Connect with us

Marknadsnyheter

Så säkrar du kapital till ditt företag

Published

on

Läs original

Hur skaffar man kapital till sitt företag? Det är viktigt att förbereda sin kapitalanskaffning, påpekar Elina Åkerlind, grundare och vd på Nordic Node, och Chalmers Ventures vd Sara Wallin. Här förklarar de hur. 

Kapitalanskaffning är en viktig del av företagandet, som kräver förberedelser. I det populära avsnitt 43 av podden Business Göteborg diskuterar Elina Åkerlind och Sara Wallin olika typer av rörelsekapital, och hur tillgången ser ut i Göteborg. I den här artikeln sammanfattar vi deras viktigaste tips till dig som behöver medel.  

Emanuel Karlsten är programledare och ställer frågorna.  

Att navigera i djungeln av finansieringsmöjligheter kan vara svårt. Det finns ju olika typer av kapital, allt från lån till riskkapital och allting däremellan. Hur funkar det egentligen? 

Det finns egentligen tre typer, inte bara lån och investeringskapital. Det finns även offentliga medel i form av bidrag. Viktigt med lån är att du måste kunna återbetala lånet med ränta. Så om du har en affär eller ett bolag som har en affärsmodell och du behöver utveckla många saker först, då är det ju svårt att låna de pengarna. Eftersom du inte har några intäkter att betala tillbaka med. Ingen bank vill då gå in med lån. Så det är ju där riskkapital kommer in, för att någon måste ta risken och tro att du kan bygga någonting stort på sikt. Då får du en ägare i bolaget som går in med kapital, mot ett lån som du kan amortera bort, som försvinner, säger Elina Åkerlind. 

Här blir det kanske lite komplext också, för det finns olika aktörer att vända sig till beroende på vilken fas bolaget är i. Nordic Node och Chalmers Ventures, och sen nätverk som Connect Väst och aktörer som ni har redan nämnt, Almi och GU Ventures.  Hur ska man veta? Kan ni botanisera lite i den här djungeln, Sara?  

Det finns ju många olika finansieringsmöjligheter och man ska ju verkligen titta på de olika möjligheterna och se var jag är någonstans, i vilken fas. Vilken typ av finansiering kan vara aktuellt för mig? Och det kan ju vara både som Elina var inne på med betalningsförmåga av räntor. Men det kan också vara: Vad är din ambition med bolaget, vart vill du någonstans? Om du vill växa snabbt och komma ut globalt och göra skillnad, då är ju riskkapital ofta en bra väg för att både få in det här utvecklingskapitalet, men också att få in ett nätverk med det kapitalet. Så beroende på vem du tar in som investerare eller riskkapitalist så spelar det roll vad du får mer än pengar. Det är någonting som man alltid ska titta på, säger Sara Wallin. 

Hur ska man nå in till de där olika nätverken? Det känns som att om det nu finns kapital i Göteborg, men att det kan vara svårt att veta vad första steget är för att byggas sitt eget nätverk i de här frågorna.  

Jag vet att Business Region Göteborg har en fantastisk eventkalender för de här eventen, där man kan börja nätverka. Almi och deras innovationsprogram är ju en fantastisk början också, där finns sätt att hamna i andra sammanhang tillsammans med andra entreprenörer. Om ditt företag har en idé som passar i någon av de olika inkubatorerna som finns så är det ju en otroligt viktig och bra början. Man behöver inte vara student på ett universitet för att kunna komma till om man har ett Deep Tech-bolag, eller har en klimatsmart idé. Founders Loft finns också. Där går det att få olika typer av affärscoaching, säger Elina.   

Vi har ju hundra bolag i portföljen och startar mellan tio och femton bolag varje år. De bolagen som relativt tidigt får in – antingen till teamet eller till styrelsen – någon person som har gjort resan förut, kanske en, två eller tre gånger, och tagit in kapital och har med sig nätverket. Det är klart att det går mycket snabbare, säger Sara.  

