Så mycket kostar det att störa sina grannar i Jämtlands län

| 2 september, 2022 | 0 kommentarer

Det kan bli dyrt att störa sina grannar, till exempel i form av en alltför livad fest, och exakt hur dyrt det blir beror på var du bor. Härjegårdar skickar störningsfakturor på 2000 kronor, medan Landstingsbostäder nöjer sig med 890 kronor.

Enligt en kartläggning som gjorts av tidningen Hem & Hyra kräver 20 av 42 kommunala bostadsbolag i Norrland störande hyresgäster på ersättning. Enligt rutin skickas då en faktura efter att störningsjouren ryckt ut, knackat på och konstaterat att hyresgästen stört. Ibland får hyresgästen en chans till innan en räkning skrivs ut.

I Jämtlands län ser topplistan ut enligt följande:

Bostadsbolag                           Utryckningar 2021                    Avgift/utryckning                    
Härjegårdar                                 2st                                                2000kr
Strömsunds Hyresbostäder       19st                                               1800-2000kr
Årehus                                        20st                                              1900kr
Krokomsbostäder                        7st                                               1500kr (vid upprepad störning)
Bergs Hyreshus                          4st                                                1200kr+moms
Östersundshem                          263st                                            1000kr
Landstingsbostäder                     0st                                                890kr

En störningsfaktura är ingen straffavgift utan ska spegla den faktiska kostnaden som bostadsbolaget måste betala för jourinsatsen. Hyresgästföreningen biträder sina medlemmar som vill bestrida kravet.

– I lagens mening innebär begreppet störning en allvarlig företeelse. Hyreslagstiftningen ställer höga krav på tolerans grannar emellan och en störning ska i princip vara av den grad att den är farlig för hälsan eller försämrar andras boendemiljö betydligt. Det är oskäligt att en hyresgäst per automatik ska betala för störningsjourens utryckning, säger Hyresgästföreningens jurist Olivia Lundgren.

Så säger hyreslagen om störning

”När hyresgästen använder lägenheten skall han se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas.” ur Jordabalken 12 kap 25§

För mer information:
Olivia Lundgren, jurist, 073-849 18 15

Region NorrlandRegional pressjour Norrland010-459 18 [email protected]

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.
Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.