanien, Irland, Nederländerna och Italien via dotterbolag, filial eller gränsöverskridande med stöd av det svenska banktillståndet. Verksamheten är indelad i tre segment: Credit Cards, Ecommerce Solutions och Consumer Lending. TF Bank är noterat på Nasdaq Stockholm.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Återköp av aktie­r i Synsam under den 7 januari, 2025 – 10 januari, 2025 (vecka 2)

Published

on

By

Synsam AB (publ) (LEI-kod: 5493000TMEGW9DHNOQ70) (”Synsam” eller ”Bolaget”) har under den 7 januari 2025 till den 10 januari 2025 återköpt sammanlagt 180 000 egna aktie­r (ISIN-kod: SE0016829709) inom ramen för det återköpsprogram som initierats av Synsams styrelse i syfte att justera Bolagets kapitalstruktur.

Återköpen är en del av det återköpsprogram om maximalt 160 MSEK som Synsam tillkännagav den 19 november 2024 och som löper under perioden 22 november 2024 och fram till dagen för årsstämman 2025. Återköpsprogrammet genomförs i enlighet med EU:s marknadsmissbruksförordning (EU) nr 596/2014 (”MAR”) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052 (”Safe Harbour-förordningen”). Syftet med återköpsprogrammet är att justera Bolagets kapitalstruktur genom att minska aktie­kapitalet.

Aktie­r i Synsam har återköpts enligt följande:

Datum Aggregerad daglig volym (antal aktier) Viktat genomsnittspris per dag (SEK) Totalt dagligt transaktionsvärde (SEK)
2025-01-07 45 000 44,987022   2 024 416
2025-01-08 45 000 44,524453   2 003 600
2025-01-09 45 000 45,213803   2 034 621
2025-01-10 45 000 46,17278   2 077 775

Samtliga återköp har genomförts på Nasdaq Stockholm av Carnegie Investment Bank AB (publ) för Synsams räkning. Efter ovanstående återköp uppgår Synsams innehav av egna aktie­r per den 10 januari 2025 till 3 531 252 aktie­r. Totalt antal aktier i Synsam är 150 000 000.

Fullständig information om de genomförda transaktionerna enligt artikel 5.3 MAR och artikel 2.3 i Safe Harbour-förordningen biläggs detta pressmeddelande.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Per Hedblom, CFO Synsam Group
E-post: per.hedblom@synsam.com
Tel: 08-619 28 60
Hemsida: www.synsamgroup.com

Synsam Group är en ledande optikerkedja i Norden med ett brett och prisvärt abonnemangserbjudande. Synsam Group erbjuder ett brett sortiment av produkter och tjänster för ögonhälsa och ögonmode utifrån kundens olika livsstilar och behov. Koncernen har cirka 4 000 medarbetare, en omsättning på cirka 6,3 miljarder SEK (rullande 12 månader till september 2024) och har cirka 500 butiker i Norden som drivs under varumärkena Synsam, Synsam Outlet samt Profil Optik i Danmark. Genom digitalisering, abonnemangserbjudanden och andra innovativa koncept är Synsam Group en stark innovatör på den nordiska optikmarknaden inom flera områden, inklusive kundresa, produkterbjudande och ESG. Synsam Groups aktie handlas på Nasdaq Stockholm (SYNSAM). www.synsamgroup.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.