Och det är väl ofta där det börjar, såklart, att bygga nätverken. Jättebra tips! Men om vi ska vara ännu mer konkreta, om vi tänker oss ett bolag som idag har fem, tio anställda, vad behöver man ha på plats för att få pengar, eller kunna ta in pengar om vi börjar där?  

Du behöver ha en innovativ eller ny idé med tillväxtpotential. Det är ju någonstans grunden. En bra affärsidé är en förutsättning. Och att du kan visa hur du kan göra vinst på idén. Hur kan du skala upp den globalt? Först då är det aktuellt med riskkapital. Är du bra på att göra en produkt men inte vill vara entreprenör finns det möjligheter, som bland annat vi erbjuder, att koppla ihop dig med någon som är bra på att driva bolag, säger Sara.  

Vad ska man göra innan man går till en investerare?  

Förbereda dig väl inför de mötena. Ibland missa folk sina chanser genom att inte ha förberett sig. Och där finns ju som sagt Almi. Även verksamt.se har en sammanställning. Det finns många olika organisationer som jobbar med att hjälpa företagare och entreprenörer, säger Sara. 
 
Connect Väst är också en väldigt bra part med sitt program Språngbrädan. Som hjälper bolag att bli just kapitalredo, få de verktyg som krävs för att förstå vad innebär det för mig och mitt företag. Vilken hemläxa vi behöver göra för att bli ett företag som är redo att ta in externa ägare och riskkapital, säger Elina.  

Men också förstå vad det innebär för mig. För att sälja en del av sitt företag, det är ju din min bebis! Man brinner för sin idé. Jag vet inte hur många entreprenörer jag har träffat som säger: Jag har lagt 20 000 timmar på det här, jag har tänkt på det här i tio år. Så är syftet att förbereda bolaget för att du ska sälja av en bit, och få in andra personer som också har åsikter om hur den här bebisen ska växa upp.  

Har ni fler tips? 

Förutom att nätverka är en av de viktigaste sakerna som vi har stött på väldigt ofta: att tänka långsiktigt istället för här och nu. För det är väldigt många saker man ska tänka på här och nu. Och inte helt sällan att vi har ett kontoutdrag som varje månad blir lite mindre. Så det finns en väldigt tydlig tidsgräns på när vi behöver pengar. Och då är det också lite lätt att det är det vi styr mot. Snarare än den långsiktiga planen. Man måste hålla båda sakerna i huvudet samtidigt. Vad ska vi göra här och nu? För att också kunna ta nästa kliv, när pengarna är på kontot. Det är ju egentligen då jobbet börjar, säger Elina. 

Och kanske mitt viktigaste tips: Vem är din kund? Vem är det som ska betala? Och vad har du för relationer där? Och har du provat din idé med dem? Har du redan börjat utveckla tillsammans med någon kund? Det öppnar väldigt många dörrar när det gäller att skaffa kapital: att du har en bra kundrelation, en förståelse för vem som är din kund. Och att kunden har betalningsförmåga, avslutar Sara. 

Här lyssnar du på hela podden: 
Så säkrar ditt företag kapital om finansiering i Göteborg

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Hedersrelaterat våld och förtryck – ny metod för varaktig förändring

Published

on

By

Hedersrelaterat våld och förtryck (HVF) är ett komplext och utbrett samhällsproblem som innebär stora utmaningar för socialtjänsten. Marie Christou-Kressner och Maria Hagberg, som båda har gedigen erfarenhet av socialt arbete med HVF, ser det som en viktig del i det aktiva integrations- och jämställdhetsarbetet. Nu kommer deras bok Hedersrelaterat våld och förtryck – handbok för socialtjänsten. Den visar en metod för hur socialtjänsten kan arbeta för att möjliggöra varaktig förändring för utsatta och deras familjer.

Hedersrelaterat våld och förtryck är ett område omgärdat av myter, fördomar och ryktesspridning. Det finns till exempel en allmän uppfattning om att det inte går att arbeta förebyggande eller behandlande med familjerna, att hotet är konstant och att en återförening efter placering därför aldrig är möjlig.

– Det råder stor brist på kunskap om insatser för förändring när det gäller hedersrelaterat våld och förtryck. Vi har arbetat länge med detta och vet att det i många svenska kommuner sedan flera år pågår ett aktivt familjearbete med familjer som lever i en hederskontext men att arbetet sker med skiftande kvalitet. Det råden en stor osäkerhet om hur man ska möta dessa familjer så vår arbetsmetod är efterfrågad, säger Marie Christou-Kressner som bland annat har arbetat i Botkyrka utanför Stockholm.

Boken Hedersrelaterat våld och förtryck – handbok för socialtjänsten bygger på beprövad erfarenhet och är ett led i att formalisera arbetet med familjebehandling. Den ger konkreta processer och verktyg och belyser handläggningen från anmälan och utredning till uppföljning och avslut.

– Vi vet att både varaktig förändring och säkra återföreningar är möjligt. I vår bok visar vi ett teambaserat, humanistiskt och rättssäkert arbetssätt med jämställda insatser för familjer med en hedersproblematik, understryker Maria Hagberg.

Metoden som introduceras i boken bygger på framgångsfaktorer och många års beprövad erfarenhet. Innehåll och utmaningar i detta långsiktiga arbete exemplifieras med fallbeskrivningar. Familjebehandlingen redovisas i tre faser och pågår samtidigt som myndighetens arbete – det teambaserade arbetssätt som författarna menar är grundläggande för framgång.

Boken fungerar både kunskapshöjande och som ett stöd för dem som möter individer och familjer med HVF-problematik inom eller på uppdrag åt socialtjänsten. Även sjukvård, polis och rättsväsende samt frivilligorganisationer har nytta av den. Studenter och utbildare inom socialt arbete är ytterligare en målgrupp.

Om författarna
Marie Christou-Kressner är familjebehandlare, steg 1-utbildad i psykoterapi och verksam inom socialtjänsten sedan tjugor år tillbaka.

Maria Hagberg är magister i socialt arbete, steg 1-utbildad i psykoterapi, utbildad i social ekonomi och socialpedagog med trettio års erfarenhet av utrednings- och behandlingsarbete inom socialtjänsten.

Om boken
Titel: Hedersrelaterat våld och förtryck – handbok för socialtjänsten
ISBN: 978-91-7741-330-1
Sidor: 128
Utgivning: 5 maj 2023
Pris: 350 kr exkl. moms

Boken finns hos bokhandlare på nätet och i butik samt på www.gothiakompetens.se

Presskontakt
Pia Leufstedt
Projektledare Marknad Vård & Omsorg
pia.leufstedt@gothiakompetens.se
072-050 39 04

För en bättre dag på jobbet
Gothia Kompetens – kompetensutveckling och kunskapsförmedling för och av oss som jobbar med förskola, skola, vård och omsorg. Tillsammans utvecklar vi både verksamheter och människorna i dem. Verksamhetsnära kompetensutveckling – för en bättre dag på jobbet.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Diagonal Bio AB presenterar på Investerarmötet på Banérska palatset den 29 mars 2023

Published

on

By

På onsdag den 29 mars 2023 deltar Diagonal Bio AB (publ) (“Diagonal” eller “Bolaget”) på Investerarmötet på Banérska palatset i Stockholm. Jack Egelund Madsen, Bolagets VD, presenterar Diagonals verksamhet och ger en uppdatering på senaste händelser i Bolaget.

Ställ frågor till Diagonals VD Jack Egelund Madsen
Frågor kommer att förmedlas av moderatorn Peter Malmström i samband med frågestunden efter presentationen.

Frågor kan skickas innan presentationen eller ställas under frågestunden via mejl till ulf.norr@fsmarkets.se.

Information om Investerarmötet
Tid
: 17:30 29 april 2023
Plats: Västra Trädgårdsgatan 11 A intill Kungsträdgården på Norrmalm i Stockholm
Anmälan: Läs mer om eventet och anmäl dig [här].

 

För mer information om Diagonal Bio AB, vänliga kontakta:
Jack Egelund Madsen, VD
Telefon: +46 (0) 73 526 27 59
E-post: jem@diagonalbio.com
www.diagonalbio.com

Certified Adviser
Svensk Kapitalmarknadsgranskning AB
E-post: ca@skmg.se

Diagonal Bio AB grundades 2020 och är ett svenskt bioteknikbolag med säte och kontor i Lund. Bolaget utvecklar plattformen Panviral för att detektera och diagnostisera små sektioner av patogengenom, exempelvis virus, bakterier och svampar. Bolaget grundades med målsättningen att minska mänskligt lidande genom att med egenutvecklad teknik revolutionera global diagnostik av patogenburna sjukdomar.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Alpcot har tecknat en avsiktsförklaring om att finansiera Tydligas tillväxt och får en styrelseplats

Published

on

By

Alpcot Holding AB (publ) (”Alpcot”) har ingått en avsiktsförklaring med Tydligas moderbolag Free Broker i Norden AB (”Free Broker”) om att investera upp till 25 miljoner kronor i Tydliga. I takt med att kapitalbehov uppstår framöver är avsikten att Alpcot tecknar nyemitterade aktier i Free Broker eller Tydliga till marknadsmässiga villkor som fastställs i samband med emissionerna. Alpcots verkställande direktör Björn Bringes kommer även få en styrelseplats i Tydliga.

Tydliga AB (”Tydliga”) är ett av Sveriges största företag inom finansiell rådgivning utanför banksektorn med över 300 försäkringsförmedlare och investeringsrådgivare över hela Sverige. Tydligas rådgivare har ca 300 000 underliggande kunder och fullmakt för ca 280 miljarder kronor inom olika försäkringsskal. Tydliga arbetar huvudsakligen som en serviceorganisation åt sina rådgivare. Tydliga växer med lönsamhet men flera medlemsbolag står idag inför generationsskiften, vilket öppnar för en möjlighet att Tydliga köper flera av sina medlemsbolag. I denna konsolidering uppstår ett finansieringsbehov för Tydliga.

Alpcot och Tydliga ingick en strategisk allians i oktober 2020 bestående av både ett samarbete inom investeringsrådgivning samt etablerande av ett korsägande. Båda parter är mycket nöjda med samarbetet och arbetar gemensamt för att bredda och fördjupa samarbetet. Alpcot äger idag 18,2 % direkt och indirekt i Tydliga. Alpcot utvärderar olika möjligheter för att säkra finansiering för den tilltänkta investeringen i Tydliga.

Alpcot ser investeringen i Tydliga som en mycket intressant finansiell placering mot bakgrund av det stora värdeskapande som sker inom Tydliga. Alpcot och Tydliga planerar aktivt att börja realisera de stora synergier som finns mellan parterna, vilket även ger investeringen en strategisk dimension.

”Alpcot vill aktivt bidra till den mycket positiva utvecklingen inom Tydliga. Därtill finns det en mycket intressant möjlighet att fördjupa samarbetet mellan Alpcot och Tydliga och ta vara på alla synergier. Sammantaget finns mycket goda förutsättningar till ett stort värdeskapande de närmsta åren både inom Alpcot och Tydliga,” kommenterar Björn Bringes, VD i Alpcot.

Kontaktperson

Björn Bringes
Verkställande direktör
bjorn.bringes@alpcot.se
+46 73 8000 647

Om Alpcot

Alpcots verksamhet i Sverige startades 2014. Alpcot är en av Sveriges ledande plattformar för privatekonomi och leder den digitala transformeringen av finansbranschen i Sverige. Vår digitala plattform erbjuder kunderna unika tjänster som gör det möjligt att sänka sina avgifter, optimera sina investeringar och hantera personliga risker. Vi ger även råd till företagskunder kring tjänstepensionsplaner och tillhörande riskförsäkringar. Alpcot har ca 40 anställda i Sverige fördelat på kontor i Stockholm, Jönköping, Göteborg och Malmö. Alpcot har tillstånd från Finansinspektionen som försäkringsdistributör och värdepappersbolag. Välkommen att läsa mer på www.alpcot.se.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.